Бaкшиши в хотелите в Бългaрия

  • 11 632
  • 64
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: X
На доктора оставяте ли бакшиш, че е работил само и конкретно за вас?!
Бакшиш е малко да се каже при тях.
Скрит текст:
Имах случай,когато за операция дадохме на ръка 300 лв.,на следващия ден се правеше,че не ни знае кои сме и обръща глава на другата страна.

# 31
  • Мнения: 2 681
А с какво  сервитьора е повече от готвача, който се пържи по цял ден прав до печката?
Случвало ми се е в сравнително елитно заведение сервитьора да не може да обясни какво точно влиза в рецептата на дадено ястие.
Друга пък не можа да каже паролата за нета на заведението. А уж гледаше умно.

# 32
  • Варна
  • Мнения: 765
А с какво  сервитьора е повече от готвача, който се пържи по цял ден прав до печката?
Случвало ми се е в сравнително елитно заведение сервитьора да не може да обясни какво точно влиза в рецептата на дадено ястие.
Друга пък не можа да каже паролата за нета на заведението. А уж гледаше умно.
Сервитьорката не е с нищо повече от готвача, разликата е че обикновено за готвача няма никакви бакшиши. От тук се сещаш за какво говоря, готвачите получаваха нормални и дори високи заплати, защото те за заплата и работеха. При тях не вървеше номера с мизерното заплащане, защото просто нямаше как да им излезе сметката и да се хванат да работят.
А за това че има сервитьори които не знаят защо са там, това не е до самите сервитьори, а до управителя, който не е изградил колектива и съответно сервитьора няма хабер какво има в яденето, това е до управителя. Навремето, на първото място където бях сервитьорка, беше същото положение. Аз като бедна студентка не бях сядала на подобни заведения и нямах идея какво има в дадено ядене, то и откъде да имам? Управителят хич не го интересуваше нищо, опитах се да се пообразовам и да разпитам в кухнята за да не се излагам, но и там нищо, и така. На слеващото лято попаднах на заведение където дори имаше обучение и дегустация на менюто, но нивото беше друго. Така че, реално проблемът е в управителите на заведенията.

# 33
  • Тра-ла-ла
  • Мнения: 21 223
Има доста хора, които работят на една заплата и то малка, но браншът им не предполага да се оставят бакшиши. Като пазарувате в магазини за дрехи, обувки, хр. стоки - оставяте ли 10% башкиш?! Тази година по морето заплатите на камериерките вървяха по 500-650лв. Простете, но такава заплата получават и доста висшисти, с което пак опираме до темата за експлоатацията и странните разбирания кой колко заплата трябва да получи.

Логиката няма пари-няма работник важи за всяка сфера на дейност. Не само в ресторантьорството и хотелиерството. Отделна е темата за бай Ганьовците работодатели.

# 34
  • Варна
  • Мнения: 765
С малката подробност, че говорим за сезонна работа.
Знаеш ли какъв е живота във Варна зимно време, когато голяма част от персонала по комплексите е "на борсата"?
А сезонът в България е кратък, има-няма 4 месеца при късмет, ако ги прекараш на минимална заплата и после останеш да чакаш следващия сезон, си е направо някакъв сървайвър. Друго е ако работата ти е постоянна, няма никакво място за сравнение.

# 35
  • Мнения: 3 980
За професии, които получават минимална заплата и другото е % от печалба и бакшиш - разбирам логиката да се остави. На доктора оставяте ли бакшиш, че е работил само и конкретно за вас?!
При докторите "бакшитите" са си част от заплатата, но там не говорим за 2-3-5лв, а за стотици и хиляди понякога.
За това сме на този хал.
Включително има бакшиши и за служителя от ХЕЙ, кметството и т.н. защото си е свършил работата.

# 36
  • Тра-ла-ла
  • Мнения: 21 223
Ааа, правете разлика между бакшиш и подкуп Mr. Green

Значи като тегля чертата на мненията - излиза, че бакшиш трябва да се оставя на всеки с нископлатена и/или непостоянна работа. Един вид социално подпомагане.

# 37
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
С малката подробност, че говорим за сезонна работа.
Знаеш ли какъв е живота във Варна зимно време, когато голяма част от персонала по комплексите е "на борсата"?
А сезонът в България е кратък, има-няма 4 месеца при късмет, ако ги прекараш на минимална заплата и после останеш да чакаш следващия сезон, си е направо някакъв сървайвър. Друго е ако работата ти е постоянна, няма никакво място за сравнение.
Нали всеки сам си избира професията?  newsm78

# 38
  • Мнения: 15 275
Не всеки има свободата сам да си избира работата Confused
Според мен бакшиш е вземка от източните порядки и нрави,който не винаги ни прави услуга.Там поне хората направо си казват:"Ако сте останали доволни ,моля дайте,колкото прецените!".

# 39
  • Мнения: 3 980
Българина е свикнал да дава и получава бакшиши-подкупи за всичко.
Ако не даде, си мисли, че няма да бъде обслужен добре, има и други такива страни, примерно Куба и разни други.
За това сме страна от 3-ия свят.

# 40
  • Мнения: 3 980
Не всеки има свободата сам да си избира работата Confused
Не съм чувал за такъв вариант, на теб друг ли ти я избира?
Задължена да си да седиш и да работиш нещо което не искаш ли?

# 41
  • Варна
  • Мнения: 765
С малката подробност, че говорим за сезонна работа.
Знаеш ли какъв е живота във Варна зимно време, когато голяма част от персонала по комплексите е "на борсата"?
А сезонът в България е кратък, има-няма 4 месеца при късмет, ако ги прекараш на минимална заплата и после останеш да чакаш следващия сезон, си е направо някакъв сървайвър. Друго е ако работата ти е постоянна, няма никакво място за сравнение.
Нали всеки сам си избира професията?  newsm78
Абе каква професия намеси тук? Говорих за временна сезонна работа, разбира се че като завърших и се дипломирах никога повече не съм била сервитьорка. Така че това определено не ми е професията, както и на голяма част от сервитьорките, просто на човек понякога му се налага да работи каквото има за няколко месеца. Да не мислиш че има много варианти за работа през лятото за 2-3 месеца докато си ваканция?
А колежките сервитьорки, тези с които се знам и работят само това, просто не ми се обяснява какво е живот на ръба, затова и ще замълча. В някоя африканска държава от третия свят биха живели по-добре.

# 42
  • Мнения: 3 980
По поръчка идва тази статия.
http://trip.dir.bg/news.php?id=23809757
Сигурно има и други подобни и за това, когато всичко е нормнално, има хора, които дават бакшиши на чистачката, пиколото, сервитьора, дори на готвача!

# 43
  • Мнения: 3 228
Оставянето на бакшиш е нещо нормално, защото камериерката на стаята Ви е работила конкретно за Вас когато е оправяла стаята Ви. Това е нещо подобно и със сервитьорите, оставя се бакшиш, защото реално са работили конкретно за Вас като са Ви обслужвали.

И аз не мисля, че са работили конкретно за мен, просто това им влиза в задълженията. Нямам нищо против хората, които дават бакшиш, имам против, ако бакшишът се очаква и ако не се даде, сервитъорът демонстративно да започне да не си върши работата. Бакшишът е доброволен.
И аз мисля, че е крайно време собствениците по хотели и ресторанти да започнат да плащат нормални заплати, за да се подобрят условията като цяло

# 44
  • Мнения: 143
А за таксиметровите шофьори т.нар. "бакшиши"?  Laughing

Отделно искам да вметна за сервитьорките по кафенета и ресторанти в центъра на София, при които неписан закон е клиента да остави 10% от сметката за нея, тъй като работи само за бакшиш (така съм чувала и  ми направи впечатление).

Общи условия

Активация на акаунт