Седмокласници- началото на края!

• 66 260
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
Спокойствие + сериозна подготовка.

# 586
  • София
Браво на мен, записвам се към края на темата.  Embarassed След повече от месец отпуск започвам да влизам в крачка и с училище и с работа.

Още сме на кръстопът с допълнителните занимания - пианото отпада тази година, английския държи да си го продължи и вчера почна; курсовете по рисуване ще са от втори срок. Ще видим как ще тръгне с входните и ще го мислим в движение.

# 587
  • София
Няма лошо да са спокойни, но все пак от това как ще се справят с този обикновен тест в края на май зависи с какво ще се занимават през следващите 5 години и в каква среда ще попаднат. А това вече е важно.
Та прекаленото спокойствие може да доведе до подценяване на изпитите и незадоволителни резултати на края на кампанията, т.е. някой може да се размине с желаното училище. И тогава също може да има голяма драма.  Peace

Точно върху това размишлявам от известно време.  Peace
 Много е важно, определя му бъдещето, ако не попадне в по-по-най-елитните училища няма да прокопса в живота...
  И колкото повече го мисля, толкова повече се успокоявам, че това е филм само в нашите глави.  Peace
  Какво точно ще се случи ако не влезе в НЕГ, а в 119. примерно? Или вместо в СМГ-в някое от всички училища с профил математика? Как едно умно дете ще остане без образование, без работа или без реализация? Т.е. то е ясно как, но дали това толкова зависи от училището? Разбирам, че вместо в Оксбридж ще учи в СУ и до там. Около мен е пълно с хора, завършили непретенциозни училища, но изключително добре реализирани в професията си. За съжаление го има и обратното. Оглеждайки се наоколо не виждам никаква връзка между гимназията и реализацията после. Ама наистина никаква!
  Та затова все повече се убеждавам, че мога да му спестя голяма част от стреса. Не казвам, че ще го оставя да не учи! Ще учи, защото знанията са важни, но без драматизацията около изпитите.  Peace

# 588

Та затова все повече се убеждавам, че мога да му спестя голяма част от стреса. Не казвам, че ще го оставя да не учи! Ще учи, защото знанията са важни, но без драматизацията около изпитите.  Peace
Peace

# 589
  • sofia
Ама всички ли могат и трябва да влезнат в най-добрите абревиатури? Отговорът е ясен.
Важното за мен е да се разбере в кое е добро детето, какво го влече, родителят да побутне в съответната посока.
Моят само математика да учи, никога няма да стигне някое дете, на което това му се отдава. Естествено, че няма да спре да учи математика, но от него ще очаквам да покрива базови неща, а не да решава задачи от група В в сборника. Опитвам се да добия що-годе реална преценка за възможностите на детето и да нямам неоправдано високи очаквания. Подобна преса върху детето може да изиграе лош номер и на родителя, и на детето.

Също така е възможно детето да се запали по нещо от учителя в училище. Имам 2-3 познати деца, за които химията стана любим предмет. Едното момиче учителката го подготви за НПМГ и го приеха.
Друго познато дете завърши съвсем обикновена квартална гимназия, но в 10 клас знаеше, че иска да става ветеринар и почна да се готви. Вече е трети курс и с кеф учи желаната професия.

# 590
[

Вчера са правили входно по физика и са им върнали входните по БЕЛ. По БЕЛ от десет въпроса е объркал един и има 5.40
   Ако въпросите са със сходна тежест, би следвало да има 5.60. 

Оказа се обаче, че всички въпроси носят 3т. или 4т. и точно този, които Ники е сбъркал носи -6т. А въпросът е супер тъп - да посочат на кои ред има правописна грешка. Ама точно там е объркал

# 591
  • Пловдив
aunt Ogg, за бъдещето като цяло нищо, ама нищо не съм споменавала.  Naughty Не ми изопачавай думите. Казах, че е определящо за следващите 5 години.  Peace
Не знам каква е разликата между НЕГ и 119-то, не съм от София. Предполагам е космическа. Знам каква е разликата между ЕГ Пловдив и примерно СУ "Софроний Врачански" или "княз Борис Първи" в Асеновград, където основната част от учениците след 7 клас са с майчин език, различен от български и приети там с оценки от тестовете малко над 3,00.
Може да ми говорите колкото си искате, че средата не е важна. Важна е, даже много.  Peace

# 592
  • София
За София не е точно така - няма чак пък космическа разлика между така наречените езикови гимназии следващите ги СУ-та с профилирани езици, а те са доста в София.

# 593
  • sofia
dundi73, поставен така, въпросът за средата минава на съвсем друго ниво. Разликата между големия и малкия град и преобладаващата социална група, която задава тона на отношенията.
Нещо като селското ни основно училище и друго основно училище в града. Може да има и добри учители в нашето селско, но мъжа ми категорично отсече, че няма да учат там.

# 594
  • София
  Дунди, обзалагам се, че освен ЕГ и "Княз Борис Първи" в Пловдив има и други училища.  Wink И не мисля, че едно дете,с ниво около 3 до 7. клас, изведнъж ще се счупи от учене на курсове и ще влезе в ЕГ. Или на въпросната ЕГ също не й е много високо нивото.
  Обаче съм виждала деца, надъхани в 4. клас да влязат в МГ, които не са успели. Имаше такива, които откровено не бяха за там, не обичаха математика, не им се отдаваше особено, но ходеха на по няколко урока седмично. Имаше и такива, които ги мързеше, нищо че имаха потенциал. И видях после как се сринаха деца. Отказваха и учене, и задачи, и всяка трудност обясняваха с това, че не са ги приели в желаното училище. Тоталната демотивация и чувството, че са се провалили, бяха насадени неволно от родителите.
  Това бих избегнала на всяка цена, неволно да вменя комплекси, че светът свършва с едната матура и ако се издъниш, то вече си втора класа. Говоря за очаквания, не за положен труд.

# 595
Насочването според желанията и възможностите на детето са много важни , няма спор.
Няма смисъл да го мъчиш само заради болни родителски амбиции.

# 596
Цитат
  Това бих избегнала на всяка цена, неволно да вменя комплекси, че светът свършва с едната матура и ако се издъниш, то вече си втора класа. Говоря за очаквания, не за положен труд.

И аз ще се постарая в тази насока.
Истерията "седми клас" ми се вижда много пресилена, поне тук - в София.
Стягам го, мърморя, ръчкам, няма как иначе да погледне учебник, но пък ако не влезе в най - елитните училища, няма да дойде края на света.

# 597
  • София
Разбрах,че тумбата днес е празнувала рожден ден на едно момиче в мола, точно преди школата по БЕЛ.Радвам се,че децата са задружни както в ученето,така и в забавленията,а и съм по-спокойна когато се движат заедно.

Аз ти казах, ма ти не ми вярваш... Wink

Днес е минало входното по БЕЛ и тест по АЕ. Саше твърди, че няма да има двойка по английски, както е обичайно  Crazy Аз не й вярвам много. В интерес на истината снощи е учила думи.

Аз мисля, че няма истерия за седми клас. Просто родителите и децата са напрегнати пропорционално на желаните гимназии. София визирам  Wink Бройката на кандидатите главоломно расте, но гимназиите си имат един и същ капацитет.

Лельо Ог, няма да падне света като не влезе в немската или СМГ. Но това са цифром и словом две училища. Между останалите не знам колко точно има доста голямо разслоение (като среда) имам предвид. На мен дори профила не ми е толкова важен колкото средата. Избрала съм я и категорично има училища, в които не желая да попада. За целта трябва да изкара съответните оценки на НВО. Но ако все пак не се справи и попадне в нежелано училище няма да се гръмнем. Важно е да са живи и здрави!!! Това, последното, обаче изобщо няма да ме спре да искам и да я подтиквам към най-доброто за нея. Засега все още смятам, че аз имам голяма тежест в избора й и това е правилното за мен.

Сега, понеже спомена математиката, добре знаем в гимназиална степен кое е математическото училище  Wink Ако целта е математика няма как да избягаш от СМГ и НПМГ с приоритет на първото. Частните няма да споменавам тук. Останалото е имитация на профил математика. Факт!

# 598
Някой може ли да помогне с входно ниво по история? Мислех, че съм виждала в пощата, но явно съм се излъгала.

# 599
За мен са важни и профила, и средата.
Първото, защото много му се отдава определено едно направление, а второто, защото много държа на ред, дисциплина и високи изисквания.
И така възможностите за кандидатстване при нас се свеждат до много малък брой  училища, като нашето ще е на първо място. Затова ще се ръчка да се подготви достатъчно добре.
Чухте ли, прочетохте ли?
Извиняването на отсъствия поради болест вече ще става само с амбулаторен лист от личния лекар.
Целта на занятието е да се спрат фалшификациите на медицински бележки.

Последна редакция: ср, 28 сеп 2016, 15:05 от chibi

Общи условия

Активация на акаунт