Етажна собственост 3 - ЗУЕС не е по желание, но "со кротце, со благо" помага

• 81 990
  • 786
  •   1
Отговори
# 570
Да ви попитам, трябва ли да плащам за майка ми, ако ми дойде за десетина дни на гости? Тя почти не излиза, студено й е, но миналата година пак беше вкъщи за толкова дни, два пъти да е излизала и почнаха да ни гледат накриво. Това при положение, че и нас ни няма почти половината от месеца, съответно като ни няма, не идват и гости и пак си плащаме чинно. Сега и за майка ми да плащам, за десетина дни, в които не излиза...

# 571
От строителя вземете инфо. Или от проекта в общината. Или от Агенцията по кадастъра. Варианти има.
Има райни в София, където все още няма кадастър. За старо строителство не винаги има информация, особено за отчуждавани имоти. А там, където има някакви данни те се раминават.... И при нас има такива случаи и делим разходите на брой апартаменти и брой хора.
Имаме и общински апартаменти. Като ремонтирахме покрива общината се съобрази с решението на общото събрание и плати сумата, която й се падаше по брой обекти.

# 572
Строителните книжа-разрешение за строеж на блока и инвестиционният проект/чертежите/ се пазят безсрочно в общината. Това имах предвид.

# 573
  • Бургас
Благодаря за идеите!
Да ви попитам, трябва ли да плащам за майка ми, ако ми дойде за десетина дни на гости? Тя почти не излиза, студено й е, но миналата година пак беше вкъщи за толкова дни, два пъти да е излизала и почнаха да ни гледат накриво. Това при положение, че и нас ни няма почти половината от месеца, съответно като ни няма, не идват и гости и пак си плащаме чинно. Сега и за майка ми да плащам, за десетина дни, в които не излиза...

Според мен, не.

# 574
Строителните книжа-разрешение за строеж на блока и инвестиционният проект/чертежите/ се пазят безсрочно в общината. Това имах предвид.
Пазят се утре. Нашия блок е пуснат в експлоатация 1950г, няма нищо в общината. Скица по етажи има само ДАК.

# 575
Така се получава на практика.Ние сме малко хора, имаме доста празни апартаменти, на които собствениците идват само лятото, други дават на квартиранти, трети се ослушват.Трябва да се изпокарам с доста народ ако започна всичко да спазвам Confused

Аааа, няма такива филми не живеели- няма да плащат! Данък на имотите плащат ли си за цяла година или ходят в НАП да мрънкат, че не живеят там и да им приспадат такса смет?
Щом са собственици ще плащат като поне за 1 живущ таксата. Иначе искат да им е чисто и светло, асансьора да работи, всичко да е подържано, когато дойдат, нали?
Когато правите събрание, отделяте специална точка от дневния ред за това и вземате решение никой собственик да не е освободен от такса, може да е като за 1 човек, но да се плаща. И кой ще играе ролята на пъдар да ги дебне кога ги  има, кога ги няма, колко човека са и т.н.? Държат се така, защото им минава номера.

# 576
В нашия блок необитаемитв апартаменти не плащат. Справедливо е донякъде. Вярно е, че няма как да се следи кой живее и кой не,но от друга страна е ясно, че като не живеят, няма как да им идват и гости.А в обитаемите апартаменти може по цял ден да се точат хора.Ето, ние ходим за по половин месец в едното жилище. Плащаме си, разбира се, но момчето да нас всеки ден прави купони. Понякога се влачат и по 30 човека. Е, представете си колко пъти тоя асансьор слиза и се качва, колко пъти се светва лампата,колко чифта мръсни обувки правят свинщина в общите части. Не мисля, че е справедливо необитаемият апартамент, чиито собственици са в чужбина от години примерно, да плащат такса поне за един обитател и този, на който му се влачат по сто човека и той да плаща за един.

# 577
Цитат на: teta75 link=topic=939775.msg34445321
#msg34445321 date=1485541721
Пазят се утре. Нашия блок е пуснат в експлоатация 1950г, няма нищо в общината. Скица по етажи има само ДАК.

Чл.155 от ЗУТ. Вие сте изключение. По закон и по принцип се пазят безсрочно в архива на общината.

# 578
Питам за месеца, който са били.Аз реално не знам точно колко дни са били, явно до 30, но аз им начислих разходи за този месец. Срещнахме се на вратата случайно преди да си тръгнат и ги питах от кога са тук-казаха ми 4 седмици, значи поне 28 дена са били.5 човека са при това.Идват си лятото, нито се интересуват имат ли да дават нещо, нито питат и не само те.После ние постоянно живущите плащаме високи сметки.

Добри, този закон едва ли се спазва стриктно навсякъде.Ние имаме по 10 лв. на човек сега разходи на месец, а ако спазваме и това правило месечната сумата доста ще набъбне.
За мен не е справедливо за 28 дена да не плащаш, а за 31 примерно да плащаш.Разликата е много малка.
Вече започвам да си мисля че сме съседки Simple Smile
И при нас е така с тази разлика че още не сме достигнали до 10 лв/човек , но скоро ще стане Sad 
През лятото се наложи спешен ремонт на асансьора месец и половина бяхме без докато стигнем до консенсус за варианта за ремонт, събирането на парите , доставката и монтажа .
Още тогава искахме и чипове , ама има хора на които не им изнася и още не се е случило.Предпочитам да ми стане 30 лв ама да знам че ще ползвам и плащам, а тези тарикати ще  се научат.

# 579
До 7 години децата не плащат за асансьор. След това по колко плащат- по закон?
По решение на ЕС, от 7 до 14 години може ли да е 1/2 от таксата за възрастен?

# 580
  • София
До 7 години децата не плащат за асансьор. След това по колко плащат- по закон?
По решение на ЕС, от 7 до 14 години може ли да е 1/2 от таксата за възрастен?

Rolling Eyes
 До 6 години децата са освободени въобще от такса. След това се заплаща цяла такса - по закон!
На какво основание ЕС може да вземе подобно решение?
Или вашата ЕС си кара по свои закони  Mr. Green

# 581
До 6.99  години било по закон  Mr. Green
От входа една кака "запозната" със законите на ЕС,
твърди, че нейното дете няма да ползва асансьора самостоятелно до 14 г.
Което я освобождава от плащането...
Преди време-около 2-3 години- е прието във входа да се плаща по 1/2 такса.
Хлапето/след месец става на 7 години/  всичко ли си плаща, че вече се сащисах от много знания?

# 582
  • София
Да, hahaha наистина са много знанията, но има само един Закон за ЕС

# 583
До 6.99  години било по закон  Mr. Green
От входа една кака "запозната" със законите на ЕС,
твърди, че нейното дете няма да ползва асансьора самостоятелно до 14 г.
Което я освобождава от плащането...
Преди време-около 2-3 години- е прието във входа да се плаща по 1/2 такса.
Хлапето/след месец става на 7 години/  всичко ли си плаща, че вече се сащисах от много знания?

(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Не се заплащат разходите по ал. 1 за деца, ненавършили 6-годишна възраст, както и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.
Всичко си плаща.
То, по нейната логика, всеки може да заяви, че цялото семейство ще ползва асансьора само заедно.  Mr. Green

# 584
Брей, нейното дете до 14 г само под строй ли ще слиза.Сигурно на 13 ще го води за ръчичка до училище.

Общи условия

Активация на акаунт