Все това се повтаря. Искам да знам какво разбиране се иска от моя страна.
Да не се завираш възторжено в кучката ми, да не тръгваш да я галиш без учтиво да попиташ може ли. Моята не винаги дава, например. Подбира си хората, които харесва, на някакъв нейн принцип, който още не съм разгадала.
Да не допускаш децата, внуците и правнуците си да тормозят животните. Нарочно не пиша само "кучетата", защото съм ставала свидетел на ужасни сценки с ангелски изглеждащи гаменчета и улични котета. Аз също имам буйно дете, но съм успяла да я науча, че животните никога не се тормозят - без значение дали в парка, в някоя ферма или в зоопарка.
От своя страна, аз съм свестен стопанин. Кучката ми е кастрирана и чипирана, има паспорт с всички необходими ваксини. Обезпаразитявам я редовно, и вътрешно, и външно. Винаги й събирам лайната, често правя забележка на нехайни кучкари и им подавам пликчета. Държа я на къс повод по тротоарите и следя кой как реагира - ако видя, че някоя леля се вцепенява, моментално хващам кучето си за каишката и я приближавам плътно до себе си. На Лора не й е приятно, но аз се опитвам да се поставя на мястото на лелята.
И накрая: и мен ме вбесяват калпавите кучкари, които се изживяват като център на вселената. Не харесвам всички песове навън и определено смятам, че бездомните трябва да са по приюти и приспивани, а не волно тичкащи и ръсещи зарази. Толкоз.