Хитринки за всякакъв случай - тема 14

• 141 229
  • 856
  •   1
Отговори
# 570
Като ги гледам не стават за зрели картофи, а само за млади. Освен това от го дини младите картофи ги беля с зелените драскащи гъбички, след като съм ги накиснала във вода.Само дето ръкавицит са отделно от гъбичката.

Точно от това се боях... на клипчето картофите не изглеждат много дебелокожи и може да са млади или някакъв ГМО сорт.

# 571
  • София
Обаче обелиха и ябълка newsm78 Тя няма как да е тънкокожа. Нещо много грамадни ми изглеждат тия ръкавици, а и с белачката съм достатъчно бърза.

# 572
Моля за помощ: нацапах светла мивка от гранит с куркума. Петното беше ярко жълто зелено, след много търкане в момента е приглушено лимоново жълто, но не се маха.

До момента съм пробвала с Циф, Доместос, обезмаслител, препарат за почистване на кислородна основа, сода, сода с оцет. На всяка идея ще съм безкрайно благодарна, защото кухнята ми е относително нова и не искам да купувам нова мивка.  Confused

# 573
Защо не опиташ да накиснеш кърпа с белина и я остави отгоре върху изцапаната част, като периодично капваш по малко белина, за да не засъхне. Остави я поне 12 часа . Може и с Вениш да опиташ - не е плат за да се разяде от активния кислород.

# 574
първо пробвай с гъбата-чудо.
прочети за гранита, преди да го третираш с нещо толкова агресивно като белината
успех

# 575
След буквално два часа търкане с всичко,  което се сетих, имам мазоли на двете ръце въпреки ръкавиците и мускулта треска. Накрая звъннах на свекърва ми, тя каза, че куркуминът се разтваря в ацетон. Облях мивката с лакочистител, петното промени цвета си на ръждивочервено и се свлече от стените на мивката без грам търкане за секунди.  Shocked

Знаех си аз, че трябва да й звънна, ама си има други неща на главата и не исках да я притеснявам с глупости. Като се съвзема от търкането и започна да мога да си движа рамото и китката, отивам да й търся подарък - спести ми 400 лв за нова мивка.  Heart Eyes

Свекърва ми каза следното: куркумин и въобще петна от каротeноиди се чистят или със спирт 95%, или с ацетон - пробва се на мъничка част кое от двете действа и след това се облива петното. Няма нужда от търкане. Задължително се пробва, защото неподходящият разтворител може да фиксира петното. Та така - надявам се да съм полезна на някой друг.

# 576
Мкарон, кажи благодаря и от мен на свекърва ти. Във всеки случй ацетонът е по-агресивен от белината, особено на смолите, които се ползват за гранитните мивки, не действа на епоксидна смола обаче, това означава, че гранитната ти мивка е от силикати и епоксидна смола, а не полиестерна.  Информацията, която е споделила свекърва ти е безценна. Едно голямо МЕРСИ.

# 577
Моля за помощ: нацапах светла мивка от гранит с куркума. Петното беше ярко жълто зелено, след много търкане в момента е приглушено лимоново жълто, но не се маха.

До момента съм пробвала с Циф, Доместос, обезмаслител, препарат за почистване на кислородна основа, сода, сода с оцет. На всяка идея ще съм безкрайно благодарна, защото кухнята ми е относително нова и не искам да купувам нова мивка.  Confused
Аз писах по-назад за обезмаслителя за миене на коли в автомивките,отиди в някоя и помоли за малко,маха всичко и не е токсичен  Peace

# 578
  • София
Някъде в темата беше коментиран препарат за почистване на ПВЦ дограма.
 Дали ще може да споделите мнението си отново?
Пробвах да измия външната част на дограмата с кремообразен ЦИФ, веро ...нищо не помогна newsm78

# 579
  • София
Пробвах да измия външната част на дограмата с кремообразен ЦИФ, веро ...нищо не помогна newsm78
Аз я мия с прахообразното Бинго, но слагам малко, да не я изстържа. Пробвала съм с обезмаслител, много по-трудно чисти, не всичко и после трудно се отмива.

# 580
  • оттам, откъдето започва България
Чистя дограмата с магическата гъбка.  Peace

# 581
Купих онзи ден на малката един плюшен комплект - панталон, блузка и горнище от приятна плюшена материя. Блузката не е от плюш. Уж пишеше на етикета, че произходът е Полша, но не ми се вярва. По скоро са китайски. Както и да е. Та проблемът какъв е - въпреки, че ги прах два пъти, остана една много специфична и остра миризма, която нито течния препарат премахна, нито омекотителя. Опасявам се, че е от багрилата, защото доста боя падна при прането. Дайте акъл какво да правя, че да се отмирише това чудо, в оцет ли да кисна, в какво ли?

# 582
  • WonderLand
Купих онзи ден на малката един плюшен комплект - панталон, блузка и горнище от приятна плюшена материя. Блузката не е от плюш. Уж пишеше на етикета, че произходът е Полша, но не ми се вярва. По скоро са китайски. Както и да е. Та проблемът какъв е - въпреки, че ги прах два пъти, остана една много специфична и остра миризма, която нито течния препарат премахна, нито омекотителя. Опасявам се, че е от багрилата, защото доста боя падна при прането. Дайте акъл какво да правя, че да се отмирише това чудо, в оцет ли да кисна, в какво ли?

Ооо позната ми е тази миризма, от нищо не се маха. С времето изветрява, но имам една блуза която е купена преди около 5 годи и и още мирише. Може да пробваш киснене в разтвор от топла вода и сода бикарбонат и после пак в пералнята.

# 583
  • София

Peace
https://bauhaus.bg/preparat-pochistvane-gradinska-mebel-mellerud
https://bauhaus.bg/preparat-pochistvane-plastmasa-mellerud
И всичко от тази марка, много ги харесвам: https://bauhaus.bg/search?phrase=Mellerud

# 584
Отчет по хавлиите - прочетох в разни американски сайтове за всемогъщите оцет и сода. Изпрах само с прах, после още един път само с чаша оцет и после още един път само с чаша сода. Осезаемо по-меки са, сега ги пуснах на втори цикъл оцет+сода на 80 градуса.

Общи условия

Активация на акаунт