БИО/органична и натурална козметика - тема 6

• 140 804
  • 758
  •   1
Отговори
# 660
  • In the land of Never Never
Здравейте, моля някой да сподели знае ли накакво масло за коса (по възможност да се попива по-бързичко в косата) по възможност да е натурална козметика (без силикони и СЛС най-вече) пробвала съм какви ли не на Биотен, Нейчър оф агива, Даф  и други, но всички  са със силикон... а така го избягвам вече, дори шампоани и балсами търся да са натурални (ползвам на Алверде) Колкото до суровите масла.. много мазна ми става косата от тях колкото и малко да слагам... Благодаря предварително!!
Масло за коса ползвам на Биофарма, съдържа аргананово масло, не утежнява, придава блясък. Слагам го на краищата, които цъфтят. Ползвала съм и течни кристали за коса на същата фирма. Купувам ги от Ремедиум.  https://remedium.bg/dry-hair/bio-pharma-argan-crystal-oil-fluid-30ml.html
Състава е добър, проверих го в EWG - с функцията Build your own report. Силикони няма, има някаква химия, но не излиза от опасните категории. Не е био, само аргана в него е био.

# 661
Аз ползвам рол-он дезодорант на Bio Beaute. Проблем е, че мокри, като го сложиш, трябва да се изчака да изсъхне, но като мирис и трайност е добре. Има двойна опаковка, която излиза изгодно. https://remedium.bg/anti-perspiration/bio-beaute-promo-24hr-refr … orant-2x50ml.html
Харесва ми и био дезодорант спрей на Cattier Cardamome-Pachouli , приятен и траен, но мисля че не се предлага в момента у нас.

# 662
Здравейте, моля някой да сподели знае ли накакво масло за коса (по възможност да се попива по-бързичко в косата) по възможност да е натурална козметика (без силикони и СЛС най-вече) пробвала съм какви ли не на Биотен, Нейчър оф агива, Даф  и други, но всички  са със силикон... а така го избягвам вече, дори шампоани и балсами търся да са натурални (ползвам на Алверде) Колкото до суровите масла.. много мазна ми става косата от тях колкото и малко да слагам... Благодаря предварително!!
Масло за коса ползвам на Биофарма, съдържа аргананово масло, не утежнява, придава блясък. Слагам го на краищата, които цъфтят. Ползвала съм и течни кристали за коса на същата фирма. Купувам ги от Ремедиум.  https://remedium.bg/dry-hair/bio-pharma-argan-crystal-oil-fluid-30ml.html
Състава е добър, проверих го в EWG - с функцията Build your own report. Силикони няма, има някаква химия, но не излиза от опасните категории. Не е био, само аргана в него е био.
По състава, който е описан в посочения сайт, са преобладаващи силиконите.

# 663
По състава, който е описан в посочения сайт, са преобладаващи силиконите.
Съжалявам, ако съм Ви подвела, без да искам. На мен химическите названия не ми говорят нищо, но в сайта на EWG's skin deep при проверката на състава ми излязоха повечето неща в зелено (1-3). Относно съставката парфюм само имаше цифра 8 - червено, то е заради това, че зад това име може да се крият различни неща.
Наскоро излезе книгата "Как да избираме козметика", на Надя Йорданова,  препоръчвам я на всички, струва си да се прочете, подходът е доста разумен. Има и относно силиконовите съставки, и много други неща. Общо взето, тя счита че използването им не е опасно. Може би и затова не излизат в жълно и червено в EWG. Интересен е и блога на авторката - "Инфармация".
https://www.helikon.bg/211872-%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D … %D1%82%D0%B0.html

# 664
Скрит текст:
Здравейте момичета! Записвам се да следя темата... всъщност вече ви чета от няколко дни. Дъщеря ми (вече тинейджърка) има дерматологичен проблем от малка - гъша кожа. Изразява се в много суха, грапава като шкурка и сърбяща кожа. Реших, че спасението за нея и за мен е в натуралната козметика, като залагам на български производители.
Миналата година получих подарък от колежката ми -Лосион за тяло Queen Bee на GHoney - https://ghoney.bg/why-bee-products/.Останах очарована от начина по който усетих кожата си - хидратирана,  мека, без зачервявания... а аромата.... аромата го усещах през цялото време. Козметиката е  натурална и със съдържание на пчелни продукти, което още повече ми хареса, защото знам, че меда е единствената храна, която е лекарство и единственото лекарство, което е храна. Поинтересувах се, четох, а и момчето, което ги произвежда се оказа от моя край и така реших да се сдобия с още няколко продукта. Сега ползвам Крем за тяло Queen Bee - https://ghoney.bg/g_shop/queen-bee/   от няколко дни и натуралният сапун с мед - https://ghoney.bg/g_shop/%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0 … %B5%D0%B4-ghoney/, между другото ползвам и пчелният прашец. Всичко е страхотно, а към крема съм направо пристрастена. Има много готина текстура и кожата ми става  мека и хидратирана. С две думи съм влюбена във всичко, което опитах от тези продукти. Горещо препоръчвам, заслужава си да опитате!!!

на тези доста скъпи продукти никъде не виждам точен състав , само преразказан в рекламен текст

# 665
CI, може ли да Ви помоля за коментар на ето този състав (околоочен крем на марката laidbare, има ги в зоя.бг, оттам копирам състава)

Aqua (вода), Aloe Barbadensis (сок от листа алое вера) Leaf Juice, Cetearyl Alcohol (масло от палмова сърцевина), Caprylic/Capric Triglyceride (триглицериди от кокос), Glyceryl Stearate (от палмова сърцевина), Cetearyl Glucoside (захар), Glycerin (глицерин от кокос), Prunis Amygdalus Dulcis (бадемово масло) Oil, Butyrospermum Parkii (масло от карите) butter, Dehydroacetic Acid (дехидрооцетна киселина), Benzyl Alcohol (естествен консервант), Polygonum Fagopyrum (екстракт от семена елда) seed extract, Panthenol (витамин B5), Euphrasia Officinalis Nalis (екстракт от очанка) Extract, Camellia Sinesis (екстракт от листа зелен чай) Leaf Extract, Xanthan Gum (естествен сгъстител), Potassium Sorbate (естествен консервант), Sodium Benzoate (естествен консервант)

А това им е антиейдж крема
Aqua (вода), Rosa Damascena (флорална вода от роза) Flower Water, Caprylic/Capric Triglyceride (триглицериди от кокос), Glycerine (глицерин от кокос), Isopropyl Myristate (палмово масло), Cetearyl Alcohol (масло от палмова сърцевина), Aloe Barbadensis (сок от листа алое вера) Leaf Juice, Cassia Angustifolia Seed Polysaccharide (полизахариди от сена), Prunus Persica (масло от праскова) Kernel Oil, Cetearyl Glucoside (захар), Glyceryl Stearate (от палмова сърцевина), Dehydroacetic Acid (дехидрооцетна киселина), Benzyl Alcohol (естествен консервант), Centella Asiatica (екстракт от готу кола) Extract, Cetraria Islandica (екстракт от исландски лишей) Extract, Xanthan Gum (естествен сгъстител), Potassium Sorbate (естествен консервант), Sodium Benzoate (естествен консервант)

Чудя се по принцип заслужава ли си инвестиция в отделен околоочен продукт или мога да ползвам този, с който мажа цялото лице?

# 666
Здравейте,
Спряла съм се на продуктите Terre d'oc, въпреки, че цената им е доста висока. Бих искала ако някоя от вас е ползвала нещо на тази марка да даде мнение дали си заслужава инвестицията Simple Smile
Спряла съм се на "Анти-ейдж еликсир с малсо от арган" и "Изключителен регенериращ крем за лице с арган"
Много благодаря!

# 667
CI, може ли да Ви помоля за коментар на ето този състав (околоочен крем на марката laidbare, има ги в зоя.бг, оттам копирам състава)

Aqua (вода), Aloe Barbadensis (сок от листа алое вера) Leaf Juice, Cetearyl Alcohol (масло от палмова сърцевина), Caprylic/Capric Triglyceride (триглицериди от кокос), Glyceryl Stearate (от палмова сърцевина), Cetearyl Glucoside (захар), Glycerin (глицерин от кокос), Prunis Amygdalus Dulcis (бадемово масло) Oil, Butyrospermum Parkii (масло от карите) butter, Dehydroacetic Acid (дехидрооцетна киселина), Benzyl Alcohol (естествен консервант), Polygonum Fagopyrum (екстракт от семена елда) seed extract, Panthenol (витамин B5), Euphrasia Officinalis Nalis (екстракт от очанка) Extract, Camellia Sinesis (екстракт от листа зелен чай) Leaf Extract, Xanthan Gum (естествен сгъстител), Potassium Sorbate (естествен консервант), Sodium Benzoate (естествен консервант)

А това им е антиейдж крема
Aqua (вода), Rosa Damascena (флорална вода от роза) Flower Water, Caprylic/Capric Triglyceride (триглицериди от кокос), Glycerine (глицерин от кокос), Isopropyl Myristate (палмово масло), Cetearyl Alcohol (масло от палмова сърцевина), Aloe Barbadensis (сок от листа алое вера) Leaf Juice, Cassia Angustifolia Seed Polysaccharide (полизахариди от сена), Prunus Persica (масло от праскова) Kernel Oil, Cetearyl Glucoside (захар), Glyceryl Stearate (от палмова сърцевина), Dehydroacetic Acid (дехидрооцетна киселина), Benzyl Alcohol (естествен консервант), Centella Asiatica (екстракт от готу кола) Extract, Cetraria Islandica (екстракт от исландски лишей) Extract, Xanthan Gum (естествен сгъстител), Potassium Sorbate (естествен консервант), Sodium Benzoate (естествен консервант)

Чудя се по принцип заслужава ли си инвестиция в отделен околоочен продукт или мога да ползвам този, с който мажа цялото лице?
Околоочният има много хубава съставка за тъмни кръгове и подпухнали очи (екстракта от елда), но емолиентите хич не ми се нравят да са за около очи - кожата там е нежна и тънка, а този продукт е доста мазен. Не са ми ОК и консервантите, особено бензил алкохола.  И двата продукта са бавноразнесими, т.е. неподходящи за нормална към мазна кожа, а само за суха. Също така отделен е въпроса за възрастта, на която сте - това определя и от какви съставки се нуждае вашата кожа. Ако сте до 35, то надали имате нужда от неща, които са предназначени за firming, lifting, и определено думата "алцхаймер" ви е абсолютно чужда - невротоксините, които предизвикват тази болест след 65-70а годишни оказват и пагубно влияние на кожата. Също и до тази възраст предполагам бихте желали да използвате продукт с лека, нежна и бързо-разнесима и пенетрираща текстура, от който тона на кожата ви ще се избистри. Вероятно ще се нуждаете от клетъчни енергизатори, поради въпиющия недостиг на сън, а това се отразява на лицето ви.
Но ако сте на 45 +, то тогава по-горе написаните неща ще са ви в обсега на интерес. Ще имате желание да понаучите малко повече за олигопептидите и други противобръчкови активки (които стимулират синтеза на колаген и еластин), какво да ползвате, за да предотвратите деградирането на колаген и еластин от ММП и елафин, които с напредването на възрастта се увеличават поради намаляващата финкция на клетките да произвеждат техните инхибитори, продукти с хормонозаместваща функция, както и с какво да подобрите цялостния си външен вид - все неща, които лаишки се поставят под общия знаменател на "антиейдж" съставки, а са много, много различни и целят различни ефекти от състоянието на здравата кожа. А здрава кожа означава красива кожа. Вероятно и ще търсите малко "по-тежка" артилерия в борбата със сухата кожа - къде за лице, къде за ръце, къде за тяло. Тялото ви и разсъжденията за това какво правите и с какво се храните ще са една идея по-претенциозни. И надали ще мислите, че с алоето, аскорбиновата киселина и ретионоидите започва и свършва света на подмладяващата козметика Simple Smile
Тези 2 продукта са старомодни ( и о,  да,  има мода и в козметиката!!), използват една камара антични съставки на 30 + години (все пак всяка година излизат 2000 + нови съставки, това едва ли е само гол маркетинг), изглеждат натурални, но има много,  много какво още да се желае от тях. Е, освен ако са бюджетна цена до десетина лв, тогава претенции кой знае какви не би следвало да имаме. 
Надявам се сте получили отговор на въпроса си.

# 668
Благодаря Ви за изчерпателния и полезен отговор!
Ами...на 33 съм, със смея да твърдя младежки вид доста Blush Но наскоро родих второто си детенце и почти веднага  забелязах че около очите като се усмихвам се очертават фини бръчици с вид на суха кожа (а иначе съм с нормална към мазна). Не знам дали е от недоспиване, нямам тъмни кръгове/сенки под очите.

По принцип съм се насочила и към кремовете на Фитокод, бях страшен фен на марката, но от новите линии не съм пробвала все още нищо. Пак ще ги разгледам. Много неща съм пробвала за лице от натуралните продукти, но повечето са на маслена основа сякаш, което изобщо не ми се нрави - и като усещане, и като ефект. Единствено този крем съм взимала 3 пъти поред, не знам обаче дали цената е оправдана за състава му.
https://www.zoya.bg/Обновяващ-крем-за-лице-Пробиотик-и-витамин-С-–-50-гр.8288?filters=Andalou-m317
Aloe Barbadensis Leaf Juice (сок от алое вера)*, Purified Water (пречистена вода), Vegetable Glycerin (растителен глицерин), Dicaprylyl Carbonate, Simmondsia Chinensis Seed Oil (масло от жожоба)*, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Tocopherol (витамин Е), Myristyl Myristate, Allantoin, плодови стволови клетки (Malus Domestica, Solar Vitis) и биоактивен комплекс 8 плодове*, Magnesium Ascorbyl Phosphate (витамин C), Hydrolyzed Myrtus Communis Leaf Extract (екстракт от листа на мирта), Lycium Barbarum Fruit Extract (екстракт от плодове на годжи бери), пробиотичен комплекс (Alpha-Glucan Oligosaccharide, Polymnia Sonchifolia Root, Maltodextrin and Lactobacillus), Olive Squalane, Sodium Hyaluronate, Helianthus Annuus Seed Oil (масло от слънчоглед)*, Panthenol (витамин B5), Calendula Officinalis Flower Extract (екстракт от цвят невен)*, Rosa Canina Fruit Oil (шипково масло)*, Camellia Sinensis Leaf Extract (екстракт от бял чай)*†, Phenethyl Alcohol, Ethylhexylglycerin, Citrus Tangerina Peel Oil (етерично масло от мандарина), Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil (етерично масло от портокал)*

# 669
Благодаря Ви за изчерпателния и полезен отговор!
Ами...на 33 съм, със смея да твърдя младежки вид доста Blush Но наскоро родих второто си детенце и почти веднага  забелязах че около очите като се усмихвам се очертават фини бръчици с вид на суха кожа (а иначе съм с нормална към мазна). Не знам дали е от недоспиване, нямам тъмни кръгове/сенки под очите.

По принцип съм се насочила и към кремовете на Фитокод, бях страшен фен на марката, но от новите линии не съм пробвала все още нищо. Пак ще ги разгледам. Много неща съм пробвала за лице от натуралните продукти, но повечето са на маслена основа сякаш, което изобщо не ми се нрави - и като усещане, и като ефект. Единствено този крем съм взимала 3 пъти поред, не знам обаче дали цената е оправдана за състава му.
https://www.zoya.bg/Обновяващ-крем-за-лице-Пробиотик-и-витамин-С-–-50-гр.8288?filters=Andalou-m317
Aloe Barbadensis Leaf Juice (сок от алое вера)*, Purified Water (пречистена вода), Vegetable Glycerin (растителен глицерин), Dicaprylyl Carbonate, Simmondsia Chinensis Seed Oil (масло от жожоба)*, Cetyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Tocopherol (витамин Е), Myristyl Myristate, Allantoin, плодови стволови клетки (Malus Domestica, Solar Vitis) и биоактивен комплекс 8 плодове*, Magnesium Ascorbyl Phosphate (витамин C), Hydrolyzed Myrtus Communis Leaf Extract (екстракт от листа на мирта), Lycium Barbarum Fruit Extract (екстракт от плодове на годжи бери), пробиотичен комплекс (Alpha-Glucan Oligosaccharide, Polymnia Sonchifolia Root, Maltodextrin and Lactobacillus), Olive Squalane, Sodium Hyaluronate, Helianthus Annuus Seed Oil (масло от слънчоглед)*, Panthenol (витамин B5), Calendula Officinalis Flower Extract (екстракт от цвят невен)*, Rosa Canina Fruit Oil (шипково масло)*, Camellia Sinensis Leaf Extract (екстракт от бял чай)*†, Phenethyl Alcohol, Ethylhexylglycerin, Citrus Tangerina Peel Oil (етерично масло от мандарина), Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil (етерично масло от портокал)*

Пробвайте новата серия на Фитокод, пък после сама ще прецените дали е ОК. Тя е в тон с модерната и иновативна тенденция за балансиране на микробиотата, и не спекулира с нещо, което в козметиката е оксиморон, и го има и цитирания продукт - пробиотик. Такива категорично не може да съществуват, защото пробиотик означава живи микроорганизми, а поради безопаснотс в козметикатата такива няма, консервантите се грижат да ги изтребят. И този продукт е с тежички и древни емолиенти. Но пък има интересно антиоксидантни, някои регенериращи (ако е оцветен в жълто-оранжево още по-добре, значи невена в него е маслен извлек, а той работи в пъти по-добре от гликолови/водни) съставки.

# 670
Благодаря Ви много за насоките CI!
Искам да пробвам от серията LB phytocode (само интимния гел съм взимала неколкократно), но пак гледам кремчетата са за зряла или суха кожа, т.е. за мен ще са тежки. Може би ще се насоча към серията rose kiss.

# 671
Благодаря Ви много за насоките CI!
Искам да пробвам от серията LB phytocode (само интимния гел съм взимала неколкократно), но пак гледам кремчетата са за зряла или суха кожа, т.е. за мен ще са тежки. Може би ще се насоча към серията rose kiss.
Не са тежки, даже напротив. Вижте отзивите в темата на Фитокод.
http://old.bg-mamma.com/?topic=913975.675

# 672
Благодаря още веднъж!
Тъкмо трябва да си подновя интимния гел, ще взема и крем.

# 673
  • При децата ми
Кремовете на "Фитокод" не са тежки. Ползвала съм ги преди и сега смятам пак да подновя.

Sky, можеш ли да кажеш за кои продукти питаш?

# 674
CL, бихте ли ми препоръчали качествен околоочен крем (за подпухналост, тъмни кръгове, бръчки) на 44 г.съм.
Много благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт