Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 057
  • 799
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте момичета... Wink Вчера ходихме до Пловдив и е готова заключителната психиатрична оценка на детето ми. Чрез  IQ тест се установи че малкия е с лека умствена изостаналост. Има 60 точки. Психиатъра ни обясни че детето ми е по биологична възраст на 4 но по развитие е на 2 години... Препоръча много работа с логопед и психолог,но на този логопед трябвало да му обясним че трябва да учи малкия на неща,като за 2 годишно дете ( части на тялото, посоки, цветове, да сортира по групи... Надявам с логопеда да ни разбере,но не мога да разбера защо настоява за невролог, като само от едно посещение веднага иска изследвания.... И също психиатъра ни каза че може да ползваме ТЕЛК... Но въобще не съм запозната с това. Моля някой да ме ориентира какво да правя... А роднините мрънкат че било диагноза за цял живот това

# 691
  • Варна
Ren666, все едно описваш моето дете, което е наборче с твоето. С тая разлика, че се обръща към мен с мама (не "мамо"), но всичко останало е 1:1. Имитира животни, наши действия, добре е с разбирането, но да повтори дума  - не. Казва след мен само мама, тати, баба, деди, бебе (все думи, които добре е усвоил), но ако го накарам да каже месо или риба например, не иска. Речниковият му запас е всичко на всичко 10-ина думи, а изреченията са мираж. Не го насилвам да повтаря. И той ще тръгва на логопед, вече съм го намерила, но все отлагам - айде да е след Нова година, после пък много сняг....

# 692
  • София
И моята едната е така, ама обогати доста речника напоследък и взе да повтаря думи, най- новите са оуан/ колан/, обубу/ обувки/. Иначе е точно на вълна мазане с крем и обличане. Даже вече дрехите си избира сама, ако не хареса какво съм й облекла, съблича се и носи от шкафа, каквото си е решила .

# 693
Здравейте момичета... Wink Вчера ходихме до Пловдив и е готова заключителната психиатрична оценка на детето ми. Чрез  IQ тест се установи че малкия е с лека умствена изостаналост. Има 60 точки. Психиатъра ни обясни че детето ми е по биологична възраст на 4 но по развитие е на 2 години... Препоръча много работа с логопед и психолог,но на този логопед трябвало да му обясним че трябва да учи малкия на неща,като за 2 годишно дете ( части на тялото, посоки, цветове, да сортира по групи... Надявам с логопеда да ни разбере,но не мога да разбера защо настоява за невролог, като само от едно посещение веднага иска изследвания.... И също психиатъра ни каза че може да ползваме ТЕЛК... Но въобще не съм запозната с това. Моля някой да ме ориентира какво да правя... А роднините мрънкат че било диагноза за цял живот това

След като приключихме с обследването на сина ми и отидох да обсъдим резултатите, първото нещо, което лекарката ми каза, беше да не обръщам много внимание на коефициента на интелигентност на този етап. Така че не се връзвай толкова на точките. Поискай да напишат на лист какво точно трябва да работи логопедът с детето - като гледам какво са написали за детето ми, ако трябва аз да го обясня на някого, няма да мога, а това е много важно.

За изследванията нищо не мога да кажа. Моята теория е, че при толкова малки деца трудно може да се каже от един преглед какъв е проблемът, т.е. трябват повече посещения при различни специалисти, защото нещата са комплексни. Ние затова и правихме обследване - по няколко посещения при логопед, психолог, детски невролог, детски психиатър, специалист по психомоторика. Доста време ни отне, но поне съм сигурна, че нещата са такива, каквито казват.

Успех!

# 694
Здравейте, имам патане към всички вас. Кога вашите деца започнаха да ви казват мамо, защото моето момче не ме нарича мамо, а е на 2 години и 7 месеца почти. Например вече целенасочено казва на баща си "тати" повиква го когато е в другата стая. Също така и с дядо си прави. Иначе все още не е започнал да прави смислени изречения, но му и любимо да имитира доста какво правим,но говоренето не иска да имира. В момента най използваната дума е "айде" или когато иска да попита нещо използва "та" или "то" има предвид "ами той". Иначе от към разбиране немога да се оплача, почти всичко разбира като му говорим. Даже в момента сме на вълна "всичко мога сам" опитва  да се облича сам,маже се с крем сам и т.н. Много ми е притеснено. Смятам сега на пролет да отидем на логопед и дано нещата се подобрят.

Моят син е на 2 г. и 3 м. и все още не ме вика и не се обръща към мен с МАМО или призводни.
Ако някой го попита
"Къде е мама ?"
ме посочва и казва "Мама !", иначе не. Не се обръща и към никой друг с "баба", "кака" и т.н. Не знае и имената на децата в яслата, нито моето. Всички деца са "бебе". С тази разлика, че повтаря думи и то много. Изречения не прави, но пък може да си иска разни неща с по една дума
"вода", "мляко", "хляб", "филия", "миш маш", "ябълка", "чай", "биба". Ако иска да си измие зъбите например, казва само "зъбки".
Покрай празниците спря да казва каквото и да било, но сега пак се отпуши с думи и разбиране. И аз чакам с трепет заветното "мамо".

# 695
  • Пловдив
При дъщеря ми, която е на 2 години и 3 месеца в момента, думата "мама" се появи доста след "татко" ("тако"), може би към 2-годишна възраст или малко преди това.
Тя още не може да се съблича сама, впрочем.

# 696
  • София, Люлин-8

При нас първото обследване беше с краен резултат КоР (IQ)-51,72 което е на границата между леко и умерено изоставане в развитието.
При второто обследване 8 месеца по-късно вече беше с Кор-63 т.е. само леко изоставане. Та мисълта ми е че това са само моментни оценки, които ако се следват препоръките за терапиите се изчистват, стига детето да няма някакъв доказан проблем разбира се.

# 697
На мен затова ми казаха да не правим такова преди средата на предучилищна. Просто резултатът може да варира а е излишно да се стресирате.пък и лично за мен абсолютно ненужно за такива малки деца. 

Сега вече темата телк е нещо друго. Но аз лично не бих искала детето ми да има телк за умствено изоставане пък било то и да го израстен по -късно. Една приятелка ми пвтаряше - направете го бе човек , после го късаш и готово. Наречете ме тесногъда обаче това си нещо което може после да го преследва цял живот защото света е малък...

# 698

При нас първото обследване беше с краен резултат КоР (IQ)-51,72 което е на границата между леко и умерено изоставане в развитието.
При второто обследване 8 месеца по-късно вече беше с Кор-63 т.е. само леко изоставане. Та мисълта ми е че това са само моментни оценки, които ако се следват препоръките за терапиите се изчистват, стига детето да няма някакъв доказан проблем разбира се.

Точно това ни каза и психиатъра... Насочи ни върху какво да се работи с детето.. каза че след много работа вкъщи и със специалисти логопед и психолог нещата могат да се оправят и детето лека полека ще започне да говори... Каза ни че много по рано е можело да се започне работа с детето, а ние все обикаляхме специалисти. За ТЕЛК още не съм решила... Вие подавали ли сте документи ?

# 699
И на мен това ми беше идеята - да се работи с детето, а не да се съсредоточаваме върху точките. На сина ми искат да правят нови тестове на около 6 години, преди да тръгне в първи клас тук. Най-вероятно ще ги направим, но има още около година да обмислям въпроса - а дотогава яка работа с логопед.

За ТЕЛК нищо не знам, не живея в България.

# 700
Здравейте,

Ще съм много признателна ако можете да ми препоръчате логопед, който има опит с малки деца.
Детето ми е почти на 3 години и има сериозно забавяне в говора.

Търся логопед, който има кабинет в центъра или южните квартали, защото логистично ще ми е много трудно да пътувам с детето.

Ние живеем в близост до Южния парк и ще съм признателна, ако можете да ме насочите към подходящ специалист, който да можем да посещаваме в близост до местоживеенето ни!  bouquet
Изключих как се казваше тази логопедка, която работи точно до Южен парк, преди това беше в Пумпелина, някой да подскаже.

# 701
Нединка , ориентирайте се на тест по Векслер. Дони ми обърна внимание на тази подробност. Писала съм за това преди да не се повтарям. Той дава по реални резултати за нашите деца , тип комбинирани, защото другия тип тестове са прекалено вербални. По Векслер се оценява доколко визуалното компенсира с развитието си вербалното.  

Общо взето от опит мога да кажа че при нас между 6 и 7 стана едно наистина скокоообразно подобрение, сякаш детето порастна за да може да ползва натрупаните запаси. Но колко имаше запазено и натрупано до тогава ! Което просто изчезваше някъде в главата му...

# 702
re_ge, правили сме:

- Векслер (четвърто издание) при невролога,
- невербален тест за интелигентност на Snijders-Oomen (SON-R) при психолога;
- тест по скала на L. Vaivre-Douret за психомоторното развитие: най-общо казано как си служи с ръцете, краката, как работи с ръката, която предпочита (лявата при нас), и с другата + някакъв тест за хомогенност крак-ръка-око;
- някакъв тест, наречен Frog Story, при логопеда

Проблемът на лекарите всъщност е, че резултатите са доста високи с изключение на теста с жабата, където трябвало да възпроизведе някаква история и той нищо не направил. Затова искат да бъдат повторени преди тръгването в първи клас.

# 703
  • София
За какво ги правите тези тестове  newsm78

# 704
Ами в това се състои въпросното обследване в Белгия. Причината - ами като всички в темата, късно проговаряне и забавяне в говора.

А иначе не се изразих правилно - лекарите ги правят, а не аз. Аз нямам представа в какво се състоят - гледам какво са написали в заключенията. Посочват направените тестове и резултатите от тях + свободен текст разсъждения по темата.

Общи условия

Активация на акаунт