Фентъзи и фантастика - Тема 8

• 45 535
  • 757
  •   1
Отговори
# 135
 Джон, никак не ми беше мудна книгата. Добро беше темпото, а и безнадежността на Фиц след това което го сполетя така ме стисна за гърлото, преживявах го заедно с него. И според мен
Скрит текст:
Фиц ще загине в края на последната книга,но заедно с Шута. След бягството си Пчеличка по някакъв начин ще успее да се свърже с Тингалия или по-точно бащата вълк ще се свърже с нея.Тя имаше и такъв сън записан в дневника си- "както вълкът направи за моя малък, така и аз ще направя за неговото кутре. Аз ще те защитя "
Нямам търпение за книгата.

# 136
  • София
Джон Сняг - за мен Дрезден е непретенциозно, забавно, развлекателно четиво. Има хумор в книгите. Безкрайни, дразнещи описания не съм усетила. Но това вече е до  лични усещания.
Сериалът ми беше... да го наречем никакъв, захванах го заради книгите, не ме впечатли, не съм сигурна дали изгледах всички серии, а актьора, който играе Дрезден ми е изключително неприятен по принцип Wink
Но в общи линии не съм никак изненадана, че мненията ни се разминават. Явно с теб нямаме много допирни точки. Wink

# 137
Аз гледах само сериала и ми допадна - средна работа, от нивото на Библиотекарите, но става. Актьорът (таткото на Сара и Лоръл от Стрелата) ми е симпатичен - не е хубавец, но е подходящ за ролите, в които съм го виждала.

# 138
  • София
Да, в Стрелата стоеше добре в ролята си(но пък и беше второстепенен герой), но пък самия Дрезден си го представях малко по-иначе, което не е рядкост, когато човек първо е чел книга.
Но при мен не е и до хубост или не, просто има нещо в него, което ми е неприятно, повече като излъчване вероятно, не съм правила задълбочени аналзи защо (Сара от стрелата по същия начин ми е направо противна, нищо, че по принцип е хубавка), но в Дрезден ми се яви допълнителен дразнител това ми отношение към него и мисля точно това и надделя да не доизгледам сериите.

# 139
 Стрелата е сериала, който първите два сезона, страхотно много ми харесваше,но впоследствие ми опротивя - сюжета се изтърка.
Първо сериозните интриги в семейството на Оливър, времето прекарано на острова, опитите да спаси града, да отмъсти да баща си и така натататък.
Втория сезон - персоналната му битка със Слейд, появата на Рой, повечето отделено време на Теа ме спечелиха.....
оттам нататък сериала ме загуби.
Скрит текст:
Идеята  че и най-добрият командос, може да се справи с 50-ина убийци сам (хайде - с двама - трима приятели ) само с ритници и крошета ме загуби тотално, а някои от решенията които взе след това Оливър бяха меко казано безумни. Спин-офовете със Светкавицата по-скоро ме отвратиха от Стрелата, отколкото да ме накарат да ми хареса, Светкавицата е твърде детски, а Стрелата е повече Екшън ориентиран, има повече допирани точки с Готъм, когото гледам с удоволствие. Като добавим това, че обикновени хора като Дигъл и фелисити се омешаха хора  тренирани за бой като Канарчето и Стрелата, а до тях застанаха супергерои със Супергерои като Атом  и Светкавицата сериала яко ме дразни. Още повече че засега се изредиха всички герои от ДС Комикс без АКвамен и Батман.- Светкавицата, Атом, Аресенал, Спийди, мерлин, Рас Ал гул, и дъщеря му, Черното Канарче и Лари Ланс, Ловджийката, Човека - карта, Дедсторук и цял куп други герои.  Не прави чест на сериала и че "супертайното скривалище" накрая все знаеше за него -  Стрелата, дигъл, фелисити, Лоръл, сара, Теа, Рой, малкълм мерлин, Ниса, Цялата лига на убийците, от окоол 50-ина човека, Ланс, който представляваше полицият, приятелчетата от Старлинг сити - около 10 човека...да, много тайно скривалище се оказа. Ей такива неща отвращават.

От Стрелата най-са ми  най- спмаптични Слейд, Лоръл и Теа. Сара не можах да я каресам нито чисто визуално, нито като човек - всичко решава с убийства. Самият Оливър също ми е много досаден - тираничен, постоянно командори, после се измъчва са взетите решения и се извинява и пак повтаря стари грешки. Чисто визуално го намирам за средна хубост - добре сложен е, но в лицето не ме кефи. АРсенал например е много по-готин, Атом - също. Съжалявам, че толкова бързо разкараха АРсенал и се върна само за една серия беше много готин образ.
ЗА Пол Блекторн - много пълнокръвен образ пресъздава в Стрелата .  Темпераментен. В "досиетата на Дрезден" пак беше човек на момента, взимаше решения на мига и често те се оказваха грешно, това беше смешното.....
Самият образ на Дрезден е създаден да е абсурден, той е пародия на Магьосник, нещо като Ринсуинд на Пратчет и Блекторн добре пасва в тази роля според мен. Въпросът е, че в книгите е трудно да се схване това защото има цели глави в които няма пряка реч, а действието се води от името на Хари - какво е направил, къде е отишъл, колко дървета е имало и т.н. което ужасно изнервя. тези неща са пропуснати в сериала, където е  наблегнато на екшъна.

П.С. нормално е да има различие в мненията, щях да се уплаша, ако всички бяхме на едно мнение. Joy

П.П.С. може би трябва  да кажа, че страхотно харесвам Ману  Бенет/Слейд, правеше невероятно роля още в "Спартак" и не съжалявам че го взеха в "Стрелата" където много раздвижи филма. Особено с тази превръзка на окото беше супер як.  Party

Последна редакция: вт, 11 окт 2016, 11:09 от Джон Сняг

# 140
  • София
Въпросът е, че в книгите е трудно да се схване това защото има цели глави в които няма пряка реч, а действието се води от името на Хари - какво е направил, къде е отишъл, колко дървета е имало и т.н. което ужасно изнервя.

newsm78 newsm78 newsm78 да не сме чели различни книги.  Joy

# 141
Джон, никак не ми беше мудна книгата. Добро беше темпото, а и безнадежността на Фиц след това което го сполетя така ме стисна за гърлото, преживявах го заедно с него. И според мен
Скрит текст:
Фиц ще загине в края на последната книга,но заедно с Шута. След бягството си Пчеличка по някакъв начин ще успее да се свърже с Тингалия или по-точно бащата вълк ще се свърже с нея.Тя имаше и такъв сън записан в дневника си- "както вълкът направи за моя малък, така и аз ще направя за неговото кутре. Аз ще те защитя "
Нямам търпение за книгата.

Меган, аз мисля, че Драконът
Скрит текст:
не е Тингалия, а прероденият Шут, който ще се превърне в Дракон и ще поеме задачата да обучи Пчеличка.  (Тинггалия засега не се знае къде е ако помня добре - доста време мина от събитята в "Лорд Златен". Тя изоставя хората в Бинград и...изчезва.пък и да се поями няма причина да е толкова заинтересована от съдбата на Фиц, драконите са непостоянни). Има подсказка за това - драконова кръв лекува Шута и в същото вреем го променя, а той каза на Фиц да не Оставя Пчеличка на никого, дори да се представя за приятел, което ме съмнява да я остави на Копривка, още повече че така Кетрикен ще я използва, а Белите пророци не са привързани към някое кралство.
За Фиц и съм сигурен, че ще умре - той е много уморен, изгуби много любими хора - ИСкрен,Нощни очи, Бърич, Моли, Търпение и Лейси. Сенч много остаря, губи се в Умението, със Славея почти не се вижда, рядко се чува с Кетрикен, сега отвлякоха другата му дъщеря. оказа се че не го бива и за родител. Има тежки травми през годиниет в следствие на приключенията, а и е на възраст - 50 години, пределан възраст за мъж на онова време, нищо че изглежда като на 30-35. Предстои му да се изправи пред 50-60 опитни убийци приетжаващи Умение, а и започна често да използва порталите.
Логично е да умре.
Видението в което Пчеличка вижда Бащага - вълк да казва "Много съм уморен" подсказва това. Обещанието на Хоб, че това е последната история за Фиц и Шуга - също.
Има и още нещо - Шута би следвало при нормални обстоятелства да живее по-дълго от Фиц. ОСвен тоав ако и двамата умрат не си представям кой ще обучи Пчеличка да е Бял Пророк.

# 142
Въпросът е, че в книгите е трудно да се схване това защото има цели глави в които няма пряка реч, а действието се води от името на Хари - какво е направил, къде е отишъл, колко дървета е имало и т.н. което ужасно изнервя.

newsm78 newsm78 newsm78 да не сме чели различни книги.  Joy

ето един дълъг цитат без грам пряка реч. Дори не си заслужава да го коментира - но все пак.описанието е слабо, липсата на пряка реч - потискаща. Има безкрайно много повторения безсмислени опити за създаване на изкуствено напрежение например: кихнах (нужно ли е да се казва колко пъти)... Изправих се....обиколих наоколо (тавтология - ясно че е наоколо), ....направих кръг (вече каза че е обиколил)...разсмях се.....
всички тези безсмислени  описания, които в крайна сметка не водят до нищо и не променят ситуацията ме изнервят.

Скрит текст:
За бога, не мога да приема тази саможертва. Тези гадове не си поплюват. Веднъж се опитаха да ме убият, а сега пак са ме подгонили. Марконе и неговите момчета…
Не, казах си аз. Не е Марконе. Няма никаква логика, освен ако бандата му още от самото начало не се е заела с Третото око. Ако Марконе има под ръка магьосник, защо ще се опитва най-напред да ме подкупва? Защо просто не беше заповядал да отскубнат кичур от косата ми, когато прати онази мутра с бейзболната бухалка, и после да ме убият най-спокойно, когато не съм нащрек?
Може ли да е Марконе? Или пък да играе двойна игра?
Реших, че в края на краищата няма значение. Едно обаче беше ясно. Някой притежаваше кичур от косата ми. Някакъв магьосник имаше намерение да ме убие.
Който и да беше, не беше много добър — убедих се в това, когато разруших заклинанието, с което ми беше изпратил онази Сянка. Нямаше да ми устои, ако го принудех да влезем в пряк двубой — можеше да е дързък и да притежава много груба сила, да впрегне бурята, както го направи, и да има на подчинение демон. Но приличаше на недодялан младеж, който още не си владее силата. Аз притежавах нещо повече от сила и дързост. Имах опита, обучението и познанията на своя страна.
Освен това в момента бях толкова бесен, че можех да сдъвча пирон и да изплюя кламери.
Сянката все още не можеше да ми нанесе удар. Той не притежаваше такъв вид сила. Трябваше да чака пролетните бури и да ги използва, за да ме убие. Имах време. Разполагах с време, за да се подготвя. Можех да открия къде са те, къде Куция е занесъл кичура ми и да ги пипна.
Решението ми проблесна като светкавица и беше съвсем просто. Ако те могат да използват косата ми за връзка с мен, аз пък бих могъл да направя обратното — да създам обратна връзка между мен и косата. По дяволите, бих могъл да я запаля и да я изгоря от апартамента си. Имах нужда от Боб. Той ще ми помогне да съставя заклинание и да намеря формулата за няколко минути, а не за часове или дни.
Намръщих се. Боб го нямаше и щеше да отсъства поне още двайсет и четири часа. Нямаше начин сам да открия формулата за по-малко от десет или дванайсет часа, а не мисля, че в момента мозъкът ми беше достатъчно бистър, за да се справи със сложните изчисления.
Можех да се обадя на Мърфи. Тя вероятно знае къде се подвизава Марконе, а Куция вероятно е наблизо. Тя поне можеше да ми даде някаква идея как да открия Джони Джентълмена, Куция и Сянката. Но сега нямаше да го направи. А дори и да ми кажеше, щеше да поиска да чуе цялата история, а след това щеше да ме прибере под полицейска закрила или нещо още по-смехотворно.
Свих здраво юмруци и ноктите ми се забиха в дланите. Трябва да измисля нещо…
Погледнах ноктите си. След това бързо прекосих улицата, застанах под светлините на бензиностанцията и ги разгледах по-отблизо.
Под ноктите ми имаше кръв, попаднала там, когато ги забих в китката на Куция. Вдигнах глава и се изсмях. Имах всичко, което ми беше необходимо.
Върнах се обратно под дъжда и седнах на бетонния тротоар. С помощта на парче тебешир, което винаги носех в джоба на шлифера, начертах кръг на бетона около мен. Изстъргах малко от кръвта под ноктите ми и я поставих близо до краката ми. Капчиците заблестяха под ситния дъжд, който ръмеше върху тях.
Трябваше да помисля малко, за да се сетя за следващата част, но реших да използвам заклинанието за проследяване, вместо да го променям в нещо по-възвишено. Отскубнах няколко косъмчета от носа си и ги пуснах върху късчетата кожа и кръв на Куция. След това допрях пръст до тебеширения кръг и влях енергията си в него, за да го затворя.
Подсилих я с гнева си, страха, болките в главата и къркорещия си стомах и я запратих със заклинанието: „Segui vostro testatum“[1].
Потокът енергия премина през ноздрите ми и ме накара да кихна няколко пъти. И точно в този миг до мен достигна, при това доста силно, мирисът на одеколона на Куция. Изправих се, отворих кръга с крак и излязох от него. Бавно обиколих наоколо, докато направих пълен кръгг. Ароматите на Куция достигаха до мен от югозапад, там, където се намираше едно от богатите предградия на Чикаго.
Разсмях се отново. Пипнах го кучия му син. Можех да го проследя чак до Марконе или за когото там работеше, но трябваше да го направя бързо, защото кръвта беше малко и нямаше да изтрае дълго.

# 143
Джон не съм съгласна за Тингалия, заради цитата който дадох
Скрит текст:
Шута има още доста време докато се превърне в дракон, ако изобщо това се случи. Не виждам как точно в момента на бягството ще помогне на Пчеличка. За мен това ще е Тингалия, но ще видим кой от нас ще е прав.

# 144
 как смятате ако бяхте полицай във Вселената на ДС Комикс, кого бихте избрали за  партньор?

Куентин  Ланс от Старлинг Сити /Пол Блекторн
Или харви бълок  от Готъм /Донъл лоуг

Аз Залагам на Бълок, нищо че е корумпиран.
Ланс е твърде "праведен", с него е немислимо да се воюва с мафияга с нейните методи. Бълок ще знае кой информатор да подкупи, кого да сплаши, от кого - да поиска услуга. Дори и физически е по-силен, пък и колегите рядко се заяждат с него, а Ланс няколко пъти го арестуваха.

Меган ще видим кой е прав. Според мен цитата който даваш
Скрит текст:
се отнася за самия Фиц или за шута.  Тингалия едва ли е на мнение, че някакъв човек е спасил нея или рода я тъй като не е убил Айсфир,тя вероятно би разсъждава че на хората им е задължение да се грижат за драконите, ако не искат да бъдат изядени. Тингалия разсъждава от позицията на силата, може и да има капка благодарност в нея, но много трудно ще я убедиш да помага продължително време на конкретен човек, заради конкретно събитие.
Освен това да бъдеш дракон и да бъдеш Бял пророк са различини неща.  Праотците и техните наследници - пророците са много по-близко до драконите, отколкото Белите пророци, които са един вид уникални и с някакво "отклонение".
поживьом  -увидим. Възможно е ти пък да си права, пък аз да греша. Книгата ще покаже.

Има обаче нещо което ме гложди. "
Скрит текст:
Убиеца на Шута" в един от първите разговори между Фиц, Пчеличка, Шън и Ридъл, Фиц споменава, за нашествие на древен враг, победил Умели, но не се знае кой е той? Възможно ли е този враг да са били Слугите?

Както и да е много неща ще станат ясни на панаира на книгата като излязат третите кораби, а още повече -през март като излезе третата книга за Убиеца и Шута и започнат спойлерите....

# 145
За мен нито Хари Дрезден, нито Ринсуинд са пародии на каквото и да било. Това, че някой е нетипичен герой, не го прави незначителен или некадърен (а сега уточнявам, че има разлика между "некадърен магьосник" и "некадърен по отношение на всичко"). Няма смисъл да спорим за това, ти харесваш Хърмаяни - не е възможно да постигнем някакво разбирателство  Simple Smile

Не е по темата, но малко ми напомни за една статия в Момичетата от града (това е сайт, ако не сте го чували), в който авторката обясняваше колко куха, некадърна и смешна била Бриджит Джоунс. А тя не е нито едно от трите - по-скоро е забавна, естествена и непохватна. Но това не може да се обясни на човек, който вече си е изградил някакви твърди представи (неотговарящи на това, което авторът е искал да покаже и за което има много доказателства, не само цитати, но и интервюта, изявления и т.н.).

# 146
  • София
Джон - описанието в цитата не е чак толкова дълго, далеч не е цели глави без пряка реч Къде-къде по-дълги такива има по други книги. А все пак една книга не може да е само пряка реч Wink
Че е някакъв шедьовър Дрезден не съм  твърдяла, далеч е от такова нещо.Леко, развлекателно четиво - да. Мисля, че и превода има не малко значение, особено за тези подчертани моменти Wink А и не само.
Аз също никак не го приемам като пародия на магьосник, но всеки с мнението си.

Не държа да се съгласяваш с мен, но и ти няма как да очакваш подобно нещо Wink

# 147
Може, може - ето, например "Хари Потър и Прокълнатото дете" е 99% пряка реч, но повечето читатели се оплакват и от това Wink

# 148
  • Бургас
Амбър ако си спомняте е само пряка реч Simple Smile
Нищо не съм чела за Хари Потър, бях твърде пораснала като излезе.  Shocked (Така ми се опули преди години един като му казах, че не съм гледала нито една серия от "Загубени“). Още се боря с Джентълмен Джоул и Червената кралица нещо не ме грабва, обикновено Бараярските истории ги изяждам за няколко часа.

# 149
 Съвършено може една книга да е  99  процента пряка реч. попадал съм на неедин такъв случай.

АНгелче, дълъг е относитело понятие. за мене въпросиният пасаж не е дълъг - той е прекомерно дълъг.
По принцип бих могъл да приема за нормално да няма пряка реч в рамките  дори до пет страници, ако има дейстивие - т.е. случва се нещо. Когато обаче героят се суети, т.е. бърка си в джобовете, вади носна кърпа, духа си в носа, прибира кърпата, кима мъдро, обикаля и т.н. с което не променя обстановката и пет реда са ми много.  мисля че още когато говорихем за Харисън и Шекли и Робърт Хауърд/Конан го казах - искам действие от една книга.
Бих могъл да приема непряка реч, ако има действие, но да няма действие и да няма пряка реч - изключено!
Съзнавам, че има хора на които описанията, колко точно е зелена тревата и дали героят има два кламера в джоба или три кламера и от какъв вид е тишината - гробовна или нощна - стархотно им допадат. Е - аз не съм от тях.
За мен не е нормално да има изречение
Аз Обиколих наколо, докато направя пълен кръг, когато може просто да се каже Аз обиколих. първо - ясно е, че е накол, второ самата дума "обиколих" предполага думата кръг.
Не те карам да приемаш моето виждане, просто го изразявам.!
Права си, Не съм очаквал, че някой който има различно виждане ще го промени от няколко думи, но трябавше да обясня какво очаквам от една книга.

Относно Ринсуинд/Дрезден: - Типичният магьосник от Шаблоните е Гандалф/Мерлин/Пъг - стар, почти древен, всемогъщ, почти Господ, може всичко, знае всичко и разбира се - винаги е добър. Укротява демон, побеждава вещици с една ръка, живее вечно. Ринсуинд, който знае една едниствена магия и я употребява в най-неподходящи моменти или Хари Дрезден, които често вика демон, който не трябав да бъде викани са пример за анти-магьосници - некадърни, и двамата оцеляват повееч чрез късмета си вкартайки се в абсурдни ситуации, отколокото да са магьосници като Пъг или Гандалф които с едната си ръка да могат да побеждят десетина демона отведнъж. Те са пародийни персонжажи на магьосничеството и са доста добер развити пародийни образи.

П.С. герой който е вън от шаблона за неговия вид по всички линии - например магьосник, който не може да прави магии, или Орк-добряк или Зъл Елф  са пародийни образи, на общоприетия шаблон. няма как по-ясно да го кажа. Дали ще говорим за Пратчет, Стен Никълъс или Джим Бътчър няма значение.

Последна редакция: вт, 11 окт 2016, 16:45 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт