Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 049
  • 799
  •   1
Отговори
# 120
Момичета, синът ми (2 г.) започва работа с логопед от понеделник. Бихте ли ме посъветвали от къде да започна аз самата работа с него. За момента се занимаваме най-вече с игри за финната моторика и говорене и обясняване всяко нещо. В паника съм, незнам как да започна, защото доста трудно му привличам вниманието.
Спокойно логопедът, ако е читав сам ще ти обясни.
Нашата например някои упражнения ги правят само при нея докато ги схване и чак тогава казва за вкъщи, че може.
Цитат
Сега и тук трябва да намеря как да го притисна. Въобще намира си лесното и ми гледа сеира. Същото и като му кажа да ми разкаже за някое животно, плод, зеленчук и ли каквото и да е било.
Същата работа-ако той не желае ни с добро, ни с лошо може някой да го накара. newsm61
Оня ден сам нарисува на дъската си и слънце и дъжд и човек, а аз даже не знаех, че може въобще точно това да нарисува. Crossing Arms защото вкъщи само се тръшка за нещо  ooooh!

# 121
Нединка, какви са тези домашни. Моето вярно не е много напредничаво, но и най-умните на 4 години не са кой знае колко готови за 4 листа домашно.

И аз тъй мисля, ама...

1 страница (шест реда) изписано името му с точките, които той трябва да повтори; а пък имах неблагоразумието да го кръстя с двойно име и цялото му име има 10 букви  Laughing
1 страница нахвърляни единици и нули - трябваше да огради само нулите
1 страница с някаква картинка - на картинката има триъгълници, квадрати, правоъгълници, елипси и кръгове - всяка фигура трябва да бъде намерена, повторена по точки и оцветена с предварително зададен цвят.
1 страница (шест реда) с нули
1 страница с редове с вълнообразни линии и островърхи

Моето определено схваща нещата, ама докато го накарам да седне... И седи не повече от 10 минути, та целия уикенд от време на време сядаме за по малко да работим заедно. Наведнъж не става.

При нас има следните задачи:
- да помогнат на патенцето да стигне до майка си, на кученцето до майка си и т.н. и следват пунктирната линия с молив.
- един сладолед изцяло направен от пунктир - да го очертаят и оцветят.
- една страница с пет кучета, две патки, три топки и т.н. срещу тях квадратчета и в квадртачето да напат бройката на всяко нещо.
- една голяма цветна картинка и в нея има скрити 10 буквички В, да ги намерят и оградят с кръгче
- Змия, направена от малко и голямо "а", да оградим само малкото
- 1 страница с няколко реда цифрата 1
- и досега са взели a, b, c и d, малките буквички, учат ги не като ей, би, си, а фонетично ги произнасят като а, б, с, д
Такива домашни сме получавали до момента - 1 страничка отнема не повече от 10 минутки, дъщеря ми е същата - справя се, но стоенето на едно място й е голям зор.

# 122
Да, ей такива упражнения домъкна в петък у дома да покаже какво са правили в училище и да се похвали с медалите и бонбоните (под формата на стикери на листовете).

poppy-fair, много мерси за обясненията. Като цяло имам голямо доверие на училището, знам какво да очаквам, тъй като децата на познати ходят там от няколко години, ама се притесних. А и кине-то по психомоторика, която посещаваме вече три години и познава детето почти, колкото мен, вчера ми разправя, че явно му е трудно в училище, защото бил загубил увереност в себе си и имало опасност да направи блокаж. Направо зле ми стана, като го чух. Утре ще говоря с логопедката да я питам дали намира някаква промяна в поведението му и начина, по който работи с нея. Иначе не намирам нищо обезпокоително - не ходи с ентусиазъм, но няма и драми. Отдавам го на това, че все още му е много ново - на предишното място отиде на 6 месеца и излезе на 4 години, режимът беше съвсем различен, отношението към децата също. Вечер е весел, показва упражненията за домашно, пита какво ще прави на следващия ден след училище.

# 123
  • Пловдив
Рени666, моят е на три години и осем месеца и е много далеч от казване на каквото и да е.

# 124
здравейте мами интерсувам се от това какво представлява обследването в "Св.Никола" клинката в София?Благодаря предварително

# 125
Момичета, другата седмица на 6.10 малкият става на 2 г.
Много ми е свито, че хора, които не са го виждали отдавна ще бъдат там, вероятно очаквайки проговарящо и променено дете, а той... още не може името да си каже. От 2 месеца го уча, че ще става на 2 годинки. Той си знае, че е "На една" и това е. Питам го постоянно, когато ми отговаря, казва "На една"и макар, че по 100 пъти на ден повтарям и постоянно го поправям - той си е на една...  Tired
Бях споделила преди, че все още не сочи с пръст... Ами - промяна няма. Постоянно му показвам как се сочи, показвам му, питам го... Най-много да посочи, имитирайки ме, но не и спонтанно. Например "Къде е автобуса ? Виж, мамо ! Ей там !" и посочвам и той ме имитира, сочи и казва "Ейй, та..." НО... Никога спонтанно.
Още няма нито една спонтанна дума. Всичко е заучено или повторено, след като е чуто или видяно. Още не ме е нарекъл "мамо", а ще стане на 2. Поне имитира, макар, че вече не съм убедена, че е толкова добър знак, при все че очния контакт е слаб и не може да ми покаже какво иска. В яслата се справя добре, но едната лелка го определи като "особен"...
Баба му онзи ден товари играчки с него в едно камионче и ги брои, а днес той сам започна да ги товари и да брои... "Мо, де, тли, тетири, пеее !",а аз и на това не мога да се зарадвам.
Много ми е мъчно...

# 126
  • Пловдив
Спокойно, не са толкова зле нещата, никак даже.
Моето момиче на осми октомври става на две години и е почти като твоя син, с разликата, че сочи и има спонтанни думи, не много на брой обаче и само думи, не изречения. И тя не казва как се казва, а за двете години пробвах и се отказах. А имитирането Е добър знак, повтарянето на тази възраст също е нормално, и моята повтаря думи, които иначе не ги употребява спонтанно.

# 127
Момичета, другата седмица на 6.10 малкият става на 2 г.
Много ми е свито, че хора, които не са го виждали отдавна ще бъдат там, вероятно очаквайки проговарящо и променено дете, а той... още не може името да си каже. От 2 месеца го уча, че ще става на 2 годинки. Той си знае, че е "На една" и това е. Питам го постоянно, когато ми отговаря, казва "На една"и макар, че по 100 пъти на ден повтарям и постоянно го поправям - той си е на една...  Tired
Бях споделила преди, че все още не сочи с пръст... Ами - промяна няма. Постоянно му показвам как се сочи, показвам му, питам го... Най-много да посочи, имитирайки ме, но не и спонтанно. Например "Къде е автобуса ? Виж, мамо ! Ей там !" и посочвам и той ме имитира, сочи и казва "Ейй, та..." НО... Никога спонтанно.
Още няма нито една спонтанна дума. Всичко е заучено или повторено, след като е чуто или видяно. Още не ме е нарекъл "мамо", а ще стане на 2. Поне имитира, макар, че вече не съм убедена, че е толкова добър знак, при все че очния контакт е слаб и не може да ми покаже какво иска. В яслата се справя добре, но едната лелка го определи като "особен"...
Баба му онзи ден товари играчки с него в едно камионче и ги брои, а днес той сам започна да ги товари и да брои... "Мо, де, тли, тетири, пеее !",а аз и на това не мога да се зарадвам.
Много ми е мъчно...
Флоресита, моята дъщеря ме нарече мама на 2.6, каза си как се казва и на колко годинки е едва на 3.10. И си проговаря прогресивно, а се оказва, че с материала в предучилищната е доста по-добре от останалите деца, въпреки все още неизчистения говор. Хайде малко горе главата, да ти е живо и здраво детето, радвайте се на празника му и недей се депресирай още от сега. Аз сега осъзнавам, че толкова улисана да се притеснявам за детето си, всъщност за малко да пропусна да се радвам и наслаждавам на ранните му детски години. Каквито са, наши са си!

# 128
"Аз сега осъзнавам, че толкова улисана да се притеснявам за детето си, всъщност за малко да пропусна да се радвам и наслаждавам на ранните му детски години."
И аз съм така...Sad.

# 129
Някой има ли впечатления от доктор Радионова невролог?

# 130
  • София, Люлин-8
Момичета много бързате моята дъщеря започна да си казва имете на 4 г. и то не правилно вместо "Вики" казваше "Ики".

Някой има ли впечатления от доктор Радионова невролог?

Аз лично съм доволна от доц. Радионова, ходила съм 2 пъти при нея.  Peace

# 131
  • Варна
Florecita, моят юнак скоро ще стане на 2,4 г. и нито името, нито годините си казва. Ако го накарам да повтаря някоя дума, удрям на камък. Моят скромен опит показа, че от насилване на нещата няма смисъл.

Преди време, преди доста месеци, му набивах канчето как говорим по телефона. Да ме питаш що? Слагаме слушалката на ухото (една симпатична дрънкалка телефон) и казваме "ало, ало". Като го попитам как говорим по телефончето, вдига ръката на ушето, но ни вопъл, ни стон. И стихче му рецитирах /"Ало, ало, телефон, чуй молба голяма, днес целувки милион ти предай на мама"/ - е, не и не. И се отказах. Викам си: От к'ъв зор тормозя детето? Преди няколко дни го гледам хваща телефона ми, слага го на ухото и казва" ала, ала". В първия момент си помислих, че ми се е сторило, но после повтори упражнението. И сега си казва "ала, ала". Явно по-бавно стават нещата.

Като беше бебе, така му дуднех за лампичката. Показвах му я, показвах му я, но като го питам къде е лампата, не поглеждаше към нея. Пак по същия начин се отказах. След месец-два на майтап го попитах къде е лампичката, веднага погледна към нея. Много се зарадвах.

# 132
Момичета много бързате моята дъщеря започна да си казва имете на 4 г. и то не правилно вместо "Вики" казваше "Ики".

Моята също не може още да казва Мария, а казва Маия. Аз не харесвам Мими и никога не й казвам така, обаче баба й я научи да казва и Мими, а се оказа, че тук казват Мими за кратко на ирландското Мюриъл, та кандисах, защото хората го използват и им е познато, на детето му е лесно за произношение - е като иска да е Мими, Мими да е пък  Mr. Green.

# 133
Момичета, спокойно-дори и нещо да не казват или правят  веднага-все пак трупат пасивен речник и после като му дойде времето детето само си го казва или показва.
Поне мен така ме утешаваше логопедката.
Иначе пак ще повторя-моят към 4 чак си научи името и то съкратената версия, че му е дълго и да показва на колко години е.
А иначе се мъчеше да връзва изречения, научи азбуките на англ и бг., цифрите до 30, обаче тази толкова важна информация за баби и дядовци  Mr. Green (името и на колко е) не казваше.
М/у другото една смешка-вървим веднъж зад един нацепен батка, който кашляше.
И моят се изцепи гръмогласно: "трябва иде доктор, щото кашля" - за батката.
Леле, изтръпна-викам ей сега тоя се обърна и ни направи на кюфтета. Mr. Green
Ама оня не се обърна и слава Богу, де. Grinning

# 134
  • София
Флоресита, доста си се филмирала, според мен излишно.
От 10 деца на площадката около 2 годишни нито 1 не си знае името, едно на 2г и 8 месеца и едно на 3 години си ги казват.
Попи, имаш ли идея за някакви подобни на играчката с пирата, които мога да поръчам от амазона? И двете са луди по тоя пират, та и се бият за него. Сигурно ще прозвучи лудо, ама се радвам дори и на това взаимодействие. Едната вече ходи и да прегръща и целува другата, ама тя все още бяга.

Общи условия

Активация на акаунт