Фентъзи и фантастика - Тема 8

• 45 515
  • 757
  •   1
Отговори
# 75
Стиг Ларшон ?! Е, явно е въпрос на вкус...

# 76
  • София
Никой ли няма да ходи при Алиса? Ехе, какви Шапкари познавам. Laughing

# 77
явно съм много дебелокожа, но насилието в "Песента" отдавна не ми прави впечатление. В "Малазана" определено ми е доста по-въздействащо.
сдобих се е четец /ура!!!/ и чета "Герои" /"Света на първия закон"/ на Дж. А. /не мога да му запомня името на този човек и това е  Blush ooooh!; добре, че Гугъл знае какво търся и удря едно рамо  Laughing/; след "Отмъщнието на Монца"  Crazy съм много доволна от втората част  Mr. Green

хм, Шапкари  Crossing Arms Naughty

# 78
 Мартин е променил цялостно сюжета, книгите е трябмало да бъдат поначало три.
Скрит текст:
Санса е трябвало да се омъжи за Джофри и да съжалява за избора си, Аря е трябвало да свие към Вала, там да има схватки между Джон и Бран заради нея, а тя и Джон да имат любовна връзка- малко като историята за Горчивата стомана и Кървавия гарван си го е представял
Роб Старк е трябало да осакати Джофри, пък Джайм да убие Роб Старк и да опожари зимен Хребет или нещо от този род.. Тирион е бил разеделен на две личности - Теон и Тирон... кардинално са променени нещата първоначалният замисъл е бил съвсем друг. има го някъде из интернет вземи и чети.
в последните две книги - четвърта и пета от многото набиване на нови линии поредицата стана боза. появиха се герои, които бяха вмъкнати ей така - за да бъдат убити малко по-късно и за да пълнят място, докато други основни персонажи като Денерис тъпчат на място. Смисълът на поредицата се промени тотално. Ако в пръвите три книги се наблягаше на войната на юг в четвърта и пета книга войната се пренесе на север и то дори не е почнала още.
И за други автори съм казвал - голям проблем е, когато си запланувал нещо за три книги и издателите почнат да те натискат за още.  Ако не можеш да кажеш "Стига" трябва да изсмукваш нека от пръстите.

------
щом има и други теми свързани с тази къде са линковете, които да прехвърлят към тях? newsm78
--------
Петя, Стиг ларшон може да не е в  жанра на дискутираната тема, но въпросът бе за книга с насилие на жена над мъж, а не се уточняваше жанр, т.е. въпроса бе зададен дали по принцип има такива книги - ето че има.
Във фентъзито няма как да има насилине над жени на мъже, защото имитират историческата реалност на средновековието или дори античността. В съвременността обаче такива книги има. Дал съм един пример, има и други примери за модерен феминизъм, само че не в търсения от теб жанр по разбираеми причини.
не смятам че е надценена поредицата, аз например изпитах огромно удоволствие от нея и бих сравнил Стиг Ларшон с Джон Гришам и Мери Хигинс Кларк, считам дори че е е много подценявана, поради това че С.Л. не е дотам известен у нас - една от причините е и ранната му смърт.
-----------

Последна редакция: сб, 17 сеп 2016, 10:59 от Джон Сняг

# 79
  • В полите на Пирин планина
Аз за морещицата и Ричард Търсача се сетих като пример за насилие, но може ви се струва твърде меко ... Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 17 сеп 2016, 11:29 от Lady Brinne

# 80

Във фентъзито няма как да има насилине над жени на мъже, защото имитират историческата реалност на средновековието или дори античността. В съвременността обаче такива книги има. Дал съм един пример, има и други примери за модерен феминизъм, само че не в търсения от теб жанр по разбираеми причини.

Не си прочел прадвилно - изобщо не съм казвала нищо за насилие от жени над мъже - имах предвид и написах - насилие от мъже над мъже, каквото е имало в изобилие в Античността и Средновековието. Специално за Херкулес пише, че е имал любовници (мъже), а има и много други като него; логично е да предположим, че по време на войните са се случвали някои грозни неща дори по-често с мъжете, отколкото с жените.

# 81

Ето точния текст:
"ако е с цел реализъм, мъжете и жените би трябвало да отнасят еднакви дози насилие - включително сексуално. Истината е, че това в сериалите и книгите се прави, защото на мъжете (в по-голяма степен отколкото на жените) им доставя удоволствие да гледат сцени с насилие над жени."

както съм обяснял във историческото фентъзи - имитация на едно друго, по-старо време - е немислимо да има чак толкова насиле над жени над мъже, освен ако жанра рязко не се отдалечи от историческата правда. В други жанрове  и поджарнрове това  вече постиганато.

П.С. сега се сетих за Червената Соня, която рита мъжки задници на поразия, но това отново е пример аз епично фентъзи. няма да намериш много исторически фентъзита с насилие на жени над мъже.

# 82
Отнасят - като жертви. От мъже, защото това е реалистично.

# 83
Аз за морещицата и Ричард Търсача се сетих като пример за насилие, но може ви се струва твърде меко ... Rolling Eyes
Добре си е, прилично насилие Mr. Green Нищо не чета в момента, в някаква книжна дупка съм изпаднала.

# 84
аз също спрях засега....стягам се за панаира на книгата през ноември когято ще закупя поне седем-осем книги....

# 85
Прочетох "Леденият дракон" и "Дъщерята на меча".

"Леденият дракон" си е приказка - малко тъжна, но с щастлив край. Може да се прочете и за по-малко от час. Качеството на книгата и илюстрациите оправдават по-високата цена.

"Дъщерята на меча" ми хареса доста, японците са ми интересни. Съвсем лек фентъзи елемент, но досатъчно значим, за да придаде специфичен чар на историята. Тези дни започвам втората - "Годината на Демона".
Скрит текст:
Прелистих я - действието се развива много скоро след събитията от първата част. Някои от ретроспективните глави са за Дайгоро - куцият младеж с меча Славна победа нетърсена. Харесвам го, така че се радвам, че авторът е продължил неговата история.

# 86

"Дъщерята на меча" ми хареса доста, японците са ми интересни. Съвсем лек фентъзи елемент, но досатъчно значим, за да придаде специфичен чар на историята. Тези дни започвам втората - "Годината на Демона".
Скрит текст:
Прелистих я - действието се развива много скоро след събитията от първата част. Някои от ретроспективните глави са за Дайгоро - куцият младеж с меча Славна победа нетърсена. Харесвам го, така че се радвам, че авторът е продължил неговата история.

Ура, и аз много го харесах (за този от спойлера е това).

Лошото е, че вече не мога да чета последователно книги от една поредица. Трябва да имам паузи иначе ми писва и се претоварвам. Аз затова и сериалите ги гледам по епизод на година. Но Годината на демона сигурно ще ѝ дойде по-бързо редът.

# 87
аз съм по-добре, защото като загледам повторенията на някоя поредица обикновето изпущам един-два епизод и докато вляза в час какво съм изтървал пак ми стаав интересно. Сега слездя едновременно Царство и Бялата Кралица, но Бялата Кралица ми е по-интересна, супермного симпатизирам на Ричард.

тази легенда, че е убил племенниците си в наши дни се отрече вече това е сторил Хенри Тюдор, (Ричард само ги е държал в Тауър, но самото убийство е извършено от Хенри, въпреки слуховете) но навремето няколко души сред които и дворцовият поет Шекспир създават илюзията за Ричард като за чудовище - тираничен, среблюбив, лицемерен.

Обаче ако някой прочете "Черната Стрела" на Робърт Луи Стивънсън ще остане със съвсем друго впечатление - решителен, енергичен, чудесен пълководец, който зарази гърбицата си влага двойно старание да се докаже. Е, да - имал е чепат нрав, но иначе е бил прям характер. Въобще не съответства на типажа от "Ричард III" на шекспир.

ИЗбора на актьор в сериала е много подходящ пък и той добре влиза в кожата на героя.

# 88
  • София
Джон Сняг, в историческите си книги Филипа Грегъри засяга точно темата за изчезването на принцовете. Това е и нейна теза, че прекалено много са били тези, които са искали смъртта им. И се замислям друго - потвърдено ли е, че Ричард е имал гърбица? Там, където съм чела - не го описват така.

По темата - чакат ме Лукяненко, Глуховски и още едно - две нови фентъзита, но си препрочитам Империя в черно и златно на Ейдриън Чайковски. Не помня, дали съм я препоръчвала. Гласувам с две ръце за нея.

# 89
  • София
...Империя в черно и златно на Ейдриън Чайковски. Не помня, дали съм я препоръчвала. Гласувам с две ръце за нея.
За първи път чувам за този автор и благодаря за препоръката  bouquet
В Читанка виждам една негова поредица - Сянката на умелите, първата част на която е "Империя в черно и златно", а останалите - "Разединени равнини", "Кръвта на богомолката" и "Поглед в мрака".
Толкова ли са книгите и завършена ли е поредицата?

Общи условия

Активация на акаунт