Тоскана, Италия /Тема 2/

• 92 947
  • 777
  •   1
Отговори
# 705
Тоскана не е Тоскана без т.нар Countryside
Crete Senesi, полетата от Гладиатор и селцата около тях.
Скрит текст:

Аз лично не съм фен на Флоренция. Може би защото имахме нещастието да я посетим през юли. Блъскаш се в хора при температура 45+, отделно всичко наоколо - сгради, пътища, монументи - от камък, който отдава допълнителна топлина. Опашката за Дуомото правеше пълен кръг и краят стигаше началото. Имаше няколко линейки, защото хора колабираха там.
Не знам ако я посетим през зимата дали няма да ми хареса. Били сме в Италия 20+ пъти, но кошмарът Флоренция през лятото ми е загнезден яко в главата.
Но Тосканските поля са ми на върха на класацията. Тя х обикаляхме началото на месец май. Зелено, спокойно, дишаш....
От населените места Пиенца ми е фаворит. Обожавам това селце.

# 706
Някой в района на Болоня да каже времето какво е.Виждам, че другата седмица го дават 20 градуса и дъжд.Чудя се   летни или есенни дрехи

# 707
Някой в района на Болоня да каже времето какво е.Виждам, че другата седмица го дават 20 градуса и дъжд.Чудя се   летни или есенни дрехи
И аз се двоумя, защото ще пътуваме за дълъг уикенд, но прогнозата се променя всеки ден, в негативна посока Simple Smile

# 708
Здравейте,
Благодаря за чудесната тема, Тоскана ми е свидна мечта, която се надявам в скоро време да сбъдна!
По този повод нахлувам тук с въпрос: планирам пътуване до Лаятико през юли догодина. Идеята ми е да посетя, живот и здраве, концертите на Маестро Бочели и семейството му в Teatro del Silenzio.  Тук обаче идват питанките ми:
Докъде е най-удобно да се лети със самолет: гледах оферти за Флоренция и Пиза, и от там съответно с влак до Лаятико.
Освен това виждам, че в Буукинг вече няма почти никакви свободни стаи и хотели за този период в градчето (защо ли? 🤔) Гледах в околните градчета, но се чудя от там как да се придвижа после.....Абе, много въпроси станаха, ако някой ми даде някакви напътствия, ще съм много благодарна! 😇

# 709
Здравейте,
Благодаря за чудесната тема, Тоскана ми е свидна мечта, която се надявам в скоро време да сбъдна!
По този повод нахлувам тук с въпрос: планирам пътуване до Лаятико през юли догодина. Идеята ми е да посетя, живот и здраве, концертите на Маестро Бочели и семейството му в Teatro del Silenzio.  Тук обаче идват питанките ми:
Докъде е най-удобно да се лети със самолет: гледах оферти за Флоренция и Пиза, и от там съответно с влак до Лаятико.
Освен това виждам, че в Буукинг вече няма почти никакви свободни стаи и хотели за този период в градчето (защо ли? 🤔) Гледах в околните градчета, но се чудя от там как да се придвижа после.....Абе, много въпроси станаха, ако някой ми даде някакви напътствия, ще съм много благодарна! 😇
До Пиза и Флоренция са Ви по два полета в посока.  Най-евтино и удобно е полет до Болоня и кола под наем. Черталдо и Поджибонси са много хубави градчета, но нямам представа каква ще е заетостта. Ако сте с кола може и във фермите наоколо. Друг е въпросът, че през юли времето е адско за туризъм и не разбрах дали само концертът е цел или обиколка на Тоскана. Ние сме били също в Печоли, което е близко и удобно за Лаятико, а и е интересен градски проект за даване на територия на модерно изкуство в исторически  населени места. Викопизано, също, е много интересно и удобно за целта Ви. Самата аз предпочитам атмосферата на по-югоизточната част на Тоскана, под Сиена, но да, без кола трудно си го представям.

# 710

Здравейте,
По този повод нахлувам тук с въпрос: планирам пътуване до Лаятико през юли догодина. Идеята ми е да посетя, живот и здраве, концертите на Маестро Бочели и семейството му в Teatro del Silenzio.  Тук обаче идват питанките ми:
До Пиза и Флоренция са Ви по два полета в посока.  Най-евтино и удобно е полет до Болоня и кола под наем. Черталдо и Поджибонси са много хубави градчета, но нямам представа каква ще е заетостта. Ако сте с кола може и във фермите наоколо. Друг е въпросът, че през юли времето е адско за туризъм и не разбрах дали само концертът е цел или обиколка на Тоскана. Ние сме били също в Печоли, което е близко и удобно за Лаятико, а и е интересен градски проект за даване на територия на модерно изкуство в исторически  населени места. Викопизано, също, е много интересно и удобно за целта Ви. Самата аз предпочитам атмосферата на по-югоизточната част на Тоскана, под Сиена, но да, без кола трудно си го представям.
Kepeva, изключително много Ви благодаря за изчерпателната информация. Да, само концертите са ми целта на този етап, иначе за обиколка на Тоскана и разглеждане на всичките й прелести ще има съвсем отделно пътешествие, надявам се! 😉
Ще разгледам предложенията Ви обезателно! Мерси! 😊

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 21:41 от florin4eto

# 711
  • Пловдив
Здравейте,
По този повод нахлувам тук с въпрос: планирам пътуване до Лаятико през юли догодина. Идеята ми е да посетя, живот и здраве, концертите на Маестро Бочели и семейството му в Teatro del Silenzio.  Тук обаче идват питанките ми:
Без кола ще е много трудно, освен ако не спите в Лаятико, ние кацнахме в Болоня и с кола под наем обикаляхме района, нощувките ни бяха до Сан Джиминяно, на 40мин път от Лаятико. Хотела резервирах януари и   почти нямаше места за датите около концерта, но беше все пак юбилеен. Имаше доста българи с организирани екскурзии, проверете и този вариант.

# 712
Посещавали ли сте Тоскана през зимата? Какви температури можем да очакваме? Предполагам, че няма да видим красивите зелени поля, които видяхме през май месец, преди година, но пак ми се пътува натам.. И се чудя дали е добра идея?
Обмислям да го комбинираме с Чинкуе Тере и Ла Специя.

# 713
Привет отново!
Аз пак влизам с въпрос. Пътуването ми до Тоскана е почти уредено, аз обаче в последния момент се сетих да питам нещо.
Майка ми е върла пушачка, а четох, че искат в Италия да въведат забрана за пушене навсякъде, дори и навън.
 Това валидно ли е вече насякъде и да отписвам ли втория пътник в такъв случай, че то положението при нея е страшно....способна е да не тръгне никъде и да отмени полет, ако няма шанс да пуши няколко дни?
Благодаря на всички, които ще споделят информация!

# 714
Привет отново!
Аз пак влизам с въпрос. Пътуването ми до Тоскана е почти уредено, аз обаче в последния момент се сетих да питам нещо.
Майка ми е върла пушачка, а четох, че искат в Италия да въведат забрана за пушене навсякъде, дори и навън.
 Това валидно ли е вече насякъде и да отписвам ли втория пътник в такъв случай, че то положението при нея е страшно....способна е да не тръгне никъде и да отмени полет, ако няма шанс да пуши няколко дни?
Благодаря на всички, които ще споделят информация!
Няма особен проблем с пушенето, освен на закрито.

# 715
Здравейте, края на март организирам пътуване с още три приятелки до Болоня и Флоренция.
Ще бъдем с късен полет и първия ден не се брои ,втория ден ще сме през деня в Болня / какво да посетим ?/ късен следобен с бързия влак за Флоренция , там ще имаме пълни три дни ,като мисля два ще ни стигнат за  Флорениция , за третия ден търся съвет кое от близките градчета да посетим ,предвид че времето няма да е супер за пешеходни разходки .Примерно - Флоренция -Пиза -Лука-Флоренция или  Сиена ?
Също така ми изкочи този сайт за комбинирани билети
 https://www.firenzepass.com/
Купувал ли е някой от него , има кешбек > 25€ cashback to use in local restaurants/ от платформата на the fork/
и 5€ for Taxi

# 716
  • София
Според мен Сиена си заслужава повече от Пиза + Лука.

# 717
  • малкия йеросалим
Здравейте група.Хайде да раздвижа малко темата с няколко въпроса.
Първо да кажа, че съм супер щастлива,че открих темата. Сдобих се с много важна и ценна информация:)
Сега по същество. Организирам следващото ни семейно пътуване.Този път дестинация Тоскана. Били сме няколко пъти в Италия,  но за първи път ще сме в тази част на Италия. Значи да накратко да разкажа за организацията ми.Приемам съвети и насоки.
Кацаме на 13.04 ранния следобед в Пиза. Имам букната рент а кар през Букинг от летището в Пиза. Взимаме колата и отиваме да разгледаме кулата и Катедралата.Смятам за там да отделя 2-3 часа.И тук е първият въпрос. Къде е удачно да си оставим колата на паркинг  така,че да не навлизаме в забранената зона, а и да не е далеч от кулата?
След като разгледаме кулата тръгваме към къщата в която ще имаме две нощувки. Оооо къщата е приказна! Типично италианска, в лозята с невероятни изгледи.На 30 минути от Флоренция. Та да не се отплесвам...
Ден 2- ставаме рано и първа спирка Сиена. Смятам, че до обяд е ок за обиколка.Като цяло не искам да се пришпорваме.По една-две забележителности,  повече разходка из градовете,кафе,джелато и красиви гледки.За Сиена съм отбелязана площада и катедралата ( за която смятам предварително да купя билети)
Вторият въпрос е свързан със Сиена: препоръчате паркинг извън забранената зона и места за хапване на крак.
След Сиена следва Сан Джимиляно.
Тук имам затруднения. Искам в този ден да минем през някой прекрасен,живописен път.Мислех да е SP222 , но не мога да си го начертая от къде точно да минем.Ок сме и леко да заобикаляме, но да минем през този път.
Следва Сан Джимиляно.Лежерна разходка, кафе,сладолед:)
Тук също си търся безопасен паркинги и места за хапване
Ден 3: От вилата тръгваме към Флоренция. Там имаме 1 нощувка. След като оставим колата на паркинг започва пеши разходка. За този ден съм планувала катедралата (За там трябва ли да се взимат билети?Няма да се качваме на кулата.Искаме да разгледаме само катедралата
Разходка из старата част.Следобед съм планувала градините.След това ще се качим на площад Микеланджело да посрещнем залеза.
Ден 4: Имам резервирани билети рано сутринта за галерията Уфиции.За там колко време да си предвидя? Мъжете нямат много желание за галерията и са се насочили към офертата за шофиране на Ферари. Незнам дали си заслужава тази оферта???
След галерията мисля да разгледаме музея на ДаВинчи или просто да се разхождаме.
Тук имам колебания...дали да останем целия ден във Флоренция или следобед да тръгнемкъм Лука и да разгледаме и него за няколко часа. Последната вечер имаме нощувка в Пиза.
Полета наобратно ни е на следващата сутрин.
Извинявам се, ако е станало дълго моето писание,  но се опитвам всичко да си наредя Simple Smile

# 718
В Сиена има платени паркинги преди влизането в града. Пътя е един и преди началото на пешеходната част в дясно има голям паркинг. Няма как да го пропуснете.
Когато навлезете в пешеходната част се огледайте в дясно за ескалатор. С него лесно ще се качите до центъра.
Parking Santa Caterina

В Сан Джимиджано има три големи платени паркинга. И за трите има табели. Има на автогарата веднага след като минете кръговото на влизане в града. Но за мен най-удобният е този на входа на старият град.
Parcheggio2 Montemaggio

Уфиции влязохме в 14 и излязохме в 18.30 можеше и още време да останем.

За Флоренция според мен ви е малко времето.
Въпреки , че много харесвам Лука във вашият план бих го оставила за следващо посещение.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 22:26 от Hope for Two

# 719
  • София
Някъде по-напред в темата бях сложила линкове към паркинги в Сиена и Сан Джиминяно извън зоната.

Във Флоренция за ден може да се разгледа основното - два пъти съм водила там хора за по ден (даже и по-малко, защото отскочихме за 2 часа до Пиза). Но зависи от ритъма ви. За катедралата има вход дори без кулата.

SP222 се минава сравнително бързо и честно казано освен на няколко места,  няма къде толкова да се спира за снимки. Има завои и ако има кемпери пред вас може да стане малко по-бавно минаването.

Общи условия

Активация на акаунт