Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 072
  • 799
  •   1
Отговори
# 645
Момичета,вярно ли е че всеки детски невролог иска да се направят генетични изследвания на детето?
Невролозите е абсурдно да назначават каквито и да е било генетични изследвания. Ние сме правили пакет от генетични и метаболитни изследвания, които ни бяха назначени от генетици в Клиниката по генетика на Педиатрията. Изследванията на детето бяха в норма и не бе открита връзка със състоянието му.

# 646
Весела Коледа момичета!Дай боже тази година да бъде по- нормална, да има реч, да има  спокойствие......

# 647
Светла Коледа и весели празници!

# 648
Честита Коледа! И много говорещи деца!

# 649
Весела Коледа! Живи и здрави и по - разговорливи догодина! Мен ме "треснал" този новият вирус и сега се моля да не го прихване и дребния, че отиде и празника и всичко Cry
Отдавна не сте казвали как се развиват Вашите хубостници и хубостнички, как се справят в училище, в детската градина?
Моят долу горе добре,ама в градината е същата работата. Вкъщи, на гости, сред хората говори - не мога да кажа, че е неговорещ, ама пусто в градината млъква и до там.

# 650
Весела Коледа! Живи и здрави и по - разговорливи догодина! Мен ме "треснал" този новият вирус и сега се моля да не го прихване и дребния, че отиде и празника и всичко Cry
Отдавна не сте казвали как се развиват Вашите хубостници и хубостнички, как се справят в училище, в детската градина?
Моят долу горе добре,ама в градината е същата работата. Вкъщи, на гости, сред хората говори - не мога да кажа, че е неговорещ, ама пусто в градината млъква и до там.

Аз бях същата като малко дете. Говорех само вкъщи със семейството си и по близки с които бях свикнала, но на училище мълчах като риба. Отнасях много подигравки и т.н. Много бях срамежлива и притеснителна за което и до ден днешен незнам каква е била причината за това. След побертета започнах да се отпускам и да завързвам приятелства. Моето момченце все още не говори, а сме на 2г.и 6м. Смисъл такъв, че не прави изречения, а само когато иска да попита за нещо казва "ко това" и така аз отговарям и той казва "да" и до там. Иначе разбира всичко за възраста си. Например количка с дистанционно управлява сам. Знае от къде да влезна в интернет да си търси клипчета и т.н. Дано другата година да имаме напредък с говоренето. Пожелавам весели празници на всички и здраве на нашите малки слънца. 😄

# 651
Говори, но мноооого объркано и неправилно все още. Това представки слага напосоки, въпреки че ги повтаряме до премала, много бърка -този- с -това- и обратно, например '' този'' куче е много хубав''. Ограничава се с разказване в най-общ план, времевите представи са доста ограничени и объркани и тн и тн...Радвам се, че все пак имаме доста по-разгърната реч, съобщава за нужди и тн, но вече е на почти 5 и все по-притеснено ми става какво ще правим след година-две за училище Rolling Eyes

# 652
  • Cyberspace
Ох, моят още е до кривата круша с говоренето  Cry
След две седмици прави три...
Бръщолеви на "китайски", даже не е китайски, ами СИМ-ски - едно към едно (ако някой е играл The Sims ще се сети  Laughing) С един умен поглед се обръща и "Мама, !@№$%€§*(*§€%$%€§*("... А аз ниищо не разбирам...
Всяко недоволство, дори най-малкото изразява с ужасяващи писъци, които не знам как да прекратя, направо имам чувството, че ще ми спука тъпанчетата. Как това малко човече успява да развие такива децибели за мен ще остане загадка. Иначе логопедът е много доволен от работата с него. Научил е числата, може да брои до десет, знае повечето буквички, цветовете, формите. Някой неща ги казва, някой показва, когато го попитам. Знае доста неща, повтарянето ми имало смисъл явно. Но зависи от настроението му, някой път ми показва и казва разни неща, друг път (повечето случаи) ме отрязва с едно важно "неееее" и дотам.  Напредъци поне има в разбирането въпреки, че "изпълнението" ни куца. Или изпълнява, но с рев разни дреболии, като "донеси на мама чашката, за да ти сипя вода" и все едно му казвам ела да те заколя  Laughing Инати се, тръшка се постоянно, уникален киселяк е.

# 653
  • София
У нас е като в julia, има много реч,но предлози,родове,съюзи...Разбъркано и винаги ненамясто. Има много реч,но се вижда колко е трудно да си го подреди в главата. Интересно как би се научил да пише човек,който в речта му е трудно да си подреди предлози,местоимения. Поне всички нужди и болки си изказва. Има памет за събития от преди година, още не лъже и всичко разказва. Има огромен напредък в активността,станал е много кротък и спокоен. Все пак в градината прави от уроците,което на него му е кеф. Има голямо въображение, обича приказки,но с неговия речник я разказва като с объркана телеграма. Започна много да се закача и да дразни с имитация,което се брои за голям плюс. Упражняване се да му казвам какво да иде и да поиска от баща си в другата стая, тренираме и речта и разбирането.  

# 654
Здравейте момичета. И нас ни хвана този вирус,и забелязах,че Дани доста върна назад а толкова неща знаеше. ....Та имам въпрос към вас... Тъй като го водя все още в центъра за аутисти,там ми казват,че трябва да говорим на детето без жестове,и да го оставяме сам да се оправя с дрехи,обувки...а както ви казах,той беше болен и около 3 седмици не е посещавал центъра.... Дори ми зададоха въпроса въобще дали го учим на нещо удома..... При тях не изпълнявал команди,значи и вкъщи е така според тях.... А вкъщи като му кажем нещо го изпълнява.....като му кажа донеси водата и отива за чашката и шишенцето.... носи си обувките като му кажем че ще излизаме.Казахме им че го водим при др Попов в Пловдив,и че според него Дани има изоставане в развитието и около  2- 3  годишен. Нищо не ми отговориха,освен това : да,той говори като 8 месечно бебе....... Е не мога да ги разбера вече тея хора.... Преди ми викаха той е  много умен,сега той нищо не знае.... Казах всичко това на психиатъра,според него е голяма глупост това да говорим без жестове.... Каза ни че щом имаме изоставане,трябва да започнем първо с жест,след това с думата..... Вие какво мислите за това....ако може и някой съвет,дали да го спирам от центъра за аутисти     ooooh! ooooh!

# 655
  • София
Тина,ние говорим с жестове дори с възрастни хора, не виждам причина да спираш. Всичко с жестове съм обяснявала,нали трябва да види какво искаш от него. Дали да го спреш от центъра зависи какви са плюсовете за него от ходенето там,дали напредва. От това,което казваш по скоро се стресира и не изпълнява,обърква се. Може би имат предвид по сложни команди от ззучените за чашката и храната. Какви са заниманията в този център,върху какво и с кого работят т.е има ли логопед,някакъв педагог. Да,гриповете и температурите дават реакция и при моето дете, всеки път е различно.

# 656
  • Най-сетне у дома
Здравейте момичета. И нас ни хвана този вирус,и забелязах,че Дани доста върна назад а толкова неща знаеше. ....Та имам въпрос към вас...  Вие какво мислите за това....ако може и някой съвет,дали да го спирам от центъра за аутисти     ooooh! ooooh!

Странна ми е позицията на колегите. Първо, за нашите дечица е много характерна трудността да пренесат уменията си от една среда в друга. Моят син на практика е компенсирал почти всички дефицити, но и сега, на 8 току що навършени, вкъщи пише несравнимо по-добре, отколкото в училище, например. Задача на терапевта е да му помогне да извади уменията и в нова обучителна среда. Което си иска време и търпение, естествено.

Друго нещо - за нашите деца, от първостепенна важност е да бъдат вкарани в комуникация. Ако детето трудно генерира и разбира реч, да изключиш жестовете е абсурд. Важното е да има комуникация, което означава жест и символ да бъдат разбирани еднакво и от двете страни.

С какво го занимават? Само когнитивни дейности и занимания с фокус върху концентрацията и обучението ли има или прилагат и по- адекватни за нашите деца занимания, като брейнджим, брейнбаланс, сензорни занимания?

# 657
От центъра не искат логопед да се занимава с Дани защото за тях нямало смисъл тъй като нищо не знае и говори на бебешки. Един път ми го хвалят,как знае цветове,звуци на животни,да прави кръгчета дори и човече го научих да прави... А сега ми казват дали въобще се занимавам с него вкъщи... Толкова разчитах на тях за помощ, а те само ме упрекват за неща които не са верни. А него се занимава педагог и арт учител...Понякога и психолог.... А това с жестовете всеки път ми го казват. Трябвало да му говоря без жест.... Имам чувството че ме объркват вече

# 658
  • Най-сетне у дома
От центъра не искат логопед да се занимава с Дани защото за тях нямало смисъл тъй като нищо не знае и говори на бебешки.. Имам чувството че ме объркват вече

Че логопедът не работи само с вербални деца! Има си дълга редица от техники, които стимулират речта при невербални или слабо вербални деца: двигателни практики като брейнджим и брейнбаланс, сензорни масажи, които стимулират проприоцепцията, когнитивни интервенции тип "сортиране по признак", всякакви практики, които стимулират фината моторика и концентрацията, ерготерапевтични занимания... Странно е наистина, че логопед чака детето да говори, за да работи с него.

# 659
  • Пловдив
Хайде и аз да се  отчета.Вече сме на 3 год.Разбира всичко и изпълнява команди.Казва десетина думи правилно и останалото китайски.Започна да се опитва да повтаря думи,но не повтаря цялата дума а само първата сричка.Поведенческите проблеми се задълбочават.От както вън е студено и няма контакт с деца става все по-зле.Пресен случай за пример:бяхме на РД на едното приятелче и цялата тайфа беше там.Моя хубостник от половин час стоене половин час рева.Всички играчки да са за него другите деца да не пипат.Тропа с крака вика Нее и край.Възобнови и удрянето по главата.Сякаш това не е моето дете и това е за 1 месец без чести контакти с деца.Пълен регрес.Май градината ни е наложителна.

Общи условия

Активация на акаунт