Отговори
# 210
  • в Низината
змия, ще изчакам, разбира се. След цикъла пак ще отида.
Dados , аз хормонални препарати и противозачатъчни не мога да пия, затова ми е изписан този Прим Ойл. Доколкото прочетох, е нещо билково.

Сетих се и още нещо да попитам.
Може ли да ме боли кръстът заради тази киста? По-точно ниско тазът отзад. Възможно ли е цикълът ми да е по 10 дни заради нея? Може ли на нея да се дължат кървенето извън цикъла, което имам? Може ли да има промяна в самия цикъл - цвят, множество съсиреци, това, че е изключително обилен?

Последна редакция: вт, 18 окт 2016, 10:30 от Слънце в джоба

# 211
Единствено ми се струва че кървене извън цикъла и болките който описваш са именно от кистата, не бързай с операцията и не се доверявай, последствията не са приятни.

Последна редакция: вт, 18 окт 2016, 10:51 от Анонимен

# 212
Здравейте,
исках да задам един въпрос, тъй като виждам, че разбирате от тези неща. Разбира се, съветвам се и с доктор.
Жена над 40 съм, приключила с ражданията. Преди две години ми отстраниха единия яйчник, заради голяма ендометриозна киста. В началото на септември тази година, резултатът от цитонамазката ми беше ПАП1. В края на месеца се подложих на операция заради пролапс. От направената хистология резултатите са:
Кавум утери- жлезисто-полипозна хиперплазия на ендометриума, на места атипична. Маточна шийка-левкоплакия с лека дисплазия, наботиеви кисти, микрохеморагии.

Имате ли представа как се получава така? Миналата година пак бях с ПАП1 и тази година-първо цитонамазката ми е чудесна, после тези резултати от направената пластика. Според гинекологът- няма нищо притеснително в тях, трябва само да се следят нещата. Според жената, която ми издаде епикризата- има.
Ще съм благодарна на всякакви препоръки.

# 213
змия, ще изчакам, разбира се. След цикъла пак ще отида.
Dados , аз хормонални препарати и противозачатъчни не мога да пия, затова ми е изписан този Прим Ойл. Доколкото прочетох, е нещо билково.

Сетих се и още нещо да попитам.
Може ли да ме боли кръстът заради тази киста? По-точно ниско тазът отзад. Възможно ли е цикълът ми да е по 10 дни заради нея? Може ли на нея да се дължат кървенето извън цикъла, което имам? Може ли да има промяна в самия цикъл - цвят, множество съсиреци, това, че е изключително обилен?

Здравей, отдавна не съм писала тук, но прочетох твоят коментар и реших да отговоря. Да, според  мен болката ниско в таза е от кистата, защото и аз имам и ме боли точно там ниско долу отпред и отзад вдясно ниско в таза. Понякога усещам и леко боцкане като от игла по време на овулация или преди цикъл. Съсиреците може и от нея да са, но по - скоро може да е от миома, защото аз имам от няколко години и имам тези съсиреци и по - обилен цикъл, но при теб може да е друго. Моята миома в началото беше 2 см, сега 3 см, а личната лекарка се чудеше кака така може да не са я видяли толкова време като ходя на преглед  с вагинален ехограф 2 пъти годишно +  цитонамазка. Моят съвет е да послушаш Дадос и да искаш изследвания на всички хормони заедно, а може да пуснеш и ТСХ, защото той когато не е в ред също причинява проблеми с цикъла - липсващ или по - обилен. Ако лекарят ти откаже отиди при друг, не чакай като мен, аз му имах доверие години наред, че всичко е ок, а нещата напредват и стават все по - зле... Смятам да се свържа и натуропат или хомеопат и да видя дали пък такова лечение няма да помогне, след като другото не помага.

# 214
Прогестерон се изследва на седми ден след доказана овулация.
Слънце, питай за хормоните и в тази тема: http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=930950.msg33890719#new

# 215
Лекар трябвада ти каже типа на кистата, защото са много видове -ендометриозна, функционална, фоликулряна- все са кисти, предимно са правила фоликулярни имам и доказана функционална мисля че още серозна киста беше  ooooh!

# 216
Момичета, имате ли инфо за гинеколог с насоченост в ендокринологията т.е ендокринен гинеколог? Ходил ли е някой при др. Николай Генов и ако да какво мислите за него? Трябва ми мнение на такъв лекар за лечение на кисти и миома, не съм раждала, мисля, че хормоните ми не са ок, имам болки, но лекарите при които съм ходила досега лекуват друго и не желаят да ме насочат за лечение на тези проблеми, затова искам да чуя мнение и от друг специалист.
Благодаря предварително. Хубав ден на всички.  Hug

# 217
  • в Низината
marian 7, благодаря ти за подробния отговор! Миома също имам, но е малка. Нея я имам отдавна.
Може би наистина както ти и Dados казвате, е добре да проверя всички хормони. Като разсъждавам от вчера ми се струва, че може би хормоните наистина не са наред и оттам имам проблеми освен с другите неща, и с гърдите отново. Защо ме прати само за този прогестерон, не знам...
Dados, лекарят не определи вида на кистата. Каза само размерът. Само с ехограф може ли да се каже каква е? /много съм невежа..!/
Пролетен дъждец, за прогестеронът каза, че времето му за изследване било до 22 ден от цикъла. Ще попитам в темата, която си ми посочила. Благодаря!

Iana Borisova, може би е добре, с документите и резултатът, който имаш, да отидеш при още един лекар за консултация, щом има описана левкоплакия и лека дисплазия.

# 218
Типът на една яйчникова киста се разбира още от прегледа  Peace
marian 7 писах ти ЛС ooooh!

# 219
Здравейте, дами!
Чета ви от известно време и взех, че се регистрирах, за да споделя и моите "приключения" от ходенето по доктори. Ще съм благодарна на всяка от вас, която би искала да ми даде съвет, според нейната опитност. Та... Последните 10 години си правя редовни профилактични прегледи - била съм само 1ва група и 2012г -2ра група.  Месец Януари си пуснх течно базирана цитонамазка и хоп lllA група CIN1(повърхностни и интермедиерни сквамозни клетки, койлоцити,лека дискариоза) - моят лекар ми каза "Не се притеснявай, нищо не правим за сега. Приключваш с кърменето и пускаме нова цитонамазка". Е, няма как да не се притеснявам - веднага хукнах към кабинета на др. Божидар Славчев-преглед, колпоскоп и заключение "Напълно здрава жена сте", резултат от цитонамазка на стъкло 2ра група, клетки в норма. Месец Юли отново течно базирана и отново lllA група CIN1 (атипични и бинуклеарни койлоцити, ануклеарни сквами-кератоза). Месец август с този резултат посетих др. Антоанета Ганчева-последва колпоскоп, на който отново се потвърди че шийката е без атипизъм. Посъветва ме следващия месец да ми вземе проба за ЧПВ- направихме го излезе положителен 16 тип на вируса. Следваща стъпка каза-Биопсия и цервикални абразио, за да се види канала и в дълбочина шийката. Междувременно ми дойде ред ( от м. февруари записан) и при Илия Карагьозов - Е този месец го посетих и него, направи ми поредния колпоскоп и каза да си гледам живота, нищо ми няма и  след 6 месеца да си пусна нов ЧПВ- тест да се види, дали организмът ми не се е преборил с вируса (без всякакви хапове, била съм здрав човек с имунна система, която сама си върши работата) и след 1 год да дойда за нова цитонамазка, която да е на стъкло, защото течно базираната само обърквала нещата. На въпрос "трябва ли да се види канала, дали няма нещо там, което не се вижда с колпоскоп", той каза " Не, ЧПВ поразява плоскоепителните клетки, които са в шийката, а не цилиндрични, а и при цитонамазка се взема материал и от канала."
А сега, хора кажете ми да се подлагам ли на биопсия и цервикални абразио, както ме съветва др.Ганчева или да си гледам живота, както ме съветват другите две светила... или може би да ида на де що има читави онколози и да търся още мнения?!?

# 220
Здравейте, дами!
Чета ви от известно време и взех, че се регистрирах, за да споделя и моите "приключения" от ходенето по доктори. Ще съм благодарна на всяка от вас, която би искала да ми даде съвет, според нейната опитност. Та... Последните 10 години си правя редовни профилактични прегледи - била съм само 1ва група и 2012г -2ра група.  Месец Януари си пуснх течно базирана цитонамазка и хоп lllA група CIN1(повърхностни и интермедиерни сквамозни клетки, койлоцити,лека дискариоза) - моят лекар ми каза "Не се притеснявай, нищо не правим за сега. Приключваш с кърменето и пускаме нова цитонамазка". Е, няма как да не се притеснявам - веднага хукнах към кабинета на др. Божидар Славчев-преглед, колпоскоп и заключение "Напълно здрава жена сте", резултат от цитонамазка на стъкло 2ра група, клетки в норма. Месец Юли отново течно базирана и отново lllA група CIN1 (атипични и бинуклеарни койлоцити, ануклеарни сквами-кератоза). Месец август с този резултат посетих др. Антоанета Ганчева-последва колпоскоп, на който отново се потвърди че шийката е без атипизъм. Посъветва ме следващия месец да ми вземе проба за ЧПВ- направихме го излезе положителен 16 тип на вируса. Следваща стъпка каза-Биопсия и цервикални абразио, за да се види канала и в дълбочина шийката. Междувременно ми дойде ред ( от м. февруари записан) и при Илия Карагьозов - Е този месец го посетих и него, направи ми поредния колпоскоп и каза да си гледам живота, нищо ми няма и  след 6 месеца да си пусна нов ЧПВ- тест да се види, дали организмът ми не се е преборил с вируса (без всякакви хапове, била съм здрав човек с имунна система, която сама си върши работата) и след 1 год да дойда за нова цитонамазка, която да е на стъкло, защото течно базираната само обърквала нещата. На въпрос "трябва ли да се види канала, дали няма нещо там, което не се вижда с колпоскоп", той каза " Не, ЧПВ поразява плоскоепителните клетки, които са в шийката, а не цилиндрични, а и при цитонамазка се взема материал и от канала."
А сега, хора кажете ми да се подлагам ли на биопсия и цервикални абразио, както ме съветва др.Ганчева или да си гледам живота, както ме съветват другите две светила... или може би да ида на де що има читави онколози и да търся още мнения?!?
Според мен се успокой. Доктор Карагьозов е много добър специалист (мнението ми е от личен опит) и мисля, че можеш да му се довериш.
Аз също имах HPV 16 и поради направилно лечение стигнах до много сериозна диагноза, но групата на цитонамазка ми беше 3Б. Пих кориолус - хранителна добавка, която много помага за папиломните вируси и след 9 месеца беше отрицателен.

# 221
Здравейте, дами!
Здравей, аз имам същите като твоите резултати, само ЧПВ ми е отрицателно. Д-р Ганчева ми препоръча конизация, след нея посетих и другите двама специалисти, които и ти си посетила (те смятат, че всичко е ок) и реших да се доверя на д-р Илия Карагьозов. Ако ти се притесняваш потърси и 4то мнение.

# 222
lorita, tiina  bouquet
Tiina, без наличие ЧПВ, без биопсия и цервикално абразио ти е препоръчана директно конизация  Shocked Shocked Shocked ?!?

# 223
  • София
mildj, според мен си направи биопсията и цервикалното абразио и там най-точно ще се види. Това не е някаква сложна и много рискова манипулация, прави се за 5 мин., нищо не усещаш, не лежиш в болница. Иначе и при мен е сходно положението, на течнобазирана все съм 3А. Биопсията потвърди "белези на CIN1" само отвън и нищо в канала, направих криотерапия и на колпоскоп стана всичко идеално. Да, ама течнобазираната пак 3А  Confused, пуснах нормална цито - PAP1, според лекаря ми всичко е идеално. Засега съм решила нищо повече да не правя и да си пусна нормално след 6 месеца следващата цито и колпокоп.

# 224
В моя случай ми препоръчаха конизация след цитонамазка трета група, колпоскопия (на която се видяха карциномни клетки) и две биопсии, които потвърдиха наличието на Ca. А операцията беше конизация, защото нямаше засегнати лимфни възли.
Но д-р Карагьозов ми постави диагноза по време на прегледа с колпоскоп и затова казвам, че според мен можеш да се довериш на неговото мнение...

Общи условия

Активация на акаунт