Помощ за хладилник

  • 4 124
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: X
Самоцитирам се:
Много добре систематизирано:
NO FROST или класическа статична система за охлаждане, какво да изберем ?
Скрит текст:
"Системите за охлаждане използвани в стандартните битови хладилници могат да се разделят на две – статична (класическа система за охлаждане); отвеждането на топлината от продуктите в която става чрез естественни конвекционни потоци въздух : топлината от продуктите отива нагоре, контактува с изпарителя , отделя се в системата за топлообмен , изстуденият въздух по естествен начин слиза надолу. Понякога за ускорение на процеса на отвеждане на топлина и създаване на равномерна температура на въздуха в хладилното отделение се използва вентилатор,такава система се нарича статична система за охлаждане със система за динамично разпределение на потоците въздух, вентилаторът работи периодично - от момента на повишаване на температурата до достигане на зададената.
Кондензът, образуващ се на изпарителя в хладилното отделение при поставяне на продукти със стайна температура и периодическото отваряне на вратата автоматически се отделя от време на време в процеса на работа чрез изкапване от хладилното отделение по специална тръба и в последствие автоматично се изпарява за сметка на топлината , отделяна при работата на компресора .
Кондензът образуващ се във фризера трябва да се отделя в някакъв период , зависещ от топлоизоляцията на хладилника , обикновенно 9 месеца , за старите модели от 2 седмици до 6 месеца. Расчетната температура на окръжаващия въздух, средно +16 С +32 С (климатическите класове могат да варират в зависимост от модела на хладилника и пазарът за който е предназначен, увеличение на допустимите температури за експлоатация се достига по пътя на удебеляване на топлоизолацията ,а това води към намаляване на вътрешния обем за сметка на дебелината на стените , или до увеличение на външните габарити , при запазване на вътрешния обем).Страните с най подходящ климат за използване на статична система за охлаждане са Европа ,Русия, Северната част на САЩ, Канада ,т.е. климатически условия – умерен по температура и средногодишна влажност климат.

Система NO FROST (без лед) е предназначена главно за топъл и влажен климат , така наречения субтропически тип , характерен за Азия , Южна Америка, Южната част на САЩ , и други места с тропически и субтропически климат , който се характеризира със средногодишна температура от +18 до +43С при повишена влажност.
В момента на отваряне на вратата на хладилника в такъв климат влагата кондензира интензивно и за статичната система за охлаждане е нужно не само усилена топлоизолация , но и по често изкапване , което лесно се решава при използване на динамична система за охлаждане NO FROST , топлообменът се осъществява по стандартна схема, но конвекционните потоци се създават за сметка на блок вентилатори , изпарителят се намира в отделна камера , контактът с вътрешния обем се осъществява чрез постоянна работа на блока вентилатори , образуващ се в процеса на топлообмен кондензатът се отделя автоматично с използване на нагревател , включващ се от таймер , в процеса на работа водния конденз се отлага във вид на лед се натрупва върху изпарителя, по сигнал от таймера се включва нагревателя и стопява леда , водата се стича по тръба в съд върху компресора и от топлината която компресора отделя в процеса на работа , водата се изпарява.
Конструкцията на класическия хладилник със статична система на охлаждане няма постоянно работещи части , такива като вентилаторите в системата NO FROST и съответно нагреватели , конструкцията е по проста, отвеждането на топлината от продуктите и от обема на камерата става за сметка на изпарители, разположени непосредственно във фризерната и хладилната камери , от техническа гледна точка простота на конструкцията - това е фактор за надежност при едно ниво на използваните технологии и материали.
Класическия хладилник работи само до достигане на зададената температура и след нейното повишаване , т.е през по голямата част от срока на експлоатация той е изключен , хладилникът със система NO FROST има подвижни части ,които работят както при достигане на зададената температура така и след това , което съкращава срока на използване на изделието до първия ремонт.
При запазване на продуктите при използване на описаните системи също има някои различия , продиктувани от техническите различия на системите за охлаждане ,потокът въздух създаван от вентилаторите в системата NO FROST способства за намаляване на влажността в хладилника , това не е важно за фризера в който продуктите като правило се държат опаковани и има доста голямо значение при запазване на продукти в хладилното отделение ,това е особенно актуално за плодовете и зеленчуците , за които е нужно определено ниво на влажност .
В хладилниците със статична система за охлаждане режимът за съхранение на влажността в продуктите се осигурява по естествен начин и създава така наречения "ефект на мазето" с ниска температура и висока влажност.
За хладилниците със система NO FROST е характерна ниска влажност , при която продуктите е по добре да се държат опаковани , проблема обикновенно се решава с наличие на специални закрити отделения с повишена влажност , в зависимост от модела , в които могат да се съхраняват продукти в продължение на седмица.
Всички досега изброени особенности са продиктувани от климата в който се предполага че ще се използва хладилника и характерни за дадения потребител , или група потребители тип продукти и обеми на закупените продукти.
Системата NO FROST е ориентирана към потребители , купуващи продукти "за един ден" и като правило опаковани : полуфабрикати или готова храна или хранещи се през седмицата в заведения за общественно хранене (ресторанти , кафенета и пр.)
Особенните климатически режими за запазване на продуктите в този случай не са важни , макар че има модели със специални отделения , които осигуряват такава възможност както понижена до 0+3 С температура (т.н. «нулеви камери» и «зони за съхранение на плодове и зеленчуци») , така и по повишена влажност (закрити отделения за плодове , в зависимост от модела с регулировка на достъпа на сух въздух от основната част на хладилното отделение ).
Хладилниците със статична система за охлаждане подхождат повече в случаи , когато продуктите се купуват за седмица и повече, за самостоятелно приготвяне на храна в домашни условия и възможност някои от неизползваните веднага при приготвянето на храната ингридиенти трябва да се запазят продължително време без загуба на влажност и съответно вкусови качества."
http://www.tehcomservis.com/forum/topic.php?forum=6&topic=36

# 16
  • Мнения: 8
Извини ме, но не виждам поста ти с какво ми помага? Моята дилема не е относно No Frost а относно марка Side by side хладилник...

# 17
  • Мнения: X
Марка не мога да препоръчам, а хладилника да е с читав компресор (напр. Dafnoss).
Всичко друго е кутии, капилярки, изпарител и платка управление.

# 18
  • Мнения: 2 309
Самоцитирам се:
Много добре систематизирано:
NO FROST или класическа статична система за охлаждане, какво да изберем ?
Скрит текст:
"Системите за охлаждане използвани в стандартните битови хладилници могат да се разделят на две – статична (класическа система за охлаждане); отвеждането на топлината от продуктите в която става чрез естественни конвекционни потоци въздух : топлината от продуктите отива нагоре, контактува с изпарителя , отделя се в системата за топлообмен , изстуденият въздух по естествен начин слиза надолу. Понякога за ускорение на процеса на отвеждане на топлина и създаване на равномерна температура на въздуха в хладилното отделение се използва вентилатор,такава система се нарича статична система за охлаждане със система за динамично разпределение на потоците въздух, вентилаторът работи периодично - от момента на повишаване на температурата до достигане на зададената.
Кондензът, образуващ се на изпарителя в хладилното отделение при поставяне на продукти със стайна температура и периодическото отваряне на вратата автоматически се отделя от време на време в процеса на работа чрез изкапване от хладилното отделение по специална тръба и в последствие автоматично се изпарява за сметка на топлината , отделяна при работата на компресора .
Кондензът образуващ се във фризера трябва да се отделя в някакъв период , зависещ от топлоизоляцията на хладилника , обикновенно 9 месеца , за старите модели от 2 седмици до 6 месеца. Расчетната температура на окръжаващия въздух, средно +16 С +32 С (климатическите класове могат да варират в зависимост от модела на хладилника и пазарът за който е предназначен, увеличение на допустимите температури за експлоатация се достига по пътя на удебеляване на топлоизолацията ,а това води към намаляване на вътрешния обем за сметка на дебелината на стените , или до увеличение на външните габарити , при запазване на вътрешния обем).Страните с най подходящ климат за използване на статична система за охлаждане са Европа ,Русия, Северната част на САЩ, Канада ,т.е. климатически условия – умерен по температура и средногодишна влажност климат.

Система NO FROST (без лед) е предназначена главно за топъл и влажен климат , така наречения субтропически тип , характерен за Азия , Южна Америка, Южната част на САЩ , и други места с тропически и субтропически климат , който се характеризира със средногодишна температура от +18 до +43С при повишена влажност.
В момента на отваряне на вратата на хладилника в такъв климат влагата кондензира интензивно и за статичната система за охлаждане е нужно не само усилена топлоизолация , но и по често изкапване , което лесно се решава при използване на динамична система за охлаждане NO FROST , топлообменът се осъществява по стандартна схема, но конвекционните потоци се създават за сметка на блок вентилатори , изпарителят се намира в отделна камера , контактът с вътрешния обем се осъществява чрез постоянна работа на блока вентилатори , образуващ се в процеса на топлообмен кондензатът се отделя автоматично с използване на нагревател , включващ се от таймер , в процеса на работа водния конденз се отлага във вид на лед се натрупва върху изпарителя, по сигнал от таймера се включва нагревателя и стопява леда , водата се стича по тръба в съд върху компресора и от топлината която компресора отделя в процеса на работа , водата се изпарява.
Конструкцията на класическия хладилник със статична система на охлаждане няма постоянно работещи части , такива като вентилаторите в системата NO FROST и съответно нагреватели , конструкцията е по проста, отвеждането на топлината от продуктите и от обема на камерата става за сметка на изпарители, разположени непосредственно във фризерната и хладилната камери , от техническа гледна точка простота на конструкцията - това е фактор за надежност при едно ниво на използваните технологии и материали.
Класическия хладилник работи само до достигане на зададената температура и след нейното повишаване , т.е през по голямата част от срока на експлоатация той е изключен , хладилникът със система NO FROST има подвижни части ,които работят както при достигане на зададената температура така и след това , което съкращава срока на използване на изделието до първия ремонт.
При запазване на продуктите при използване на описаните системи също има някои различия , продиктувани от техническите различия на системите за охлаждане ,потокът въздух създаван от вентилаторите в системата NO FROST способства за намаляване на влажността в хладилника , това не е важно за фризера в който продуктите като правило се държат опаковани и има доста голямо значение при запазване на продукти в хладилното отделение ,това е особенно актуално за плодовете и зеленчуците , за които е нужно определено ниво на влажност .
В хладилниците със статична система за охлаждане режимът за съхранение на влажността в продуктите се осигурява по естествен начин и създава така наречения "ефект на мазето" с ниска температура и висока влажност.
За хладилниците със система NO FROST е характерна ниска влажност , при която продуктите е по добре да се държат опаковани , проблема обикновенно се решава с наличие на специални закрити отделения с повишена влажност , в зависимост от модела , в които могат да се съхраняват продукти в продължение на седмица.
Всички досега изброени особенности са продиктувани от климата в който се предполага че ще се използва хладилника и характерни за дадения потребител , или група потребители тип продукти и обеми на закупените продукти.
Системата NO FROST е ориентирана към потребители , купуващи продукти "за един ден" и като правило опаковани : полуфабрикати или готова храна или хранещи се през седмицата в заведения за общественно хранене (ресторанти , кафенета и пр.)
Особенните климатически режими за запазване на продуктите в този случай не са важни , макар че има модели със специални отделения , които осигуряват такава възможност както понижена до 0+3 С температура (т.н. «нулеви камери» и «зони за съхранение на плодове и зеленчуци») , така и по повишена влажност (закрити отделения за плодове , в зависимост от модела с регулировка на достъпа на сух въздух от основната част на хладилното отделение ).
Хладилниците със статична система за охлаждане подхождат повече в случаи , когато продуктите се купуват за седмица и повече, за самостоятелно приготвяне на храна в домашни условия и възможност някои от неизползваните веднага при приготвянето на храната ингридиенти трябва да се запазят продължително време без загуба на влажност и съответно вкусови качества."
http://www.tehcomservis.com/forum/topic.php?forum=6&topic=36
Интересна информация! Само не съм съгласна (според опита ми) относно запазването на продуктите при No Frost хладилниците! С обикновенния хладилник много по-лесно и бързо ми се разваляха продуктите, от колкото с No Frost!  Аз купувам големи количества плодове и зеленчуци (разбира се не всичко влиза в хладилника) и определено ми издържат повече време! Дори когато купувам кайма например за два дни в хладилника изглежда сякаш е току-що смлята, докато в обикновенния хладилник се вижда обезцветяване, изтичане на кръвта и дори лек мирис!
Това не помага на авторката, но исках единствено да споделя какво съм забелязала!

# 19
  • Мнения: 70
Първо се извинявам ако съм в грешния раздел.Предстой ни покупка на хладилник и сме се насочили към типа Side by side. Четох доста мнения но нищо ново, всички са от преди години. Някой има ли впечатления от конкретна марка/модел. Чета на места на хора им изкарали по 8 години без проблем. На други ледогенераторите  не издържали и година. Ще се радвам да споделите позитивни и негативни мнения.
Иначе търсим нещо от сорта http://www.technopolis.bg/bg/Refrigerators-Side-by-Side/Refriger … FHCSR-EF/p/661657
Здравейте, миналата година с моят мъж си взехме абсолютно същият модел... след като изгоря предишния ни daewoo. За сега сме доволни от Samsung!Нямаме никакви забележки, използваме и режима vacantion тъй като отсъстваме много често.Има и 10 години гаранция на компресора , това нас ни привлече тъй като на предишния ни изгоря точно той след 4 годишна употреба и цената му беше много висока .Успех с избора

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 08:54 от Alegria7

Общи условия

Активация на акаунт