Тоскана, Италия /Тема 2/

• 92 938
  • 777
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Здравейте, сега виждам темата и започвам да чета. Тоскана ми е мечта отдавна, но ми се иска да отседнем в някое малко типично градче/селце, в стара къща, а всичко, което разглеждам, е далеч от ЖП транспорт. Ако някой има опит с място близо до ЖП гара или друг обществен превоз, ще съм благодарна.

# 721
Здравейте, сега виждам темата и започвам да чета. Тоскана ми е мечта отдавна, но ми се иска да отседнем в някое малко типично градче/селце, в стара къща, а всичко, което разглеждам, е далеч от ЖП транспорт. Ако някой има опит с място близо до ЖП гара или друг обществен превоз, ще съм благодарна.
Съжалявам ако Ви разочаровам, но няма как да усетите Тоскана, разчитайки на железопътен транспорт. Нужна е кола и да хванете пътя 😀 между хълмове и градчета.

# 722
  • София
Ние бяхме в много хубава вила, но с рент а кар.

# 723
  • Пловдив
Тоскана ми е мечта отдавна, но ми се иска да отседнем в някое малко типично градче/селце, в стара къща, а всичко, което разглеждам, е далеч от ЖП транспорт. Ако някой има опит с място близо до ЖП гара или друг обществен превоз, ще съм благодарна.
Моето предложение е Лука. Има много удобен ЖП транспорт - на 25 мин. е от Пиза и на час и половина от Флоренция.  Гледките дори и с влак са невероятни!
Лука е родният град на Пучини. Има стара част, оградена с крепостни стени и нова част. Отседнахме в старата част, в стара къща на гредоред с много автентичен интериор. Тесните улички са очарователни. Кулата с маслинови дръвчета, площадът Амфитеатро и многобройните катедрали са емблематични за града.
Може да прочетеш пътеписи на пътешественици за града, включително и на български.
А моите лични фото спомени публикувах тук:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1574053.345

# 724
Ние бяхме в много хубава вила, но с рент а кар.
А коя фирма ползвате за наемане на кола. Мен все ме е страх да не ми блокират огромни суми по картата.

# 725
  • София
Ами ние платихме някаква пълна застраховка към самата фирма и не са блокирали нищо. Трябва да погледна кои бяха. Може би Gold car, но малко говоря наизуст.

# 726
Вече няколко пъти в Италия ползваме GoldCar и нямаме проблеми. При сключване на пълна застраховка няма депозит. Блокират ти само 100 евро за гориво и ги разблокират щом върнеш колата с пълен резервоар. Никога не резервирайте през посредник, само директно на сайта. Когато сключите договор и застраховка, била тя и най-добрата, през посредник, от компанията не я признават и все пак изискват депозит в размер на (ще излъжа) около 800 евро. При щета те си удържат сумата от депозита и после Вие се оправяйте с посредника. Дори да е много коректен, пак има едно размотаване с документи, огледи, чакане и т.н. Другият вариант е да сключите пълна застраховка и с компанията, в което вече няма смисъл - два пъти едно и също.
Тоскана без кола не е Тоскана, а просто няколко туристически града. За мен Тоскана са малките селца и полята наоколо. Дори Флоренция, която срещам често като 'перлата на Тоскана' за мен няма нищо общо с моята представа. Дали защото ходихме там лятото и около Дуомото имаше повече хора от дербито Левски - ЦСКА, не знам, но не усетих нищо от Тосканския дух там. За сметка на това отделихме друго пътуване само на Тоскана, през месец май и беше уникално. Но задължително с рент-а-кар. Няма друга възможност.
Примерно най-любимото ми място на света (не преувеличавам), в снимката по-долу е насред нищото. Няма как градски транспорт да те заведе до там.

Скрит текст:

За да не пиша втори пост.
Видях, че в коментара под моя се посочват други две компании за рент-а-кар. За Sicilybycar бях чувала, за другата не и отворих да разгледам. И само едно сравнение - зададох на двата сайта (Noleggiare и GoldCar) абсолютно едни и същи параметри за летище, дати, час, еднакви автомобили, пълни застраховки и екстри. Цената при първите е 320 евро, при вторите 150 евро. Мисля, че ще бъде полезна тази информация. Разбира се, говорим за конкретен период - другата седмица, от понеделник до петък, летище Бергамо 08.30-08.30, Фиат Панда. Възможно е напълно при друга дата, дестинация и условия, именно GoldCar да бъдат по-скъпи.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 17:38 от Змимка

# 727
Два пъти сме пътували из Тоскана с рент-а-кар.
Първия път, 2019 г., ползвахме Sicily by car. Втория път, 2023 г., искахме отново с тях, но наличните коли бяха много скъпи и се обърнахме към Noleggiare. Доволни сме и от двете компании - отлична организация по получаване и връщане на автомобила, бързо обслужване и блокиране на много приемлива, неголяма сума (бяхме с пълна застраховка), която освобождават в момента на връщане на колата.

Потврърждавам, че Тоскана се разглежда с кола. Ние спяхме в малки селски мини хотелчета, бивши фермерски къщи (в Кианти, край Монталчино, край Волтера). Атмосферата е наистина автентична, завладяваща и запомняща се. Пейзажите са неописуеми, особено в свежите сутрини Heart
Няма обаче друг начин да се насладите на това без кола.

# 728
Два пъти сме пътували из Тоскана с рент-а-кар.
Първия път, 2019 г., ползвахме Sicily by car. Втория път, 2023 г., искахме отново с тях, но наличните коли бяха много скъпи и се обърнахме към Noleggiare. Доволни сме и от двете компании - отлична организация по получаване и връщане на автомобила, бързо обслужване и блокиране на много приемлива, неголяма сума (бяхме с пълна застраховка), която освобождават в момента на връщане на колата.

Потврърждавам, че Тоскана се разглежда с кола. Ние спяхме в малки селски мини хотелчета, бивши фермерски къщи (в Кианти, край Монталчино, край Волтера). Атмосферата е наистина автентична, завладяваща и запомняща се. Пейзажите са неописуеми, особено в свежите сутрини Heart
Няма обаче друг начин да се насладите на това без кола.

Точно в Монталчино ни беше 'базата' и всеки ден обикаляхме. Разкош, спокойствие....уникално Green Heart

# 729
Пиза е градът, който почти не ме впечатли от цяла Италия, предвид, че съм била над 15 пъти навсякъде в Италия  Не знам защо точно, но Пиза ми е най-слабия град. Сиена и Сан Джиминияно бих избрала вместо Пиза. А между двата, ако трябва да избирам, бих избрала Сиена.
Лука също си струва, но е по-отдалечен от Флоренция.

Потвърждавам, че Тоскана е за кола. Да се разходиш из тосканските хълмове, да си купиш вино и зехтин от някое стопанство, да вечеряш сред полетата на Тоскана в някоя от къщите, предлагащи такива оферти ...
Никоя друга област не изисква толкова кола, понеже транспортът им е добър, но Тоскана си е за кола, истинската Тоскана. И гам трябва да се движиш не с влак, а по магистралите и второкласните пътчета, защото навсякъде усещаш духа на Тоскана и виждаш специфични гледки, мното разсадници за расгения покрай пътя и е неповторимо изживяване,  поне за мен и всички, които са били с мен.
Неудобството е търсете на място за паркиране в по-големите градове, особено Флоренция.
Също така специално във Флоренция движението е ужас и дебнат за глоби за щяло и нещяло. Трябва да имаш кредитна карта за кола, не дебитна.
Относно спане, аз също предпочитам малко градче или къща близо до по-голям град, пълно е с такива.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 18:43 от unabella

# 730
Потвърждавам, истинската Тоскана само с кола! Ние направихме 10 дневна обиколна с кемпер, преди година и определено умирам да се върна там. Усещането е блаженство!
Имахме едни 2 дни, сами с най-красивата гледка на света!
Бяхме си намерили едно прекрасно място, съвсем случайно.
Иначе с кемпер може да се спре и по доста хубави места, повечето кемпстопове, бяха с гледка, и в близост до някое от малките по-неизвестни градчета! Рай за нас!
Моя мъж също не успя да усети Флоренция, заради тълпите...
Аз в миналото си имах едни прекрасни дни там и много си я харесвам.
Най-много зор видяхме в Сиена, с паркирането... едва намерихме.
Скрит текст:

# 731
Оставам с впечатлението, че не съм ходила в Тоскана, щом не съм била с кола.Може би не всеки харесва да обикаля по села и поляни, не бъдете толкова категорични.

# 732
  • София
И аз с молба за избягване на ултимативни и крайни заключения, доколкото те са напълно субективни.
Разбира се, темата е дискусионна и всички сме тук да споделяме собствените си впечатления. Но категоричността, че само с кола можело, не е полезна. Би разубедила желаещи да посетят, защото опитът ни е различен, както и склонността да се влияем от мнения. Което е грешка.

# 733
Въпросът беше за достъп с железопътен транспорт до типично тосканско малко селце/градче в стара къща. Това се случва с кола.
Всякакви назидателни писания  за въздържание от крайни мнения в свободно дискусионна тема не са приложими. Тоскана без кола може да е избор на всеки, но отсядане във стара ферма в тоскански градче , с влак, в общия случай не е вариант. (Ако ще започнете да ме оборвате, че може влак и n- броя регионални автобуси с неясно разписание или автостоп....ще Ви пожелая здраве! )

# 734
Здравейте,

Малко да насоча разговора в друга посока: кацаме късно вечерта в Пиза, съответно няма да можем да вземем Pisamover за транспорт до центъра на града. Има ли шанс за взимане на такси толкова късно от летището без предварителна резервация? Или евентуално за придвижване пеша?

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт