Днес се роди синът ми в Родния си (а не родилния) дом

• 47 143
  • 525
  •   1
Отговори
# 195
  • До хладилника, който обичам
Честит ви син! Grinning
Аз не бих имала такава смелост (да родя сама вкъщи без поне акушерка), но знам, че по света редовно се практикува (вкл. масово в т.нар. 'бели страни') и затова ми е много странно какви изказвания чета тук...
Повечето от вас са се родили така - сред кръв, плацента... в болница, вярно, но това не е толкова важно.
Много се превземате на моменти, да ви кажа Laughing
Да сте живи и здрави.

# 196
  • tardis
Честит ви син! Grinning
Аз не бих имала такава смелост (да родя сама вкъщи без поне акушерка), но знам, че по света редовно се практикува (вкл. масово в т.нар. 'бели страни') и затова ми е много странно какви изказвания чета тук...
Повечето от вас са се родили така - сред кръв, плацента... в болница, вярно, но това не е толкова важно.
Много се превземате на моменти, да ви кажа Laughing
Да сте живи и здрави.

Не бих могла да го кажа по-добре.

# 197
Аз все си мисля, че жената не е била съвсем съгласна да ражда вкъщи. Щом Людмил казва, че "са я наплашили с инфекции" и затова е вързала пъпната връв... Щом от това се е НАплашила, едва ли е била супер спокойна да си ражда вкъщи.
А това изказване - "ако ще да си ражда дори 15 часа" - само един мъж може да го каже!! Едва ли има жена, която да не иска да роди по-бързо и да спре да я боли. И моят свекър така - сравняваше бременността и раждането с казармата - сякаш е раждал hahaha
абе и аз все за това си мисля- що за човек е жената, само съпругът с експериментаторски дух пише тука, все по подобви теми- как веднъж това момиче не се обади, не каза- аз или ние така решихме...
Да не стане историята като от Искрено и лично в четвъртък newsm78
И между другото- още едно противоречие- Л. кажа- искаме плацентата да не се дава на други хора?!?. Чудно ми е защо, не обяснява.
Ама са я дали newsm78
Вярно е, че без налична плацента не може да се заведе раждането като станало в деня, може за това да са я взели, но защо не са я върнали?

# 198
  • Му Кинд Оф Плаце
Ох, леле - мале, има рискове и грешки на еволюцията и прогреса, но Вие сте като кон с капаци.

По съвсем друга причина имах възможността да прегледам смъртни актове в едно село от 1915 до 1930 г.-ми там пишеше тук-таме нещо като паднал от кон или злополука, но основно на чист БГ език причините бяха: сърдечна слабост.
Аре, бе, това, че не са описани тези болести в миналото, не означава, че не са съществували, боже какво затваряне на очите.
Вие си знаете най-добре, може би във Вашия случай незнанието Ви спасява, дано не Ви се наложи.
Дивотии, тези игри с думите, тип Турция ке падне, са толкова евтини и плоски, че чак е обидно към труда на толкова много хора. Защото сега се лекуват много повече хора и средната продължителност на живота се е удвоила (в Средновековието мъж на 40 е бил старец, а Ромео и Жулиета са по на 14 г), ти ще ми говориш за лечения. В Средновековието обучението в университетите е представлявало четене от библията, сложена върху постамент. Ами чумата, а шарката, пневмонията (този бич за героините от Викторианските романи). А дето на египтянките от благородно потекло (тези анатоми) са им слагали пръстени около главите, за да се издължават, което е водело до увреждания, но пък египтяните са вярвали, че дълга глава-аристократична глава. И тн, и тн. Хубавото е, че имате убеждения, но хубавото на нашия свят е достъпът до информацията и възможността сам да формираш мнението си и да си поемеш отговорността си. Ти си един много самонадеян човек, защото си поел отговорността не за собствения си живот, а за този на майката и детето. Но да не задълбавам, че задавам въпроси и като нищо ще ми отговориш, а аз не искам да видя отговора.
Почвам да се нервя, а явно няма за какво. Може и да се превземам, знам ли.

# 199
да ви е жив и здрав бебока  bouquet

# 200
Като гледам колко ужасени майки има тук, явно повечето жени си мислят, че раждането е някакво нечовешко страдание, неземна болка - ами така е, когато отиваш със страх, слагат те по гръб, връзват те с колани за монитор, включват ти системи и т.н. Колко от вас са чували за активно раждане, за раждане без болка? Ето една тема за ражданията в ЮАР, където болниците предоставят възможност на майката да роди по естествен начин и медицинският персонал се намесва само в краен случай. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=42488.0. Давам и цитат от разказа на [desi], можем само да завиждаме за условията, които имат някои жени за активно раждане. Впрочем разказът е близък до разказа на моя приятелка, раждала в Германия - от нея за първи път чух, че раждането може да не е свързано с ужасни болки. Подчертаването е от мен:

"Болниците са с името "приятели на бебето"(поне повечето частни и всички държавни).
Там жената ражда с мъжа си, майка си и ако ще с цялата си рода, подпомагана е от акушерка, която повече стои и гледа отсрани. Намесва се като почне да излиза бебето - като е главичката навънка вече го аспирира и "изважда"(свъщност то на този етап вече само се изплъзва от майката). Това означава, че не те бърка да провери разкритието на всеки 5 минути когато най те боли от контракциите... нито някой ти казва да лежиш по гръб докато раждаш, никой тук не индуцира без медицински показания (дори при изтекли води се чака поне 24 часа са започне раждането спонтанно), камо ли да ти скача по корема или да ти казва напъвай - да - не те карат да напъваш - казват ти да следваш това което тялото ти показва...
Епизотомиите са изключителна рядкост. Разкъсванията също. Предполагам това се дължи на това, че бебето влиза и излиза от теб няколко пъти главичката прорязва докато излезе и дава възможност да се отпусне перинеума... И акушерките само чакат. Никой не ти седи между краката - най много да ти дадът огледало ако искаш да видиш прорязващото бебе...Разбира се може да си поискаш масаж на перинеума.
ОПС, това всичко за Активното  раждане важи...това без медикаменти и не на последно място без болка. Идеята е, че като не те е страх  няма да отделяш адреналин. Като няма адреналин - няма какво да подтисне производството на ендорфин и организма ти се обезболява по естествен начин и раждането протича без викове, паника и болка.
Разбира се има и жени които избират епидурала или секцио по желание. Но масовото е активното раждане. Може би мисълта че ако не се справиш, винаги ще те обезболят помага да се отпуснеш и наистина да се справиш. Тук раждането обаче не е страшно събитие, а очаквано приятно изживяване за жените...
Та за активното - ражда се във водата, на пода, на двойното легло ..където ти сърце иска. Можеш да сменяш позите колкото искаш - да клякаш ставаш сядаш...
като излезе бебочето го слагат веднага на гърдата ти. И така си чакате плацентата да излезе. Можеш да искаш или да откажеш инджекцията за излизане на плацентата.
Следва мерене, теглене, ваксини, вит К и капки за бебчо набързо за което го вземат от теб, слагат му памперсче и пак ти го връщат като го оставят голо на голо на гърдите ти. Бебчовците обикновенно са будни и сучат малко.
След около 10 минути след като излезе плацентата ти дават да отидеш да се изкъпеш ако искаш и като се върнеш - пак голо на голо бебето е на гърдата. бебето не се къпе веднага след раждането - да си поеме "плацентарния крем". Е, малко го позабърсват
Обесняват ти отново как да поставяш зърното в устата му , че сега още няма мляко а само капки коластра, и как да спиш така голичка с бебето, как да го вържеш за бебе си и да е в контакт с теб постоянно(идеята е да го оставяш само като ходиш в банята). Това се прави дори и с недоносените бебета- мама е най-добрия инкубатор. И бебко яде когато и по колкото иска от гърдата. За спане отделно и дума неможе да става. Е, не са малко и родителите които слагат детето отделно скоро след раждането, но масово кърмачките спят с децата си по няколко години(2-3-4) докато ги отбият.

2 часа след раждането си отивате у дома. Бебето трябва да е в бебешко столче като пътувате.
Ако имаш нужда можеш да викнеш консултант по кърмене у дома или да се консултираш по телефона. След 7-10 дни отиваш в родилното да те видят как си и как е бебето:
дали е дошла кърмата, правилно ли слагаш бебето на гърдата, да проверят рефлексите му, да ти покажат как да кърмиш правилно ако имаш ригади и т.н."

# 201
Людмиле, кажи как са жена ти и бебето?

# 202
Честита рожба!
Добре, че всичко е минало успешно и добре, че хората като вас са рядост!
В болницата си е гадничко, но е за предпочитане

# 203
Честито !Да ви е живо и здраво детенцето.
Едно лично мнение.За мен нито обичаш жена си,нито те интересува дали ще оживее тя и детето.Сравненията ти за смъртността при ПТП та и др. е доказателството.Ако се беше случило нещо?
Ми кво колко кози умират.
И съм мюсюлманка и не съм съгласна.Мъжът ми от края на осмия месец ме накара да си стегна багажа за болницата.От любов за да е сигурен,че съм в ръцете на лекар.Да Господ решава,кой да живее,но ние трябва да направим всичко необходимо и тогава Той решава.А не да си играеш с два живота.Пияните и лудите Господ ги пази,но не за дълго.

# 204
  • Smolyan
Честито и браво за смелостта   bouquet.

# 205
Още малко цитати от [desi] за раждането в ЮАР:

"За раждането забравих да спомена,че не е необходимо да е в болницата, може и у дома. Аз исках третото да раждам у дома, и мъжа ми искаше(и все още иска) той да до поемел(извадел ?!?!?) но поради стечение на обстоятелствата и титлата "Рискова бременност" това засега не е възможно."

"А сетих се и още едно интересно нещо  - тук като родиш като излезе плацентата и я разглеждате- показва ти къде е била закачена, къде е бил бебо, кое е мехура и т.н. После ти я пакетират и ти я дават(аз обаче моята не е взех и после съжелявах)

идеята е че се закопава в корените на дръвче - откъдето е дошъл живота там да се върне. Много хора посаждат специално за това дръвчета - да растът заедно с децата им, други предпочитат стари вековни дървета."

"Болката" да е сравнима със тази при лека менструация - тежест, пристягане, ама много силно е да се каже "болка".Не, не боли. И като се замисли човек само как го е измислила природата- сам организма да си произведе толова силно обезболяващо...."

"Сега мъжа ми иска да раждаме пак заедно, ама иска от момента като излезе главичката и като се завърта бебето и излиза телцето той да го поемел. Иска и да раждаме вкъщи (с акушерка разбира се), ама това последното ще ни се размине. Най смешното е,ч е след раждането разправяше наляво и нядясно как никак не боляло да родиш и колко лесно било все едно той раждал. Е, не че аз трудно родих, ама що ми отнема славата! "

# 206
...................Като гледам колко ужасени майки има тук, явно повечето жени си мислят, че раждането е някакво нечовешко страдание, неземна болка ......

Емем, май ти и Людмил четете между редовете..или само това, което ви изнася..

Не видях, никой да говори за болка...а за неща, които не могат да бъдат предвидени.

Айде живейте си в духа на майката Земя и се надявайте да имате цял живот късмет Peace

А ще ми е интересно Людмил, ако все пак отговори на моите запитвания...защото май няма смелостта да покаже, че си противоречи с това, което мисли и вярва.

# 207
  • Sofia
Здравейте Людмиле,

честото бебе,да вие живо и здраво!!

Да ви попитам вие с жена ти към коя секта членувате?Че като ви чета стила на писане на секстант ми приличате.
Не съм против раждането в къщи,но без присъстевие на лекар и необходимо оборудване за спешна помощ,риска е огромен.Ако сина ти бе увит в пъпна връв задушен и посинял и се роди мъртъв,тогава какво бог е решил и го е прибрал.Ами ако жена ти направи кръвоилзив?Как ще реагираш?И за нея ли бог ще реши????А ако бебето бе в седалищно положение? Или бе с плацента превия?
За памперсите:аз съм гледала бебе с пелени.Не мерси!!!
Между другото,аз съм родена с омотана пъпна връв и посиняла,ако майка ми ме е раждала в къщи,а не в болница,сега нямаше да ме има.

Последна редакция: пт, 21 апр 2006, 12:32 от esprit

# 208
.............
Между другото,аз съм родена с омотана пъпна връв и посинвяла,ако майка ми ме е раждала в къщи,а не в болница,сега нямаше да ме има.

Еее недей така...сега ще ти извади статистиката с катастрофите и умиращите от болести.

Това е едно и също за него Mr. Green

# 209
Честито да ви е жив и здрав сина и много да ви радва. Много красиво звучи разказа ти, но аз не бих рискувала  Mr. Green Сестра ми също роди вчера, но в болница и също няма разкъсвания. Мога само да напиша, че сте изкарали невероятен късмет, дано и занапред да го имате.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт