Етажна собственост 3 - ЗУЕС не е по желание, но "со кротце, со благо" помага

• 82 050
  • 786
  •   1
Отговори
# 240
Аз съм привърженик на мнението, че в етажната собственост може да се въведе произволен обществен строй - от комунизъм до тиранична диктатура.

Това важи за всяка формално обособена група (етажна собственост, фирма, семейство). Аз съм за консенсуса и добрите взаимоотношения - намирам ги по-конструктивни в дългосрочен план.

Стига обаче никой от живущите да не протестира. Ако се появи такъв протест обаче, добре е да сме стъпили здраво върху закона  Mr. Green

Законът е хубаво нещо, но не винаги е приложим. С "нарушаването" му в случая, мисля, не накърняваме ничии интереси. Ако някой от съседите реши, че може да си позволи да е достатъчно некоректен и неетичен и да се позове на % си общи части и вноска в пъти по-ниска от останалите - ще се пристъпи към преизчисление на процентите.
Любобитно ми е обаче, дали ще се намери такова дебелоочие, все пак, с хората, които си прекарал (да, напълно законно) почти всеки ден се разминаваш по стълбите. Simple Smile

# 241
Ако някой от съседите реши, че може да си позволи да е достатъчно некоректен и неетичен и да се позове на % си общи части и вноска в пъти по-ниска от останалите - ще се пристъпи към преизчисление на процентите.
А как вземате решения на общото събрание? И как решавате дали има кворум за провеждане? Нали по закон има определени изисквания за идеални части от общите части на етажната собственост?

# 242
Ако някой от съседите реши, че може да си позволи да е достатъчно некоректен и неетичен и да се позове на % си общи части и вноска в пъти по-ниска от останалите - ще се пристъпи към преизчисление на процентите.
А как вземате решения на общото събрание? И как решавате дали има кворум за провеждане? Нали по закон има определени изисквания за идеални части от общите части на етажната собственост?

Значи по закон, за да вземем решение за смяна на дограмата на стълбищната клетка на нашия вход, трябва да съберем 67% (толкова бяха за кворум, май) от обитателите на целия блок, да?
Може да е малоумно и практически неосъществимо, но да е по закон.

Много просто - 18 апартамента сме, за мнозинство ни трябват 9 + 1.
Като няма 9 +1 може да се отложи с 1 час, после с още един и се взима решение от тези, дето присъстват.

# 243
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за кой ли път в темата се твърди, всеки път все по-уверено, че ЗУЕС не е задължителен  Tired
в съкращението З е за закон, а законите не се изпълняват по желание.
има недоизгладени неща, вярно е, даже в предишната тема се посочиха членове и алинеи, които си противоречат, но смятам, че е поставена добра основа и може да се работи.

има неща, които могат да се решат от съсобствениците по съвест, но има неща, които законът решава. и така е по-добре. избягват се междусъседски конфликти.

и понеже в темата четат и разумни хора, които просто търсят решение на един или друг проблем, за тях един съвет - действайте според закона. макар и по-трудно, това ви гарантира, че в случай на проблем ще имате защита.

почти безобидна, целия ви блок е една етажна собственост или е отделен само вашия вход?  Peace

тук пише как се отделя една ЕС Peace

# 244
за кой ли път в темата се твърди, всеки път все по-уверено, че ЗУЕС не е задължителен  Tired
в съкращението З е за закон, а законите не се изпълняват по желание.
има недоизгладени неща, вярно е, даже в предишната тема се посочиха членове и алинеи, които си противоречат, но смятам, че е поставена добра основа и може да се работи.

Нищо подобно не твърдя. Твърдя, че - както и вие сте посочили - има недоизгладени неща, и че взимаме решенията по целесъобразност към момента. В случай, че смятате, че ще се справите с 6 (шест) входа, които да вземат заедно решение и да платят дограмата на 1 (един) - моля, заповядайте при нас, и ако се справите и уредите нещата по закон гаранция, след това ще ви отделят 2 старници похвална статия в "Капитал".

има неща, които могат да се решат от съсобствениците по съвест, но има неща, които законът решава. и
така е по-добре. избягват се междусъседски конфликти.

Имам подозренията, че ако се опитаме да принудим съседите от вх.2, 3 и т.н. да платят солидарно за нашата дограма (макар и по закон),  със сигурност ще си създадем междусъседски конфликти, а дограма няма да имаме.

и понеже в темата четат и разумни хора, които просто търсят решение на един или друг проблем, за тях един съвет - действайте според закона. макар и по-трудно, това ви гарантира, че в случай на проблем ще имате защита.

Разбира се, че действаме според закона. До момента, в който не се натъкнем на невъзможност за спазване на закона.

почти безобидна, целия ви блок е една етажна собственост или е отделен само вашия вход?  Peace

# 245
страшен чаршаф!  Confused

като сте отделна етажна собственост за какво са ви гласовете на другите етажни собствености=другите входове?

в нотариалните актове пише идеалните части от блока, сметнете си ги за входа и вземайте решения както е по закон.

не се боря за всенародна любов или две страници в "Капитал", опитвам се да ви обясня, че не просто грешите, но и може да подведете други, по-неориентирани потребители.

# 246
страшен чаршаф!  Confused

като сте отделна етажна собственост за какво са ви гласовете на другите етажни собствености=другите входове?

Защото
По закон
Сумите се делят според идеалните части. Нашите идеални части са не за нашата отделна ЕС, а за целия блок. Така е направено разделението, когато блока е бил строен. През соца. 

в нотариалните актове пише идеалните части от блока, сметнете си ги за входа и вземайте решения както е по закон.

Вероятно е възможно, но:
- предвид факта, че подобно разделение няма начин да не се отрази на останалите собственици от останалите 5 входа (защото ще промени съотношението на % идеални части) - подозирам, че е времеемко, иска специализирана консултация, която от своя страна е платена и т.н. и т.н.
- не съм много убедена, че влагането на усилия си струва, след като
а. при новата ситуация ще делим сумите за ремонти, както и в момента
б. в момента не вредим на интересите на никой от съседните входове
с. де факто спонсорираме Общината, като поемаме разходите за притежвания от нея апартамент

не се боря за всенародна любов или две страници в "Капитал", опитвам се да ви обясня, че не просто грешите, но и може да подведете други, по-неориентирани потребители.

Ще ги подведа в какъв смисъл?

# 247
един въпрос

ако в актовете ви нямаше написани идеалните части (както в доста други случаи) какво щяхте да направите?
най-вероятни щяхте да приемете, че вашата ЕС (входа) е 100% и да изчислите идеалните части за всеки имот. а след това щяхте да взимате решенията и да разпределяте разходите, съгласно тези %.

и още един, последен  Peace , въпрос

ако сега само един от собствениците възрази на разпределението и откаже да плати незаконно разпределения му разход какво ще направите?

# 248
Разбира се, че действаме според закона. До момента, в който не се натъкнем на невъзможност за спазване на закона...
Laughing
Същото твърдят и всички "невинни", които са в затвора  Wink

# 249

ако в актовете ви нямаше написани идеалните части (както в доста други случаи) какво щяхте да направите?
най-вероятни щяхте да приемете, че вашата ЕС (входа) е 100% и да изчислите идеалните части за всеки имот. а след това щяхте да взимате решенията и да разпределяте разходите, съгласно тези %.

Да, но ги има.
Вероятно щяхме да вземем решение на събрание - дали да е съгласно % или по равно. Мнозинството решава. Да, не е по закон, но аз живея със съседите си, а не със закона.

и още един, последен  Peace , въпрос

ако сега само един от собствениците възрази на разпределението и откаже да плати незаконно разпределения му разход какво ще направите?

Вероято, ще кажа на събранието, че се налага да си разделим това, което той не желае да плати Simple Smile, ако искаме да имаме ремонт.  
За мен от морална и етична гледна точка при тези обстоятелства е редно да поеме разходите солидарно с останалите.
Имаме една съседка, за която е невъзможно да плаща пълната сума - пенсионерка, без близки. Тя дава колкото може да отдели, останалото се покрива от излишъците в касата.

Нищо не мога да направя, ако някой откаже да плати, незаконно разпределения му разход. Освен да определя този човек като дълбоко неморален тарикат, възползващ се от недостатък на закона. А един закон няма как да е 100% перфектен.
Реално погледнато, ако някой е готов за сума под 150лв. да постъпи по подобен начин, то си е за него. Тъй като подобни изпалнения са против личните ми морални принципи, освен да го съжалявам този човек, не виждам какво мога да направя. Simple Smile Твърд противник съм на саморазправата, така че и това не ми е опция.

Да, вероятно е възможно да се съберат парите по съдебен ред, но:
- зависи дали е рентабилно от финансова гледна точка
- струва ли си хабенето на време и нерви

# 250
Разбира се, че действаме според закона. До момента, в който не се натъкнем на невъзможност за спазване на закона...
Laughing

Не всички. Simple Smile
Освен това, доколкото ми е известно, за подобни "нарушения" санкциите не са чак толкова строги.

# 251
Значи по закон, за да вземем решение за смяна на дограмата на стълбищната клетка на нашия вход, трябва да съберем 67% (толкова бяха за кворум, май) от обитателите на целия блок, да?
Може да е малоумно и практически неосъществимо, но да е по закон.

Много просто - 18 апартамента сме, за мнозинство ни трябват 9 + 1.
Като няма 9 +1 може да се отложи с 1 час, после с още един и се взима решение от тези, дето присъстват.
Не е така.
Първо, това са т.нар. полезни разходи, за които е необходимо мнозинство от 75%, но от вашата етажна собственост. Собствениците от другите входове (другите етажни собствености) няма как да са собственици и на вашата дограма, съответно нямат думата при взимане на решение.
На следващо място - мнозинството от 75% (грубо, това са 14 апартамента, а не 9+1) ви трябва и след един час, и след сто часа.
И това е направено в закона не за да ви пречи, а за да се избегнат злоупотреби на "твърде инициативни" хора, които не са склонни да се съобразяват с финансовите възможности и потребностите на съседите си.

# 252
Laughing

Не всички. Simple Smile
Освен това, доколкото ми е известно, за подобни "нарушения" санкциите не са чак толкова строги.

Зависи.
Ако нарушението представлява злоупотреба с финансови средства, или документно престъпление (доста често е точно така), извършеното най-вероятно се квалифицира в състава на някое престъпление. А там вече неработещата ни съдебна система е безкомпромисна към такива дребни риби.
Но аз говорех фигуративно - хареса ми структурата на изречението, особено в частта за "невъзможност да се спазва закона"  Mr. Green

# 253
т.е. този, който откаже да плати нещо, което не дължи е, цитирам: "дълбоко неморален тарикат, възползващ се от недостатък на закона."?

Crazy аз бях до тук  Peace

искрено желая да се намери само един такъв. тогава ще се убедите, че:

- не можете да го осъдите, по-скоро той ще осъди вас; и
- глобите не са чак толкова ниски, особено като се види, че се плащат персонално от управителния съвет, допуснал вземането на незаконни решения
 Peace

# 254
Нищо не мога да направя, ако някой откаже да плати, незаконно разпределения му разход.
Pocti Bezobidna, вие сте рецидивист  Laughing
И за момент не ви хрумва, че може да се придържате към законността... примерно.

Аз лично, ако попадна на такъв фрапантен "домоуправител", ще му направя проблем и за 50 стотинки, не за 150 лв.

Общи условия

Активация на акаунт