Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

• 88 199
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 525
Преди да започна да отговарям искам да отбележа, че напразно два пъти се опитвам да върна темата към първоначалния й замисъл, като я изведа от разговорите тип "за и против веганството". Това явно не се приема от останалите пишещи.

В Европа пакетчето шунка е сто грама, а калифорнийските басейни ги гледаме през екрана. Как пък променящите света все от другите искат да почнат, а не от себе си.
О, започнала е промяната тук, при това отдавна. Има много групи, които са активни под различни форми и в различна степен: медици, университетски преподаватели, застрахователни дружества, протестиращи, активисти...

Не знаех обаче, че вече са надарили кравите  и останалите представители на фауната и с интелект и личностно самосъзнание.
Какво според теб доказва, че добитъкът, отглеждан за човешка консумация няма интелект и съзнание?

Защото ние сме туземците, които трябва да бъдат цивилизовани.
Както всичко останало, информацията, публикувана на чужди езици изисква време, за да стигне до България. Въпросът тук опира до поднасяне на факти, за които повечето българи не са се замисляли.

Те веганите не са далече от тези идеи Анди. И е супер цинично да се твърди, че са еко, предвид, че да си задоволят нуждите цяла една силно замърсяваща химическа индустрия бълва и бълва отрова.
Коя индустрия визираш? Ама посочи такава, която обслужва само и единствено нуждите на веганите, моля те.

Всички тия приказки, че веганският начин на хранене е еко, са пълни врели-некипели.
На какво е базирано това твое убеждение? Откъде точно черпиш данните си?

По-скоро ми е меко казано лицемерно купуването на екзотични храни, за чието производство са изсечени гори, в следствие на което са измрели много диви животни. 
Значително повече животни (питомни и диви) измират за задоволяване нуждите на хората, които консумират месо. Ако имаш данни, с които да обориш това мое твърдение - моля, посочи ги.

осъзнавам какво се пести ако се откажа от месото, с всичките му последствия ... аз няма да се откажа от кюфтето си.
Ако наистина осъзнаваш какво се пести при отказване от месото, защо все още държиш на кюфтето си?

Хихи, най-хубаво е, когато нямаме нещо, да го обявим за кауза в полза на планетата.
Защо смяташ, че веганите нямат достъп до телешки стейк, печени агнешки черва, пръжки, веяно конско месо, перка от акула, миди, черен хайвер, пилешки гърди, трътки, бекон, кашкавал "Балкански", сирене "Бри", филе от кучешко месо, яйца на очи и маймунски лапи? Каква е вероятността всъщност да става дума за избор?

да се изтъква как страдали горките животни  и какви сме варвари, като ги ядем, е върхът на лицемерието, когато заради скъпоценната соя горите в Амазония са пред изчезване.
Ето един маркетинг доклад за потреблението на соя. Да, докладът е от 2000-та, поради което данните са стари. Към днешна дата производството на соя със сигурност се е покачило. Забележи, че 2/3 от соята, произведена в САЩ се ползва за фураж и производството на соево олио. 46% от фуража отива за изхранването на пилета. 1/3 от производството се изнася, като ЕС е най-големият вносител.

И за да не кажеш "пак само за Америка говори", ето ти и по-нови данни, този път от WWF и специално за ЕС (тук има статия, посветена на соята).

След като си купуваш соеви продукти, си точно толкова виновна за изсичането на горите, колкото и хората, които си купуват млечни такива, са виновни за доенето на кравите и овцете.
Всъщност животновъдството е отговорно за изсичането на 91% амазонската джунгла. Още данни можеш да намериш тук.

Абсурдно е, кога човек е живял без месо? Ще откриваме топлата вода след толкова векове.
Оцелява?! Има хора, които са вегани с десетилетия и са здрави, прави, хубави, смели, достойни същества.

А какво ти пречи да приемеш преминаването към веган хранене като поредно еволюционно ниво? Вече имаме знанията, уменията и ресурсите да направим такава стъпка.

Ако ги сполети глад и недоимък, всичко ще проядат
Чудесен довод. Ето, разбрала си: при положение, че не е опрял ножът до кокал, консумацията на животински продукти не е нужда, а въпрос на избор.

Мислят си, че хората са животински вид и тук нещо им куца логиката.
Shocked Ти наистина ли смяташ, че човекът не е животно?

Последна редакция: нд, 25 сеп 2016, 21:55 от Фея Кръстница

# 526
e]

Какво според теб доказва, че добитъкът, отглеждан за човешка консумация няма интелект и съзнание?
Добитък с интелект и съзнание? Да не би учебниците по биология да са претърпели революция?

# 527
  • София
Веганизмът (за мен вече не е просто веганство, а идеология, като капитализЪма и комунизЪма) като еволюционна стратегия накрая ще доведе до екологична катастрофа, барабар с човечеството.
Сигурно извънземните са се намесили, примерно анунаките, и добитъкът е нов хибрид между обикновен добитък и извънземни гени. Мчи, тъй де, джъст лайк ас!

# 528
  • MI
Фея, не се прави на ударена. Колкото повече хора се отказват от животинските продукти, толкова повече растителна храна ще е нужна. В един момент нама да стигне сегашното производство, дори да не разхищаваме. Не може да не се стигне до още изсичане на гори. Знам вече, че не сте мислили какво би станало ако победите, но не се прави на неразбрала. Соята дето сега се произвежда за фураж и наполовина няма да стигне за милиардите нови вегани. Ще ви се не види и еволюцията, ще направите наистина екологична катастрофа.  ooooh! Да не говорим ако решите да сте такива зверове, че да направите масово убийство на добитък и трябва и тях да изхраним...
Има много по-разумни инициативи, например да се ограничи разхищението на храна, има закони вече във Франция и Италия. Да се промотира по-балансирано хранене, по-хуманно отглеждане на животните и т.н. Но друго си е да проповядваш и поучаваш другите, без да мислиш за последствията.

# 529
  • София
Колкото и да е изтъркано, аз продължавам да считам, че новата био-, еко-, анти-ваксер, ню ейдж и хомеопатична вълна е част от естествения подбор, заради което силно я приветствам.
Между другото, от чисто любопитство, следя няколко фейсбук групи с различно хранене, като членовете на една от тях от десетилетия са само на месо. Те са силни, здрави и изглеждат страхотно, но това е хранене, което никой здравомислещ не би пожелал за децата си, мисля.

# 530
  • София
Споко, бе, ГМО-то ще покрие дефицита, ако всички станем вегани! Аз, ако съм на Монсанто, ще давам луди пари на движението на веганите, защото аз произвеждам всичко по растителната верига - и семената, и торовете.

То и на месо само не става, че бъбреците и черния дроб страдат. Дори ескимосите през късото лято гледат да събират де що треволяк расте.

# 531
Ох, Фея, може ли да броиш до десет преди да публикуваш? Насилих се да чета, и още на първия цитат ми иде да врътна очи. Разбираме всички, че си се качила на пиедестал, както би казала една наша известна поетеса и революционерка- чувстваш се жива. Но е нужно повече от патос и съмнителни линкове, за да убедиш.
 И много моля, не ни подценявай. Говорим чужди езици, четем международни издания, учили сме статистика и нема да зацъкаме стреснато при споменаването на число с много нули

Андариел, Монсанто вече е Байер, не следиш играта

# 532
  • Linz
e]

Добитък с интелект и съзнание? Да не би учебниците по биология да са претърпели революция?
Разбира се, че имат...
https://youtu.be/mza1EQ6aLdg
https://youtu.be/knzBtZNBk9w
https://youtu.be/_qLs2K4UXXk

# 533
  • Linz
Ох, Фея, може ли да броиш до десет преди да публикуваш? Насилих се да чета, и още на първия цитат ми иде да врътна очи. Разбираме всички, че си се качила на пиедестал, както би казала една наша известна поетеса и революционерка- чувстваш се жива. Но е нужно повече от патос и съмнителни линкове, за да убедиш.
 И много моля, не ни подценявай. Говорим чужди езици, четем международни издания, учили сме статистика и нема да зацъкаме стреснато при споменаването на число с много нули

Андариел, Монсанто вече е Байер, не следиш играта

А ти може ли да се придържаш към темата без излишни коментари които не са по дискусията? 

# 534
  • София
Не знаех, че си е сменил името. Да, де, стана ясно каква ми е мисълта.

# 535
Не са сменили името, сляха се.
Вилкен, по принцип може, стига да има някаква причина, В случая не виждам такава, писала съм в духа на последните страници. Така или иначе тези реплики си ги знаем, аз дори още си спомням предната такава тема. С две думи споко, пуснах си лептата по въпроса с веганския кръстоносен поход, нема да развалям пейзажа повече

# 536
  • София
и аз се зачудих, защото Баер ми е познато, ама знам ли, викам си, не само едно магаре се казва Марко.

# 537
  • MI
Да, затвориха веригата и затвърдиха монопола... Исках някой от веги гурутата тук да ме 'успокои' с ГМОто.  Laughing Ама се правят на неразбрали и ми обясняват вместо това за цивилизацията на кравите и овцете...

# 538
  • Linz
Фея, не се прави на ударена. Колкото повече хора се отказват от животинските продукти, толкова повече растителна храна ще е нужна. В един момент нама да стигне сегашното производство, дори да не разхищаваме. Не може да не се стигне до още изсичане на гори. Знам вече, че не сте мислили какво би станало ако победите, но не се прави на неразбрала. Соята дето сега се произвежда за фураж и наполовина няма да стигне за милиардите нови вегани. Ще ви се не види и еволюцията, ще направите наистина екологична катастрофа.  ooooh! Да не говорим ако решите да сте такива зверове, че да направите масово убийство на добитък и трябва и тях да изхраним...
Има много по-разумни инициативи, например да се ограничи разхищението на храна, има закони вече във Франция и Италия. Да се промотира по-балансирано хранене, по-хуманно отглеждане на животните и т.н. Но друго си е да проповядваш и поучаваш другите, без да мислиш за последствията.
Знаеш ли колко земя се ползва за животновъдство? На година САМО убитите телета достигат над 20000000.

# 539
  • MI
А ти можеш ли да сметнеш ако всички хора станат вегани колко зеленчуци, соя, зърно и царевица ще трябва?! И колко площи обработваема земя? И колко животни трябва да бъдат изклани и изгорени наведнъж или като алтернатива да продължим да храним и тях? А храна откъде? Или това го няма в п р опагандните сайтове?

Общи условия

Активация на акаунт