Причините за затлъстяването при децата

• 40 772
  • 253
  •   1
Отговори
# 120
  • София
То е като цигарата и питието за родителите. Всеки си има някакъв придатък като символ на добро прекарване навън.

# 121
Колата я карат мама и тати, така че от тях зависи детето да ходи пеш. Нищо не пречи да паркират колата на три пресечки от училището или градината и да провървят това разстояние пеша. Обаче мама и тати не искат.
Да де , нали затова казвам , че основна роля в хранително , физически навици идват основно от родителите /най вече от майката.До нас има детска градина и ги гледам как след градина задължително се купува нещо /обикновено боклуци/ и се дава да яде прибирайки се към къщи или на площадката.
Нали след час ще вечеря , защо е нужно взимайки го и преди вечеря да го натъпче с боклуци.

# 122
Да, и това има голямо значение.
Плюс, че в свободното си време са залепени за някакво устройство, вместо да играят навън.
И начина на приготвяне на храната у дома и вида храна .Само отвори кулинарните теми и виж - пържени кюфтета , питки , погачи и при някой се чудя как се изяждат толкова количества и брой храна .Огромните порции в бг ресторантите с бг кухня.Аз съм от тези които се хранят с очите.Като видя препълнени чинии и много на брой ястия и ми се отщява да ям.

И аз съм така. Отвращава ме вида на огромни порции и препълнени чинии.
Няма да забравя бившия ми мъж, който е чревоугодник, как беше претъпкал една чиния с дробчета! Shocked Не стига, че беше с връх, ами и ги беше пресовал, та да събере повече в чинията! Crazy
А филията я изяждаше на две хапки, по половин филия си набутваше в устата! Sick Гадост! Sick

# 123
Колата я карат мама и тати, така че от тях зависи детето да ходи пеш. Нищо не пречи да паркират колата на три пресечки от училището или градината и да провървят това разстояние пеша. Обаче мама и тати не искат.
За да стигне навреме дъщеря ми за училище, я будя в 6:50. Да взема да я събудя в 6:00, че да походи рано сабахлем три пресечки? И мама и тате съвсем не бързат за работа, така че идеално ще им дойдат трите пресечки дотам и обратно пеша. ooooh!

# 124
За да стигне навреме дъщеря ми за училище, я будя в 6:50. Да взема да я събудя в 6:00, че да походи рано сабахлем три пресечки? И мама и тате съвсем не бързат за работа, така че идеално ще им дойдат трите пресечки дотам и обратно пеша. ooooh!
И аз това щях да пиша.. някой хора не се замислят.

# 125
  • Варна
Някой по-назад беше писал, че в днешно време родителите не знаели, що е то здравословно хранене. Аз като си помисля само, колко направления има здравословното хранене - разделно, зоново, високомазнинно-нисковъглехидратно (и обратното), веганство, суровоядство, според кръвната група, д-р Гайдурков (него го слагам в отделна графа, защото е просто уникат  Laughing)...Всеки лют последовател на някое от гореизброените, е абсолютно и необратимо убеден, че останалите са фатално вредни и всеки е прав за себе си. Аз, като родител си знам базата - без бяла захар, бяло брашно (е, бял ориз му давам) и трапезна сол, което автоматично изключва 90% от всичко пакетирано по магазините (има 10%, които са ОК, просто са скъпи). Аз лично смятам, че печените на скара неща са вредни, но има много хора, при които скарата е ежедневие и със салата - супер здравословно..И прясното мляко смятам, че е вредно, ако ще кравата да е пасла от девствена дъждовна гора, но пак, има хора, за които щом е произведено на село в определена ферма, значи е топа на здравословното...И не се заблуждавам, че ако сложа мед в домашния сладкиш вместо захар, той ще стане мега здравословен (дори и да е съставен само от супер-храни), защото печен мед не е добре...
Да храниш дете здравословно е плод на събиране на адски много късчета информация, напасването им към  съответния човек и трябва насреща си да имаш кооперативно дете. И като се замисля, по-голямо значение за теглото май има количеството храна (казвам за теглото, защото за здравето има значение и качеството), защото майката може да отдели 20 мин да направи едни сурови бонбони от тахан, мед, фурми, какао, кокос...всичко е здравословно, ама ако малкия омете 10 бонбона, шансът да напълнее е същия. За теглото е важен калорийния прием - като нямаш движение, ще ядеш не по 1500ккал, а по 900, което е равносилно на доста малки порцийки, и няма да имаш проблем с теглото (за здравето не съм толкова сигурна). При децата е много опасно да се налагат ограничения без съвет от специалист, защото там говорим за развиваща се, а не вече развита система. Например, децата имат нужда от повече мазнини в дневното си меню от един възрастен, заради интензивното развитие на мозъка. Дали детето яде, колкото възрастен е много относително - познавам майки, които преяждат от 2 лъжици шопска салата и половин тиквичка с яйце и сирене, а има и такива, които ядат по 3 пълнени пиперки с кайма и ориз и после си дояждат с мезе и сладолед. Според РИОКОЗ, дете м/у 3г и 7г трябва да яде по средно 350гр на хранене, количество, с което някои от познатите ми възрастни или ще се озорят или ще са предоволно хапнали...
http://www.riokoz-vt.com/zhr37.htm

# 126
  • София

И толкова ли е рано ставането в седем без десет? А ходенето сутрин пеша действа като гимнастика - разввижва тялото и прояснява ума. Колкото и цялото домочадие да бърза. Десет минути са две-три пресечки, вместо също толкова време да се виси в задръстването на кръстовището до училище. За един възрастен десет минути до училище и още десет обратно до колата не са болка за умиране, тъкмо може да избегне конвейра на спиращи коли пред училището. Всеки бърза за работа. Детето полусънено се стоварва пред училище и после има чудене защо през първия час ни приема, ни предава. Ми, как ще приема и ще предава, като мозъкът му не е събуден! А той ще се събуди с движение, а не със седене в колата.

# 127
Редовното движение не бива да бъде налагано като нещо неприятно, то трябва да носи удоволствие и децата да го запомнят с това - че е приятно да тичаш, да се движиш, да се запотиш и да ти е весело. В училище т.нар. физическо е голяма простотия. Аз бях много активна в бягането, но мразех тези часове, защото ми бяха скучни. Голяма част от тях са чиста теория в стил: "Правила на волейбола" и тн. После ти мятат топката и цял час волейбол/баскетбол. Няма разнообразни неща, няма опит да се направи часа интересен. Ако не си падаш по баскетбола, цялото нещо ти е по-скоро мъчение. Ей това не зацепват в училище - че трябва да запалят децата да обичат да се движат, а не просто да им метнат топката и да отбият номера. Оттам започва всичко - веднъж намразиш ли спорта, нататък винаги ти е мъка. Да, малките момиченца стават тинейджърки и се шашкат от целулита си - тогава се сещат за тичане и движение, но независимо, че го правят - пак е насила, пак е "за да отслабнат". Няма удоволствие. Няма мотивация в самото действие. Това убива постоянството, а трайни резултати идват само с постоянство.

# 128
И аз това щях да пиша.. някой хора не се замислят.
Оправдания винаги могат да се намерят .Но лично познавам хора ,които си водят с кола децата в квартала /живеещи през няколко улици /.И не всички /от въпросните майки/ бързат за работа.

# 129

Оправдания винаги могат да се намерят .Но лично познавам хора ,които си водят с кола децата в квартала /живеещи през няколко улици /.И не всички /от въпросните майки/ бързат за работа.
Е това не е нормално и точно тези родители са проблемът. Ако обаче градината/училището е далеч, а работата ти още по-далеч, е друго. А и хайде да не се правим на интересни, не познавам дете, което да се кефи да става рано, ако можеш да му спестиш един половин час, защо не? Пресечките могат да се ходят вечерта на прибиране.

# 130
  • София
Хубаво, да се ходят на прибиране, но тогава пак е същото - всички са изморени и детето, проседяло и занималнята вече е каталясало и последното, което му се прави, е да върви пеша с раницата.

# 131
Хубаво, да се ходят на прибиране, но тогава пак е същото - всички са изморени и детето, проседяло и занималнята вече е каталясало и последното, което му се прави, е да върви пеша с раницата.
Ами не знам какво да кажа, ако родителят е решен, ще стане. Аз лично дори не съм шофьор и си ходим навсякъде пеша с детето и не ми пречи, ама грам, обаче аз не работя и имаме цялото време на света Simple Smile

# 132
После няма как да се чудим защо едно време имаше в клас по две едри деца , а всичко друго беше слабо.
Да припомня , че и тогава се тъпчехме с десерти , бонбони и солети /имаше /, но много играехме навън , никой никого не водеха с коли .Самоводехме си се и самоприбирахме сами .Кой с автобус , кой пеш .. движехме се под всякакъв вид и форма .И тогава много от децата спортуваха .Да, тогава нямаше много коли , не беше прието нито модно /ако щете / да ни водят родителите на училище .Но все пак да напомня, че навиците на децата ги изграждат точно родителите.

# 133
Маркрит, има голяма разлика между тогава и сега. Десертите не бяха натъпкани с палмова мазнина и глюкоза, та поне не бяха толкова страшни като сегашните. Освен това, децата нямаха по 92972147 домашни на ден. Не беше нужно на курсове или частни уроци да им се допреподаде това, което в клас не им се преподава. А това отнема време. Прекалено много време.

# 134
  • София
Децата ходят на курсове и уроци само в определени класове - в седми и в дванайсти клас заради кандидатстване и матури. През останалото време няма какво да ходят някой да им дообяснява, и без това са по неволя на занималня половин ден. За мен лично целодневното киснене на децата в училище и на занималня, или както сега го кръстиха целодневно обучение, е пълна глупост, защото това е повече със социален ефект, т.е. да има кой да гледа децата, а не че е за благото на децата. На децата им писва, преуморяват се, изнервят се и намират утеха в тъпченето - също като възрастните.

Общи условия

Активация на акаунт