Първата в света евтаназия на дете.

• 53 398
  • 677
  •   1
Отговори
# 270
Навлязохме в тема, в която никой от тук пишещите не е експерт и се пишат изключителни глупости!
Баща ми нали го лекуваха безобразно и какво? Ако бяхме в друга държава можех да ги осъдя, но в Бг до сега няма осъден лекар! Оказа се, че 5 дена е бил с висока захар (над 17mmol/L ) и нито веднъж не са му дали метформин или инсулин!

# 271
Темата е за евтаназията, която предполага избор. Там може да се отнесе и изборът да  "експериментират" с препарати, Основното е пациента да има право, а вие хем сте против, хем някаква странна теория защитавате.

И да, докато не е регламентирано и аз да съм лекар няма да подпиша очевидна смъртоносна доза, защото най вероятно имам семейство, за което да се грижа. За това, информирано съгласие.
Явно не си прочела внимателно какво съм писала, очевидно ти си горе на черешата. Аз не съм против евтаназията, но когато само тя е опцията за спасение от мъките не бих го нарекла точно избор!
А информирано съгласие неясно защо има при операция на сливици, но не можеш да развържеш ръцете на лекаря да експериментира с химията поне да се опита да ти намали страданието ако така и така е ясно че ще се мре...Не е изследвана тази територия достатъчно. Знае се безопасната граница и никой не смее да я прекрачи.
Навлязохме в тема, в която никой от тук пишещите не е експерт и се пишат изключителни глупости!
Баща ми нали го лекуваха безобразно и какво? Ако бяхме в друга държава можех да ги осъдя, но в Бг до сега няма осъден лекар! Оказа се, че 5 дена е бил с висока захар (над 17mmol/L ) и нито веднъж не са му дали метформин или инсулин!
Има осъдени лекари в България.

# 272
От къде знаеш, че не е изследвана тази територия? Правила си проучване, или просто си говорим? Когато се говори за медицина се говори само с научни факти, а не какво казала комшийката!

# 273
  • София
И какво толкова, ако ти скъсят живота с няколко седмици или дори месеци? От един момент нататък грешката е вярна. В смисъл ако така и така си терминален, никакви тимове няма да те върнат от оня свят, само ще удължат купона и накрая може наистина да те докарат до много по-гадно състояние. Нали знаеш, че дори самите лекари в един момент отварят шампанското. Всъщност най-вече те го правят.

Изобщо не са глупости, защото медицината е до голяма степен логистика: кой, кога и как ще ти обърне или не внимание.

Брей, колко лесно се прехвърля отговорността върху докторите, защото не искали да дадат повече упойващи вещества! Ми, хайде, като е толкова лесни, защо ти не го направиш? Ще рискуваш ли, дори да знаеш, че нищо няма да ти се случи? То така лесно се убивало човек, да не е кокошка!
Вайс, и към теб се обръщам с горните думи, защото и ти го удряш на "какво толкова ще стане - най-много да умре, а той и без това е на умирачка".

Кикамора, гледали са да ви вземат парите, защото много добре знаят, че няма накъде да мърдате. Това е доста по-различно от даването на по-висока доза, което се спряга в темата. При вас е било немарливост - защо да се хабят, ако можете да плащате хотелската услуга без да правят нищо!

# 274
Точно! Беше като долнопробен хотел! В стаята нямаше никакво медицинско оборудване! И представи си в една стая човек в безсъзнание без никакво наблюдение и човек, който е сравнително здрав! Как ли се е чувствал другият пациент не знам!

# 275
Точно! Беше като долнопробен хотел! В стаята нямаше никакво медицинско оборудване! И представи си в една стая човек в безсъзнание без никакво наблюдение и човек, който е сравнително здрав! Как ли се е чувствал другият пациент не знам!

Това е психотерапия - да свикват.
Сори за цинизма, но баш така се случва в БГ отделенията. Аз не знам едно читаво за палеативна грижа. Представям си какво сте преживели, молейки се за някаква помощ или поне инфорнация. Баща ми почина от лекарска грешка, но поне беше на момента. Майка ми се мъчи, но в къщи. 

# 276
И какво толкова, ако ти скъсят живота с няколко седмици или дори месеци? От един момент нататък грешката е вярна. В смисъл ако така и така си терминален, никакви тимове няма да те върнат от оня свят, само ще удължат купона и накрая може наистина да те докарат до много по-гадно състояние. Нали знаеш, че дори самите лекари в един момент отварят шампанското. Всъщност най-вече те го правят.

Изобщо не са глупости, защото медицината е до голяма степен логистика: кой, кога и как ще ти обърне или не внимание.

Брей, колко лесно се прехвърля отговорността върху докторите, защото не искали да дадат повече упойващи вещества! Ми, хайде, като е толкова лесни, защо ти не го направиш? Ще рискуваш ли, дори да знаеш, че нищо няма да ти се случи? То така лесно се убивало човек, да не е кокошка!
Вайс, и към теб се обръщам с горните думи, защото и ти го удряш на "какво толкова ще стане - най-много да умре, а той и без това е на умирачка".

Andariel, начетена си, сигурно си срещала оная сцена в Sons and Lovers с майката и морфина. Достатъчно е лекарят да обучи някой от семейството как се дозира опиатът...и после малко да си затвори очите и упс, случайно объркахме дозата, сори, не сме лекари...удвоихме я по грешка, не си погледнахме часовника и така...

# 277

Брей, колко лесно се прехвърля отговорността върху докторите, защото не искали да дадат повече упойващи вещества!
Дано не ти се налага да разбереш колко истина има в думите ми. Не желаят да облекчават мъки даже и без риск от тяхна страна. Най-лесно им е да кажат "морфина не действа в тази фаза" и чао-измиваме си ръчичките. Ходете при доктор смърт! Нито можеш да провериш дали ти казват истината нито ти е дадено право да подпишеш декларация че отговорността е твоя. Нищо. Никой не го бОли, че теб те бОли...И на запад са същите, просто ти отказват по-любезно.
Аз също съм страдала от кръст-знам какво е и НЕ желаеха даже да ми изпишат сънотворно -поне една нощ да поспя, а щях да умра от безсъние заради болките.
 Който го е видял с очите си това знае най-добре. 
 Самата медицинска практика донякъде тика хората към решение за евтаназия, още повече че да достигнеш крайната фаза на зверските болки и да си още жив пак е заслуга донякъде на медицината. Тя може да направи това, но не може по чисто процедурни съображения да ти направи живота безболезнен.
 Но пак ще кажа-това е само за тези които НЕ си плащат. Имаш ли достатъчно пари ще ти дадат всякакъв опиат и ще ти направят последните мигове доста по-поносими.

# 278

Това е психотерапия - да свикват.
Сори за цинизма, но баш така се случва в БГ отделенията. Аз не знам едно читаво за палеативна грижа. Представям си какво сте преживели, молейки се за някаква помощ или поне инфорнация. Баща ми почина от лекарска грешка, но поне беше на момента. Майка ми се мъчи, но в къщи. 
Молехме се поне майка ми да остане с него за да не умре сам , но уви!  За да остане с него, трябваше да плащаме по близо 500лв на ден!

# 279

Andariel, начетена си, сигурно си срещала оная сцена в Sons and Lovers с майката и морфина. Достатъчно е лекарят да обучи някой от семейството как се дозира опиатът...и после малко да си затвори очите и упс, случайно объркахме дозата, сори, не сме лекари...удвоихме я по грешка, не си погледнахме часовника и така...

И после и доктора и семейството на съд. И изобщо много филми гледаш! Обикновено морфина се дава през PCA ( погледни в гугъла) и не можеш да предозираш!

# 280
И кой ще ги даде на съд? Кикамора, непрекъснато говориш за съд, но в крайна сметка дали е толкова лесно, бързо и смислено да се започва дело?

PCA не е ли онова електронно устройство, което може да се пренастрои, така че да натиснеш копчето 20 поредни пъти? Google казва, че хората така го ползвали. Изобщо- електронна джаджа, подлежи на грешки човешки и хакване. Не е някакво чудо и магия.

# 281
В Бг няма как да хакнат  устройството, по простата причина, че при нас всичко е мануално и нямаме такава електронизация, която да позволи хакването Wink.

# 282

И после и доктора и семейството на съд. И изобщо много филми гледаш! Обикновено морфина се дава през PCA ( погледни в гугъла) и не можеш да предозираш!
Значи аз бях права Кикаморке. Това че оставят терминално болните без анестезия е точно заради шибаните адвокати, които правят пари върху чуждата болка. Ако има начин на доктора да му се развържат ръцете, евтаназията ще стане безсмислена, защото няма да има непоносими болки.
 В момента химията е доста по-напред от медицината и това, което и пречи на медицината е точно юридическата страна на нещата.
 На баба ми НЕ пожелаха да и бият даже морфин!!! Слагаха и парацетамол. Подиграха се с жената, защото знаеха, че ще умре, и знаеха че случайно можеше да умре точно след дозата морфин. Оставиха я да се мъчи!

# 283
В Бг няма как да хакнат  устройството, по простата причина, че при нас всичко е мануално и нямаме такава електронизация, която да позволи хакването Wink.

В крайна сметка в БГ има ли устройство или няма? Ако има, значи може да се пренастрои. Ако няма, то аргументът PCA отпада.

# 284

В крайна сметка в БГ има ли устройство или няма? Ако има, значи може да се пренастрои. Ако няма, то аргументът PCA отпада.
Не може да се скрие факта, че единственото което пречи да се обезболяват терминално болните е завишената доза риск и страхът от съдебно преследване. Това е факт, и вместо да се работи за облекчаването му се работи по въпроса да се разреши евтаназията.
 И ако това не е лицемерие, аз не знам кое е.

Общи условия

Активация на акаунт