Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 059
  • 799
  •   1
Отговори
# 675
Знаете ли мнението на логопедите относно неправилното произношение на думите които повтаря детето .... нещо което трябва да изчакаме с времето да се коригира или с повторения да се опитваме да поправим.

Мнението на логопедката на сина ми е, че когато детето каже неправилно някоя дума, аз/тя/... казвам/е думата правилно (в изречение), но не му казваме, че е сгрешило и не го караме да повтаря. Не знам дали това е обичайната практика. В интерес на истината синът ми продължава да прави много и в общи линии същите граматични грешки както и преди да започне да ходи на логопед. Но поне вече прави цели изречения с по няколко подчинени.

Пожелавам ви здрава и успешна нова година с много думи, изречения, а защо не и цели разказчета! bouquet

# 676
Ох, аз тъкмо се бях похвалила, че всичко си идва на мястото и детето от аутистично се превръща в едно нормално момченце... и пак във филма.
Като че ли регресира, казва думи, НО... поведенческите проблеми се завръщат. Очният контакт пак започна да куца, пак спря да се обръща на името си, пак стана странен... Все се тръшка, все нещо не е наред.
Днес бяхме на гости в брат ми, другият ми брат и той беше там. И двамата го питат нещо, той си обикаля и ИЗОБЩО не ги отразява. Викат го - НИЩО. Гледам племенника ми - на годинка си бута колички, бръмчи си, закача се, усмихва ти се, гледа те... Моят пак започна да им върти колелата и пак се затвори в негов си свят. Пак започна да си плямпа на китайски и да издава странни звуци... ОТЧАЙВАМ СЕ ! Пак ли по лекари, пак ли безсънни нощи...  Cry

# 677
Здравейте, относно барокамерите знам че има отделна тема и групи във фейсбук, но реших да питам и тук...Във всяка от тях ли дишането става през маска,някъде четох че във ВМА не  е така. И още нещо...някои може ли да ми пише с две три изречения самата процедура детето влиза в барокамерата с възрастен и ....четох в едно интервю следното...,,По-скоро единственото, което може да се получи, е ако детето не изравнява добре налягането, защото при повишването му то трябва да извършва някои движения като гълтане и преглъщане, за да се изравни налягането от двете страни на тъпанчената мембрана. Тогава може да се получи някаква баротравма, но ние подхождаме много внимателно и такива ситуации не сме имали.''  Та аз се чудя как деца,които не имитират,невербални,някои от тях живеещи в собствения си свят ще ги накаращ да преглътнат в определен момент. Confused

# 678
Ох, аз тъкмо се бях похвалила, че всичко си идва на мястото и детето от аутистично се превръща в едно нормално момченце... и пак във филма.
Като че ли регресира, казва думи, НО... поведенческите проблеми се завръщат. Очният контакт пак започна да куца, пак спря да се обръща на името си, пак стана странен... Все се тръшка, все нещо не е наред.
Днес бяхме на гости в брат ми, другият ми брат и той беше там. И двамата го питат нещо, той си обикаля и ИЗОБЩО не ги отразява. Викат го - НИЩО. Гледам племенника ми - на годинка си бута колички, бръмчи си, закача се, усмихва ти се, гледа те... Моят пак започна да им върти колелата и пак се затвори в негов си свят. Пак започна да си плямпа на китайски и да издава странни звуци... ОТЧАЙВАМ СЕ ! Пак ли по лекари, пак ли безсънни нощи...  Cry
florecita, помисли си хубаво дали не се е променило нещо в ежедневието на детето. Бяха празници, емоциите по време на Коледните празници е огромно и това се отразява на децата, повече играчки, повечко сладко, повече светлини, повече срещи с познати и непознати, повече храна, повече мързелуване, повече телевизия и всичко с повече... Няма как да не се отрази. Ако е така, смени ритъма към стария плавно и нещата би трябвало да си влязат в "релси".
Плюс това на семейните сбирки често присъстват и не тактични близки, които много обичат да се хвалят с постижения и ако детето ти е по-чувствително и това дава отражение, повярвай.
Не се отчайвай, а прави разбор на ситуацията и стигни до това кое може да е предизвикало промяната, за да може за напред да овладяваш подобни  ситуации. 

# 679
Здравейте момичета. Искам да попитам дали на децата ви са изписвали Брейн Бустер??? Педиатъра ни каза ,че това било хубаво лекарство за концентрация и мозъчна активност...но трябвало психиатъра да ни го изпише  newsm78

# 680
  • Варна
Tinna, доста дечица са го пили. Когато имаш време, върни се назад в темата, майките са писали за това лекарство. Аз нямам лични впечатления.

# 681
  • София
Самоизписвали сме си го и не е лекарство, а добавка.

# 682
  • Пловдив
Цитат
Та аз се чудя как деца,които не имитират,невербални,някои от тях живеещи в собствения си свят ще ги накаращ да преглътнат в определен момент.
На моя му давам да смуче вода или сок от шише с биберон, той обича да пие от такова шише.

# 683
Магдена, благодаря за отговора! А относно маската,която трябва да държи...имахте ли проблеми в началото и как ги преодоляхте. Може би с разни занимавки с телефон, таблет, да се разсейва по някакъв начин.

# 684
  • Пловдив
А, моят човек не само не би държал маска, но и не би я търпял да му е сложена просто така. Там, където ходим, маската е с един ластик зад ушите - на нашата вече няма, измъкна го от дърпане, защото при всеки опит да му го сложа зад ушите следваше съпротива. Така че аз стоя до него и му придържам маската до лицето. Срещу това също в началото на всяко влизане се противи (понякога повече, друг път по-малко), но после се примирява.
Телефон, таблет и подобни устройства не разрешават да се внасят в камерата.

# 685
  • София
В някои камери разрешават.
Ако маската е подобна на тази на инхалатор примерно, не може ли да се тренира вкъщи?

# 686
florecita, вие продължавате ли със Son-rise терапията?

# 687
Здравейте момичета,
Не знам дали не е рано да се записвам в тази  тема, но имам малко притеснения от относно малкия ми син. В момента е на 1г и 4 месеца. Като цяло си се развива нормално за възрастта, започна да се обръща рано , проходи на 1г, обръща се на името си, имам очен контакт, изпълнява команди , включително и по-сложни , като например " донеси мечо и му дай вода" .Като цяло жизнерадостно и усмихнато дете.Но ми прави впечатление, че няма обръщения към нас. Нямам мама, тати баба- не казва нито думичка. Сякаш до преди годинката казваше ма-ма-ма", и ам-ам , а сега нищо. Бърбори някакви неща на него език, но като иска нещо само сочи И " ъъ-ъъ".
Не се интересува от животни и не имитира никакви звуци, как прави котето, патето  и т.н. Нашите движения ги имитира. Просто правя сравнение с батко му и други деца на неговата възраст и започвам да се притеснявам ( знам , че всяко дете е различно ).За сега не смятам да го водя по логопеди , поне докато не стане на 2 год, но ако ме насочите някакви тактики за развитие на речта , ще съм много благодарна.

# 688
Здравейте,

Ще съм много признателна ако можете да ми препоръчате логопед, който има опит с малки деца.
Детето ми е почти на 3 години и има сериозно забавяне в говора.

Търся логопед, който има кабинет в центъра или южните квартали, защото логистично ще ми е много трудно да пътувам с детето.

Ние живеем в близост до Южния парк и ще съм признателна, ако можете да ме насочите към подходящ специалист, който да можем да посещаваме в близост до местоживеенето ни!  bouquet

# 689
Здравейте, имам патане към всички вас. Кога вашите деца започнаха да ви казват мамо, защото моето момче не ме нарича мамо, а е на 2 години и 7 месеца почти. Например вече целенасочено казва на баща си "тати" повиква го когато е в другата стая. Също така и с дядо си прави. Иначе все още не е започнал да прави смислени изречения, но му и любимо да имитира доста какво правим,но говоренето не иска да имира. В момента най използваната дума е "айде" или когато иска да попита нещо използва "та" или "то" има предвид "ами той". Иначе от към разбиране немога да се оплача, почти всичко разбира като му говорим. Даже в момента сме на вълна "всичко мога сам" опитва  да се облича сам,маже се с крем сам и т.н. Много ми е притеснено. Смятам сега на пролет да отидем на логопед и дано нещата се подобрят.

Общи условия

Активация на акаунт