Причините за затлъстяването при децата

• 40 726
  • 253
  •   1
Отговори
# 240
Покрай мои здравословни проблеми се наложи да навляза по-навътре в проблема. Основното са хранителните навици, вида на храната. След това количеството и чак накрая движението. Може да се каже, че то има най-малко влияние. Генът също. Дъщеря ми имаше съученици, които се изхранваха с чипсове, вафли и хамбургери. Станахме приятелки с майката на едното момче. Така си ядяха и вкъщи + висококалорични десерти и не спортуваха нищо, дори не ходеха пеша, навсякъде с коклата. Естествено това се отразяваше на здравето им, но по отношение на теглото всички бяха много слаби, на границата на поднорменото тегло.

# 241
Частното училище няма да ви реши проблема и предпази детето от напълняване. Основата се поставя в семейството и навиците на родителите. Не е нужно да има деца, с които да играе, работа на родителите е да намерят начин да осигурят достатъчно движение на детето най-вече с пример.
Не съм съгласна с Вас. Децата в училищата и градините не се движат достатъчно и това си личи. Ние нямаме проблеми в момента, но смятам, че минимум 6 часа да си седнал в клас е проблем за метаболизма. Личният пример в семейството е налице. Аз спортувам редовно, храним се здравословно вкъщи. Детето ми няма проблеми с теглото, но предстоят в училище. Живеем в къща и на двора нямаме само виенско колело, но детето не иска да играе само̀. Преди две години цяло лято не стъпи в зоната за игра. Сега сестра ѝ поотрасна и двете се заиграват там, но теренът не позволява кой знае колко активни игри. В същото време, когато отидем на гости на дядо ѝ, който живее в блок, я виждам зачервена и запъхтяна от игра, тичане и т.н., нещо което децата там правят всеки ден, а за нея е изключение.
 Имах съученичка, която до 10-ти клас вярваше, че хамбургерите са отровни по думите на майка ѝ. Три месеца след като разбра, че не са отровни в буквалния смисъл на думата, вече беше закръглена.

# 242
В гимназията и 8 часа ще са седнали.
Движение и спорт могат да се осигурят независимо къде учи и къде живее детето.
Аз веднъж отивам да взема моето, отдавна беше в основно училище. Навън почти тъмно, втора смяна, час по физическо. Но момчетата ритст топка, момичетата седят с телефоните. А имаше и волейболни и баскетболни топки и игрище. Не е само до училище.

# 243
Сега попадам на темата,,имам 15 г дъщеря с наднормено тегло.Мога много да поспоря,, че си е до ген, изключително болна тема ми е-винаги съм била с идеалното тяло/тегло/, по-скоро клющава, отколкото с нормално тегло, вече с годините съм 56 кг, на почти 1.70м височина, баща и също е с нормално тегло. Бабите и дядовците и те са слаби, до преди дъщерята така да напълнее, се шегувах, че аз съм "дебелака" в цялата фамилия. Дъщерята до 5 г възраст беше слабичка, в следствие на много вируси, изпиване на маса лекарства, болници, не ми се влиза в подробности...почна да трупа лека, полека кг.В пубертета след коментари от връстници на 12г, спря да се храни, свали 30кг за около 6м, беше на път да развие анорексия.... беше борба да започне да се храни.Сега в момента е с кг повече от преди да спре да се храни!И не ми говорете,,че е ген!Има примери много около мен, родителите им дунди/не искам никой да обидя/, момичетата им са стройни, като фиданки!Да, дъщерята не се спира, тя е по цял ден в движение, има право черво, каквото хапне го изхвърля, така е откакто се е родила и въпреки това-килогрямите си стоят.И темата ми е много, много болна.В момента е в период, в който се храни само с тестени неща и не желае да яде други неща, за съжаление. И така.....😢😢😢

# 244
Сега попадам на темата,,имам 15 г дъщеря с наднормено тегло.Мога много да поспоря,, че си е до ген, изключително болна тема ми е-винаги съм била с идеалното тяло/тегло/, по-скоро клющава, отколкото с нормално тегло, вече с годините съм 56 кг, на почти 1.70м височина, баща и също е с нормално тегло. Бабите и дядовците и те са слаби, до преди дъщерята така да напълнее, се шегувах, че аз съм "дебелака" в цялата фамилия. Дъщерята до 5 г възраст беше слабичка, в следствие на много вируси, изпиване на маса лекарства, болници, не ми се влиза в подробности...почна да трупа лека, полека кг.В пубертета след коментари от връстници на 12г, спря да се храни, свали 30кг за около 6м, беше на път да развие анорексия.... беше борба да започне да се храни.Сега в момента е с кг повече от преди да спре да се храни!И не ми говорете,,че е ген!Има примери много около мен, родителите им дунди/не искам никой да обидя/, момичетата им са стройни, като фиданки!Да, дъщерята не се спира, тя е по цял ден в движение, има право черво, каквото хапне го изхвърля, така е откакто се е родила и въпреки това-килогрямите си стоят.И темата ми е много, много болна.В момента е в период, в който се храни само с тестени неща и не желае да яде други неща, за съжаление. И така.....😢😢😢

Тя сама трябва да се осъзнае, може би я насочи към  видеа, информация за здравословно хранене, да започне сама да си приготвя такива неща. За мен напълняването извън до някъде оправданието  "ген", са хранителните навици, които се създават в детството и психологическата страна, чрез храната в едната или другата крайност за да се копенсират дефицити. Чета много по темата, почти не се  храня навън, съобразуват се какво ям и наскоро прочетох нещо, което ме втрещи. Аз съм много слаба, но имам целулит извън физическите причини, тълкуванието е отношенията с родителите, приемането и прошката, което отговаря напълно за мен.

# 245
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Детето рязко напълня след прием на кортикостероиди, а след това - антихистамини.
Поредица лекарски греши и неправилни диагнози...
Годни след това още се борим с теглото. Първата му лекуваща лекарка, светла и памет, каза, че всеки курс лечение с антибиотици (стандартно са пет-седем дена) се чисти 3-5 години. С "нашите лекарства" и лечение близо две години изчистването ще е сложно и бавно. А всяко ниво лечение ни връща в изходна точка.

# 246
st. Dobri, съчувствам. 10 г. от живота ми минаха в неправилни диагнози и лекарски грешки, които много задълбочиха проблема. Дано скоро тръгнете трайно в положителна посока Flowers Four Leaf Clover

Kaira12344, посещавали ли сте ендокринолог? Може да има някаква причина.

Скрит текст:
Иначе ние сме от втория вид, дунда със слаба дъщеря (не е обиждам, точно така си е Trollface). И двамата с мъжа ми качваме много лесно, той няма здравословен проблем и поддържа идеално тегло с правилно хранене. При мен има проблем с щитовидната и с правилното лечение започнах да свалям. Но понеже си знам, че сме предразположени, когато се роди детето много четохме и захранихме много внимателно. А то ядеше като звяр първите години! Но давахме само определени храни (месо, яйца, млечни, зеленчуци, въглехидрати от различни ядки и умерено плодове), така успяхме да ѝ създадем хранителни навици, които засега я държат във форма (на 20 г. е). Сега не се лишава от нищо, но знае как да си съчетава храните и кога да си позволява изкушения. Ако бяхме давали обичайните тестени закуски, сладки кремчета, солетки, шоколадчета, вафлички и подобни през първите 3 г., със сигурност щеше да се бори сега с теглото. + обяснения на достъпен език, според възрастта + балансирано хранене на цялото семейство.
Но пак уточнявам, че не е имала здравословен проблем. От личен опит знам, че има ли такъв, нещата не са така прости.

# 247
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
никога не е ял джънк и сладкиши, не е пил безалкохолно и "натурални" сокчета... тренираше 5 дни в седмицата още от детската градина.
а първото нещо, което му казваха лекарите беше "спри с яденето на боклуци. спри кОлата. спортувай и се движи повече"
само една лекарка задаваше въпроси за всичко, обърна внимание на всичко, обясни какво да правим и какво да очакваме и в какви срокове.
мир на душата ѝ, ще я помним с добро.

мисля, че съм го писала и преди - липсата на движение и всякаква физическа акттивност още от детската градина слагат основите на напълняването.
изобилието на храни с неясно какви ингредиенти, са следващата тухла в стената.
и вбезумните лечения с изобилие от всякакви лекарства "за всеки случай", понякога изписвани от лекар, понякога по решение на родителите довършват картинката.

# 248
Здравейте, ние имаме следния проблем:
Синът ми е на 11г. Малко е дребничък за възрастта си, тренира бокс, храни се разнообразно. Не прекалява със сладко, не яде полуфабрикати, не пие газирано. От няколко месеца забелязвам, че трупа целулит по корема, а миналата година имаше плочки. Няма наднормено тегло. Тъй като нищо в диетата и спорта не е променял, го отдавам на наближаващия пубертет и хормони. На какъв специалист, бихте ме посъветвали, да го заведа?

# 249
  • В полите на Пирин планина
Нормално е да има такива моменти. Следват години на засилен растеж на височина и ще се изчистят тези мазнини.

# 250
...днешните деца ядат големи боклуци ...в огрмни количества. Не се сещам храна, в която да няма захари, палмова мазнина или подобни..,

# 251
  • София
Нормално е да има такива моменти. Следват години на засилен растеж на височина и ще се изчистят тези мазнини.
И моят син на 11-12 беше закръглен. Сега е на 14 и дръпна бързо на височина и мазнините около корема се стопиха.

# 252
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Трупането на кг. в областта на корема  говори за проблем с инсулина. Някои не им се вярва, но това е истината.

# 253
  • В полите на Пирин планина
Не пречи да се види кръвна захар, гликиран хемоглобин и инсулин при по-драстични случаи, разбира се.

Аз говоря за малко коремче, а не прекомерно наднормено тегло.

Общи условия

Активация на акаунт