Тоскана, Италия /Тема 2/

• 91 821
  • 777
  •   2
Отговори
# 765
И цените директно от фирмата като взимаш кола са по-добри, ама ме притеснява тава с ключовете key&go

2 евро на час беше паркирането във Флоренция, покрай реката преди Ponte Vecchio, от другата страна на реката, по-далечко беше 1 евро на час

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 16:58 от unabella

# 766
  • София
Здравейте, имам въпрос към ползвалите рент а кар в Тоскана. Даже два.
1. Задължително ли е да имаш кредитна карта?
2. Ако платиш пълна застраховка задържат ли ти депозит?

Преди няколко години съм вземала кола с дебитна корта няколко пъти, но никога не съм плащала пълна застраховка и са ми спирали депозит, който после връщат  обаче сега навсякъде чета, че за тая цел искат кредитна карта. Само, че има една подробност, за която ще бъда благодарна на живеещите в Италия да пояснят, а именно в Италия няма карти, които се казват дебитни, те пак са дебитни, но те ги наричат кредитни. Така ли е?

Благодаря

Обикаляме Италия с кола. Вкл. Тоскана. Наемаме само от GoldCar. При сключване на пълна застраховка отпада изискването за депозит. Винаги резервирам и плащам само от сайта им, никога от посредници. Причината е, че ти си плащаш пълна застраховка към посредника, но от компанията не признават застраховки, направени извън офиса им. Затова си удържат депозит. При щета си дърпат парите, а ти се оправяй с посредника. Дори да е много коректен, пак си е време в чакане, пращане на документи и т.н. На повечето летища имат и услугата Key&Go - вземаш си ключовете от автомат на терминала, пускаш ги накрая в нещо като пощенска кутия. Не се занимаваш с офиси и чакане. Ние имаме кредитна карта и с нея извършваме всичко. Тя е на името на съпруга ми, който е и шофьор. Вече няколко пъти наши приятели резервират, но кредитната карта е на името на съпругата. Уж пише, че трябва задължително да бъде на титуляра, но при плащане предварително я приема и няма никакъв проблем.
GoldCar има доста негативни оценки в Гугъл, но първият път букнах тях заради препоръка в този форум, друга тема. После се зачетох повече в негативните коментари и установих, че те са 90% от хора, наели чрез посредник и недоволстват, че въпреки пълна застраховка им е удържан депозит, а след това са им дърпани пари за щети.

Аз не само в Италия взимам кола от Coldcar. Винаги с key&go. Много е удобно. Взимаш си от машина ключа. Блокират ти депозит за 100 или в Испания ми беше 50 евро и като я върна пак в кутия. До 24 часа ми връщат депозита.

# 767
Ще проверя в сайта. А цената, която ще видя, финална ли е или има и други някакви такси?
Здравейте, имам въпрос към ползвалите рент а кар в Тоскана. Даже два.
1. Задължително ли е да имаш кредитна карта?
2. Ако платиш пълна застраховка задържат ли ти депозит?

Преди няколко години съм вземала кола с дебитна корта няколко пъти, но никога не съм плащала пълна застраховка и са ми спирали депозит, който после връщат  обаче сега навсякъде чета, че за тая цел искат кредитна карта. Само, че има една подробност, за която ще бъда благодарна на живеещите в Италия да пояснят, а именно в Италия няма карти, които се казват дебитни, те пак са дебитни, но те ги наричат кредитни. Така ли е?

Благодаря

Обикаляме Италия с кола. Вкл. Тоскана. Наемаме само от GoldCar. При сключване на пълна застраховка отпада изискването за депозит. Винаги резервирам и плащам само от сайта им, никога от посредници. Причината е, че ти си плащаш пълна застраховка към посредника, но от компанията не признават застраховки, направени извън офиса им. Затова си удържат депозит. При щета си дърпат парите, а ти се оправяй с посредника. Дори да е много коректен, пак си е време в чакане, пращане на документи и т.н. На повечето летища имат и услугата Key&Go - вземаш си ключовете от автомат на терминала, пускаш ги накрая в нещо като пощенска кутия. Не се занимаваш с офиси и чакане. Ние имаме кредитна карта и с нея извършваме всичко. Тя е на името на съпруга ми, който е и шофьор. Вече няколко пъти наши приятели резервират, но кредитната карта е на името на съпругата. Уж пише, че трябва задължително да бъде на титуляра, но при плащане предварително я приема и няма никакъв проблем.
GoldCar има доста негативни оценки в Гугъл, но първият път букнах тях заради препоръка в този форум, друга тема. После се зачетох повече в негативните коментари и установих, че те са 90% от хора, наели чрез посредник и недоволстват, че въпреки пълна застраховка им е удържан депозит, а след това са им дърпани пари за щети.

Аз не само в Италия взимам кола от Coldcar. Винаги с key&go. Много е удобно. Взимаш си от машина ключа. Блокират ти депозит за 100 или в Испания ми беше 50 евро и като я върна пак в кутия. До 24 часа ми връщат депозита.

# 768
  • София
Ще проверя в сайта. А цената, която ще видя, финална ли е или има и други някакви такси?
[
[/quote]

Цената е финална в сайта на Coldcar.

# 769
Предполагам, че като избереш кола има обяснения около тези кутии - къде са, как са. Ама като за руси да има обяснения, че най-ме е страх да пристигнем в Болоня в 22 ч. и да не можем да си намерим колата.😁

# 770
Автоматите са точно до гишетата на компанията. И са като вендинг машини. Има указания на екрана. Никаква драма. Просто си носете резервацията. Освен това в 99% от случаите на гишето има човек, който да ви каже къде са паркирани колите. Ако не - питате на информацията на летището. Макар навсякъде да има огромни табели. Няма шанс да не се оправите. Просто спокойно и четете табелите. Моят мъж не го прави де. LaughingLaughingLaughingLaughing

# 771
А достатъчно ли е да избереш Basic вариант (който е двойно по-евтин) или най-добре да си е най-скъпият вариант (предполагам с най-висока застраховка):

# 772
Автоматите са точно до гишетата на компанията. И са като вендинг машини. Има указания на екрана. Никаква драма. Просто си носете резервацията. Освен това в 99% от случаите на гишето има човек, който да ви каже къде са паркирани колите. Ако не - питате на информацията на летището. Макар навсякъде да има огромни табели. Няма шанс да не се оправите. Просто спокойно и четете табелите. Моят мъж не го прави де. LaughingLaughingLaughingLaughing

Благодаря. Навих се на тая фирма. Ще докладвам.
Резервирах къща в полетата на Флоренция, нямам търпение.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 11:59 от unabella

# 773
А достатъчно ли е да избереш Basic вариант (който е двойно по-евтин) или най-добре да си е най-скъпият вариант (предполагам с най-висока застраховка):

Достатъчно за какво? Четете ги условията и си направете преценка преди да купите нещо. На сайта ясно ги има условията и какво е включено във всяка цена.

# 774
Не съм наемала кола досега, затова може въпросите да са много, досадни и неточни. Виждам какви са условията на сайта, но не разбирам каква е разликата - има базисна застраховка, която поема евентуално одраскване или пълна такава, която поема сериозно произшествие - и ако е така, практиката показва ли, че с частична застраховка, може да си спокоен (ясно, е че няма как да знаеш дали няма да имаш произшествие, недай си Боже!). Ще съм благодарна, ако някой може да разясни и да каже на практика как се случват нещата и как е направил избор за себе си. Ако не, и до тук ми беше полезна информацията! Хубав ден!

Достатъчно за какво? Четете ги условията и си направете преценка преди да купите нещо. На сайта ясно ги има условията и какво е включено във всяка цена.

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 17:10 от anmasu

# 775
  • София
Не съм наемала кола досега, затова може въпросите да са много, досадни и неточни. Виждам какви са условията на сайта, но не разбирам каква е разликата - има базисна застраховка, която поема евентуално одраскване или пълна такава, която поема сериозно произшествие - и ако е така, практиката показва ли, че с частична застраховка, може да си спокоен
Базовата застраховка е само за големите щети и е винаги със самоучастие. Покрива само големите щети (например при катастрофа). Задържат голям депозит, от който ще си вземат пари в случай на одраскване или нещо друго от малките щети. Затова е добре да има пълна застраховка. Тогава не мислиш за нищо друго. Депозитът, който взимат е колкото за 1 резервоар бензин в случай, че върнете колата празна.

Отделно застраховките могат да бъдат към фирмата, от която се взима колата или към външен застраховател. Ако е към външен застраховател, депозитът ще бъде голям (800-900 евро) и в случай на щета, ще вземат пари от него, а ние сами търсим парите си от външния застраховател. Това обикновено се случва, когато се наема кола през някой сайт за коли под наем, а не към самата фирма. Цените почти винаги са доста по-добри. Например ние сме си харесали един немски сайт и наемаме коли само през него. Но ако се случи щета трябва сами да си търсим парите от Алианц (почти всичките им оферти са с Алианц или дъщерна фирма).

При вземането на колата задължително се оглежда добре отвсякъде. Ако има някакви драскотини се снимат. Ако има служител, трябва да отбележи всичко на схемата с колата. Снима се и стрелката за бензина. Обикновено офертите са взимаш пълен резервоар и връщаш пълен. Това е и най-лесно за изпълнение. Но точно в Италия често се случва да дадат напълнен донякъде резервоар и да върнеш пак толкова. Simple Smile А това е трудно да се улучи. Simple Smile Ако върнеш по-малко ти взимат пари от депозита. Ако върнеш повече, имат бензин и за собствените си коли. Wink

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 17:44 от Таня67

# 776
# 777
Не съм наемала кола досега, затова може въпросите да са много, досадни и неточни. Виждам какви са условията на сайта, но не разбирам каква е разликата - има базисна застраховка, която поема евентуално одраскване или пълна такава, която поема сериозно произшествие - и ако е така, практиката показва ли, че с частична застраховка, може да си спокоен (ясно, е че няма как да знаеш дали няма да имаш произшествие, недай си Боже!). Ще съм благодарна, ако някой може да разясни и да каже на практика как се случват нещата и как е направил избор за себе си. Ако не, и до тук ми беше полезна информацията! Хубав ден!

excess означава самоучастие
примерно ако има самоучастие 300 евро, при щета вие плащате максимум 300 евро, нагоре го плаща застраховката (не се гледа одраскване или сериозно произшествие, а парите за поправка)
zero excess е без самоучастие и всичко се плаща от застраховката
понякога има изключения и за гуми, огледала има отделно ниво на застраховка, пише си ги тия неща ако е така.

най-често трябва кредитна карта, има и изключения - по острови, малки местни компании, понякога и големите не гледат картата, но всичко това зависи от компанията, общото правило е кредитна карта. Ако ви е важно - питате компанията.

Общи условия

Активация на акаунт