За майчината обич...

• 14 792
  • 98
  •   1
Отговори
# 75
Защото темата е за майчината, не за бащината. Освен това, между двете има голяма разлика в контекста на темата. Майчината любов е безгранична и всеопрощаваща, докато бащината - съвсем не. Защото мъжете имат много по-развито морално съзнание от жените.
Tочно до морал си е, а не до майчина любов.
Има жени, които при всякакви обстоятелства ще защитават детето си
и други, на които съвестта не им позволява да го направят .
И те не са по малко обичащи или безчувствени идиотки -точно обратното .
Ако си човек ще отсъдиш справедливо, дори и твоята издънка да е виновника.

Последна редакция: чт, 01 сеп 2016, 20:13 от vasilena***

# 76
Ами именно.
Аз съм за справедливостта.

# 77
  • София
Някои майки биха простили всичко, други - не биха. Толкова сме различни, хората, как може да обичаме по еднакъв начин.

Абс сигурна съм, че огромното мнозинство майки биха простили всичко, вкл. умишлено убийство. Много редки изключения са тия, които не биха, ако изобщо ги има. Поради това, някои философи и психолози правилно са отбелязали, че майчината любов е "безнравствена".

Зависи кой е убитият.

Сещам се и за една фраза, не помня на кой писател е - ние не се раждаме от целомъдрието на майките си.
Но е ужасно, че за всичко биват обвинявани майките. В крайна сметка не може една майка да влезе в главата на детето си и да мисли или действа вместо него. Детето, което става възрастен човек е имало на разположение целия си живот да формира собствени мисли и действия, включително душевни болести.

# 78
  • София
Обаче фактите говорят друго - няма майка, отрекла се от детето си-престъпник и застанала на страната на "справедливостта". Само не давайте примери за майки, които си били зарязали/малтретирали децата, не ги обичали и поглеждали. Те нямат нищо общо.

# 79
Тук става въпрос за доста по-сериозни неща, Сирен. Като умишлено убийство на човек например (не при самозащита или по случайност). Ако убие нарочно брат/сестра/родител?
Възможно ли е да се прости нещо такова? Или ако детето ти някой ден стане терорист и виновник за гибелта на невинни хора, включително и деца? Наркодилър? Сутеньор, ама от най-гадните, които принуждават жените да проституират насила? За истински престъпления става въпрос, а не за някое напиване или закъснение...

Има 1 приказка "крушата не пада по-далече от дървото". Т. че ако детето се превърне в нещо подобно, майката не е без вина.
Съгласна съм с това. Разсъждението ти е вярно.
 А приказката за крушата и дървото е болезнено вярна, колкото и да не ни се харесва това и да се оправдаваме със средата. Най-голямо отражение върху формирането на една личност има семейството му и най-вече майката. И бащата, естествено, но не в толкова голяма степен.
 Сега аз говоря за наследство и семейство, не за случаи на шизофреници заклали родителите си-тогава става въпрос за медицина все пак, не за морал.

Но е ужасно, че за всичко биват обвинявани майките. В крайна сметка не може една майка да влезе в главата на детето си и да мисли или действа вместо него. Детето, което става възрастен човек е имало на разположение целия си живот да формира собствени мисли и действия, включително душевни болести.
И това също е вярно. Но майката винаги има пръст в това, в което се е превърнало детето. Дали с действие или с бездействие все едно. Майката си е майка. Щом е станала майка, то тя вече е "виновна" наравно с децата си.

И когато говорим как майката всичко била прощавала. Ами прощава разбира се, защото тя така прощава на себе си.

Последна редакция: чт, 01 сеп 2016, 20:58 от weissbier

# 80
Не съм съгласна с последното.

Така излиза, че майката е едно цяло с детето/децата.

# 81
  • София
Ми, тогава и майките с децата в затвора!

# 82
Еми да - ако детето ми тръгне по лош път, вината е и моя, нима ще се наредя до другите да го замерям с камъни. То си е моето дете, каквото и да направи.
Ако трябва да изтърпи наказание или последствия, майката също е наказана.

Но не давайте за пример болни хора, извършили престъпление. То би било престъпление и роодителят им да се отрече от тях, вместо да се погрижи. Това са много тежки неща

# 83
Т.е. ако детето тръгне по лош път, майката е виновна?
И защо? Rolling Eyes
Коя майка иска детето ѝ да се провали???
За тези неща има много други фактори.
Да не забравяме, че това се случва доста след 5 годишна възраст, когато мама е най-важна.

# 84
Аз не казвам, че ще съм реално виновна, но сигурно ще търся вина и в себе си и обяснения защо така се е получило, та дете за тръгне по лош път, къде сме били ние та от невинно създание да стигне дотам - такива работи.

Последна редакция: чт, 01 сеп 2016, 21:50 от Iris04

# 85
За това спор няма. Винаги ще стои въпроса "Къде сбърках?" Confused Confused Confused

# 86
Т.е. ако детето тръгне по лош път, майката е виновна?
И защо? Rolling Eyes

Как защо?
Виж комшията не е виновен, но майката-майката винаги има пръст в една или друга степен в това, в което се превръща детето.
За това спор няма. Винаги ще стои въпроса "Къде сбърках?" Confused Confused Confused
Естествено. И ако не искаш да обвиняваш себе си тогава просто се оправдаваш с майчината любов и прощаваш всичко.
Ми, тогава и майките с децата в затвора!
В наказателния кодекс няма параграф за лоши майки. Те са към социалните до навършване на 18 години на децата им.

# 87
Аз като майка винаги се питам къде е моята вина , в кое греша и ако недай си Боже стане нещо ,ще се измъча ,че не съм успяла да го предотвратя ,че не съм съумяла да дам друг живот на детето си който не води до това .

# 88
  • София
Не бой се, преди ти да тръгнеш да търсиш вина у себе си, със сигурност ще се намери кой да те посочи с пръст като виновна. Изобщо, майката е по дефиниция виновна, иначе кой друг!

# 89
Не бой се, преди ти да тръгнеш да търсиш вина у себе си, със сигурност ще се намери кой да те посочи с пръст като виновна. Изобщо, майката е по дефиниция виновна, иначе кой друг!
Другите могат да те сочат с пръст даже и да си Дева Мария, така че тяхното мнение ми е точно през съдраната шапка.

Общи условия

Активация на акаунт