Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 031
  • 799
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Здравейте 😊 Като говорите за невролог как преминава прегледа там. Преди 6м ходихме тя уж го наблюдаваше нищо му нямало на детето и ни препоръча да посетим психолог . Сега отново предстой ходене на невролог и психолог. Може ли да препоръчате някои невролог ?

# 736
Бена82 а за какво ви е пак невролог?

# 737
  • София
ivankaka, това, че не ви искат диагноза може само да ви радва.
Както писах, при нашата логопедка имаше дете, на което тя не му беше търсила диагноза, детето я посещава 2 год. и вече си говори добре. Но то е и нямало диагноза, само забавяне с проговарянето, което с малка помощ от логопеда се оправи.
А лошото е ,че тук сме в подфорум за деца с увреждания и хронични заболявания и при нашите деца малко помощ не е достатъчна, трябва повече помощ. А хубаво би било да бяхме в подфорум "нашите деца", та нека темата и там да беше трудно проговаряне.
Важното е все пак и при нашите деца рано или по-късно да се случи говоренето Praynig
Добрите логопеди не искат официално поставена диагноза. Тя за какво би им служила в работата, апропо? Искането за диагноза поне на мен ми говори за липса на професионализъм и си е чисто признание, че  логопедът не е в състояние сам да диагностицира проблемите на детето и да работи върху тях.
Това е и моето мнение.

# 738
  • София
Бена82 а за какво ви е пак невролог?
Искат ни от ДГ становище. Пък си мисля че е хубаво профилактично може да вижда нещо което аз пропускам.

# 739
  • София
За какво им е становище,за какво ще го ползват.

# 740
Невролог едва ли ще ви свърши работа - те не правят оценка на детското развитие, просто снемат неврологичния статус и евентуално ЕЕГ може да направят. По отношение на проблеми в развитието /освен, ако не е нещо органично/, не бих разчитала на мнението им. Това го казвам от личен опит.

# 741
  • София
Зависи за каква диагноза са съмненията. Ако е за нещо неврологично, би трябвало невролог да даде становище.

# 742
За самата работа на логопеда диагнозата дали му трябва не знам, не съм специалист. Не знам дали прилагат различни техники. По-вероятно да прилагат. Ето нашата на друго дете не е искала, работи си с детето, оправи се детето, сигурно има и други такива. Дай боже да са повече! В групата на детето има деца, с които работи градинската логопедка, и са си без диагнози, и си работят
Лошото е, че ние сме с диагноза и сме в този подфорум. Лошото е, че все още сме далеч от връстниците. А как ми се иска да не сме

# 743
  • София
Едва ли прилагат различни техники. Всеки логопед си работи по негов си метод и ако откаже работа с някое дете, то е защото това дете не може да се впише в методите на логопеда. Това са ми наблюденията.
Аз с двете си деца съм посещавала 2 вида логопеди. Едното го водих при логопед, който работи изцяло с методи за развитието на фината моторика. Сама прецених, че този логопед не става за другото ми дете, при което фина моторика липсва, с нея засега посещаваме логопед, който разчита на звукостимулация.
Но моите деца са още малки, при по- големи деца, може да е различно.

# 744
  • София
За какво им е становище,за какво ще го ползват.
За комисиите от РИО които идват. Аз също си мисля да не е някакъв  неврологичен  проблем. Чесно да ви кажа вече незнам какво да си мисля и до колко са специалисти всички при които съм ходила. Само го наблюдават и констатират това което и сама виждам че е назад с развитието и  му куца  фина меторика. расте бавно това дете и това си е. Зъби последни два се опитват да излязат и едно слюноотделяне ужас. Толкова се притеснявам вече е на 4 години. Преди време рязахме юздичка под езика , така и не разбрах дали е достаъчно кръцната дали от това има някакъв проблем незнам Sad

# 745
  • Пловдив
   За първи път чувам епикризи или диагнози да се представят директно в детска градина или училище. Има си комисии за тази работа.
   Родителят може да реши да сподели проблема с учител, директор, училищен психолог или лекар, но това е лично негов избор, никой не може да ме накара да нося диагнози в писмен вид, а и никой освен лекар не е компетентен да ги чете и анализира.

# 746
Здравейте, позната на семейството ни, мед.сестра, ни посъветва да заведем детето на ЯМР на глава,за да се види има ли някакъв видим проблем.Някой от вас прибягвал ли е до такова изследване? Чудя се какво да правя, но това е поредния човек който ме "филмира" Sad. P.S.Писах преди,че става въпрос за вече 4 г.детенце с опити за говорене, но малко от нещата които казва на китайски,успяваме да разберем.Това пречи на общуването с другите деца в градината и той се оказва изолиран Sad

# 747
  За първи път чувам епикризи или диагнози да се представят директно в детска градина или училище. Има си комисии за тази работа.
   Родителят може да реши да сподели проблема с учител, директор, училищен психолог или лекар, но това е лично негов избор, никой не може да ме накара да нося диагнози в писмен вид, а и никой освен лекар не е компетентен да ги чете и анализира.

Този път ме изпевари  Hug
На  Рио му трябва документ (ЛКК или тлк) издадено по направление на заболяването ( може да е от психиатър може да е невролог ако заболяването позволява посещение на детско заведение ) и не им влиза в работата как е постигнат този документ. От невролог пък да искат становище това е съвсем неприемливо. По презумция - щом няма предоставен документ значи детето няма проблеми, и никой не може да ви накара да го признаете или да ви пресира по въпроса. Знайте си правата - това е важно!

Същото важи и за училище. Примерно ни казаха че дори не е наложително да предоставяме амбулаторен лист за отсъствията към извинителната бележка , понеже може да е по причина, която не искаме на бъде споделена масово.

Последна редакция: вт, 24 яну 2017, 07:38 от _re_ge

# 748
  • Пловдив
Аз вече съм в шах и мат.Някой искаше мнение за пловдивски невролог.Сега ще дам за общо 3.Първо бяхме при др.Пискова.Тя е строгичка,но обърна доста внимание на детето.Тя заключи хиперактивност с дефицит на внимание.Тази вечер,шест месеца по-късно,бяхме за второ мнение при проф.Иванов.Целият преглед фактически се проведе от др.Йорданова,която надълго и широко разпитва какво прави и не прави детето.Прегледа го с чукче.Наблюдаваше го.Тя заяви леки аутистични черти,които били под съмнение тъй като трябвало по-дълго обседване.След това следваше кабинета на проф.Иванов.Там прегледа се състоеше в това той да чете какво е написала др.Йорданова.Зададе 2-3 въпроса.Погледна детето ми изпод очилата и заключи АУТИСТ.Е бога ми цялата тази история беше безсмислено мъчение за детето.Часът ни беше за 18:30 а от кабинета излезнахме в 22:10(като вярвайте ми сме стояли вътре не повече от половин час).Целият преглед наподобяваше малко на "развален телефон".Аз съм казала едно той е писал съвсем др.И така ние сме с три различни диагнози от трима невролози.С това се изчерпва опитът ми с прехвалените пловдивски невролози.От тук на татък работа с логопед и да се надяваме да оборим диагнозата на професора(в което съм сигурна).

# 749
  • София

Този път ме изпевари  Hug
На  Рио му трябва документ (ЛКК или тлк) издадено по направление на заболяването ( може да е от психиатър може да е невролог ако заболяването позволява посещение на детско заведение ) и не им влиза в работата как е постигнат този документ. От невролог пък да искат становище това е съвсем неприемливо. По презумция - щом няма предоставен документ значи детето няма проблеми, и никой не може да ви накара да го признаете или да ви пресира по въпроса. Знайте си правата - това е важно!

Същото важи и за училище. Примерно ни казаха че дори не е наложително да предоставяме амбулаторен лист за отсъствията към извините луната бележка , понеже може да е по причина, която не искаме на бъде споделена масово.
Лошото че не си знам правата.Иначе имат епикриза от психолог които препоръчва работа с ресурсен или логопедична детска . Думите бяха колко повече документи имаме в досието толкова по-добре за да си оправдаем разходите за ресурсния , психолога и Логопеда които полагат грижи няколко часа седмично за детето( до момента бяха 2 часа за цяла седмица)

Общи условия

Активация на акаунт