Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ПРЕДУЧИЛИЩНА на ПЕТ години набор 2011

 • 6 104
 • 27
 •   1
Отговори

Анкета

Детето ми посещава предучилищна:

Опции:

 • Мнения: 1 219
Търсих във форума, не видях да има, а си е нужна тема, в която да споделяме информация, да задаваме въпроси и да си помагаме.

Започвам с информация за родителите, които взимат детски надбавки. Сигурно знаете, че надбавките ще бъдат спирани, ако детето има повече от три неизвинени отсъствия на месец. Има право на общо 20 дни отсъствия по семейни причини. Естествено, по медицински причини няма как да го ограничат колко да отсъства. Поправете ме, ако греша.

Сега, в нашия град социалните са казали, че от 15 Септември започват да броят отсъствия. Навсякъде ли е така? Питам, щото мислим да използваме ваканцията до дупка. Mr. Green

# 1
 • Мнения: 19 968
Има право на общо 20 дни отсъствия по семейни причини. Естествено, по медицински причини няма как да го ограничат колко да отсъства. Поправете ме, ако греша.
Веднага.

Чл. 10. (1) Децата от подготвителните групи, записани в целодневна,
полудневна и почасова организация, могат да отсъстват само по
здравословни или по други уважителни причини, удостоверени с документ от
компетентен орган, както и по семейни причини.
(2) Отсъствията на децата по ал. 1 по семейни причини през учебно
време е допустимо за не повече от 10 дни за съответната учебна година с
писмено уведомяване от родителите в срок, определен с Правилника за
дейността на детската градина или училището.
(3) Извън случаите по ал. 2 отсъствие на децата от подготвителните
групи е допустимо и за времето на ваканциите, определени в училищното
образование за съответната година със заповед на министъра на
образованието и науката.

# 2
 • Мнения: 1 327
Аз пък се замислих дали ще искат някакви документи/бележки от личен лекар за началото на учебната година.. Такива за контакт може би вече няма да трябват в училище. Нашето дете го местим от градина.

# 3
 • Мнения: 19 968
http://minedu.government.bg/?h=downloadFile&fileId=9666
МОже би в този документ ще намерите отговори на доста от въпросите си. Само ще уточня, че не е единственият, засягащ предучилищната подготовка.

# 4
 • Мнения: 7 667
Приложение 5 и 6 - всяка година до завършване на образованието;
Медицинска бележка за направените отсъствия поради болест;
Молба/ заявление от родител за отсъствие по семейни причини / предварително/
Това е, за което се сещам в момента. Същото е и за учениците 1 - 12 клас

# 5
 • Мнения: 1 219
Благодаря, Дидева! Знаех си, че има нужда да си сверя часовника! Simple Smile

Джени, баткото ми беше предучилищна миналата година. Не се искат контактни бележки. Само посоченото от мама Ру.

# 6
 • София
 • Мнения: 31 787
Идваме и ние. Ще си останем в градината. Мислех да го записвам в съседното училище, там също е добра базата, но се отказах. Миналата година я пропуснахме, поради заболяване, надявам се тази всичко да е ок.

# 7
 • Мнения: 1 219
Free Agent, другият ми син беше ПДГ в училище от 6 години. Там трябваше да го взимам на обяд и тогава оцених градината. Денят ти свободен, детето нахранено, но пък не ги учеха.

Напомням, че трябва до 30.09 да занесем на социалните бележка, че детето е записано в предучилищна.

# 8
 • Мнения: 1 327
Мина му РД днес на детето, започва на 15-ти. Базата - скромничка, на фона на детската. Но учителките са похвалени от няколко места, а и неговите любимки от градината вече не са там. Детето е доволно и щастливо, че сменя обстановката.
Успешна учебна година за всички Simple Smile

# 9
 • Мнения: 1 219
Джени, РД или РС? Simple Smile И нашият батко се радваше на промяната. Главно, че няма да спи следобяд. Grinning Твоят юнак цял ден ли е? Ще използва ли учебници и помагала като шестгодишните?

Вчера научих, че по новия закон учителките в ДГ нямали право да учат децата.

# 10
 • Мнения: 19 968
Вчера научих, че по новия закон учителките в ДГ нямали право да учат децата.
В какъв смисъл нямат право да ги учат? Може ли да цитираш конкретния текст?

# 11
 • Мнения: 1 219
За съжаление, не.  Embarassed Моят източник обикновено е агенция ЕЖК. Mr. Green Майка от нашата група разбрала от едната госпожа. Ще питам госпожата.

# 12
 • Мнения: 19 968
Понеже гледам в новия стандарт за предучилищното образование пак за педагогически ситуации става дума, за учебно време, за образователни направления...Предполагам, че става дума за някаква грешка.

# 13
 • Мнения: 1 327
Джени, РД или РС? Simple Smile И нашият батко се радваше на промяната. Главно, че няма да спи следобяд. Grinning Твоят юнак цял ден ли е? Ще използва ли учебници и помагала като шестгодишните?

Вчера научих, че по новия закон учителките в ДГ нямали право да учат децата.


Охх Simple Smile РС разбира се.. Още не знам дали ще бъде цял ден. Следобедната госпожа каза, че от 14 до 16 ще спят, може би пък да го взимам.. но ще "намазва от интересните занимания при всяко положение поне до 14.00. Раздадоха комплекти с учебници, още не съм ги разгледала - 3-4 бр. са общо. Ще им купуват и допълнителни помагала също по бг и математика.

# 14
 • Мнения: 1 219
Дидева, не съм те забравила, ще ти отговоря.

jenny_b, ако детето си спи следобяд, нека си остава цял ден. Моят не спеше и много се измъчваше само да лежи и да се върти два часа в леглото.
Интересно ми е детенцето ти дали е в група само с петгодишни и дали догодина ще учи по други помагала. Струва ми се, че си извадила късмет и нещата са много добре организирани при вас.

Понеже големият ми син е първи клас тази година, ако искате ще споделя някои от дискусиите, които ме заинтригуваха в темата за първолаците, защото са интересни и на този етап. Едното нещо беше свързано с материала, който се изучава в предучилищна. В темата има педагози, които споделиха мнение, че има по-важни неща, които показват, че детето е готово за училище. По-важни от умения като писане, четене и смятане. Ако ви е интересно, ще споделя.

Общи условия

Активация на акаунт