Частни училища - информативна тема 15

• 132 572
  • 752
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Никога не бих подложила детето си на подобно нещо!

# 166
Азбуките обаче, ако се махнат картинките тип "кое е излишното", са доста добри. Задачи тип огледална симетрия, броене на кубчета, лабиринти, разрязване на фигура с линии, логически редици тип МЕНСА и подобни, се даваха в 1 и 2 клас по мат. състезания. Даже една от задачите на ЕК финал за 2 клас беше точно като от Азбуките, да се преброи даден сегмент до колко други се допира.
Имахме доста голяма полза от решаването им.

# 167
Според мен Азбуките са добри книжки, ако не трябва да ги правиш целите по няколко пъти на 5-6 години.
С щерката сме решавали вкъщи първата и част от втората. Там не е имало големи недомислици.

# 168
Азбуките са добри (не всички задачи), но решаването им веднъж изобщо не е достатъчно за прием в НУКК. За да се влезе в НУКК трябва буквално да са наизустени и тренирани безброй пъти за време. А това вече за мен не е мисловен процес и го смятам за крайно неподходящо за развитието на логическо мислене. При такава подготовка съм била свидетел как деца блокират на елементарна задача, но от друг непрактикуван тип.
Казвам го, защото детето ми е минало и трите азбуки, както и новия им сборник. Всъщност отдавна Азбуката не е препоръчваното помагало за подготовка, а си издават ново помагало. Разбира се всичко е пари, в крайна сметка.  Mr. Green

А и честно казано огромна част от задачите за прием и в СС, и в Питагор копират типове задачи за НУКК.
Много съм писала по въпроса. Няма лошо да има цедка на входа, но е важно училищата да са честни с кандидатите, а не да им обясняват, че не са нужни допълнителни занимания и само със знанията от градината биха успяли. Няма такъв филм.

За НУКК имаше съмнения и от друго естество. Например в едната група бяха разяснили подробно едната задача, а в другата не. Това поставя децата в неравностойно положение. Едната група беше излязла по-късно. И т.н. Но тези номерца изобщо не ме учудват с оглед опита ми с елитните ЧУ.

Изобщо смятам, че всички изпити на тази възраст, които се провеждат и в НУКК и ЧУ са крайно недомислени и изобщо не са от полза за самите деца.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2016, 11:28 от Анонимен

# 169
  • София
Изобщо смятам, че всички изпити на тази възраст, които се провеждат и в НУКК и ЧУ са крайно недомислени и изобщо не са от полза за самите деца.

Напълно съм съгласна, това ни отказа от много от училищата.

# 170
Не съм сигурна дали в НУКК задачите не са за време. За там наистина трябва да се минат всичките по няколко пъти.
По наше време изпитът в СС ми се стори много лесен, въпреки че беше 10 страници или листа, не помня точно. Задачите бяха подобни на Азбуките и книжките на Фют.

# 171
Не съм сигурна дали в НУКК задачите не са за време. За там наистина трябва да се минат всичките по няколко пъти.
По наше време изпитът в СС ми се стори много лесен, въпреки че беше 10 страници или листа, не помня точно. Задачите бяха подобни на Азбуките и книжките на Фют.

Да, имат определено време. И така е структуриран изпита, че децата не работят спокойно и задълбочено, а бързат. И много от тях не успяват. Това създава невероятен стрес и винаги съм се чудела куму е нужно? И какво качество оценява този подход у едно 6 годишно? Или може би оценяват, кой частен учител по добре е оттренирал типа задача?  Mr. Green

# 172
Според мен, съвсем не е маловажно в каква ДГ е детето, в някои учат много повече. Моите например, учеха Азбуките в детската, както и по Моливко. Вкъщи сме минавали азбуките също, но в никакъв случай до наизустяване. Но пък малкият ходеше и на забавна математика, когато беше на 5. За изпита в СС каза, че му било лесно и много се харесали с децата, даже играли мач в междучасията. А тогава и децата гласуваха кое дете харесват и кое не, сега не знам как е.

# 173
А тогава и децата гласуваха кое дете харесват и кое не, сега не знам как е.

Ти сериозно ли?  Shocked ooooh! Whistling Страшна педагогика, страшна...

А иначе си права. В някои частни градини се учи изпреварващо в сравнение с държавните. Но когато аз говорех със СС изрично подчертах, че дъщеря ми учи в държавна градина и изрично попитах необходимо ли е да я готвим. Отговорът на зам. директорката беше категоричен: НЕ. Което беше чиста лъжа.

# 174
  • София
За мен тези абсурдни тестове на малки деца целят няколко неща. Да се види темперамента на детето, т.е. да не им създава проблеми щом може да седне и да учи толкова много в толкова ранна възраст. Да се получи рекламен ефект върху родителите, които си умират детето им да бъде избрано, да бъде признато за надарено, умно и прочее, плюс, че ще бъде сред също такива деца. И най-вече да се селектират деца на родители, които са готови на скъпа и времеемка допълнителна подготовка при нужда, а и по принцип.

# 175
Не знам за каква подготовка говорите, аз не знам за нито едно дете от класа на сина ми, което да се е готвило на частни уроци за ПУК. Даже тук разбрах, че има частни уроци, не бях чувала.
Според мен, темперамента на едно дете много бързо си проличава, след като то прекара цял ден с другите деца в деня на изпита. И да, много съм съгласна децата да имат глас, но не знам взима ли се предвид.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2016, 13:39 от Анонимен

# 176
  • София
Аз не съм чувала за гласуване. Довечера ще питам сина ми.
Така или иначе, обаче, гласуващите деца няма да "търпят" детето за което гласуват, защото те са една година по-големи и то след това няма да бъде с тях в един клас.
Аз не приемам това гласуване като нещо положително, ако то е това което звучи. Един неформален разговор с децата на следващия ден би дал по-ясна представа за кандидатстващото дете

# 177
Нали не си го представяте като да пускат бюлетини? Именно неформален разговор, харесал ли им е кандидатът. Но след като вече си е тръгнал.

# 178
Дори въпрос дали детето им е харесало е абсурден. Не е възпитателно именно за децата към които е отправен въпроса. Децата се карат и сдобряват по 50 пъти на ден. Нали затова училището си има психолог в крайна сметка?!?!? Аааа забравих. На въпрос именно отправен към вашия психолог дали наблюдава кандидатите как се социализират, отговорът беше: Не, нямаме време за това.  Mr. Green Stop

Във вашето училище LUCY до скоро тук се твърдеше, че никой не ходи на частни уроци. А всъщност истината не е такава. И не става въпрос за уроците за АК. И това не го предполагам, а го знам от родители на дете завършило тази година СС. Както буквално бяха думите им:"Всички твърдят, че не ходят, а после сина ми отива на урок и преди него излиза негов съученик".  Mr. Green  Така, че не бих разчитала на 100% на твърдения, че никой не се е подготвял допълнително, било за ПУК или 1 клас, било за НВО. Хората са склонни да крият подобни неща.  Mr. Green

Последна редакция: чт, 29 сеп 2016, 14:41 от Анонимен

# 179
  • София
Нали не си го представяте като да пускат бюлетини?

"Оскарите" още ли ги има? Че и там течаха едни номинации и гласувания сред 6-7 годишни деца.

Общи условия

Активация на акаунт