Частни училища - информативна тема 15

• 132 282
  • 752
  •   1
Отговори
# 345
За мен сертификатите в начално или основно училище са излишно даване на пари. Е, ако детето ще учи в чужбина от осми клас, то ок да е със сертификат, но това е изключение. Повечето деца нито отиват да учат гимназия в чужбина, нито нищо. Сертификатът е важен в края на гимназията, когато е добре да си го има - я за кандидатстване в чужбина, я за да се оттърве от езиковия курс в нашенския вуз, я за кандидатстване за работа в чужда компания. Останалото е галене на самолюбието.
Донякъде съм съгласна, но да речем, че е вид външно оценяване, което, особено в частните училища, може да ти покаже дали не си даваш парите на вятъра. Много често родителите не владеят изобщо или в достатъчна степен въпросния език, за да могат да преценят сами.

Именно. И затова дадох като много положителен пример АВО Бел - детето се явява практически на истинския изпит, но на доста ниска цена. Не знам дали даже не беше безплатно за курсистите.

Цитат
Не се бях сетила за това. Но това със сертификатите на ученици преди завършване на гимназия си е бизнес, независимо дали е частно училище или езикова школа.

Аааа, не така, важно е сертификатът да се вземе преди завършване на гимназия, най-добре в 11 клас, за да има време за поправка. След завършване няма смисъл Grinning

# 346
А тези сертификати влизат ли в таксата за ЧУ?

# 347
  • София
Да, де, мисълта ми беше, че трябва да е за нещо важно, а не просто така. Моментът около завършване на гимназия е най-подходящ, защото все още знанията са пресни и умът е свикнал да се товари активно.

# 348
Не. И в двата случая.

# 349
А каква е цената за явяване на сертификат?

# 350
  • София
Не. И в двата случая.
Може и да влизат, нима имаш поглед върху всички училища? Ето, във ФЛ всички сертификати влизат, по английски е на ВС, по български ИЧС, а по френски е ясно, но и такъв има. Вероятно е и в други училища тези неща са в таксата.

# 351
Не. И в двата случая.
Може и да влизат, нима имаш поглед върху всички училища? Ето, във ФЛ всички сертификати влизат, по английски е на ВС, по български ИЧС, а по френски е ясно, но и такъв има. Вероятно е и в други училища тези неща са в таксата.
Останах с идеята, че говорим за международно признати сертификати с някаква стойност, от сорта на Кеймбридж. ФЛ е различно училище. Те не правят нещата по същия начин, по който ги правят останалите 30-40 ЧУ. И за немското училище, чието име забравих, може би важи. В българските училища, били те с интензивно изучаване на патагонски, сертификатите се заплащат отделно.

# 352
Какво е ВС и ИЧС?

# 353
British Council и Институт за Чуждестранни Студенти (нали във ФЛ всичко е на френски, и се предполага, че има французи там и не знаят български, та им вадят сертификати)

# 354
  • София

Оу, извинявай, останах с идеята, че говорим за международно признати сертификати с някаква стойност, от сорта на Кеймбридж. ФЛ е различно училище. Те не правят нещата по същия начин, по който ги правят останалите 30-40 ЧУ. И за немското училище, чието име забравих, може би важи. В българските училища, били те с интензивно изучаване на патагонски, сертификатите се заплащат отделно.
Еми по български няма друг инстут оосвен ИЧС, който да издава международни признати сертификати. А аз казвам, че от ВС водят изпитите, пък сертификатите са в зависимост от нивото. Кембридж няма сертификат за 8 годишни, но ВС имат изпит за определяне нивото и на такива деца. Същото важи и за френски. Нали не говорим за гимназия само, този тип външно оценяване ако се прилага има смисъл да се прави отрано. Като стане късно за какво е да знаеш, че всичко е било напразно?

И ФЛ си е по темата, както и останалите чуждестранни частни училища, на първа страница са в списъка и са населени основно с българчета. Peace

British Council и Институт за Чуждестранни Студенти (нали във ФЛ всичко е на френски, и се предполага, че има французи там и не знаят български, та им вадят сертификати)
И на българите правят тестове ИЧС и дават документи за владеене на всеки етап. Иначе как доказваш, че го знаеш? Паспорта ти не стига, за да докажеш такова нещо, когато от 3 годишен учиш във френско училище. Много родители в гимназиална възраст местят децата в АК или в българска гимназия, а и преди това, за да го преместиш не е лошо да имаш документ, че знае български. Същото важи и за френски. Ако детето стои до края и държи матура по френски такъв документ е безсмислен, но ако се премести преди това не е лошо да може да покаже какво ниво има на владеене на езика.  Peace

# 355
Кембридж няма сертификат за 8 годишни
Имат. Starters, Movers.

# 356
  • София
Кембридж няма сертификат за 8 годишни
Имат. Starters, Movers.

Моя грешка тогава.  Peace
Сега проверих и както казах принципно за сертификатите, British Council са на първо място в списъка им за провеждане и на този тест. След това са Аво-Бел, Британика, Училища Европа и Фарос. ФЛ не знам дали този изпит провеждат на 8, но мога да проверя ако някой се интересува.

# 357
ФЛ не знам дали този изпит провеждат на 8, но мога да проверя ако някой се интересува.
По английски ли? Едва ли на тази възраст с интензивното изучаване на френски, очакват, че децата им ще са подготвени за Starters във втори/трети клас. Със сигурност ги пращат по френските велики изпити, но ме съмнява да успяват да ги подготвят и за английските.

# 358
  • София
ФЛ не знам дали този изпит провеждат на 8, но мога да проверя ако някой се интересува.
По английски ли? Едва ли на тази възраст с интензивното изучаване на френски, очакват, че децата им ще са подготвени за Starters във втори/трети клас. Със сигурност ги пращат по френските велики изпити, но ме съмнява да успяват да ги подготвят и за английските.
Там френски не се изучава, това е училище за французи и всички са третирани сякаш френският им е първи език. И си права, френската система не изисква толкова английски в първите 5 класа, но децата се разделят по ниво на владеене на езика и напредналите стават още по-напреднали. Много българчета ходят на английски от ранна възраст и още в първите класове вече са на високо ниво, има деца нейтив спикъри, има с основен език за комуникация в семейството английски и тн. Та изпити има. Не са задължителни, но са безплатни – по английски, български и френски, а в гимназията и по испански, и немски.

А иронията за френските велики изпити не знам към кого е насочена, но аз съм българка и даже за заяждане не става. Никой не ми е велик на мен  Wink

# 359
Нашите третокласници започнаха учебник за flyers - "Kid's box 5" на Cambridge. В края на годината имат изпит, но не знам сертификат ли ще взимат, или само училищен тест ще бъде.

Общи условия

Активация на акаунт