NO FROST или класическа статична система за охлаждане, какво да изберем ?
Кондензът, образуващ се на изпарителя в хладилното отделение при поставяне на продукти със стайна температура и периодическото отваряне на вратата автоматически се отделя от време на време в процеса на работа чрез изкапване от хладилното отделение по специална тръба и в последствие автоматично се изпарява за сметка на топлината , отделяна при работата на компресора .
Кондензът образуващ се във фризера трябва да се отделя в някакъв период , зависещ от топлоизоляцията на хладилника , обикновенно 9 месеца , за старите модели от 2 седмици до 6 месеца. Расчетната температура на окръжаващия въздух, средно +16 С +32 С (климатическите класове могат да варират в зависимост от модела на хладилника и пазарът за който е предназначен, увеличение на допустимите температури за експлоатация се достига по пътя на удебеляване на топлоизолацията ,а това води към намаляване на вътрешния обем за сметка на дебелината на стените , или до увеличение на външните габарити , при запазване на вътрешния обем).Страните с най подходящ климат за използване на статична система за охлаждане са Европа ,Русия, Северната част на САЩ, Канада ,т.е. климатически условия – умерен по температура и средногодишна влажност климат.
Система NO FROST (без лед) е предназначена главно за топъл и влажен климат , така наречения субтропически тип , характерен за Азия , Южна Америка, Южната част на САЩ , и други места с тропически и субтропически климат , който се характеризира със средногодишна температура от +18 до +43С при повишена влажност.
В момента на отваряне на вратата на хладилника в такъв климат влагата кондензира интензивно и за статичната система за охлаждане е нужно не само усилена топлоизолация , но и по често изкапване , което лесно се решава при използване на динамична система за охлаждане NO FROST , топлообменът се осъществява по стандартна схема, но конвекционните потоци се създават за сметка на блок вентилатори , изпарителят се намира в отделна камера , контактът с вътрешния обем се осъществява чрез постоянна работа на блока вентилатори , образуващ се в процеса на топлообмен кондензатът се отделя автоматично с използване на нагревател , включващ се от таймер , в процеса на работа водния конденз се отлага във вид на лед се натрупва върху изпарителя, по сигнал от таймера се включва нагревателя и стопява леда , водата се стича по тръба в съд върху компресора и от топлината която компресора отделя в процеса на работа , водата се изпарява.
Конструкцията на класическия хладилник със статична система на охлаждане няма постоянно работещи части , такива като вентилаторите в системата NO FROST и съответно нагреватели , конструкцията е по проста, отвеждането на топлината от продуктите и от обема на камерата става за сметка на изпарители, разположени непосредственно във фризерната и хладилната камери , от техническа гледна точка простота на конструкцията - това е фактор за надежност при едно ниво на използваните технологии и материали.
Класическия хладилник работи само до достигане на зададената температура и след нейното повишаване , т.е през по голямата част от срока на експлоатация той е изключен , хладилникът със система NO FROST има подвижни части ,които работят както при достигане на зададената температура така и след това , което съкращава срока на използване на изделието до първия ремонт.
При запазване на продуктите при използване на описаните системи също има някои различия , продиктувани от техническите различия на системите за охлаждане ,потокът въздух създаван от вентилаторите в системата NO FROST способства за намаляване на влажността в хладилника , това не е важно за фризера в който продуктите като правило се държат опаковани и има доста голямо значение при запазване на продукти в хладилното отделение ,това е особенно актуално за плодовете и зеленчуците , за които е нужно определено ниво на влажност .
В хладилниците със статична система за охлаждане режимът за съхранение на влажността в продуктите се осигурява по естествен начин и създава така наречения "ефект на мазето" с ниска температура и висока влажност.
За хладилниците със система NO FROST е характерна ниска влажност , при която продуктите е по добре да се държат опаковани , проблема обикновенно се решава с наличие на специални закрити отделения с повишена влажност , в зависимост от модела , в които могат да се съхраняват продукти в продължение на седмица.
Всички досега изброени особенности са продиктувани от климата в който се предполага че ще се използва хладилника и характерни за дадения потребител , или група потребители тип продукти и обеми на закупените продукти.
Системата NO FROST е ориентирана към потребители , купуващи продукти "за един ден" и като правило опаковани : полуфабрикати или готова храна или хранещи се през седмицата в заведения за общественно хранене (ресторанти , кафенета и пр.)
Особенните климатически режими за запазване на продуктите в този случай не са важни , макар че има модели със специални отделения , които осигуряват такава възможност както понижена до 0+3 С температура (т.н. «нулеви камери» и «зони за съхранение на плодове и зеленчуци») , така и по повишена влажност (закрити отделения за плодове , в зависимост от модела с регулировка на достъпа на сух въздух от основната част на хладилното отделение ).
Хладилниците със статична система за охлаждане подхождат повече в случаи , когато продуктите се купуват за седмица и повече, за самостоятелно приготвяне на храна в домашни условия и възможност някои от неизползваните веднага при приготвянето на храната ингридиенти трябва да се запазят продължително време без загуба на влажност и съответно вкусови качества."