Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 043
  • 799
  •   1
Отговори
# 105
Rege, Nedinka, благодаря. Ще търся и ще пробваме и с двете.
Иначе купих и тази система за четене и писане на leapfrog, ще започвам и с нея да я занимавам.
http://www.leapfrog.com/en-us/store/p/leapreader-reading-and-wri … tem/_/A-prod21301

# 106
  • Пловдив
На нас пък в самата градина ни препоръчаха да кандидатстваме за ресурсен учител. Жената, която го препоръча - предполагам, директорка или друга от ръководството - ми изглеждаше разбиращо настроена. За съжаление и тя не виждала вариант да оставят човека да не спи на обяд, нямало как.
Татко му обаче каза "йок" на ресурсното подпомагане. Твърдо не е съгласен. Да съм го водела на логопеди и психолози извън градината, колкото си искам (принципно смята, че и от тях няма полза Wink), но в градината - не. Той, разбира се, е наясно с изоставането на нашия и не това е причината да не иска. Има си някакви си негови теории, че децата, към които има различно отношение в групата, специална помощ и т.н., само губят от това - променяло се отношението на другите деца към тях, те самите свиквали на специално отношение и не знам какво. Имали например в техния клас момиче с леко двигателно увреждане, което се ползвало с ненужна и прекалена защита от даскалицата и така даскалицата, без да иска, настроила другите деца срещу него, и така нататък, и така нататък.

Човекът продължава да не спи в градината, макар че вкъщи през почивните дни успяваме да го приспим повечето пъти и предполагаме, че не спи, защото се притеснява или вълнува на все още непознатото място. Затова твърдо решихме да се местим в по-близката градина. Ако се освободят места там, разбира се.
Хубавото е само, че май успяхме да махнем дневния памперс (пу-пу-пу, както е казал поетът). За малката нужда го слагаме периодично на тоалетната, а за голямата писва и така "сигнализира", или пък си чака нощния памперс.

# 107
Магдена, на колко е годинки е малкия? Моето момче е на 2г. и 3 месеца и още е с памперс не иска и да чуе за гърне или за тоалетна. Когато му кажа "хайде да пишкаш" и той започва да се крие и да казва "не"  незнам как ще свикне. Баща му казва да не съм го тормозела да ходи без памперс защото се стресирал и когато му дойде времето той сам щял да си каже.  newsm78

# 108
Аз да ви кажа, това спане в градината беше причината да не понасям да ходя там и всяка сутрин да рева като магаре. От много малка не спях на обяд и само се басилвах да стискам очите и да стоя мирна, беше ужасно. За мен това е голяма отживелица. Между другото мисля, че часовете, в които децата спят, се плащат на учителите на друга ставка /може и да бъркам, но това ми го беше споменала преди време моя близка, която е учителка в градина/. Така че ако не ви заблуждавам /защото все пак не съм сигурна, някой ако е наясно да каже/, най вероятно в болшинството си учителите държат да си клатят краката по време на следобедния сън именно потади тази причина.

# 109
[qu

Че и се научи да лъже-казва ми "яде картофче" като го питам дали е ял, пък после се оказва, че е ял само хляб!
Mira, и на мен ми е интересно-пиши!
romanol, Гена- Hug Hug Hug

Моят хубостник се опитваше да ме литка така. То таратор то кюфтенца имало щото само такива неща яде.
Усетих се. Птам защо ме лъжеш... Защото лицето ми ставало тъжно като съм чувала че яд само хляб...

Последна редакция: ср, 28 сеп 2016, 11:11 от _re_ge

# 110
Иначе купих и тази система за четене и писане на leapfrog, ще започвам и с нея да я занимавам.
http://www.leapfrog.com/en-us/store/p/leapreader-reading-and-wri … tem/_/A-prod21301

Poppy-fair, понеже знам, че си някъде из английската чужбина, би ли споделила с какво точно се занимава дъщеря ти в училището/градината или както го наричате при вас. Може и на лични да не оспамваме темата.

Синът ми на 4 години започнаха да пишат букви точно както ни е в първи клас. На всичкото отгоре и домашни пишем - всеки уикенд по 5 страници. Та искам да знам такава ли е английската/ирландската система или нашето училище се изхвърля.

Мерси предварително!

# 111

Poppy-fair, понеже знам, че си някъде из английската чужбина, би ли споделила с какво точно се занимава дъщеря ти в училището/градината или както го наричате при вас. Може и на лични да не оспамваме темата.

Синът ми на 4 години започнаха да пишат букви точно както ни е в първи клас. На всичкото отгоре и домашни пишем - всеки уикенд по 5 страници. Та искам да знам такава ли е английската/ирландската система или нашето училище се изхвърля.

Мерси предварително!

Да, точно така пишат букви и числа. Взимат по една буква и едно число на седмица и на нас ни дават домашно. Основно играят и учат чрез игра, но на ден имат три листа, които трябва да направят сами - да напишат буквички по пунктир, да свържат точки по числа, да оцветят, такива неща. То тук и с това разминаване на изписването на думата и нейното произношение, започвали да ги учат да запомнят изписването на думичката като картинка, а не да я четата буква по буква.
И на мен ми се струва много рано, но те пък после три години до първи клас учат и повтарят само това.

# 112
Ясно, значи такава е системата. Определено се притесних, като видях учебниците на детето. А този по математика дори още не съм видяла. Ще се мъчим значи.

Мерси много! Успех с буквичките и цифрите.

# 113
Ясно, значи такава е системата. Определено се притесних, като видях учебниците на детето. А този по математика дори още не съм видяла. Ще се мъчим значи.

Мерси много! Успех с буквичките и цифрите.

Нединка, щом другите деца успяват, трябва и нашите да драпат да се вместят в тези изисквания - няма как. Много усилия полагаме, никак не й е лесно и на моята дъщеря, раничко й е още, ама...

# 114
Момичета, започнахме да правим упражнения с малката да реже с ножица по пунктир, обаче ножицата, която имаме не й е удобна и съответно е голяма мъка. С какви ножици режат вашите малчугани, има ли някакви ножички, които да улесняват процеса поне в началото докато се научат.
Иначе купих грипчета за моливи, значително подобри захвата и ежедневно се трудим. Доволна съм, усвоява всичко сравнително лесно, буквички, числа, цветове, учиха дните от седмицата, но от забавачката миналата седмица два пъти изпищяха, че въобще не слуша и си прави каквото си поиска. С тази дисциплина и липса на добра концентрация ще берем нерви още дълги години.

Научи се да реже и реже все още с ножица с еднакви "уши", удобни са и за ляво и за дясно ориентирани - ето такава:
https://www.google.bg/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fakvarel-bg.com% … EqVM%3A&w=700
Всъщност и аз режа с подобни, защото са ми най - удобни.
Тренирах го да стои вкъщи на столче в началото 5-10 минути, после увеличавах постепенно до нужните 20-30 минути. Естествено винаги има какво да прави - реже, рисува, карти разглежда и там каквото се сетите, но в никакъв случай игра - чисто по даскалски  Blush и така привикна да спазва заниманията и в градината.
Момичета, започнахме да правим упражнения с малката да реже с ножица по пунктир, обаче ножицата, която имаме не й е удобна и съответно е голяма мъка. С какви ножици режат вашите малчугани, има ли някакви ножички, които да улесняват процеса поне в началото докато се научат.
Иначе купих грипчета за моливи, значително подобри захвата и ежедневно се трудим. Доволна съм, усвоява всичко сравнително лесно, буквички, числа, цветове, учиха дните от седмицата, но от забавачката миналата седмица два пъти изпищяха, че въобще не слуша и си прави каквото си поиска. С тази дисциплина и липса на добра концентрация ще берем нерви още дълги години.
Че и се научи да лъже-казва ми "яде картофче" като го питам дали е ял, пък после се оказва, че е ял само хляб!

Същата работа бяхме, за закуска - закуска, за обяд - супа, за следобед - айрян или мляко, но.... аз започнах да следя менюто и да давам отпор - каква супа, каква закуска и т.н., докато не свикне да помни, а не просто, за да ми отговори. Сега сме на тема ежедневие - и като е на градина, ми разказва всеки ден едно и също - набрах го и сега намери друг изход: "Мамо, ти какво прави на работа? Какво закусва..." и т.н. Сега и тук трябва да намеря как да го притисна. Въобще намира си лесното и ми гледа сеира. Същото и като му кажа да ми разкаже за някое животно, плод, зеленчук и ли каквото и да е било.
Тази година съм се метнала да го уча да разказва приказки - с въпроси става, отговаря и то сравнително точно, но не мога да му обясня как да ми я разкаже без да му задавам въпроси. Приемам съвети  newsm78

# 115
Romanol  нас ни пращат от окръжна болница в детска педиатрия зад ВМА. Никой нищо не е споменавал за пари, но не знаех че се чака толкова....Ще видим как е аз утре ще ходя за да ми кажат кой ден ще  трябва да ни хоспитализират и ще пиша Simple Smile bouquet Hug

# 116
  • София
Нединка, какви са тези домашни. Моето вярно не е много напредничаво, но и най-умните на 4 години не са кой знае колко готови за 4 листа домашно.

# 117
Момичета, синът ми (2 г.) започва работа с логопед от понеделник. Бихте ли ме посъветвали от къде да започна аз самата работа с него. За момента се занимаваме най-вече с игри за финната моторика и говорене и обясняване всяко нещо. В паника съм, незнам как да започна, защото доста трудно му привличам вниманието.

# 118
Нединка, какви са тези домашни. Моето вярно не е много напредничаво, но и най-умните на 4 години не са кой знае колко готови за 4 листа домашно.

И аз тъй мисля, ама...

1 страница (шест реда) изписано името му с точките, които той трябва да повтори; а пък имах неблагоразумието да го кръстя с двойно име и цялото му име има 10 букви  Laughing
1 страница нахвърляни единици и нули - трябваше да огради само нулите
1 страница с някаква картинка - на картинката има триъгълници, квадрати, правоъгълници, елипси и кръгове - всяка фигура трябва да бъде намерена, повторена по точки и оцветена с предварително зададен цвят.
1 страница (шест реда) с нули
1 страница с редове с вълнообразни линии и островърхи

Моето определено схваща нещата, ама докато го накарам да седне... И седи не повече от 10 минути, та целия уикенд от време на време сядаме за по малко да работим заедно. Наведнъж не става.

# 119
  • София, Люлин-8
Romanol  нас ни пращат от окръжна болница в детска педиатрия зад ВМА. Никой нищо не е споменавал за пари, но не знаех че се чака толкова....Ще видим как е аз утре ще ходя за да ми кажат кой ден ще  трябва да ни хоспитализират и ще пиша Simple Smile bouquet Hug

Ние не сме лежали амбулаторно ни ги пуснаха, може би по пътека да може мине нещо.  Peace
Успех и пиши после.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт