Година измина на радост взаимна, септемврийче е вече голямо човече! тема №9

• 59 094
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
Ние започнахме вече с кухнята, яде си момчето. Но готват с брашно, нишесте, ориз всеки ден я в супата единия ден, я в основното другия...аз толкова ориз не съм виждала  Mr. Green, та ще видим как ще продължим.

През деня моят син спи два пъти и двата пъти някой ляга с него на нашето легло и му гали гръбчето и заспива. Вечер го кърмя за заспиване, както и ако се събуди през нощта /най-много веднъж/. Не иска да го люлеем, песни също много не обича за заспиване. В колата също заспива, но спи само ако работи двигателя.  Crazy През нощта е облечен с боди с къс/дълъг ръкав и цял гащеризон и гледам да завит до мен, през деня не го завивам. Вкъщи е 22-24 градуса. Още нямаме парно засега е добре.
Игри не играем още от този тип, само говорим, показваме, пеем. Точно по този повод си разгледах една книжка с 201 игри - всички са за деца над 18 месеца и ще изчакам още.

# 331
  • София
1. Приспивам го както преди - лягаме двамата и давам биба (вече не го приспивам на гърда, освен ако не се събуди през нощта). Напоследък обаче е голямо мятане докато заспи. И постоянно се опитва да избяга от леглото. Песнички пея, обаче не приспивни, а такива, които ще го накарат да се спре и заслуша. Приспивните обикновено не му влияят приспивно, а го отегчават и тръгва да бяга  Laughing

2. Показвам му премети и му казвам имената им. Обаче в повечето случаи нецеленасочено. Разглеждаме книжки с животни и казвам кое е животното. Кака му на тази възраст казваше конче, кокадил (крокодил) и др думички, но той вика само муу муу и като види конче издава звука от копитата. Обаче пък за всичко вика „така”. Това му е любимата дума. Като взима нещо, като поставя нещо. А като цъка копчета на нещо вика „тък”. Има купища играчки и с тях се учи на основните неща за възрастта - нарежда купчета и ги бута, пъха едни чашки една в друга, слага едни кестени в чашките и ги разсипва (с кестените го наблюдавам да не налапа някой), прави опити да драска на една магнитна дъска, обаче не му се получава много много, имаме и един мек конструктор на клементони и успява да свърже две части, да ги отдели и да свърже някоя от тях с друга (това пък кака му по-късно успя да го постигне, понеже тя като не успееше от първия път и започваше да мрънка и да хвърля ядосано).

3. Нощно време започнах да слагам чувалче, че много се отвива и настива. Обличам боди с дълъг ръкав, за да не му изстиват ръчичките, но крачетата ги оставям голички, защото са в чувалчето и като пробвах да сложа долнище на пижамка, беше доста загрял и неспокоен. Над чувалчето слагам чаршафче (двойно). Следобед завивам с чаршафче и одеало, но е с боди с къс ръкав и пижамка с всичките части.

Аз още си ползвам пуфис 5 и затягам отстрани по-добре. Случва се все още да пропуснат, но не всяка нощ както преди. Пробвах един Памперс 5-ца от зелените, но и той ми пропусна, а и него добре залепих уж отстрани. Та проблеми още имам, но не е всяка нощ. Тази нощ е бил пропуснал малко горе, но аз разбрах чак на сутринта, когато беше почти сухо. Той не се е събудил. Чувалчето му беше сухо също. Само бодито леко беше влажно.

# 332
  • Драгоман
 Вечер се приспиваме на гърда, през деня и през нощта с носене на ръце и обикаляне из стаите. Разсейва се от песните и не заспива и затова не й пея.
  Не влагам много усилия да я уча на нещо непременно, но много й говоря и показвам кой предмет как се нарича, кое как се прави като също така и показвам, опитвам се да разглеждаме книжки с картинки, но тя губи интерес на 10тата секунда, нерви се и бута книжката.
 През нощта спи с пижама с дълъг ръкав и тънък чувал. Ако захладнее през нощта хвърлям тънко одеалце. Температурата вкъщи е окола 22 градуса.

# 333
Ели заспива само с кърмене. За щастие вече е много стриктна в режима си и много бързо заспива.
През деня има две спанета, едно дълго около обяд и едно кратко към 19:00 часа, поради което за нощен сън ляга към 23:00.
Опитвала съм да правя промени, да изместя второто дневно спане, за да се слее с нощното и да спи от по-рано, но не става.

Не ѝ насърчавам развитието по никакъв начин и на нищо конкретно не я уча. Давам ѝ да си играе с разни неща и да прави каквото ѝ е интересно. За момента обича да се катери и сега се мъча да измисля каква катерушка да ѝ направя вкъщи с подръчни средства.

Книжките основно ги яде или къса. Разглежда с интерес само една, която е с различни неща за пипане. Разказва се за животни в една ферма и има пухкави, грапави, боцкави и други участъци за пипане.

Спи с боди с дълъг ръкав, клин и задължително отвита. Ако е завита се събужда и рита с всички сили завивката, докато не я махне.
Чудя се в чувалче дали ще мине номерът, но не съм пробвала още.

Определено хапва вече доста повече твърда храна от преди. Изяжда по цялата купичка и изгребва до последно. Но в някои дни се връща към злоядството и отказва. Няма представа на какво се дължи.

Хемоглобинът е 97. Струва ми се много малко, при положение, че яде всеки ден по един жълтък, а понякога и по два (сама си поисква още). Докторката още не се е произнесла какво да правим.

# 334
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
1.Криско заспива с биберона, гушнат и му пея песнички.Вече спи веднъж на ден следобед.С количката като излизаме винаги е буден.Цяло лято така изкарах и съм доволна, че не обикалям улиците и като спи.Песничките са, каквито ми дойдат на ум, предимно детски.Честно казано даже не знам кои точно са приспивни, че тях да му пея и пея, каквото ми дойде на ум.Репертоара ми не е голям. Mr. Green Като му харесват на твоето дете кой е казал, че трябва да са точно пък приспивни.  

2.Чак да насърчавам едва ли.Седим с него и играем на различни неща, да пуска квадратчета/кръгове/триъгълници в дупките; да реди магнити по хладилника (това му е любимо); говоря му постоянно.Има моменти, в които го оставям да играе сам и да е малко по-самостоятелен.Иначе съм наблизо и го гледам.

3.Голямата ми чуденка с дрехите при сън...Спи с пижама от две части с дълъг ръкав и дълги крачоли.Още не пускаме климатик и го завивам с одеяло, което често е наритано, та пак завивам.С чувал не иска да спи.Онази вечер спа само по пижама спокойно, а аз щях да умра от студ...Оказа се по-сгорещен и от нас с баща му.

Юна, нашият хемоглобин беше нисък.С жълтък не успях да го вдигна, но с телешко месо за две седмици вдигна от 103 на 110.Мен ме посъветваха да давам малко повече месо (особено телешко) и веднага имаше ефект.Ако искаш пробвай  Peace
Аз купих месото, сварих го, пасирах и прибрах в кубчета във фризера.Сега добавям към постните супи.

# 335
  • Пловдив
Денем приспивам с гърда. Вечер кърмя, докато Вики иска, после давам АМ 150 мл, изпива го, аз съм спокойна, че е сита и я оставям в кошарата. Лягам до нея на леглото, пъхам си ръката между решетките, за да знае, че не е сама и тя заспива до няколко минути. Пея песни, но само като речитатив, шепнейки /то голямо пеене Simple Smile))/.

2. Почти по никакъв начин не я насърчавам. Оставям я да прави каквото иска и само наблюдавам и коригирам, ако тръгне нещо опасно да пипа или прави и тя ме слуша. Гледам да не й помагам, ако е тръгнала да прави нещо, което не може - иска всичко сама, ядосва се, че не може, но предложа ли й помощ, се тръшка двойно повече /Катя, Юна, какво ще ги правим тези упорити момичета Simple Smile)) то и аз се дразня, честно казано, като ми помагат, без аз да съм поискала/. Викче всичко разбира, но нищо не говори /освен "мама" и някакви други нейни си звуци/. Обича да "рисува", да "чете" книжки, но най-много да ги яде. Нямам амбицията да може всичко ... все още не Wink Simple Smile))
3. През деня спи с потник, дълъг ръкав и клин и е завита задължително със завивката, с която си спи вечер /олекотена/. Вечер е със същото, но по-плътни материи. Печка пускам от снощи. Поддържам 22-23 градуса. Според таткото е топло и не е нужно отопление, но аз съм категорична ... хубаво, че не ми се меси Simple Smile

# 336
  • Whatever our souls are made of, his and mine are the same.
1.Приспивам го по един и същ начин откакто се е родил  Laughing - с люлеене в кошарката му(с биберон в уста).Два-три пъти е заспивал сам без люлеене,когато е бил мноого изморен.През деня вече спи един,най-много два пъти.
2.Честно казано не го занимавам кой знае колко,понякога му пея песнички,но той предпочита сам да си създава игри.Например вади един чорап от коша за пране и го разнася из целия апартамент,крие разни предмети на различни места,най-често в обувките ни Joy Може да казва само "Дайй" и "Ама"(ам ам) Laughing ,а и Бръм-бръм.
3.Вечер го обличам с боди с къс ръкав,отгоре с блуза с дълъг ръкав и много дебел панталон и чорапи,тъй като човека не търпи никакви завивки.

Юна,до преди две седмици имахме почти същия режим като вашия.Беше ми много трудно така.Откакто започнахме да ходим около 11ч. до деткста кухня,която не е близо,той промени изцяло режима си.Сутрин става към 9ч(при условие обаче,че в 6ч е ставал,будувал,и ял АМ), после я дремне пак преди обяд,я не.Отиваме до кухнята към 11.20ч и като се върнем от там (и поиграем малко навън)е станало 13ч.,докато го измия и нахраня става 13.30ч. и след половин час вече много му се спи.Следобед спи понякога по половин час,понякога по два,но най-често по един.Тоест сутрин спи до късно,следобед спи от 14 до 16ч и вечер едвам гледа като стане 21ч Laughing Идеята е на обяд,точно когато най-много му се спи да е зает с нещо и така обедния сън се измества следобед PeaceМного съм доволна,без да съм го мислила предварително,режима сам се нагласи.Е,има и изключения понякога,разбира се.

Последна редакция: ср, 12 окт 2016, 18:46 от ♥ LoVeLy Wife ♥

# 337
Момичета, благодаря за отговорите! Hug Аз въобще не знам как даго обличам напоследък и както като новороден не беше въобще навлечен, сега с времето започнах да карам по бабешкия начин май..... newsm78
А иначе в какво настроение се събуждате? Нашият, не знам по навик ли, винаги мрънка, затваря очи, отваря, мрънка и така всеки път докато не решим, че го вдигаме и стига е мрънкал. И после става усмихнат. Защо така и аз не знам.

# 338
  • Пловдив
Аз бях писала по-напред, че Вики също се събужда с мрънкане, въртене и понякога плач. Много рядко е усмихната и спокойна и като ме погледне, сочи ме и казва "мама"  Heart Eyes Никаква идея на какво се дължи този сутрешен дискомфорт.

# 339
Заспива сам в кошарата с биба и любима играчка прасе. Понякога заспива докато гледа Бейби тв.
Не го насърчавам особено, опитвам с игри и книжки, но той и 1мин. не седи на едно място.
Вечер спи с боди къс ръкав и пижамка, завивам го с одеалце. Откакто е болен + чорапки.

# 340
Здравейте, Hug

и ние имаме 1 пижамка. Когато пампито не е пропуснало, и спалният чувал е чист и сух, слагам и него. Ако не е на разположение, завивам с 2-3 завивки, но са сравнително тънки. Имаме си и дебело одеалце, обаче то като е дебело - и не може да се намести добре по извивките на тялото, и някак стърчи, и ми се струва, че е голичък така. А когато сме с чувала - отгоре мятам една от тънките завивки.
Иначе, у дома и ние от 2-3 дена пускаме печката. В момента примерно не работи, но вчера работеше.

Когато пижамката е изпрана, какво да ви кажа - имам някакви памучни панталонки - тип клин (но малко по-широчък), с тях спи. Отгоре с боди или блузка памучна. Гледам да не го навличам - защото навличането означава будене с рев много начесто.

На Катя много й се радвам за търпението и усърдието да научи малкото на толкова инересни неща  Hug Браво на теб!!!

Аз май най-много изоставам в това отношение. Умее да издава забавни звуци, да си "зазъбва" ябълките (разбирай - от купата с ябълки взема последователно всички, и на 3-4 места си впива зъбките. И така по всички ябълки - заплюва си ги  Joy   ). Умее да се вози на тротонетка, и да си я бута. Дава "чао" ама със закъснение. Което не умее да прави, компенсира със смях Wink)

# 341
Здравейте,
Заспиваме вечер с кърмене, на обяд с биберон и люлеене в кошарката.
Слагам и чувалче още откакто започна да се обръща, някъде към 3-4ти месец. Свикнала е и така съм спокойна, че е завита.
За заспиване и пея "Аз съм сънчо", но само докато я обличам, като част от ритуала по лягането.

За игрите, занимавам я с кубчета- строим кули, пъхаме формички е дупките им, показвам животни и казвам кое как звучи, опитвам да и чета книжки, но както и вие сте описали процеса, тя дърпа от ръцете ми и започва да разлиства сама Simple Smile

# 342
Моята бубка заспива само на гърда.
Нощем спи а боди с къс ръкав и ританки и в чувалче, завита с чаршаф и две одеалца, които обикновено не са върху нея, защото много се върти.
Играем си с играчки, книжки, пресипваме кестени от кофички в камиомче, лепим магнити по хладилника, ровим в шкафове, храним куклата и т.н. сега чета из нета за разни игри над годинка.

# 343
  • Северо=Западналия край
Моят юнак заспива сам в леглото си с биба и любимата му възглавница. Напоследък танцува много на музика- не само се поклаща, ами и включва и ръчички, много е смешен. Любимата му песничка е "зайченцето бяло". Казва "чао" с ръчичка само когато си поиска, но пък праща често целувки на всички. От няколко дни го мъча да свиква с чувалче. Досега никога не е търпял завивка и ни е трудно. Дано свикне, че вече е хладно и трябва да е завит. Пускам вечер климатика за кратко. Иначе спи с боди дълъг ръкав и тънка пижамка, задължително с чорапи.Сутрин се буди различно, някой път с рев, друг път с усмивка Simple Smile

# 344
  • София
Румка, благодаря ти, но не се чувствам усърдна майка. В повечето случаи му давам играчките и го оставям. Иска ми се да отделям повече време за игри, но не ми се получава. Особено за каката. Тя е във възраст, в която мога да я уча на доста неща, но все не ми остава време. А уж едната от причините да не я пратя на ясла беше да я уча на разни неща аз лично. На детска градина обаче ми се иска да я пратя, че там все пак са по-големи децата и играят на групови игри, а и имат много занимания.

Общи условия

Активация на акаунт