Как влияе икономиката на страната за храненето на хората?

  • 87 977
  • 1 327
  •   1
Отговори
# 930
  • Куциндрел
  • Мнения: 25 040
Цеце, проблемът е че и растенията "ядат" тор. Щом ядеш растения не ставаш ли пак пълен с л...а?  newsm78
Не знам, да кажат по-просветените.
Явно са на принципа - "мойто ... което ям е по-добро от ... ти, което ти ядеш".

# 931
  • Мнения: 8 986
Не съм много задълбавала във веганството, но винаги съм го свързвала снещо, чиято цел е да е природосъобразно, явно трябва да прочета повече, защото сякаш в темата забелязвам не любов, а по-скоро отвращение към животните, което е съвсем друга бира.
Инаме нищо против нямам веганите, освен агресивните опити да налагат своята философия на останалите.

# 932
  • Мнения: 8 163
здравословния пудинг на Фея - чия, накисната в сок. Не знам кой е този пубер, който ще яде подобна гадост, че и ще се засити с нея.
Въпрос на навик и на начин, по който родителите реагират на съответния продукт. Ако за вечеря предложиш на детето си пържола, направена от домашния ви любимец-куче, което мъжът ти е заколил тази сутрин, каква ще е реакцията? Или хайде, да не е вашето куче, а някое произволно, купено от месарницата до вас.

Е, в някои райони на Азия кучешкото месо не просто е допустима, но и търсена съставка при готвене. Особено когато става дума за блюда за мъже.

Ако ти приемаш за нередно да се ядат кучета и бели червеи, ще научиш и децата си по този начин. Същото важи и за всичко, годно да се яде.

Ето пример. Моите Фръцли не просто закусваха този пудинг от чия, а поискаха да им дам същото и за обяд в училище.



Що се отнася до растителните сокове, има медицински протоколи основно или само на прясно изцеден сок, които се прилагат с огромен успех при лечение от затлъстяване и рак.

Нова, струва ми се, че си се объркала. Веганите не изпитват отвращение към животните. Не знам какво те е навело на тази мисъл...

***

За мен пък е интересно да наблюдавам обратната връзка: хранене-пазарна икономика. Заради повишеното търсене, все повече производители маркират продуктите си по начин, който да привлича трениращи клиенти, родители, които искат по-здравословни храни за децата си и потребители, които се вълнуват от добруването на другите животински видове. Лепят се етикети тип "свободно отглеждани", "пасищни", "хуманно", "здравословно", "полезно", "0 калории" и пр. Преименуват се вредни съставки от сорта на MSG и рафинирани захари и масла. Появяват се все повече веган стоки (дрехи, аксесоари, храни) и заведения за хранене. Австралия забранява продажбата на козметика, тествана върху животни.

# 933
  • MI
  • Мнения: 11 890
Фея, в Индия кравата е свещено животно, в ислямските страни не се яде свинско, в някои азиатски страни пък агнетата мисля че бяха домашни любимци. Е, и? Аз не съм от тези, дето ходят да "цивилизоват" останалия свят. Това е ваш, американски патент.  Peace

Явно сега и лекарите не разбират нищо, нищо че аз с ушите си чух на няколко пъти по ТВ уважавани лекари да обясняват защо не е полезно да се пият много сокове - фрешове, смутита и т.н. Но какво ли знаят някакви си лекари.

И да, наистина търсенето определя предлагането, но това не е новина. В тази връзка кажи ми ти какво ще правим ако победите - как ще се справим икономически и екологично.

# 934
  • Мнения: 8 163
Фея, в Индия кравата е свещено животно, в ислямските страни не се яде свинско, в някои азиатски страни пък агнетата мисля че бяха домашни любимци. Е, и? Аз не съм от тези, дето ходят да "цивилизоват" останалия свят. Това е ваш, американски патент.

Но какво ли знаят някакви си лекари.

И да, наистина търсенето определя предлагането, но това не е новина.
Променяш посоката на това, което написах за нещата, които ядем. Целта ми беше да покажа, че това какво ядем е въпрос на избор и предпочитания.

И лекарите са хора, и те се подлагат на влияние. И те са препоръчвали пушенето, например. И те са филтрирали данните от изследвания и проучвания така, че резултатите да следват паричния поток.

А новина ли е, че и финансирането (маркетинг и реклама) определя храненето? Не. Тогава защо я има тази тема и защо ти участваш в нея?

# 935
  • Мнения: 700
в Индия кравата е свещено животно, в ислямските страни не се яде свинско, в някои азиатски страни пък агнетата мисля че бяха домашни любимци.

Ако не се лъжа, това е културно/географски обосновано донякъде, тъй като климатът е влажен и горещ в тези части и това е предпоставка за бързо разваляне на месото. И неяденето на месо в тези култури е някаква форма на самосъхранение и предпазване от зарази.

Като цяло навиците за храна и вида храна, която дадено население яде, се базират на климатичните специфики на региона, а впоследствие се превръщат и в социални, религиозни, битови практики за съответната общност. Навиците на българите в това отношение също са георгафски и културно обособени - типичният пример е хлябът и всякакви хлебни произведения, тъй като по нашите земи винаги се е отглеждало жито, ръж и подобни, защото климатът го позволява. И хлябът съответно си има своята символика и значение в българските традиции.








# 936
  • София
  • Мнения: 4 877
И да, наистина търсенето определя предлагането, но това не е новина. В тази връзка кажи ми ти какво ще правим ако победите - как ще се справим икономически и екологично.

Никога няма да победят, защото огромното мнозинство притежава инстинкт за самосъхранение и няма да се самозатрие доброволно. Не разбирам защо непрекъснато го задаваш този въпрос, при положение, че отговорът е ясен.

п. п. Фея, в Щатите няма ли социални, които да спасят децата ти преди да си им нанесла непоправими щети? Те не са виновни, че си се увлякла по веганската маркетинг и реклама и си ги повлякла и тях. Всички са хора и се подлагат на влияние, затова има нужда от коректив.

# 937
  • Мнения: X
соковете и фрешовете вдигат кръвната захар, смутите са малко по-добре, защото се смила целият плод/зеленчук. проблемът за мен е количеството, т.е. за една чаша смути отиват толкова неща, които може би цял ден ще ям.

смутите са все пак ок за мен.

обаче разни суровоядски рецепти с 8-12ч. сушене в специален уред ми идват прекалени  Crazy.
ако живеех в Сициялия сигурно и аз щях да суша домати, ама при нас прането едвам изсъхва, не бих се хванала насила храна да суша само и само да е сурова...
Малко смях в темата да вкарам.

Скрит текст:
Имам си един уред за сушене на домати предимно, че много ги тача със зехтин, но съм го завряла в склада , защото намерих страхотни сушени домати в големи буркани в Костко и спрях да правя.

Мъжът ми се връща от единствения си лов на годината преди време с 1/3 от цялото животно еленско месо и започва да си го мели и овкусява. Взема и рибици и прави луканки и сушено месо в някакви чорапогащници на проветриво.

Но вижда, че не върви така и ме пита за моята машинка за сушене. Оттогава само той си прави опушена и сушена  сьомга с не знам си какви си аромати на дървото,  с което се опушва месото и сушеници в машинката за сушене.
Един зеленчук не съм изсушила и ги предпочитам пресни Simple Smile

# 938
  • Мнения: 8 163
п. п. Фея, в Щатите няма ли социални, които да спасят децата ти преди да си им нанесла непоправими щети?
Laughing Има, разбира се. Обади им се, да видим дали ще те вземат насериозно.

Deya 2, права си, че климътът и религиозните традиции са белязали храненето в различните държави. Но дори и тези фактори вече са променлива величина. В развитите страни достъпът до информация и разнообразни хранителни продукти е все по-лесен. Традиционните рецепти биват модифицирани или забравяно напълно. Също както в българския преди не я е имало думата "хейтвам" (ужасна е според мен), така и в традиционното българско готвене не е имало и мусака, в която картофите са заменени от бяла ряпа. Или чийз бъргъри, в които няма нито един животински продукт.

Икономиката може да насочва храненето както в отрицателна (много животински продукти, много "супер храни" и добавки на прахчета, много рафинирани захари и масла, всякакви видове мултивитамини), така и в положителна посока (повишаване консумацията на пресни зеленчуци, плодове, цели източници на мазнини, оптимална хидратация).

# 939
  • София
  • Мнения: 2 997
Това ми е интересно. Имаш ли някакъв линк? На мен лекари са ми казвали, че сокове от цитруси, захар и витамин Ц са много полезни за черния дроб и редовно са ги препоръчвали при хепатит.

Не е заяждане, а наистина ми стана любопитно.
Не мога да ти дам конкретен линк, но можеш да потърсиш "non-alcoholic fatty liver disease fructose" или "non-alcoholic steatosis fructose". Има много статии за връзката между тях, както и някои, които я отричат, но все пак.

# 940
  • София
  • Мнения: 4 877
Ако ще задълбаваме, не фруктозата повишава кръвната захар, а глюкозата от плодовете.
Фруктозата заминава директно в черния дроб и при по-големи количества води до чернодробно затлъстяване. Една приятелка получи удвоен черен дроб само от фрешове, а поне да пиеше алкохол, горката.

Това ми е интересно. Имаш ли някакъв линк? На мен лекари са ми казвали, че сокове от цитруси, захар и витамин Ц са много полезни за черния дроб и редовно са ги препоръчвали при хепатит.

Не е заяждане, а наистина ми стана любопитно.

Ето линк: https://authoritynutrition.com/liquid-sugar-calories/

# 941
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Оттогава само той си прави опушена и сушена  сьомга с не знам си какви си аромати на дървото,  с което се опушва месото и сушеници в машинката за сушене.


как изглежда тази машинка?
аз взех букови стърготини за опушване (обичам пушено сирене) и обещах на мъжа ми да му опуша нещо, но незнам как  hahaha
иначе имам кило стърготини bowuu

свекърът ми имаше шкаф за опушване, но опушваше при висока Т и нямаше как да си сложа голямо парче сирене.

# 942
  • Мнения: X
как изглежда тази машинка?

http://www.thebay.com/webapp/wcs/stores/servlet/en/thebay/food-d … &gclsrc=aw.ds

Това е дехидратора,а опушва на барбекюто с някакви ароматни дървета. Иначе сега си е поръчал и това, което се добавя към барбекюто:


https://www.google.ca/search?q=smoker&rlz=1C1AOHY_enCA710CA7 … b_cOJmnky5HCpM%3A

# 943
  • София
  • Мнения: 62 595
На няколко пъти вече чета и слушам мнения на лекари, че смутита, фрешове и т.н. всъщност не са полезни. Имало голяма разлика между това да изядеш плода/зеленчука или да го изпиеш - не помня точно какъв е механизма, но в крайна сметка повишава повече и по-бързо кръвната захар.

Нова, предполагам че логиката е че щом не си купуваш суперхрани, то е защото нямаш пари да го направиш. Същото и с домашните домати.  Laughing

Естествено, най-малкото дъвчеш, което подготвя храносмилателната система да поеме и обработи храната. Дъвченето подпомага отделянето на необходимите ензими. Смутита, фрешове - да има повод да се продават блендери.

# 944
  • Мнения: X
Контеса,
Скрит текст:
аз правя разни сушени меса, пастърми и подобни, но само през зимата на открито, на студено, при минусови температури. Имам като твоя дехидратор, но никога не съм пробвала да направя в него. Ако имаш възможност, би ли попитала мъжа си за ноухауто?

Общи условия

Активация на акаунт