Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

• 88 216
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 540
Рокси, а ти защо го приемаш лично? И от колко години не живееш в България? Нормално е мирогледът ти да бъде различен от този на "повечето българи", както се изразих.

Споко, бе, ГМО-то ще покрие дефицита, ако всички станем вегани!
То ГМО и сега покрива дефицити, само че отива във фуража, с който са хранени животните във фермите за месо и мляко.

Соята дето сега се произвежда за фураж и наполовина няма да стигне за милиардите нови вегани. Ще ви се не види и еволюцията, ще направите наистина екологична катастрофа.
Ето текстова задача по математика:

Една крава консумира по ок. 12 кг. смеска от пшеница, жито, овес, царевица и ръж дневно.
Това количество зърно е достатъчно, за да нахрани около 10-12 души дневно.
В света има около 1.3 - 1.8 милиарда глави едър рогат добитък.
Колко хора* дневно биха могли да се изхранват със зърното, което сега се дава на кравите?
*По данни на UN World Food Programme по света има около 795 млн. души, които не получават достатъчно храна, за да водят здравословен и активен живот.

Пак припомням: говорим само за кравите и само за зърното. Изобщо не вкарваме соята в тая сметка.

Напромням също, че най-големият потребител на соя не са хората, а кокошките и пилетата.

Добавяме огромните площи, които в момента са заети от фермите, хамбарите, пасищата, кланиците, складовете, заводите за преработка на месо, заводите за фураж, заводите за желатин, кожарските фабрики, лабораториите, в които се тества върху животни, заводите за преработка на мляко и за производство на млечни... И започва отглеждането на зеленчуци, плодове, бобови, зърнени. Имай предвид, че голяма част от сегашната прясна растителна продукция се изхвърля, понеже не се купува. При повече търсене и тази загуба ще се намали.

Та за каква екологична катастрофа говориш? За тази, породена от повишаващата се консумация на животински продукти?

Разбира се, че икономиката влияе на храненето. Нали трябва да се пласират тия камари меса, кокали, масла, сланини, млека, кашкавали и пр.? Затова са и рекламите, и дотациите. Също и безумните диети, основани на животински продукти. Трябвало да бъдем палео хора, трябвало да се храним като ескимоси. Какво значение има, че подобен начин на хранене не е екологичен. Дори не е здравословен в дългосрочен план, защото днешният добитък нито се храни, нито живее като дивеча, тюлените и рибите от преди 2.6 милиона или дори преди 100 години. Какво, че най-много токсини се натрупват именно в мазнините на най-големите животни, защото това е прост биологичен закон.

А ти можеш ли да сметнеш ако всички хора станат вегани колко зеленчуци, соя, зърно и царевица ще трябва?! И колко площи обработваема земя? И колко животни трябва да бъдат изклани и изгорени наведнъж или като алтернатива да продължим да храним и тях?
На този въпрос отговорих преди няколко страници. Не знам защо го считаш за достатъчно находчив и реалистичен, че да продължаваш да го задаваш.

Последна редакция: пн, 26 сеп 2016, 01:23 от Фея Кръстница

# 541
Фея, хората със зърно ли смяташ да ги изхранваш??? Не знам дали си наясно, но то не е особено полезно
Или трябва да се приравним до умните и интелигентни крави??

# 542
Фея, нормално хранещите се хора нямат нужда от добавки, разработени по химичен път. Както ти споменах, твоят начин на хранене далеч не е еко и икономичен. Да не говорим, колко бедни мексиканчета, филипинчета и др. измират по плантациите.

Да, и в някои ферми за животни се случва, но тук, в една от най-големите производители на месо страна, смея да твърдя, че има някакви стандарти.

Ти не си показала нито едно проучване, подкрепящо тезата ти и не смятам да си губя времето да пускам линкове на неща, които на всички са известни.

Аз смятам, че животните имат съзнание, чувства и определено изпитват болка и нямам против с опитите да се отглеждат и умъртвяват хуманно. Просто не сме създадени да пасем трева, колкото и да се опитвате да докажете обратното.

В развитите държави има завишена консумация на месо, което не задължително е добро. И аз се опитвам да въведа няколко "постни" дни в седмицата, за да има балансирано хранене, но няма как да изключа месото от моята и на детето ми диета, просто защото го намирам за неестествено и вредно. Нямам желание да приемам веществата, които си набавям чрез консумация на месо от прахчета и таблетки, за да се бия в гърдите, че съм еко.

Еко може да твърди, че живее някой, който се прехранва от градината си, не олзва химикали, не ползва електричество, гориво, интернет и други екстри.

# 543
Еко може да твърди, че живее някой, който се прехранва от градината си, не олзва химикали, не ползва електричество, гориво, интернет и други екстри.
И разбира се местоположението на градината не е в подножието на някоя ТЕЦ, АЕЦ или  предприятие добиващо цветни метали, както и куп още фактори развиващи икономиката, но безпощадни към природата.

# 544
Рокси, а ти защо го приемаш лично? И от колко години не живееш в България? Нормално е мирогледът ти да бъде различен от този на "повечето българи", както се изразих.

Приемам го лично, точно както приемам лично когато прочета тук нео фашистки призиви, откровени глупости, плана Ран Ът или анти еволюционни теории.
Не е нужно дори да скролвам, за да търся илюстрация, воала
Цитат на: ...
На година САМО убитите телета достигат над 20000000.
Какво идва да ни каже това число? На планетата има 7 милиарда, пренаселването е проблем от години, но това не е спряло нито една от двете ви да има деца.
Помислете малко върху това, колкото и да е крайно, преди да вадите саждите от чуждите очи. И под чужди имам предвид буквално чужди, не ние-там-в-Америка/чужбина/България, или по какъвто признат сте избрали да се диференцирате.

# 545
Добитък с интелект и съзнание? Да не би учебниците по биология да са претърпели революция?
Разбира се, че имат...
https://youtu.be/mza1EQ6aLdg
https://youtu.be/knzBtZNBk9w
https://youtu.be/_qLs2K4UXXk
Извинете, забравих, че водя разговор с хора, за които Тубата е научен източник. hahaha

# 546
Разбира се, че имат форма на интелект и съзнание. Под интелект не разбирам само умения, които са характерни за хората. Все пак животните имат инстинкти, които водят до някакво поведение, което си е мислене. Това обаче няма общо с факта, че ние ядем месо и е нормално да го правим. Просто всички теории на веганите са доста спорни, а ползата от тях - никаква. Нито ще станем по-еко, нито ще съхраним нещо, нито ще сме по-здрави.

Феята говори за столетници в Азия, ами Азия е най-големия потребител на телешко месо. Изобщо не им е безмесна кухнята, освен ако не са някаква малка религиозна общност.

# 547
Само да напомня, че интелектът е способност за разсъждаване, анализ и синтез на информация, както и за абстрактно мислене. Сборът от условни и безусловни рефлекси не е равнозначен нито на разсъждаване, нито на абстрактно мислене.

# 548

О, започнала е промяната тук, при това отдавна. Има много групи, които са активни под различни форми и в различна степен: медици, университетски преподаватели, застрахователни дружества, протестиращи, активисти...

И това доживях. Войнстващи тревопасни да се опитват да ми приберат наденицата от чинията.
Явно веганството избива на агресия. Вземете хапнете по едно кебапче и ще видите как ще се успокоите и ще престанете да зяпате в чуждата чиния.

# 549
Извинете, но човекът не е единственият животински вид, който яде други животни с моъзк, рефлекси, интелект...както искате го наречете, да не спорим излишно върху терминологията. Ще забраним ли на лъвовете, вълците, хищните птици да ядат плячката си?

# 550
Извинете, но човекът не е единственият животински вид, който яде други животни с моъзк, рефлекси, интелект...както искате го наречете, да не спорим излишно върху терминологията. Ще забраним ли на лъвовете, вълците, хищните птици да ядат плячката си?
Веганите не смеят да се разправят с лъвовете, за да не стане авария.... Mr. Green
 С хората по-лесно-все пак ние месоядните хора не сме човекоядци. Но ако забранят месото...хм...аз не бих рискувала да се стига до там.

# 551
Това е някакво определение за интелект и за условни действия. Аз твърдя, че кучето ми расъждава по някакъв начин. Много животн правят нехарактерни за тях действия, с цел постигане на цел. Но пак казвам, това няма общо с дискусията за веганизма, защото аз може и да имам по-развит интелект от прасето, но мога да бъда изядена както от животно, така и от човек. Въпрос на оцеляване и хранителна верига.

Признавам си, че не мога да убия, но не съм била поставяна в екстремна ситуация, така че твърдението ми е не подкрепено. За сега се придържам към пържолите от магазина.

# 552
Това е някакво определение за интелект и за условни действия. Аз твърдя, че кучето ми расъждава по някакъв начин.
Чакайте сега да се разберем. Животните може и да имат интелект, но това няма особено значение. Ние ги ядем заради месото им и заради това, че не е все пак много редно да си набавяме месо от собствения ни вид нали? Макар че в Папуа Нова Гвинея и това правят.

# 553
Ако прочетеш поне веднъж, преди да пишеш ще забележиш, че повтаряш казаното от мен. сега поне е рано при вас и някак си не ми се вярва пак да си на черешата.

# 554
  • MI
Фея, не ме задоволява твоя отговор, затова задавам пак въпроса. Не ме интересува, че ти лично не вярваш в каузата, за която проповядваш. Факт е, че за вас победа би било всички хора на планетата да станат вегани. И че ако това се случи, няма как да ги изхраниш с храната за телетата и кокошките. Да не говорим, че зеленчуци не растат навсякъде. Там където има цитираните от теб герми и пасища, далеч не винаги земята е достатъчно плодородна. Освен ако не искате да ни тъпчете и с ГМО де.

А за разума на животните - иди обясни на котката, че мишката е личност и не трябва да я яде. Да не ставам лоша да те пращам на беседа с лъва за личността на антилопата.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт