Фентъзи и фантастика - Тема 8

• 45 517
  • 757
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Толкова са преведените. Иначе май са повече.

# 91
Джон Сняг, в историческите си книги Филипа Грегъри засяга точно темата за изчезването на принцовете. Това е и нейна теза, че прекалено много са били тези, които са искали смъртта им. И се замислям друго - потвърдено ли е, че Ричард е имал гърбица? Там, където съм чела - не го описват така.

По темата - чакат ме Лукяненко, Глуховски и още едно - две нови фентъзита, но си препрочитам Империя в черно и златно на Ейдриън Чайковски. Не помня, дали съм я препоръчвала. Гласувам с две ръце за нея.

ето какво са усстановили съвременни учени за Ричард:

Външният вид на монарха обаче оставал загадка – най-ранният му портрет, достигнал до наши дни, е бил нарисуван 35 години след неговата смърт. По това време новата династия на Тюдорите (основана от крал Хенри VII от Ланкастърите) вече се занимавала с „развенчаване на култа към личността“.
Ричард III бил описан от придворните историци като кървав тиранин, обезобразен от множество недъзи. Образът на „кривокраката жаба“ и „гърбавия“ му бил прикрепен след пиесата на Уилям Шекспир „Ричард III“.
За да потвърдят или опровергаят тази легенда, изследователите от Кеймбридж и Лестър провели 3D реконструкция на гръбначния стълб на монарха. Диагнозата „сколиоза“ се потвърдила, но учените отбелязват, че установеното изкривяване е „балансирано“. За Ричард III не е било проблем да скрие този недъг под дреха или броня.
Но изследователите не установили нито гърбица, нито куцота. Главата и шията на монарха били ориентирани вертикално. Съдейки по участието на Ричард III в много битки, недостатъците не са пречели на движенията му. Единственото, което можело да се забележи от страничен наблюдател, е малката разлика във височината на раменете и малката дължина на торса спрямо ръцете и краката.

т.е. династията на Тудорите, съвсем умишлено създава мита за едно чудовище, като в основата е Шекспир - един придворен поет.

# 92
" Герои" - страхотна, особено финалните сцени, най-вече
Скрит текст:
Калдер и Баяз
  Heart Eyes
"Червената страна" - нелоша, през цялата книга бях на тръни за финала
Скрит текст:
Кървавия девет и Тръпката
леко разочарована съм, а не трябва

# 93
защо всички спряха да пишата? панаира ли чакаме?

# 94
защо всички спряха да пишата? панаира ли чакаме?
Аз не пиша, защото нищо не чета.

# 95
Ми аз довърших Тъмната кула, не съм уау, за съжаление,и почнах друга на Кинг, поради липса на идеи
Чакам филма, би бил интересен

# 96
Аз още чета "Годината на демона" - по-скоро криминална с исторически (самурайски) елементи Simple Smile Единственият фентъзи елемент е това, че някои обекти са омагьосани (или по-скоро прокълнати). Харесва ми, но ме изненада това, че сюжетът съдържа хомоеротика - в първата част нямаше изобщо никаква еротика... Laughing  Мисля после да прочета "Чернова" и "Белова" на Лукяненко - купила съм ги отдавна, но все не мога да стигна до тях...

# 97
  • DE
"Чернова" много ми хареса. Четох я миналата година. Не знаех, че има и "Белова".
Харесвам Лукяненко, но по-неизвестните му произведения. Патрулите така и не можаха да ме грабнат. Няколко пъти ги започвах и ги зарязвах  Blush

# 98
Аз пък много харесах Патрулите, а другите му книги- не  Laughing
Ама аз съм си такъв масов читател, не харесвам много задълбочени произведения- малко екшън, някой вампир и малко клишета ми стигат  Laughing

# 99
Дано скоро изляза от тази читателска дупка. Нищо не ми задържа вниманието. Тези дни прочетох "Пепел" на Илса Бик, малко по диагонал, започнах и втората книга , преди да реша, че тинейджърски истории не ми се четат. Иначе историята е от мой тип - апокалипсис, зомбита Mr. Green, Сега само прехвърлям заглавия и не мога да се спра на нищо.

# 100
  • София
Аз не пиша понеже малко се откъснах от фентъзито, а и няма нещо, което към момента да  чака и да нямам търпение да почна.

Пустинното копие на Брет ме изгуби някъде на 20-25% от книгата, изключително скучно ми стана.
С удоволствие после си прочетох Empire of Storms  на Маас, намирам, че  всяка книга ми е по-интересна от предходната при нея, май остава още само една последна от тази поредица и ще я чакам с нтърпение да видя как ще развърже нещата и дали поредицата ще има хепи енд или не.

# 101
  • София
И аз не пиша, че много досадна ставам сигурно с моето бавно четене. На Малазана #8 съм, в началото. Седмата ми хареса, много! Маел ми стана любим персонаж, а Блудния ми идеше да му извия врата.

# 102
Маел и аз го харесах  Grinning, даже не успя да се изложи до края  Laughing

# 103
И аз зациклих с четенето - на Песента...
Нещо не остава време напоследък Sad

# 104
  • България
Аз пък съм на вълна класика и затова само ви следя за нови заглавия.
Но то все нещо от много части или недовършено. Sad

Общи условия

Активация на акаунт