Отговори
# 225
Момичета на мен пролетта в болница Надежда след цитонамазка 2 С и биопсия без никакъв проблем искаха да ми правят конизация и то доктор при които ходя от години, вече нищо не ме учудва от тогава. Скоро ще ходя за контролна цитонамазка и се чудя къде да я направя и къде ще бъдат коректни с мен. Моля препоръчайте

# 226
  • Buffyworld
mildj, според мен си направи биопсията и цервикалното абразио и там най-точно ще се види. Това не е някаква сложна и много рискова манипулация, прави се за 5 мин., нищо не усещаш, не лежиш в болница. Иначе и при мен е сходно положението, на течнобазирана все съм 3А. Биопсията потвърди "белези на CIN1" само отвън и нищо в канала, направих криотерапия и на колпоскоп стана всичко идеално. Да, ама течнобазираната пак 3А  Confused, пуснах нормална цито - PAP1, според лекаря ми всичко е идеално. Засега съм решила нищо повече да не правя и да си пусна нормално след 6 месеца следващата цито и колпокоп.

И мен това разминаване много ме смущава. При нормална цитонамазка ми излиза първа или втора група, а при течна - разликата  е доста голяма. При течна съм била и трета и втора със всичките му там букви .... На коя цитонамазка в крайна сметка можем да се доверим ? Течнобазираната струва 40 лв. Но от Пловдив я пращат в софия. В София цената същата ли е ? Докато нормалната цито е много по-евтина.

# 227
За себе си установих, че от значение е кой взима пробата и кой я гледа при нормалната цитонамазка. При последната ми консултация док (Даскалов) ми обясни, че не препоръчва течнобазираната, освен за HPV-тест. Обясни ми и защо, но.... Тогава в главата ми се въртяха какви ли не черни мисли и не си спомням обясненията.

# 228
Аз също се наплаших от моя резултат втора към 3а, за мен си е 3а чисто,а винаги съм била първа или втора група, дори и преди 4години, с  Цин 3, не стигнах до трета група  ooooh!

# 229
Здравейте, дами!
Благодаря ви за мненията, които изказахте!  Hug
И аз като всяка една жена отговорна за здравето си, бих искала да получа няколко мнения от професионалисти в онкологията, като все се надявам, че във всяка област по отношение на превенция и последващи стъпки в диагностицирането има някакъв алгоритъм на действия и би трябвало да не се различава много при различните лекари. Ами да, ама НЕ!
Вчера отидох за още едно мнение при доц. Дянкова. Не ме преглежда /в цикъл съм/, но все пак имам доволно изследвания - три цитцитонамазки, три колпоскопа и резултат от типизация на ЧПВ. Мнението на доцентката е, че трябва да се направи биопсия, защото било доказано, че 16 тип на ЧПВ влиза в канала (др.Илия Карагьозов каза, че няма такова нещо, поразява първо плоския епителнитл на шийката и това се вижда с колпоскопа). Без да съм доктор, мислейки логично, смятам че трябва да се знае, дали има нещо в канала - навсякъде пишат че, с колпоскоп това няма как да се види. Това което ме обърква е, че канала е 4см. - как биопсията ще даде отговор на въпроса има ли нещо в канала?!? Без да ми обяснява много, много тъй като съм нямало да ставам хирург каза, че по време  на биопсията, която се прави в частния й кабинет с локална упойка директно ще ми направи и LEEP, тя виждала пораженията които вируса е направил в канала и като процеса е в началото, както очаква да е при мен, директно с тази процедура ги отстранявала. Как така?!? Дисплазия не се ли доказва само хистологично, т.е. не трябва ли да се изчака първо биопсията, това си е вид конизация директно, а ако има навътре в канала, нали затова се правило и абразиото, да се пристъпи към друг вид конизация при нужда?!? 
Ще направя цервикално абразио и биопсия, но тъй като колпоскопите показват, че шийката е идеална и до този момент вируса не е нанесъл поражения, (а съществува възможност да бъде потиснат или изхвърлен от оргнизма според различни теории) сега ми изплува още един въпрос, който не съм задала на нито един лекар - дали след биопсията вирусът може да се "вгнезди" по-дълбоко на местата от където е взета, тъй като един вид се получават малки ранички за известен период след биопсията? newsm78

# 230
Buffy, според  двамата онколози при които съм ходила (др. Ганчева и доц. Дянкова) по-точна е течно базираната и те стъпват на тези резултати. Според други лекари вкл.такива които оперират онко заболявания - др. Славчев, др. Илия Карагьозов, др. Петър Марков (и др. Корсачки, който също е добър лекар) е добре цитонамазката да се прави на стъкло, защото течно базираната бъркала хистология с цитология и само обърква диагностиката. А в София аз плащам 33лв за течно базирана.

# 231
  • Buffyworld
Buffy, според  двамата онколози при които съм ходила (др. Ганчева и доц. Дянкова) по-точна е течно базираната и те стъпват на тези резултати. Според други лекари вкл.такива които оперират онко заболявания - др. Славчев, др. Илия Карагьозов, др. Петър Марков (и др. Корсачки, който също е добър лекар) е добре цитонамазката да се прави на стъкло, защото течно базираната бъркала хистология с цитология и само обърква диагностиката. А в София аз плащам 33лв за течно базирана.

Благодаря ! Моят доктор работи само с течна  и каза, че от години работи само с течна.

А иначе , мисля че въпросът ти е много логичен. След биопсията ти слагат един огромен тампон, нещо като навит на кълбо бинт. На другия ден отиваш в кабинета и ти махат тампона. Докато не спре кървенето, то си е рана. Според мен, без да съм лекар, е много вероятно не само вирусът да проникне по -навътре, но и да не дава Господ, да стане някое замърсяване.  Sad

# 232
  • София
Тампон не слагат ли само след разните видове конизация? На мен след биопсията не са ми слагали нищо. Самата биопсия + цервикално абразио приключиха за 5мин., направиха ми ги с местна упойка защото исках да шофирам след това, накараха ме да поседя 20тина мин. там, провериха за кървене, такова почти нямаше и ме изпратиха по живо, по здраво да си ходя. Всъщност при наличие на по-обилно кървене сигурно и при биопсия слагат, но принципно "раните" от биопсията са 2-3 по-скоро леки пробождания, с големина около 1-2мм. и не се очаква да има някакво особено кървене.

# 233
след биопсия се тушира мястото на кървенето, мен са ме оставяли и с 3 дневно кървене след първата ми биопсия  Rolling Eyes

# 234
svetla81, би ли споделила кой и къде ти правиха тази манипулация?

# 235
  • София
svetla81, би ли споделила кой и къде ти правиха тази манипулация?
Писах ти на лични  Peace

# 236
Здравейте, след проблемна цитонамазка ми направиха кюретаж и резултатът е частично кератинизиращ плоскоклетъчен карцином. Искат да вадят всичко - матка, част от влагалище, лимфни възли. Уж е хванато рано. Та искам да попитам, ако някой е минал през това - навсякъде ли процедират по този начин, има ли смисъл и къде да търся някого, с когото да се пазаря за по-малко радикална операция (примерно поне част от лимфните и малко повече влагалище да ми оставят)? 1в ендофитна е гадта.

# 237

datura_inermis,аз съм с махната матка и шийка,лимфни възли не са ми махани-въпреки че исках.Стадият ми е 1а-микроинвазивен плоскоклетъчен невроговяващ карцином.С 1в като теб мисля,че е по-добре да не се пазариш.В темата за хистеректомията можеш да намериш доста пълна информация.

# 238
  • София

datura_inermis,аз съм с махната матка и шийка,лимфни възли не са ми махани-въпреки че исках.Стадият ми е 1а-микроинвазивен плоскоклетъчен невроговяващ карцином.С 1в като теб мисля,че е по-добре да не се пазариш.В темата за хистеректомията можеш да намериш доста пълна информация.

За колко време се е развил карциномът при вас двете?

# 239
Аз не бях ходила за цитонамазка от пет години. Сега показа цин 3б-CIS. Бях се настроила за конизация. После се настроих за тотална хистеректомия. Накрая се оказа радикална с лъче. НЕ мога още да се настроя. Но моят си е растял навътре, така че не е сигурно доколко са щели да го уловят по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт