Фентъзи и фантастика - Тема 8

• 45 521
  • 757
  •   1
Отговори
# 105
  • Майничка
Аз карам агале-агале, че нещо не успявам да си настроя още следваканционно ежедневието.

Иначе подкарах на руски "Пазители на пламъка" на Джоел Розенберг, от него бях чела навремето трилогията "Пазители на скритите проходи" и ми беше харесала. И, разбира се, "Убийство в Ламът", в съавторство с Фийст.
Класическо епично фентъзи, няколко студентчета - фенове на ролевите игри от типа на Dungeons&Dragons /какъвто е бил и Розенберг/ внезапно попадат в средновековния свят на играта, при това заключени в персонажите си. Както казва вдовицата на Розенберг - "любовно писмо за индустриалната революция" Simple Smile

# 106
Джон Сняг, благодаря за препоръките. Захапала съм вампирите на Ан Райс и ми остана само Царицата на прокълнатите. нямаше я онлайн и преди нея прочетох Пандора. Най-много харесах Лестат. След Царицата сигурно няма скоро да посегна към вампирски, че се пренаситих.
Определено Вещиците ми харесаха повече.

# 107
  • София
Понеже по едно време ми направи впечатление, че не малко  пишещи в темата четяха Марк Лорънс - на 17-ти окт. излиза "Принцът на глупците"

# 108
радвам се, че на някой му харесал нещо препоръчано от мен.

Царицата на прокълнатите/Кралицата на Прокълнатите е сравнителон нова книга - мисля, че 2013 г е издадена, а Читанка имат правило за 3 години, може за това да не се са я добавили, вероятно другата година ще я добавят.

Книгата е доста по-мудна сравнение с Лестат, но "затваря" поредицата, и дава много отговори - как са се появили първите вампири - легенди, после еима едно събиране на последните останали вампири , без да слагам настрана един Апокалипсис в лицето на Акаша. в книгата има много митология и легенди, може да не хареса на всеки, но се дават досат обяснения, как са възникнали вампирите. Първата половина е скучна и са основно легенди и спомени - втората половина на книгата има повече динамика.

Ако някой се интересува - легндите за вампирката Акаша съвсем не е нова - Робърт Джордан е писал за нея в Конан  от Аквилония, (за Акаша като едан от Седемте Великите Древни от времето на Мрачната Империя Ахерон) а във филма Къл Завоевателя по Р.хауърд пак се появява вапирката Акаша.

Акаша е и и името на древна богиня/Ищар/Инана. неслучайно  в книгите на Ан Райс нейният съпруг е
Скрит текст:
ЕНлил - чичото на Инана, върховният цар на Анукаките
Историята как Инана слиза всеки шест месеца при Думузи в Ада и се връща оттам също не е нова.

П.С. яд ме е че ИЗток запад не са издали досат от книгите на Ан Райс - например Вампира мерик или Вампира АРманд.

Скрит текст:
мерик създава АРманд, после и лестат а сам се изолира от вампирските сборища.  Пандора го споменава на няколок пъти в "новите хроники на вампириете", явно са се срещали. добре би било да научим повече за него. За Арманд знаем само доклокото ни предават Луи и лестат, но нямаме неговата гледна точка.
заслужава си и и двете книги да се преведат, както и "дяволът мемфистофел"

Последна редакция: пт, 30 сеп 2016, 11:20 от Джон Сняг

# 109
Джон, искам да те попитам за "Убиецът на шута"
Скрит текст:
Другата дъщеря на Фиц - Пчеличка, бял пророк ли е?

# 110
  • Майничка
Меган, да.

# 111
Благодаря,  снощи четох до сред нощите и вече го разбрах сама, ама пусто любопитство. Rolling Eyes

# 112
Меган -
Скрит текст:
да, тя е бял проко, макар не от вида, от който предполага враговете й. тя е дъщеря на Шуга/Пролет и Фиц , които са се оплели на някокво мега-ниво - например в Първата книга на  Лорд Златен те сляха същностите си. Слугите, които са Слуги на хора като Бледата жена, се опитват да създават свои собствени Фалшиви бели пророци и да контролират бъдещето - Бледата жена беше такъв Лъже -пророк.....за това за тях е много важно да убият Шута и да отвлекат Плечичка.

Когато четях ми беше ясно,
Скрит текст:
че някое от децата които Фиц възпитава ще се окаже или следващият Бял пророк или Катализатор допусках, че  това може да  е  Шън, защото много неща издаваха,  че е дъщеря на Сенч - чертите на Пророк, който притежава, необичайната загриженост на Сенч за нея, добрите й рефлекси, факта че е копеле и т.н. ОБаче чак към края като почнаха сънищата на Пчелиличка навързах нещага - дребна, хилава, родено с огромно закъснение, умствено изпреварва останалите, а физически изостава има нещо като Умение-Осезание, но не е като при Фиц, има и силни Видения - сънища. Адски много ми напомняше Шута. Ясно беше, че тя ще е "сина на шута", но само за страничния наблюдател

Цитат от Гонитбата на Шута относно Пчеличка:
"-А сега отговорям на най важния от въпросите ти  
Скрит текст:
- гласът му  стана убийствено сериозен. Седеше изправен на масата  Раменете му бяха изправени, а странният поглед - зареян в далечната -  В този момент не знам къде са. Но знам къде трябва да я отведат. В Клерес и школата- В Бърлогата на Слугите. Тя е Драгоценна плячка за тях. Не Неочакван син, но истинска шайса по рождение, невидяна и непредречена. И несъздадена то тях. Колко изумени ще са от това. - Помълча и помисли за миг. И колко решени да я използват! Фиц не мисля, че трябва да се боиш за живота й, все още. Все едно трябва са се боим за нея и да я върнем колкото се може по-скоро"
о.

що е шайса:

.
Скрит текст:
.Нека да не назозаваме повече бледото дете шайса "който е единствения" както се назовава то на най-древния език. Нека го назовем шайсим, "който би могъл да е Единствения"..нека да не бъдем слепи за собствената си визия и признаем, че когато Слугите избират шайса както трябва, тогава ние ще сме предопределили съдбата на сета.
Слуга Кечуа, от четиридесет и първата линия

Ето пък още един цитат през очите на самата пПеличка - последните пет изречения на "гонитбата на шута
Скрит текст:
"Чух как Дуалия извика зад мен:
- хванете я! Не я пускайте да избяга! Не можем да се върнем у дома без нея!
Побягнах!"

КРАЙ

Последна редакция: сб, 01 окт 2016, 17:40 от Джон Сняг

# 113
Благодаря, Джон. Прочетох "Убиецът" и много ми хареса. Знаех си, че добата, "стара" Хоб ще ме извади от книжната дупка. Макар, че книгата може да се охарактеризира с бездействие или въведение в същинската история, ми беше много увлекателна. Историята се разгръща, бавно, плавно, до кулминацията в края. Харесва ми как пише тази жена, много ми харесва. Макар, че се чудех как Фиц не направи връзката
Скрит текст:
между Пчеличка и Шута. Той го познава от момче, знае как е изглеждал тогава, тя по външност не се различава от него. Знае за сънищата му, Пчеличка също сънува странни такива.

# 114
  • Майничка
Е как да я направи - за не-фентъзи ориентирания ум сливането на същности едва ли се идентифицира със сливане на по-материалните части на тялото, които носят генетичния код. Mr. Green

# 115
Е как да я направи - за не-фентъзи ориентирания ум сливането на същности едва ли се идентифицира със сливане на по-материалните части на тялото, които носят генетичния код. Mr. Green
Е, той трябва да е свикнал и с Искрен се по омесиха доста, не е като да му е за първи път.

# 116
  • Майничка
Да, ама с Искрен един вид тройка правеха, пък и са рода, все пак. Laughing

# 117
 Меган за читателя нещата са по-лесни отколкото за Фиц.

Скрит текст:
Фиц не знае за сънищата-видения на дъщеря си, не е сигурен за нейните способности с Умението-Осезание (много споцефично е то - умее да общува с животни, но не е типично осезание, усеща и умението на Фиц но по различен начин). Само знае, че Плеличка някак усети умението му, но не свързва, че и Шута има умение, защото при него то не е вродено, а придобито.
ОСвен това на Шута
Скрит текст:
кожата му се сменяше, а Пчеличка, засега не е в такава фаза. само и е много студено, също като на Шута в Планините - но Фиц едва ли е свързал двете събития, защото на Шута му се й променяше цвета
Това което Фиц знае за дъщеря си, че е хилаво дете и мъничко с преждевременно развит  ум и родена след дълго раждане - вероятно го отдава на няакаква болест. Разправиите около Шън/Шайн и Лант му пречат да се съсредоточи върху Пчеличка.

Книгата наистина е доста мудна, действието се развива доста бавно - и как не,  в тази трилогия Хоб описав цели светове - предстои да бъдат
Скрит текст:
намесени Малта и Рейн от Корабите, предстои завръзка  калсидците, да узнаем къде водят Пчеличка, кои са враговете и защо я водят там, както и да умре Мол, за да бъде върнат Шута в действие.,..
действието страда за сметка на описанието няма как, в първата трилогия водещи бяха интригите и там имаше екшън, но почти цялото действие се развиваше в Бъкип,  докато в "Гонитбата" героите се шматкат насам-натам....

Омесването наистина е яко -
Скрит текст:
сега вече Фиц носи в себе си - ИСкрен, баща си, Бърич и Нощни очи....
просто не си представям как не получава шизофрения
Всички те "виждат" през неговите очи. Как не получи шизофрения този човек просто не знам. Joy Joy

П.С. Много ми допадат отношенията Фиц- Ридъл. В известен смисъл Фиц се превърна в Сенч, а Ридъл - в някогашния Фиц.

П.П.С. ОСтаряващия Сенч все повече ми заприличва на Умен, особено във втора част където, той е в много тежко положение и болестта го мъчи.

мисля си, че Хоб е искала да покаже, какво щеше да стане ако в алтернативно бъдеще Фиц бе възпитавал  Копиривка като нейн баща.... пак нямаше да се справи добре, въпреки желанието си, миналото щеше да ог застигне по един или друг начин. Жалко че във втората част има доста клишето
Скрит текст:
Дъщерята на  Фиц - дъщерята на Сенч
Болният УМен - Болният Сенч
сблъсък с Бледата жена - сблъсък със Слугите.
и други такива
феновете ще познаят много стари "намигания". Но предплагам, неизбожно и е най-добрите автори в един момент губят оригиналност. Реймънд Фийст например някъде от Лисичи крал нататък започна да ми става нетърпимо досаден, а преди го обожавах.

Последна редакция: нд, 02 окт 2016, 18:06 от Джон Сняг

# 118
Да, ама с Искрен един вид тройка правеха, пък и са рода, все пак. Laughing
Да, забравих за тройката Laughing, тук си беше тет-а-тет с Моли. Как да се сети човека?
Джон, въпреки мудното действие книгата ми хареса. Умее Хоб да изгражда образи, по принцип не съм сантиментална, трудно се умилявам от малки дечица, но Пчеличка ми стана любим образ. Малка, плаха, несигурна, отчаяно копнееща за обич. Предполагам, че доста трудности ще има, както и че няма да се срещне с баща си до края на втората книга, а като видях кога ще излиза последната от трилогията, лошо ми стана. Мразя недовършени поредици, все се заканвам, че няма да чета такива и само със заканите си оставам.

# 119
е, последната не излиза чак толкова късно на 17 март 2017...още няколко месеца са. на мен сега ми е кофти за третия кораб, вече трябваше да е излязъл, но иглежда всички издатели са се наговорили да бавят топката до Зимния панаир - 10-17  декември или някъде там.

книгата и на мен ми хареса  - аз най съм възхитен засега от Хоб и Сандърдсън, а на по простичко ниво - от Майкъл Съливан.  Хоб засега е единствената която надинава Р.Фийст по увлекателност на раказите и пълнота на образите, Майкъл Съливан му харесва простота на писането, а Сандърсън - оригалният сюжет и механиките.

правилно предполагаш -
Скрит текст:
няма да се срещне с баща си до края на втора книга,
. казвам само това, за да не издавам твърде много неща. Впрочем на корицата на трета книга има дракон...веднага ще се светнеш какъв е този дракон ако дочетеш книга втора дори само до средата.

Подсказка ....  
Скрит текст:
-Аш се е наел да даде нещо на лорд Златен. ЯВно е било Елексир или отвара, или някое рядко целебно вещество. Не иска да каже какво е било, само повтаря че Сенч му е каал да даде на човека каквото може да му е нужно, и така направил. Каквото и да му е дал...то го промени.
Всички ме гледаха втренчено, сякаш очакваха да разбера нещо, което те не разбират.
- Променило го е? как? - призляваше ми от безполезните думи, толкова тънки резенчета мисъл.  - Ще ида при него.

Предан отвори уста да възроди, но Ридъл намери достатъчно смелост да спре краля си.
- Оставете го да отиде. Думи няма да го обяснят- Каквото човек не разбира не може да възприеме. Нека види.

Меган не знам в приложението което четеш има ли я я най-новата карта - с дъждовните земи, бели остров, близките острови, халкидските държави (Калсид) и Бинград.

Общи условия

Активация на акаунт