За майчината обич...

• 14 971
  • 98
  •   1
Отговори
# 90
Но не давайте за пример болни хора, извършили престъпление. То би било престъпление и роодителят им да се отрече от тях, вместо да се погрижи. Това са много тежки неща

Много често точно в такива случаи се поставя най-болезнено въпроса за майчината обич и решенията на майката имат най-голяма тежест и значение. Ако детето ти е опасно за другите твоя грижа е да предпазиш не само детето си, но и другите. Да пази Господ!

# 91
Любовта на бащата не е и не може да е безусловна, защото само майката може да е безусловно сигурна, че е биологичен родител на детето.

# 92
  • София
Но не давайте за пример болни хора, извършили престъпление. То би било престъпление и роодителят им да се отрече от тях, вместо да се погрижи. Това са много тежки неща

Много често точно в такива случаи се поставя най-болезнено въпроса за майчината обич и решенията на майката имат най-голяма тежест и значение. Ако детето ти е опасно за другите твоя грижа е да предпазиш не само детето си, но и другите. Да пази Господ!

Дреме ѝ на майката за другите. Затова в такива случаи на обществено опасни "деца", решенията се вземат не от майката, а от съответните институции. Майката  не може (и не иска) да предпази не само другите, но и себе си.

# 93
само ,че аз не съм виждала действащи институции

# 94
  • Бургас
Всички майки на сапун! Ей така ми звучат тези обобщения, че майката била виновна за всичко. Тя в крайна сметка е човек, а не Господ, не е безгрешна. Но ето това безумно и брутално очакване към нея да е перфектна, превантивното шокане на канчето, че за всеки провал или недостатък на детето е тя виновната, води точно до отглеждането на "болни деца". Защото един родител и особено една майка, допуска най-много грешки, когато се стреми да "угоди" на обществените норми и калъпи, вместо да следва собствените си инстинкти и разум. В съвременното общество пък, този натиск е чудовищен, жестока спекулация с психологията, ролята на майката във формирането на детския характер и безусловната й вина за всичко лошо. Това до нищо добро не води и въпреки хилядите примери и доказателства, все още не ни идва на акъла явно, че тоя модел е грешен.

# 95
sixsens202uu

По-добре не би могло да се каже! newsm10
Поздравления!

# 96
Ясно е, че една майка освен такава е просто и човешко същество, Sixsens. С всичките му права да греши. Никой не бива да очаква идеал от майка си. Но и обратното го има. Не можеш да обичаш въпреки грешките родителите си. Ако тези грешки са безбройни, последователни и са осакатили в някаква степен чисто психически детето.
По социализма ли се изгради това задължително обичане не знам. Родители бият децата си, вменяват им ограничения и морал отпреди войната, намесват се в избор на партньор, професия и какво ли още не. В това отношение американците са някак по-освободени хора - ако го малтретира или наранява по друг начин - се казва. Българинът обаче е поколенчески обременен да крие мръсните тайни на рода си. Родителите - тези на децата или децата - тези на родителите си. Не се говори за това. За пред хората всичко да е "в норма". Почти същите извращения ги има и по нашите земи. Но ние чинно покриваме всичко с рози. И говорим за безусловна, всеобща и безкрайна любов между родители и деца.
Няма безусловни работи.

# 97
  • София
не бой се, не е социаализмът виновен! Явно е някакъв... не знам, бъг - по някакъв парадоксален начин именно децата, които са били изоставени, тормозени или просто са имали незаинтересовани родители, са готови на всичко за вниманието им и ги обичат безумно. Също и по някакъв парадоксален начин майките/родителите повече обичат "лошите" си деца.
Обременеността от мръсните тайни на родата също не е нашенско изобретение - има го във всички култури. Не разбирам защо се опитваш да сведеш всичко до соца, български феномен и пр. Има го навсякъде, и американците не са кой знае колко освободени, иначе при тях домашното насилие щеше да е изчезнало отдавна.

# 98
Ааа, не че се опитвам да сведа нещата до соца. Не откривай конспирация. Далеч не съм върл противник на строй, който все пак не помня чак толкова добре. Просто се опитвам да си обясня нещата.

Общи условия

Активация на акаунт