Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 049
  • 799
  •   1
Отговори
# 720
Детето ми често боледуваше и сме обиколили доста пъти болници,доктори...голям стрес беше за него...Работа с логопед досега не сме имали,защото обиколихме 3 логопеда,които само казваха че не им се занимава с детето ми.... За 1 година какво ли не чух от всички....но най често срещаното беше ; '' момчетата се развиват по бавно ".....което въобще не е вярно

# 721
  • София
Може би е малка още и затова не виждаш резултат,дано скоро има ефект. При моето дете ефекта е огромен за година, при него остана активността и концентрацията,но това не знам дали някога се повлиява изцяло. Нещо му прещрака в главата и се намести до някакво приемливо ниво.

# 722
  • Варна
Ivankaka, какво правите вкъщи и как се справяш с двете госпожици - заедно ли ги занимаваш, поотделно ли?

# 723
  • София
Заедно абсурд. Поотделно, когато е възможно.

# 724
А какво пречат докторите на работата с логопед?
Работата си върви, ние от 2г и половина ползваме логопед, засега файда не виждам.
Вкъщи постигаме доста повече.

Според мен 90% от работата се върши у дома от родителите, а логопедът дава основно насоки и домашни. Ех, де да имаше вълшебни фунии  Crazy

# 725
tinna_st колко е голямо твоето дете, та за 1 год. на никой логопед не му се занимава с него. Ти и в други теми си писала, че не искат да се занимават с твоето дете, защото говорело по бебешки.
Според мен нещо не заслушваш какво ти казват логопедите.
С моето дете логопед започна работа когато беше на 1год. 10 месеца. И то не можеше нищо да говори, 3 думи случайни само. Не можеше да повтори нищо, езикът не му се обръщаше да каже звук. И никой логопед, не ни е отказвал работа, напротив. И много време не излизаше звук от устата му, на 3год имаше 20 думи в речника си, елементарни. Почти до 6-годишна възраст не му се разбираше какво казва, говореше по бебешки, и все още много трудно я разбират. И пак логопед се занимава активно с нея. От 2-3 месеца забелязвам сериозно дръпване напред

# 726
  • София
На мен една известна софийска логопедката ми каза,че няма да работи с нас без диагноза. После видях невероятния и подход да дърпа и влачи детето,за да му покажела авторитет. До днес се чудя,защо не я ударих тогава. Тя дано не преподава на студентите си подхода с влаченето на деца,навярно е нещо по което е и сертифицирана. Градинската логопедка отказа да работи,защото и се видя сложно,но е честно да не ни губи времето. Може би и Тина е попадала на такива.

# 727
Аз също се срещнах с трима, преди да се спрем на нашата, но никоя от тях не ни е отказвала да работи с детето. Също и на мен ми търсиха диагноза. И тримата, при които ходихме ни търсиха диагноза. Не смятам , че това е било проблем, посетихме специалисти, получихме диагноза. Но и за мен това също е непонятно, досега да не са го завели на детски невролог. Те са го водили на много доктори, но не и невролог. Все пак при неговорещо дете, преглед при невролог си е стандарт, освен психолог и психиатър. На нея и препоръчват невролог, но те отказват newsm78.
Всъщност познавам дете, което ходеше на логопед, имаше забавяне с проговарянето, логопедът не им беше искал диагноза. Ходеше си на занимания заедно с моето, при един и същи логопед, различни часове, колкото моето е на години, вече няма нужда от логопед. Но то си зависи от диагнозата в крайна сметка.
А и в техния град, който също е областен, предполагам има повече логопеди, защо трябва да губят време?

Последна редакция: нд, 22 яну 2017, 21:05 от laurentin

# 728
  • София
Да,всъщност факт е че детския невролог е първото място за водене. Може всичко друго да се отложи, но невролог трябва да види дали няма нещо,което може с терапия от невролог да се повлияе. И е най - краткия преглед, поглеждат детето ,  не се ходи много пъти. Моето си поигра с невроложката не повече от 15 мин. Тя му даваше да рисува,следеше дали изпълнява. Той беше малък,но мина много бързо.

# 729
  • София
На нас не ни искат диагноза логопедите.

# 730
tinna_st колко е голямо твоето дете, та за 1 год. на никой логопед не му се занимава с него. Ти и в други теми си писала, че не искат да се занимават с твоето дете, защото говорело по бебешки.
Според мен нещо не заслушваш какво ти казват логопедите.
С моето дете логопед започна работа когато беше на 1год. 10 месеца. И то не можеше нищо да говори, 3 думи случайни само. Не можеше да повтори нищо, езикът не му се обръщаше да каже звук. И никой логопед, не ни е отказвал работа, напротив. И много време не излизаше звук от устата му, на 3год имаше 20 думи в речника си, елементарни. Почти до 6-годишна възраст не му се разбираше какво казва, говореше по бебешки, и все още много трудно я разбират. И пак логопед се занимава активно с нея. От 2-3 месеца забелязвам сериозно дръпване напред

Здравей! Детето ми е на 4 годинки. Логопеди не искаха да се занимават с него,защото първо няма диагноза,не знае нищо за възрастта си и по принцип не се занимават с деца говорещи на бебешки... Знаеш ли какво ми каза едната логопедка : много ти е глупаво детето!.... Никоя от тях не ми е дала съвет върху какво да работим с детето.... Извинявай ,ама ти би ли се вслушала в думите на някой,който обижда детето ти... Добре че поне открих психоложка,която ме насочи какво да правим  и ни обясни че може причината за неговоренето на детето е това че не е посещавал ясла и градина...
 Ами побърках се вече... В нашия град няма специалисти, затова все ходихме по други градове за мнения и препоръки...
Сега започваме работа с логопед . Миналия ден направихме втора среща. Обясних й при колко логопеди го водих малкия,а тя ми каза че на тях не им изнася да работят с деца говорящи на бебешки,много по трудно е.И ни насочи да работим с пластелин,да правим човече,да показва частите на тялото си( той ги знае,но не го показва на всеки) Каза ни да изчакаме до напролет за невролог,до тогава може да имаме напредък.

# 731
  • София
На много ти е глупаво детето,директно получава шамар. Иначе всички тук сме почнали от нищото т.е малко са знаели за възрастта си, но се започва учене. Разликата е,че другите деца го научават с лекота, а не говорещите специално им се налива с фуния.

# 732
А за невролог, лопедката ни съветва да отидем в Пловдив. За нея там са по големи специалисти. Моля съвет и за невролог,че и това да преценя от сега

# 733
 ivankaka, това, че не ви искат диагноза може само да ви радва.
Както писах, при нашата логопедка имаше дете, на което тя не му беше търсила диагноза, детето я посещава 2 год. и вече си говори добре. Но то е и нямало диагноза, само забавяне с проговарянето, което с малка помощ от логопеда се оправи.
А лошото е ,че тук сме в подфорум за деца с увреждания и хронични заболявания и при нашите деца малко помощ не е достатъчна, трябва повече помощ. А хубаво би било да бяхме в подфорум "нашите деца", та нека темата и там да беше трудно проговаряне.
Важното е все пак и при нашите деца рано или по-късно да се случи говоренето Praynig

# 734
ivankaka, това, че не ви искат диагноза може само да ви радва.
Както писах, при нашата логопедка имаше дете, на което тя не му беше търсила диагноза, детето я посещава 2 год. и вече си говори добре. Но то е и нямало диагноза, само забавяне с проговарянето, което с малка помощ от логопеда се оправи.
А лошото е ,че тук сме в подфорум за деца с увреждания и хронични заболявания и при нашите деца малко помощ не е достатъчна, трябва повече помощ. А хубаво би било да бяхме в подфорум "нашите деца", та нека темата и там да беше трудно проговаряне.
Важното е все пак и при нашите деца рано или по-късно да се случи говоренето Praynig
Добрите логопеди не искат официално поставена диагноза. Тя за какво би им служила в работата, апропо? Искането за диагноза поне на мен ми говори за липса на професионализъм и си е чисто признание, че  логопедът не е в състояние сам да диагностицира проблемите на детето и да работи върху тях.

Общи условия

Активация на акаунт