Как да кажа на гостите си, че не ги искам с дете

• 117 282
  • 1 600
  •   1
Отговори
# 1 485
  • Куциндрел

Ceca
След всичко живо дето си приютила- си себеотричаща се ,,катунарка,, под прикритие... Laughing Laughing Laughing Сериозно ли - двойка за месец...,аз няколко дни няма да  издържа... Naughty
Тогава нямахме дете, място бол, купони бол.... Хората ни бяха близки и се местиха в София да живеят и те нямаха деца. Бързо си намериха квартира и не са ни правили проблеми с гостуването.

# 1 486
Аз си мисля, че се изтърва най- важното- човек е готов да не забележи нарушението на личното си удобство само с хора, които наистина обича и чувства близки.
Тогава не жертва нищо- напротив, обогатява се и дните заедно се превръщат в празник.
Това е нещо с което съм много съгласна.В моя дом винаги са добре дошли хора, които обичам, но пък от друга страна те винаги се съобразяват.Последното дълго гостуване беше на моя близка приятелка от детството ни.Не беше сама.Беше ми много приятно, че е планувала да прекара част от отпуската си при нас, но никой не ме остави да мия чинии, да готвя до припадък или да се въртя нон стоп около тях.Хората, които действително се обичат се съобразяват един с друг и не карат другия да прави нищо по принуда.Мм се включи с пълна пара и направихме няколко шеметни купона. Simple Smile

Така и не разбрах защо разделяте драстично на катунари и темерути.Всеки е катунар с любими хора и темерут с нежелани.Мен ме подразни в случая на Креми, че приятелят й с чужда пита помен прави.Не на дюшека, на балкона щеше да спи приятелят ми, ако се държеше с мен по начина по който той се държи с нея.

# 1 487
И авторката, и анонимната, която търси съвет как любезно да отклони гостуване, имат един и същ проблем - нямат смелостта открито да заявят важността на личния си комфорт. И защо - от страх да не развалят отношенията си с определени хора. За мен това не са добри отношения, не и двустранни. Ако не можеш откровено да обясниш на човека отсреща обстоятелствата и да бъдеш спокоен, че ще те разбере и това няма да промени отношенията ви, защо точно трябва да ти е важен този човек? Ако пък го направиш, а това доведе до промяна, пак същият въпрос. Или пък го правиш, но не се асимилира и "тормозът" продължава...
Не разбирам защо масово хората толкова се стараят да изглеждат добре в очите на другите, пренебрегвайки себе си. В живота на всеки наистина важните хора би трябвало да знаят много добре кое е допустимо или не за техните близки в даден момент, съответно да не се преминават тези граници за сметка на другия. Всякакви ситуации и дилеми извън това говорят просто за грешен избор на обкръжение.
И друго - обкръжението е избор, родата не е, но да бъде ли родата обкръжение също е избор. Въпрос на приоритети.

Последна редакция: сб, 03 сеп 2016, 17:03 от Viktoria09

# 1 488
И авторката, и анонимната, която търси съвет как любезно да отклони гостуване, имат един и същ проблем - нямат смелостта открито да заявят важността на личния си комфорт. И защо - от страх да не развалят отношенията си с определени хора. За мен това не са добри отношения, не и двустранни. Ако не можеш откровено да обясниш на човека отсреща обстоятелствата и да бъдеш спокоен, че ще те разбере и това няма да промени отношенията ви, защо точно трябва да ти е важен този човек? Ако пък го направиш, а това доведе до промяна, пак същият въпрос. Или пък го правиш, но не се асимилира и "тормозът" продължава...
Не разбирам защо масово хората толкова се стараят да изглеждат добре в очите на другите, пренебрегвайки себе си. В живота на всеки наистина важните хора би трябвало да знаят много добре кое е допустимо или не за техните близки в даден момент, съответно да не се преминават тези граници за сметка на другия. Всякакви ситуации и дилеми извън това говорят просто за грешен избор на обкръжение.
И друго - обкръжението е избор, родата не е, но да бъде ли родата обкръжение също е избор. Въпрос на приоритети.
Абсолютно открито и в прав текст съм заявила,че няма как да приема гости с риск да се засегне,но не,системно продължават опитите от нейна страна да дойде... Сигурна съм,че за Коледа пак ще звъни... Shocked Не знам колко дебелокож и безчувствен човек си,да не ти стане неудобно от толкова откази и да продължаваш... Лошото е,че на мен вече ми става неудобно и не знам как да продължавам с отказите...  Нито искам гости,нито искам да ходя на гости! Искам спокойствие и почивка /което няма да ми се случи скоро/,зор е с малко палаво дете,поне на мен -много... И случайно ако имам 2-3 дни почивка по Коледа искам а се наспя и да лежа и да не мърдам от леглото,а не да слугувам на 4-ма човека и да се тъпчем в тесния апартамент/което и аз не знам как ще стане и къде ще ги слагам... /

# 1 489
  • Варна
Спри да й вдигаш телефона примерно. Освен ако не искаш да заложиш на крайния вариант - с остър, нетърпящ възражение тон да обясниш, че гости близките 2-3 години / примерно / няма да приемаш по никакви поводи. При такива нагли и неразбиращи хора май само това върши работа.

# 1 490
Хайде сега дайте идея как да откажа на братовчедка от моя страна да ми дойдат на гости с преспиване няколко дни/няколко пъти ме пита вече кога да дойдат,аз все отклонявам за по-нататък,все оправдания измислям,но не става вече.../... С малко дете съм, и в момента ми е чудо на главата,не мога да си сготвя и изчистя, пък камо ли братовчедка ми с мъжа и двете и деца да дойдат... Не знам какво да им говоря вече и как да откажа,че да не се засегнат.. Cry Cry Cry

Абсолютно открито и в прав текст съм заявила,че няма как да приема гости...

От първия пост по казуса ти друго се разбира.

Щом нямаш дилемите на авторката, не виждам тогава за какво се тормозиш - тя се натиска, ти отказваш и това е. Неудобно трябва да е на нея, не на теб. Разбирам, че е вербален тормоз това най-малкото, но или продължаваш да отказваш на всеки напън, или правиш така, че да няма повече такива - примерно казваш каквото написа и тук за физическото и психическото си състояние и даваш ЯСНО да се разбере, че в близките месеци/години ( както го виждаш), нямаш желание, нито сили да правиш подобни упражнения. Но категорично, а не да отклоняваш елегантно за малък период.
Някой назад даде идея да я приемеш, като небрежно подхвърлиш как ще разчиташ да ти бъде полезна в това и онова - много е добра идеята - може да вземе да приеме и да излезе много приятно за теб прекараното време.  Laughing

# 1 491
  • София
Сега кое от двете - отклоняваш поканата с риск да не се обиди от отказа, или "открито и в прав текст съм заявила,че няма как да приема гости..."
Ако епървото, просто учтиво ѝ обясни, че имаш малко дете, изморена си и искаш почивка, поради което не искаш да приемаш гости за празниците. А ако е второто какъв ти е проблема на всяко казване "Кога ще дойда?" да ѝ отговаряш като на малоумен: "Ми аз нали ти иобясних, че тази година искам почивка и не искам да приемам никакви гости". Честно, не мога да разбера какъв е проблемът?

# 1 492
Сега кое от двете - отклоняваш поканата с риск да не се обиди от отказа, или "открито и в прав текст съм заявила,че няма как да приема гости..."
Ако епървото, просто учтиво ѝ обясни, че имаш малко дете, изморена си и искаш почивка, поради което не искаш да приемаш гости за празниците. А ако е второто какъв ти е проблема на всяко казване "Кога ще дойда?" да ѝ отговаряш като на малоумен: "Ми аз нали ти иобясних, че тази година искам почивка и не искам да приемам никакви гости". Честно, не мога да разбера какъв е проблемът?

На последното и обаждане и казах в прав текст,предишните по-заобиколно да не се обиди... Ама пак май не вдяна,взе да ме разпитва какви са ми плановете за Коледа... Shocked/най-вероятно ще иска тогава да дойде/... Ще видим като се обади пак, и отново и кажа същото - очаквам вече да се обиди... Явно за нея не е нормално да съм толкова изморена, при услови,че не съм с две деца като нея... Но дете с дете не си прилича..., а и тя има помощ от две места,също и за домакинството...

# 1 493
Ееее, за Коледа си се загрижила отсега. С малки деца движението се решава в последния момент и никой не се сърди - може да сте се уговаряли месеци и в деня на тръгването, или идването, да се наложи да се обадиш, или на теб да се обадят - не става, Гошко вдигна висока температура, се изприщи,  повръща цяла нощ - или нещо подобно.

Аз не разбирам, предполага се тия приятели и братовчеди да са ви близки, какъв е проблема да се разбирате и да си казвате нещата.
Може пък на Коледа самата ти да я искаш.

# 1 494
А какво ще кажете ако става въпрос за Сестра ви??!Казах че не е удобно тази седмица,искам почивка,ще посрещам двайсетина други гости уикенда,няма много място за спане....И все пак племенницата ми любезно ще ми бъде изпратена след два дни.....

# 1 495
Ами значи не си казала толкова категорично. Няма начин да ми докарат да гледам дете, ако изрично преди това не съм се съгласила.

# 1 496
Ами значи не си казала толкова категорично. Няма начин да ми докарат да гледам дете, ако изрично преди това не съм се съгласила.
Точно.

# 1 497
Ами казах!Но те са се съюзили с майка ми двете и това е!Изкараха ме по черна от дявола, че не си искам племенницата.А аз просто помолих да не е тази седмица!Място немога да си намеря от яд.Как може!Сестра ми винаги е била егоист,не сме в много добри отношения,но този път надмина себе си!Даже и телефона не ми вдига в момента!

# 1 498
  • Куциндрел
Ами казах!Но те са се съюзили с майка ми двете и това е!Изкараха ме по черна от дявола, че не си искам племенницата.А аз просто помолих да не е тази седмица!Място немога да си намеря от яд.Как може!Сестра ми винаги е била егоист,не сме в много добри отношения,но този път надмина себе си!Даже и телефона не ми вдига в момента!
Вината си е твоя. Казваш - няма да стане и толкова. Нека да се сърдят и да ти мърморят. Не им вдигай ти телефона и готово. Ако все пак ти доведат детето, то нека те няма него ден у дома.
Големи хора сте и си имате свой живот. Да се сърдят колкото си искат.

# 1 499
Колко е голямо детето? Някой ще я докара, или  ще я изпратят сама да дойде? Защото ако някой ще ти я докара и знаеш кога точно, ми може точно тогава да не си у вас, да си без телефон и т.н.

И в крайна сметка ако наистина не искам да се грижа за детето, просто ще кажа ДА, не я искам. Пък нека се сърдят.  

Общи условия

Активация на акаунт