Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 013
  • 799
  •   1
Отговори
# 90
  • София
И моето мнение е,че има свъхдиагностициране на децата,съчетано с огромни родителски и обществени очаквания. Всяко нещо е станало аутистичен маркер. Вкрайна сметка работата с логопед е помощ и не боли. Един логопед да си в днешно време. Пък такава заспала професия беше преди. А днес покрай това да се търси под вола теле, логопедите са добре. Но те наистина могат само да помагат.
Шмати много добре казано:
"И моето мнение е,че има свъхдиагностициране на децата,съчетано с огромни родителски и обществени очаквания"
Децата не са роботи всички еднакви.При едни нещата стават бързо и непринудено,а при други бавно и много занимания. Дай Боже всички дечица да наваксат и родителите да се успокоят

# 91
Привет  на всички !Преди време гръмнаха медиите за тази електромагнитна стимулация....Доста търсих и се рових и стигнах случайно от една мама до доц.док. Радионова.Този петък сме при нея и се надявам да потръгнат малко нещата.Направихме и 20 гмуркания общо с барокамерата,но малкия стана толкова нервозен и хиперактивен,че не мога да повярвам ,че това е моето дете!Казаха,че било нормално,ама.......

# 92
Момичета може ли да ми кажете изследването на слуха минава ли по здравна каса . Ако пък не каква е цената?
При нас беше безплатно. Личната поиска да се свържем с доктора, който ще прави изследването, за да каже какво направление да даде (защото всеки си имал предпочитания), освен това за хоспитализация.

И моето мнение е,че има свъхдиагностициране на децата,съчетано с огромни родителски и обществени очаквания. Всяко нещо е станало аутистичен маркер.

И аз съм с такива наблюдения. Има "мода" в поставянето на диагнози, от ГРР до неуточнени от всякакъв тип. А като натиснаха и педагозите да се самооценяват, да се показват, да ги оценяват, да правят повече снимков материал и те започнаха да "възпроизвеждат" деца със СОП. Не е ли по калъп с другите, изоставали по някой предмет - край има му нещо на детето - и то още в начален етап. Дано с годините ми се опровергаят наблюденията, ама...

Минавам да се отчета.
Миналият петък ни излезнаха най-после и генетичните, и метабулитните след година и половина чакане. Диагнозата ни се потвърди, мутация в PRODH водеща до хиперпролинемия, за съжаление лечение на това заболяване не е открито до момента. Заболяването води до епилепсия, изоставане в развитието, говорни проблеми, поведенчески проблеми и кисти в бъбреците. Симеонов ни изписа витамин В6 и витамин Е, защото са описвани случаи с редукция на пристъпите при подобно на нашето заболяване. Засега не се ангажира със никакви прогнози, каза че трябва да изчакаме да видим дали това лечение ще проработи при нас, но спомена че сме много закъснели и това лечение е трябвало да бъде прилагано от бебе.

romanol, пожелавам успех и стискам палци всичко да се нарежда положително и само нагоре.

Mirra Manastira , ще чакам да пишеш, защото и на мен ми е интересно това чудо

# 93
Здравейте. Въпросът ми е към майките на деца, посещаващи детски градини и използващи ресурсен учител. Синът ми няма диагноза от "Св. Никола", но посещава логопед, психолог и ерготерапевт от почти една година. Те смятат, че има СИД и диспраксия, и от там идват задръжката в говора и поведенческите проблеми, т.е. спада към графата деца със СОП. Според психоложката би било хубаво в детската градина да се вижда и с ресурсен учител, но директорката ме отряза, че в "нейната детска градина" досега нямало дете със СОП, както и никога не е имало ресурсен учител ?!?!?!? Аз трябва сама да си подам документите, което за мен няма проблем. Та, въпросът ми е, при подаването аз ли трябва да кажа от какъв специалист имаме нужда (психолог, логопед, ресурсен учител) или те преценяват.
Здравей, детето е вече записано в детска градина нали? На мен ми обясниха от РИО че директорката трябва да направи постъпления за сформиране на комисия от логопед, Психолог и педагог която да дойде на място да види детето в средата му и да напише становище какви са неговите нужди според тях.Аз написах Заявление свободен текст до директорката на градината и приложих становище от логопед и психиатър от Св.Никола.Ако искаш звънни на Борислава Недялкова от РИО-02 935 60 80 да обясни подробно.Още едно име Теодора Пиралкова от Асоциация Родители-тя може да ви помогне в отстояването на правата ви-0888 879 798-Национален алианс усмихни се с мен.УСПЕХ!Пиши какво се случва и настоявай за съдействие те са длъжни по закон!

# 94
Благодаря, sentio.  Да, детето посещава детската година и ще бъде втора група. Аз четох новите неща в закона и знам, че директорката трябва да подаде молба, но тя категорично ми отказа да ходи в рио. Ще се обадя по телефона и ще пиша как са се развили нещата. Опасенията ми са, че за едно дете в детската градина може и да ми откажат, но ще видим.

# 95
Имате високи очаквания от малко дете. Изчакайте да мине две и половина и ако не казва повече думи потърсете логопед.
Здравейте, възможно и така да е както казвате да имам по високи очаквания което е голяма грешка, но отдавам на това, че работя като продавач-консултант и всеки ден виждам как по малки дечица от моето момче вече говорят добре   .Знам че не трябва да сравнявам децата, но то се случва без да искам и от там започнах да се притеснявам и да се вглеждам повече в детето си. Иначе много добре комуникира и без думи, както казах когато види нещо ново посочва и пита "Ко това" , но след това не повтаря думата. На ясла не ходи, мисля другата година да тръгне на градина направо. Забелязвам , че от около две седмици повече се заглежда в лицето ми и това което говоря. Например днес каза " зайци" след като аз му показах едно зайче на едни солети. Незнам ще изчакам малко време и ще видим дали ще има развитие.

# 96
Здравейте , майчета Simple Smile  И аз ще лежа тази или другата седмица  с Косьо  в болница за изследвания при ендокринолог и генетик (метаболитни изследване) препоръчано с документи от окръжна болница в която лежахме преди 5дена, заради отказ на малкия да яде и пие вода. Дехидратира  се и направо беше в летаргия.....Ужасно беше  и май ще се окаже от стрес.Сега след десет дена прояде , но трябва да го изследваме. Незнам какво да очаквам , но се надявам да е за добро. :/

# 97
  • Cyberspace
Чудих се защо не се пише вече, а аз съм пропуснала новата тема.
Вместо запис след малко като сложа малкия ще си кажа мъките  Confused

# 98
Момичета, започнахме да правим упражнения с малката да реже с ножица по пунктир, обаче ножицата, която имаме не й е удобна и съответно е голяма мъка. С какви ножици режат вашите малчугани, има ли някакви ножички, които да улесняват процеса поне в началото докато се научат.
Иначе купих грипчета за моливи, значително подобри захвата и ежедневно се трудим. Доволна съм, усвоява всичко сравнително лесно, буквички, числа, цветове, учиха дните от седмицата, но от забавачката миналата седмица два пъти изпищяха, че въобще не слуша и си прави каквото си поиска. С тази дисциплина и липса на добра концентрация ще берем нерви още дълги години.

# 99
Ножички с възвратна  пружинка? Тя кара след стискане крилата да се отворят от пружинката...

# 100
Romanol  какво ново сте чакали за метаболитните изследвания? Бавно ли стават?

# 101
Момичета, започнахме да правим упражнения с малката да реже с ножица по пунктир, обаче ножицата, която имаме не й е удобна и съответно е голяма мъка. С какви ножици режат вашите малчугани, има ли някакви ножички, които да улесняват процеса поне в началото докато се научат.
Иначе купих грипчета за моливи, значително подобри захвата и ежедневно се трудим. Доволна съм, усвоява всичко сравнително лесно, буквички, числа, цветове, учиха дните от седмицата, но от забавачката миналата седмица два пъти изпищяха, че въобще не слуша и си прави каквото си поиска. С тази дисциплина и липса на добра концентрация ще берем нерви още дълги години.

Ето такава ножица:

https://www.amazon.de/gp/product/B0002LCWBM/ref=oh_aui_detailpag … ie=UTF8&psc=1

Да знаеш, че има ножици за лява и за дясна ръка и универсални. Аз не знаех и мъчех детето с ножица за дясна ръка, а то си служи с лявата.

# 102
Благодаря, sentio.  Да, детето посещава детската година и ще бъде втора група. Аз четох новите неща в закона и знам, че директорката трябва да подаде молба, но тя категорично ми отказа да ходи в рио. Ще се обадя по телефона и ще пиша как са се развили нещата. Опасенията ми са, че за едно дете в детската градина може и да ми откажат, но ще видим.
Привет отново, явно тази директорка е решила,че не й се занимава.Направо се ядосвам като чета.Тя е длъжна! да съдейства,но мисля че си има необходимите лостове с които да я накарате да си свърши служ.задължения  Twisted Evil
Това че става въпрос за едно дете не е причина,бройката няма значение.Действай,не се отказвай!Ако трябва може и по телевизията да я изтипосаме,нали?Може би няма да й хареса  Twisted Evil

# 103
  • София, Люлин-8
Romanol  какво ново сте чакали за метаболитните изследвания? Бавно ли стават?

Метаболитните ни излезнаха за 2 седмици тях си ги платихме по 120 лв. на човек, но генетичните стават много бавно защото минаваме по проект, за да не ги плащаме. Иначе ако си плащаш стават бързо, но не са много хората които могат да си позволят да отделят 7000-8000 лв. за генетични изследвания. Peace

# 104
Ооф, и аз трябва вече да го емна с ножицата.
Иначе останалото все едно аз съм го писала  Wink без дните за седмицата-само че тези неща ги учи най-вече при логопедката.
В групата сега имат дете със СОП и понеже нашият вижда, че го хранят и обличат и "принцът" скръства ръце и чака и той. newsm61 newsm61 newsm61
А може сам!
Че и се научи да лъже-казва ми "яде картофче" като го питам дали е ял, пък после се оказва, че е ял само хляб!
Mira, и на мен ми е интересно-пиши!
romanol, Гена- Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт