Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 056
  • 799
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Ясно де, въпросът е, че примерно и аз сама мога да преценя колко е забавянето в развитието, поне на този етап.
Иначе и ние сме правили 1 тест, който потвърди това, което и аз знам

# 706
Аз също виждах, че има забавяне, но няма начин да разбера на какво се дължи - дали на проблеми със слуха (за което ходихме на УНГ), дали на някакъв друг проблем, дали на това, че детето е изложено на много езици, дали на това, че има проблеми с концентрацията и фината моторика, или пък проблем няма и с течение на времето и малко помощ от логопед забавянето ще бъде наваксано. Нещата са много навързани, а аз не съм медицинско лице - мога само да споделя притесненията си, но не и да кажа, че със сигурност има проблем, какво остава за причините за проблема.

Защото, ако проблемът например е неврологичен и проблемите с говореното са само симптом, детето може да ходи на логопед с години, но това няма да има особен ефект, ако не се работи за отстраняването на основния проблем. Не случайно за да може здравната каса да ми поеме разходите за логопеда, иска бележка от невролог и от УНГ, че детето няма проблеми в тези области.

# 707
re_ge, правили сме:

- Векслер (четвърто издание) при невролога,
- невербален тест за интелигентност на Snijders-Oomen (SON-R) при психолога;
- тест по скала на L. Vaivre-Douret за психомоторното развитие: най-общо казано как си служи с ръцете, краката, как работи с ръката, която предпочита (лявата при нас), и с другата + някакъв тест за хомогенност крак-ръка-око;
- някакъв тест, наречен Frog Story, при логопеда

Проблемът на лекарите всъщност е, че резултатите са доста високи с изключение на теста с жабата, където трябвало да възпроизведе някаква история и той нищо не направил. Затова искат да бъдат повторени преди тръгването в първи клас.

Ами затова както писах не виждам смисъл да се правят преди настъпване на етапа -  тръгване на училище. За мен тези тестове са много подходящи именно за този период за да покажат как е подготовката за училище и каква готовност има детето. Преди това биха били полезни на много малко хора според мен. Но сега чета че не сте в България което обединява всички. Тук нещата са много различни.

Сега ще се пояснявам защо тези тестове специално за нас тук са подходящи за етап предучилищна - Вербалните проблеми често съпътстват нещо друго , често проблеми с разбирането. От там общото интелектуално ниво  на децата е много ниско във възрастта 3-5 години. Като се започне работа със специалисти по наваксване  нещата тръгват в добра посока защото се подобрява разбирането и от друга страна се тренират различни компенсиращи механизми.

Затова и давам примера с Векслер в случая . Ако моето дете беше правило тест на 5 години сигурно щеше да бъде с изключително нисък показател. Когато го правихме на 7 преди тръгване на училище показа изключително висок показател на визуална интелигентност. По спомени беше 130. За сметка на това другия показател за вербална интелиг нтност беше 81. При все не сме правили една част защото се оказа че теста е толкова дълъг че се прави на две части. За нас беше достатъчно че от направеното за него момент сме готови за училище. Клиничния психолог каза че механизма на компенсация на верабалното с зрителното при него е чудесно отработен и така две му дават една много добро средно ниво достатъчно за нормално тръгване на училище.

Така че въобще не съм сигурна че за нас бг да се прави тест на ден на 4 години има смисъл , ако се плаща има смисъл за този който получава парите , но иначе информативно како би дало повече. То да с видят дфицитите на дете е възможно и без  подобни тестове.

# 708
Re_ge, системата е различна.

Прави ми впечатление, че в Белгия всякакви проблеми, забавяния, отклонения гледат да бъдат отстранени възможно най-рано, за да се предотвратят проблемите в училище. Затова ги следят от много малки и в яслата, и в предучилищната. Ние така и тръгнахме на психомоторна кинезитерапия. Учителките от яслата бяха обърнали внимание на педиатърката, че детето пада без видими причини и се удря в предметите около себе си. Аз лично съм доволна от този подход. Доволна съм и от тестовете, които направихме, въпреки че и аз, и детето вложихме много време и усилия в това - 10-12 посещения, всяко траещо по час/час и половина + ходенето и връщането, умората на детето, наваксването с работата при мен. Финансовата част дори не я споменавам.

Тестовете ми помогнаха да си изясня някои страни от поведението и характера му, което ми беше от полза, за да разбера как да процедирам с него по-ефективно. Стана ми ясно каква тактика работи при него. Какво ще бъде по-нататък, ще видим. Имам големи притеснения за следващата учебна година, когато в училище ще започнат да учат да четат и пишат на английски, но дай боже, да стигнем до там.

# 709
  • София
Нединка,след толкова тестове какво обяснение дадоха,къде е повредата. Не се тревожи за училище, ще се впише и ще учи. Поне на моето букви,цифри,писането  им е много занимателни и разчитам да се впише, но ще чакам да стане на седем. Поне тук имаме достатъчно време да станат по-големи. Тина,много съжалявам за приключенията с логопедите,вече можеше да сте отметнали една година упражнения.

# 710
  • София, Люлин-8
Ние и двата пъти правихме теста Development profil 3 (DP3). който е за до 6 години.

И аз съм съгласна, че всеки дефицит трябва да се коригира възможно по-рано, колкото повече се чака толкова по-трудно става. Peace

Малко да ви се оплача в сряда бяхме на контрола и ЕЕГ-то на малката се е влошило, освен това е с почти ежедневни пристъпи от края на октомври насам и доктора реши да й смени терапията, като за целта маха единственото щадящо когнитетета лекарство и на негово място изписа Клонарекс, това е бившия Ривотрил-тежката армия. Това е много гаден медикамент и сега се притеснявам като го започнем да не загубим всичко извоювано до момента. Детето толкова много дръпна тази година, а сега като я успя с това хапче просто незнам, ще се върнем пак в началото.  smile3518
От време на време се чудя дали епилепсията и пристъпите й пречат на развитието или гадните хапчета. Cry

# 711
  • Пловдив
Успех, дано не върне назад!
Надявам се, че лекарите, които я наблюдават, са достатъчно гъвкави да търсят оптималния вариант на вид лекарство и доза, при който рискът от нежелани ефекти да е минимален. Не се ли приема за допустимо да останат някакъв малък брой пристъпи (при нея нали бяха от малките?), ако лекарството има по-малко странични ефекти за сметка на това? Предполагам, че не, де, иначе щяха да са го взели предвид.

# 712
  • София, Люлин-8
Ами от малките са, но за съжаление напоследък са по много в последния месец ми прави клъстери от по над 70 пристъпа, като е достигнала до 200-300 пристъпа дневно и то през няколко дни. В останалите дни са по по-малко 10-30 има рядко и дни в които не съм ги забелязвала, но за този период не съм забелязала да е върнала назад от пристъпите.

# 713
Нединка,след толкова тестове какво обяснение дадоха,къде е повредата. Не се тревожи за училище, ще се впише и ще учи. Поне на моето букви,цифри,писането  им е много занимателни и разчитам да се впише, но ще чакам да стане на седем. Поне тук имаме достатъчно време да станат по-големи. Тина,много съжалявам за приключенията с логопедите,вече можеше да сте отметнали една година упражнения.

Казаха, че нЕма проблем или поне няма такъв, който да обяснява забавянето на говоренето, така че би трябвало единствено с логопед да навакса изоставането. От май месец ходи по два пъти в седмицата и нещата се подобряват, но определено има какво да се желае. Детето много добре се разбира с логопедката, дори след ваканцията питаше кога ще ходим при нея, така че съм положително настроена. Пък да видим. Предполагам, че ще ходи поне до 1-ви клас, демек до есента на 2018 г.

романол, успех. Дано да не се върне назад, но едновременно с това пристъпите да затихнат. А дали хапчетата пречат на развитието - със сигурност се отразяват, но пък явно без тях е по-зле.

# 714
Здравейте,

Ще съм много признателна ако можете да ми препоръчате логопед, който има опит с малки деца.
Детето ми е почти на 3 години и има сериозно забавяне в говора.

Търся логопед, който има кабинет в центъра или южните квартали, защото логистично ще ми е много трудно да пътувам с детето.

Ние живеем в близост до Южния парк и ще съм признателна, ако можете да ме насочите към подходящ специалист, който да можем да посещаваме в близост до местоживеенето ни!  bouquet

Здравей, ние посещаваме Ива в Логопедика. Намира се в Лозенец и работи с малки (нашият го почнахме на 2 и половина), страхотна е Simple Smile

# 715
  • Sofia
Здравейте,

Ще съм много признателна ако можете да ми препоръчате логопед, който има опит с малки деца.
Детето ми е почти на 3 години и има сериозно забавяне в говора.

Търся логопед, който има кабинет в центъра или южните квартали, защото логистично ще ми е много трудно да пътувам с детето.

Ние живеем в близост до Южния парк и ще съм признателна, ако можете да ме насочите към подходящ специалист, който да можем да посещаваме в близост до местоживеенето ни!  bouquet
Изключих как се казваше тази логопедка, която работи точно до Южен парк, преди това беше в Пумпелина, някой да подскаже.

Аз се обадих в Пумпелина, но се указа, че нямат кабинет до Южен парк.

И аз ще съм признателна, ако дадете координати на логопед в южен район !!!  bouquet

# 716
+ 1 за Ива от Логопедика !

# 717
Яд ме е че изгубихме 1 година в лутане на доктори,психолози,психиатри....различни мнения...а детето се нуждае от помощ....  (през това време никой не се захвана да работи с детето ми)
 Според роднините това че психиатричната оценка ,която е леко умствено изоставане си остава за цял живот,ако сме я използвали,както и ТЕЛК.... Притесняват се да не би да е грешна.... Но детето ми видимо не отговаря на възрастта си... Не се стряскам нито от диагнозата,нито от този IQ тест... Психиатъра каза че за много кратък период от време със специалисти,детето ще дръпне много бързо
Тепърва започваме седмична работа с логопед...съветва ни напролет да направим консултацията с невролог,че детето се побърка от доктори....

# 718
  • София
Тина,всеки се стряска като му се каже,че неговото дете в неговото семейство е странно, и дори умствено изостанали,граничен интелект и т.н. Направи му Телк ,ако искаш да си помагаш с парите и ако искаш да защититиш детето си,ако има проблем в градината ,в училище. Но ако не искате,не му правете,това са двете предимства на Телк, не остава до живот и няма целия свят да знае. Аз не съм го водила на Телк,но ако има голяма разлика с нивото в училище,ще го водя. Дано логопедката знае какво прави,имате оценка на психиатър.

# 719
  • София
А какво пречат докторите на работата с логопед?
Работата си върви, ние от 2г и половина ползваме логопед, засега файда не виждам.
Вкъщи постигаме доста повече.

Общи условия

Активация на акаунт