Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Последните пет книги, които прочетох #3

 • 125 753
 • 477
 •   1
Отговори
# 465
 • Мнения: 4 259
1. Вода от сърцето ми - Чарлс Мартин 4/5
Много интересна книга - за кафените плантации, за Никарагуа, за хората ... Мартин не пише, той рисува. Не се чете суховато, чувства се.
2. Един ден през декември - Джоузи Силвър 1/5 недочетена
И от прекрасно написаната горна книга попаднах на това недоразумение с отвратителен и махленски език. Няма нужда от повече коментар.
3. Среща под звездите - Джо Томас 5/5
Може би една от най-добрите коледни книги, които съм чела ... а те не са малко. Много ми беше интересно да чета за Лапландия и саамите.
4. Ангел за Коледа – Джорджия С. Диксън 1/5 недочетена
Куха измислица, която издържах едва 5-6 страници.
5. Коледа под боровинковия залез - Холи Мартин 3/5
Хубава книга, но две доста съществени неща ме подразниха и орязах звездите. Коледният курорт впечатлява, сюжета не особено.

# 466
 • Пловдив
 • Мнения: 4 725
1. Девиците от рая - Барбара Ууд - 4/5.
Беше ми интересно да прочета за строгите традиции в мюсюлманския свят, макар на места да ми идваха в повече религиозните обреди.
2. Сподавен писък - Анджела Марсънс - 2/5
Не ми хареса как са изградени образите, не успя да ме въвлече в историята.
3. Съпругата на чаения плантатор - Дина Джеферис - 3/5
Нещо не ми достигна, за да мога да кажа, че ми харесва.
4. Нишките на съдбата - Мария Дуеняс - 5/5
Увлекателно разказана история, хареса ми.
5. Анастасия - Колин Фалконър - 4/5
Не знаех подробности за убийството на семейството на руския цар и за съдбата на най-малката му дъщеря.

# 467
 • Mediterraneo
 • Мнения: 32 477
1. Видян за последно- Луси Кларк 5/5  Малко трудно тръгна в началото заради различните разказвачи и времеви отрязъци. Но веднъж като влезеш в историята, тя те помита! Трилър или семейна история, трудно за определяне. Единственото, което е ясно, че книгата си заслужава прочитането.
Любов, приятелство, тайни- вълна след вълна, от всичко по много. На пръв поглед тривиално- изчезнало момче и драматичните моменти, които преживява семейството му. Отвъд се крият множество други драматични събития, изключително силни емоции, дълбоко заровени тайни и всеки прочетен ред те разтърсва с нещо ново и неочаквано.
На какво е способна една майка за детето си; докъде стигат приятелствата; колко тъмни тайни може да пази човек; какво е семейството... все въпроси, на които няма точен отговор.

2. Нощ- Камелия Кучер 5/5  Прекрасна книга! От онези, уютните и вдъхновяващите. Прекрасен стил- две сюжетни линии, минало и настояще, които се преплитат в думите на героя, който разказва своята история. Невероятна дисекция на човешката душа, философски откровения в търсене на себе си. И най- вече- изпепеляващата, помитаща любов, която скрива светлината и в същото време осветява света! Толкова романтично поднесена история е рядкост- детайлизирано, проникновено и всепоглъщащо съпреживяване!

3. Тайните убежища- Жером Лубри 4/5  В началото книгата ми се стори плагиатствана, прекалено много Стивън Кинг( от новия му период) усещах. Постепенно обаче, с развитието на историята, ме напусна усещането за дежа вю и успях да се насладя на книгата. Прескачането от съчувствие, към изненада, после потъването в кошмара е незабравимо изживяване.
Интересно на какво е способен човешкият разум, за да се съхрани; да успее да се предпази от кошмарите. Не по- малко интересно е изпълнението на идеята, много ми хареса използването на поемата на Гьоте като опорна точка и тълкуването й.

4. Отхвърленото фередже- Кармен Бин Ладен 5/5      Всеки път, когато чета книга за арабския свят, се радвам, че съм родена, където съм родена.
Авторката е била омъжена за един от братята в клана Бин Ладен. Книгата ни представя паралел между живота в Европа и Америка и този в Саудитска Арабия. Потъпкването на свободата на жените и принизяването им е едната страна на нещата. Другата, по- страшната, е примирението и приемането на това положение от жените. Друг интересен паралел е между дълбоко вярващите и фанатично приемащи вярата си и онези, способни да живеят между двата свята, давайки някакви права на жените си. И като рефрен над всичко са несметните богатства, които давят в лукс притежателите си, въпреки че това не съответсва на вярата им...

5. Морето на спокойствието- Катя Милей 4/5    Въпреки че малко трудно потръгна в началото, книгата се оказа хубава. Далеч не типичната тийн история- много емоционална и драматична, в същото време романтична. Авторът е успял да придаде дълбочина на героите си- млади хора, натоварени с лични трагедии и драпащи да изплуват от морето на спокойствието. Прозират множество екзистенциални въпроси- кога човек губи смисъла на живота и доколко е способен да се самоунищожи. И най- вече- какъв е пътят, който трябва да извърви, за да открие истински приятелства, любов и вътрешен мир.

# 468
 • Мнения: 339
1. Стършел - 4/5 Дълго отлагана книга. Препоръчаха ми я като любовна история, но за мен не беше това основния акцент. Хареса ми, но по-скоро ме натъжи.
2. Южняшка кръв Гуен Бристоу - 5/5 Ето това си беше любовен роман. Подробно описание на историческия период, засягане на темата за робството. Въобще много, много ми хареса. Пробвах след нея и Съдбовен път, от същата авторка ( мисля че са поредица), но тя пък грам не ме грабна. Все едно беше писана от друг човек.
3.Където пеят раците-5/5 По-дълго отлагана и от Стършел. Избягвам да чета нашумяли книги, пък и резюмето не  ми беше харесало. Мислех, че е философска книга за силния дух и т.н. А се оказа чудесна. С история, която ме "стисна" за сърцето. Героите ми бяха симпатични, стила на авторката ми допадна. Попадение.
4.Греховете на бащата Джефри Арчър ( книга трета от Хрониките на Клифтън) - 4/5 Първите две книги от поредицата ми бяха изключително интересни, буквално за ден ги приключвах.В третата нещата вече леко ми се размиха и я оставих до средата. Може и причината да не е в книгата, но ми се случва понякога да изпадна в "литературна дупка" и нищо не ми харесва. Почвам книги и ги оставям.. Та тогава беше такъв момент.
5.Друговремец книга първа (прочетени 550стр от 800)-3/5 Книгата започна тооолкова добре, авторката има изключително чувство за хумор. Историята - интересно поднесена, смяла съм се с глас на моменти. Обичам книги за пътуване във времето. Но... към края изключително много ми зачестиха любовните сцени, описанията на сексуалния живот на главните и се подразних.Знам че книгата има много фенове, не искам никой да обидя, но за мен се превърна в чиклит и я оставих.

П.С. В момента чета Лятната кралица от Елизабет Чадуик. Много е интересна.

# 469
 • Мнения: 8 423
Декември бе слаб месец, зарязах няколко книги, други започнах бавно и скърцащо, но е нормално, предполагам. След силен ноември очаквах повече.

1. "Инес, моя душа" Исабел Алиенде 4/5 Исторически портрет на първата конкистадора и съ-основателка на Чили, Инес Суарез. От ужасите и зверствата на испанската конкиста на моменти ми изстиваше кръвта в жилите, въпреки че е поднесено като факт, и доста санитарно. Четох с паузи. (Сериалът "Викинги" ми е любим, гледала съм го Х пъти, но на северняците им е малка фантазията откъм изтезания.)
2. "Отхвърленото фередже" Кармен Бин Ладин 5/5 Беше ми интересно да прочета за основателя на клана и строителната фирма, връзката между тях и кралското семейство, и "кварталът" им на пътя към Кааба, която фирмата реставрира. Животът на жените ще оставя без коментар. Няма бруталности в книгата, написана е като защита на дъщерите и.  Авторката се дистанцира от клана, като съумява да го представи във възможно най-добра светлина.
3. "Овчарската корона" 5/5 Тери Пратчет Издадена чернова на последната му книга. Дори недоизпипана така както би желал автора, пак е прекрасна. На места стисва за гърлото, на други се смееш гръмогласно. Имаше и цитат на Чърчил, който ме разрева от смях. Шапка му свалям И заради умелото представяне на психопатията чрез трактовката му на елфите. Книгата е петата в поредицата за Тифани, в категория за юноши.
4. "Селфита" Юси Адлер Олсен 4/5 Седма от поредицата. Исках да видя какво се случва с екипа, интересни са ми. Понеже завърши много напрягащо, исках да видя как са, и веднага си купих и осмата, но не ме грабна така.
5. " Жертва 2117" Юси Адлер Олсен 3/5 Може би се изчерпах и изтръпнах от толкова драми. Дойде ми в повече.

Мен "Друговремец" ме отврати дълбоко, в интерес на истината. Гъмжи от садизъм, който е описван с видимо удоволствие. Познати се бяха увлекли по нея, та слушах дебати за нея доста време.

# 470
 • Мнения: 142
1. Лейла Слимани - В градината на змея
2. Д-р Джейсън Фънг - Код затлъстяване
3. Ейми Морийн - 13 неща, които психически силните хора не правят
4. Съмърсет Моам - Цветният воал

Пускам само 4, за да завърша годината.

# 471
 • Mediterraneo
 • Мнения: 32 477
Тъкмо последните 5 за миналата година

1. Винаги ще има Коледа- Джени Хейл 3/5 При все че понякога ми се приисква да чета леки и ненатрапчиви четива, тази книга ми дойде съвсем сладникава и напудрена. Не открих чара на Коледа, явно останал зад стремежа на главната героиня Ноел да запази пекарната на баба си. Романтиката също е останала зад присъствието на сина на Ноел в цялата картина. Дори и "преследването" на двамата герои можеше да е по- интересно представено, прекалено лесно се случи всичко. Историята на семейното бижу ме заинтригува, но беше прекалено предвидимо всичко.

2. Десет слепи срещи- Ашли Елстън 2/5    В духа на предстоящите празници продължих с леките и неангажиращи четива. Това обаче се оказа даже и много скучно. Едно огромно семейство в помощ на тийнейджърка, изоставена от гаджето си- оригинална идея, но без добро изпълнение. Прекалено много празни приказки, никакво развитие и дълбочина на героите, никакъв коледен дух.

3. Светлината, която изгубихме- Джил Сантополо 5/5 Още се отърсвам от емоциите след прочита. Много странен и претенциозен стил, с който отнема време да свикнеш, но после книгата е всепоглъщаща! Точно каквато е Любовта, с главна буква, колкото и да е клиширано, между двамата герои. Дори финалът е много подобаващ на такава любовна история. Хареса ми.

4. Идеалната половинка- Сюзън Елизабет Филипс 3/5    Продължавам с романтичните истории. Тази се вписва идеално. Проследява пътя на Анабел в стремежа й да възроди брачната агенция, наследена от баба й. За да осъществи плановете си, се нуждае от добър клиент и го открива в лицето на Хийт. Съвсем предвидим сюжет- двамата се влюбват. Образите са добре изградени, действието поддържа добро темпо и с изключение на 1-2 съвсем нелогични отклонения от сюжета, книгата има облика на интересна романтична история.

5. Чужденците- Крис Павоун 3/5 Шпионски трилър на базисно ниво- така бих определелиа жанра, ако трябваше да го правя.
Животът на Кейт и Декстър е престанно дебнене, оплитане в лъжи, надничане по тайни местенца, криене и разкриване на тайни. Непрестанна надпревара между двамата. Интригата е в това, че единият не знае, че другият знае, а другият не подозира, че единият подозира... Намесени са ЦРУ, ФБР, Интерпол, но всичко е през призмата на една семейна двойка, опитваща се да живее нормален живот.
Като изключим на места пространствените описания на места, както и дългите по една страница изречения, книгата е интересна. Грабна ме напрежението, в което те държи, но не ми достигна пълнотата на образите, някак повърхностни останаха до края.

# 472
 • Някъде по Дунава
 • Мнения: 3 747
1. "Последното момиче", Надя Мурад 5/5 - истинска разтърсваща история за едно момиче от Ирак, отвлечено от ИДИЛ.
2. "Момчето, което последва баща си в Аушвиц", Джеръми Дронфийлд 5/5 - отново една история по истински случай.
3. "Оставих те да си отидеш", Клеър Макинтош 5/5 - две истории за случайна катастрофа и убийство на дете и жена, тормозена от мъжа си, които се преплитат накрая.
4. "Викърби завинаги", Инга Линдстрьом 3/5 - млад мъж и детето му се  местят след смъртта на съпругата, но след време се връщат, за да се изправят срещу обвинения на роднините за загубата на жената.
5. "Черният орден" Джеймс Ролинс (препрочетох я) 4/5 - всичко започва с таен проект на нацистки учени и отряд военни се опитват да разкрият загадката.

# 473
 • Мнения: 8 423
1. "Момчетата от "Никел" Колсън Уайтхед 2.5/5 Наградена с Пулицър вместо "Холандската къща." Безмълвна съм.
2. "Снежна слепота" Рагнар Йонасон  3/5 Четеше ми се за Исландия. Много харесвам "Trapped", и ми се връща там. Исландската атмосфера е точно каквото търсех. Останалото не ме увлече така както Адлер–Олсен, но ще прочета още една книга по-нататък.
3. "Изхвърлени в Америка" Джанин Къминс 3/5 Много силно начало, но не издържа до края. Доста неща ме подразниха сериозно и ми развалиха преживяването до степен на рязко опротивяване на финала.
4. "Проектът Аве Мария" Анди Уеър 4/5 Голям смях, голямо нещо. Не очаквах апокалиптична сци-фи комедия. Краят ме изненада и разсмя гръмогласно.
5. "Мракът в сърцето ми" Ашли Одрейн 3/5 Книгата не е "за майчинството", нито "за натиска, който обществото налага над жените". Защо писателката лъже (или е цитирана грешно), мога само да гадая.
Книгата проследява четири поколения жени  с тежки характеропатии и психиатрични отклонения. Темата е сериозна, и нерешима, общо взето. Изобщо не става дума за здрави жени в случая. Не че такива жени нямат право на глас или помощ, но е редно поне да не говориш небивалици за собствения си продукт в медиите.

Слабо ми започва годината, общо взето. "Аве Мария" беше добро попадение, но е далеч от ранга на "Добри Поличби" на Пратчет и Геймън.
Рагнар Йонасон е ОК. Не е Юрт и Русенфелт, нито Адлер-Олсен, но човек иска да види повече от исландската зима.

# 474
 • Мнения: 26 568
Нищо против горното мнение, но Аве Мария не е комедия или пародия, не е замисляна като такава и това, че в нея има шеги не я вкарва в този жанр. Затова няма как да е от ранга на Добри поличби, която е пародия.
Ето й жанровете от ГР:

Не си спомням да ме е разсмяла в някакъв момент, особено на финала (който ми хареса).

Последна редакция: сб, 29 яну 2022, 08:35 от pppqqq

# 475
 • Мнения: 2 356
Dez, защо Момчетата от Никел казваш вместо Хол.къща?

# 476
 • Мнения: 8 423
За бога, pppqqq, с "доказателства" ли ще се замеряме? Кротко, уикенд е.
Фанатизиран пурист ли си, или си спектърна (книгата е жанр Х, ерго, не може да е комична)? Stuck Out Tongue Winking Eye

Стоя си зад мнението, намирам за пародийна, да. Търсен ефект е, иначе нямаше на сипе шеги на всяка страница, нито щеше да се опитва да преобръща клишета за китайци и руснаци.
"Марсианецът" ми хареса повече, я намирам за доста по-различна от тази.


Ален Мак, защото "Никел" печели, а "Холандската къща" не. Втората ме впечатли много.
https://www.pulitzer.org/prize-winners-by-year/2020

# 477
 • Мнения: 26 568
Не се замеряме с доказателства и аз не вложих емоции в коментара си. Просто се изненадах, че някой е възприел като комедия книга, която не е.

Общи условия

Активация на акаунт