Тоскана, Италия /Тема 2/

• 92 729
  • 777
  •   1
Отговори
# 750
Здравейте! Хванала съм се да чета откъм 36-та страница, но съм до никъде, а трябва да се насоча към основни неща, за да знам къде да се настаним. Та, имам следните въпроси:
1. Плануваме 6 нощувки в Тоскана/ Чинкуе Тере - къде да гледам за нощувки и в двата района, като фактор ми е да не е много скъпо и да можем да ползваме обществен транспорт до съседните градове и градчета - за Тоскана, Флоренция ли е това място?
2. Прочетох последните коментари в темата и след опита ми с Неапол и Амалфийско крайбрежие, се притеснява - ще имаме ли пълноценно разглеждане, ако сме с обществен транспорт?
Благодаря ви!
За разглеждане на Тоскана, определено района на Сан Джиминяно е най-подходящ за нощувка. Есетсвено и Флоренция за която ви трябват два дни. За Чинкуе тере, ще дам  отчет следващата седмица, но ние сме планирали 3 нощувки в Пиза и от там един от дните да се разходим с влак през селцата. Не успях да намеря добро място за спане в Ла Специя, което също е подходящо място като отправна точка за Чинкуе тере.
Може ли да споделите кои местенца сте си набелязали за посещение с влак? Аз срга планирам нашата екскурзия и се чудя ще може ли в един ден да съчетаем Сиена и Лука, или пък Флоренция....
Благодаря предварително!

# 751
Сиена и Лука са в различни посоки. Сиена е за ден. За Лука може и половин, вижте есно сладко артградче в тая посока - Пиетрасанта. Или се разходете до Виареджо.

# 752
Регионалните влакове Флоренция - Пиза с каква честота са?

# 753
  • София
Регионалните влакове Флоренция - Пиза с каква честота са?
Много редовни - поне по два на час. В пик - и по 3-4 на час.

# 754
Ооо, много ми се остава за нощувките в Кортона или Сан Джиминяно, но след Неапол, наистина искам да сме в по-уреден транспортно град. Иначе, вариант е да наемем кола, че ще е най-оптимално за разглеждане, е ясно, но как стоят нещата на практика - лесно ли е за шофиране, защото за Неапол и Амалфийско крайбрежие не бих наела. Също има ли къде да се паркира и каква е цената, ние сме 4-ма.
За Чинкуе Тере и аз си мислех, че може да сме в Пиза, но пък да пътуваме и трите дни, знам ли. Ще чакам да кажете как е.
За разглеждане на Тоскана, определено района на Сан Джиминяно е най-подходящ за нощувка. Есетсвено и Флоренция за която ви трябват два дни. За Чинкуе тере, ще дам  отчет следващата седмица, но ние сме планирали 3 нощувки в Пиза и от там един от дните да се разходим с влак през селцата. Не успях да намеря добро място за спане в Ла Специя, което също е подходящо място като отправна точка за Чинкуе тере.

Наемете си кола,смело! Нищо,ама нищо общо няма шофирането ,движението и като цяло сериозността, с Неапол  и Амалфийското крайбрежие.
 Абсолютно винаги  из Тоскана сме с кола. Неапол е единственото място в цяла Италия, където не препоръчвам  този начин на разглеждане. Simple Smile

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 10:05 от Mirella27

# 755
Ооо, пак Вие ми помагате, Mirella, много благодаря!!! Имате ли препоръка за компания? Каква е цената за ден, аз си мисля, че може и да ни е по-изгодно, даже, при положение, че сме 4-ма. А вариант ли е с кола около Чинкуе Тере?
Ооо, много ми се остава за нощувките в Кортона или Сан Джиминяно, но след Неапол, наистина искам да сме в по-уреден транспортно град. Иначе, вариант е да наемем кола, че ще е най-оптимално за разглеждане, е ясно, но как стоят нещата на практика - лесно ли е за шофиране, защото за Неапол и Амалфийско крайбрежие не бих наела. Също има ли къде да се паркира и каква е цената, ние сме 4-ма.
За Чинкуе Тере и аз си мислех, че може да сме в Пиза, но пък да пътуваме и трите дни, знам ли. Ще чакам да кажете как е.

Наемете си кола,смело! Нищо,ама нищо общо няма шофирането ,движението и като цяло сериозността, с Неапол  и Амалфийското крайбрежие.
 Абсолютно винаги  из Тоскана сме с кола. Неапол е единственото място в цяла Италия, където не препоръчвам  този начин на разглеждане. Simple Smile

# 756
Цената варира и зависи от много фактори.
 Потърсете в  старите ми постове, писала съм многократно за наемане на кола от летището в Болоня Simple Smile

# 757
Добре, ще разровя назад и предполагам, че същото важи и за летището в Пиза?
Цената варира и зависи от много фактори.
 Потърсете в  старите ми постове, писала съм многократно за наемане на кола от летището в Болоня Simple Smile

# 758
Здравейте, имам въпрос към ползвалите рент а кар в Тоскана. Даже два.
1. Задължително ли е да имаш кредитна карта?
2. Ако платиш пълна застраховка задържат ли ти депозит?

Преди няколко години съм вземала кола с дебитна корта няколко пъти, но никога не съм плащала пълна застраховка и са ми спирали депозит, който после връщат  обаче сега навсякъде чета, че за тая цел искат кредитна карта. Само, че има една подробност, за която ще бъда благодарна на живеещите в Италия да пояснят, а именно в Италия няма карти, които се казват дебитни, те пак са дебитни, но те ги наричат кредитни. Така ли е?

Благодаря

# 759
Сиена и Лука са в различни посоки. Сиена е за ден. За Лука може и половин, вижте есно сладко артградче в тая посока - Пиетрасанта. Или се разходете до Виареджо.
Точно Пиетрасанта ми е в главата и съм си навила на пръста да я видя, заради статуята на Есмералда

# 760
  • Бургас
В неделя се завърнахме от Флоренция. Наехме кола за разходка до Сан Джимияно и Сиена. От Сицили бай кар, за един ден с пълна застраховка. Излезе ни мисля 75 евро. Запазихме Фиат 500 с ръчни скорости, дадоха ни Шкода Октавия с автоматични. Върнахме колата в 9 вечерта, депозита ми - 100 евро върнаха в 23 часа. Получих СМС от електронното банкиране. С кредитна карта съм. Дори не излязоха на паркинга да огледат колата. Резервацията и плащането направихме онлайн предварително. Даже хванахме някаква великденска промоция.

# 761
Наемали сме може би 4 -5 пъти кола в Италия, никога с пълна застраховка, винаги с кредитна карта, аз мисля, че с дебитна въобще не можеше, почти никога не са я гледали обратно, т.е. само връщаш на паркинга.
Относно пътищата - Тоскана няма нищо общо с Неапол и Амалфи, където червен светофар нищо не значи. Ако притеснението е за теснотия - щом ние минахме с кемпер 7,20м. не знам какво ви притеснява.
Чинкуе тере не са за кола - избирате си изходна точка и влак или пеша.
В общо линии както горе казаха -  смело напред, няма от какво да се притеснявате, аз разбрах, че липсва шофьорска книжка и това е причината да се търси друг транспорт, но ако не е така няма смисъл да пътувате по друг начин.

# 762
Здравейте, имам въпрос към ползвалите рент а кар в Тоскана. Даже два.
1. Задължително ли е да имаш кредитна карта?
2. Ако платиш пълна застраховка задържат ли ти депозит?

Преди няколко години съм вземала кола с дебитна корта няколко пъти, но никога не съм плащала пълна застраховка и са ми спирали депозит, който после връщат  обаче сега навсякъде чета, че за тая цел искат кредитна карта. Само, че има една подробност, за която ще бъда благодарна на живеещите в Италия да пояснят, а именно в Италия няма карти, които се казват дебитни, те пак са дебитни, но те ги наричат кредитни. Така ли е?

Благодаря

Обикаляме Италия с кола. Вкл. Тоскана. Наемаме само от GoldCar. При сключване на пълна застраховка отпада изискването за депозит. Винаги резервирам и плащам само от сайта им, никога от посредници. Причината е, че ти си плащаш пълна застраховка към посредника, но от компанията не признават застраховки, направени извън офиса им. Затова си удържат депозит. При щета си дърпат парите, а ти се оправяй с посредника. Дори да е много коректен, пак си е време в чакане, пращане на документи и т.н. На повечето летища имат и услугата Key&Go - вземаш си ключовете от автомат на терминала, пускаш ги накрая в нещо като пощенска кутия. Не се занимаваш с офиси и чакане. Ние имаме кредитна карта и с нея извършваме всичко. Тя е на името на съпруга ми, който е и шофьор. Вече няколко пъти наши приятели резервират, но кредитната карта е на името на съпругата. Уж пише, че трябва задължително да бъде на титуляра, но при плащане предварително я приема и няма никакъв проблем.
GoldCar има доста негативни оценки в Гугъл, но първият път букнах тях заради препоръка в този форум, друга тема. После се зачетох повече в негативните коментари и установих, че те са 90% от хора, наели чрез посредник и недоволстват, че въпреки пълна застраховка им е удържан депозит, а след това са им дърпани пари за щети.

# 763
За Петте земи е най-удобно да си нощувате в Ла Специя. Голям град, а и от там ще можете да си вземете влака до селата.
Също така ще можете да вземете и автобус или корабче до Портовенере, което не е вързано с влака за Чинкуе терре, но според мен е първото, което заслужава внимание.

Знаете, че ако морето позволява е супер едната посока да я направите с корабче, нали? От морето гледките са различни. Ние не успяхме и затова ще се връшаме пак.

За Италия бих препоръчала да огледате и цените в Ренталс, но все пак да наблегнете и на Gold car през техния сайт.
Вземали сме и вземаме коли и по двата начина. През ренталс обаче винаги после на място при доставчика доплащаме и пълна застраховка. Услугата на Голд с ключовете от автомат е задължителна на някои италиански летища, на които опашките по гишетата са страховити.

В Тоскана и Петте земи винаги предварително си проучвайте в Гугъл къде са паркингите. Добре отбелязани са и това спестява време. Всички малки градчета имат паркинги. Не ви съветвам да се фокусирате върху търсене на безплатните места. Малко са и ще загубите време.

Ние и Неапол, и Амафийското крайбрежие сме го минавали с кола под наем. Не ни беше никакъв проблем, но и нямаше чак такива задръствания, защото бяхме пролетта.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 09:28 от Аncy

# 764
Много благодаря на всички, много полезно! Naneto, ще се вслушам и ако наемаме, ще е само за Тоскана. Реална и крайна цена ли е $160 за 3 дни и 4 души (зададох търсенето в TripAdvisor), взета от летището в Пиза? Искаме да си направим сметкa отсега, защото ако сме с кола, можем да нощуваме и в Сан Джиминяно или Кортона. Колко излизат паркингите за ден?

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 14:22 от anmasu

Общи условия

Активация на акаунт