Главоболие – какви са възможните причини и лечение?

• 35 105
  • 75
  •   1
Отговори
# 45
Д-р Таня Иванова, офталмолог:
Главоболието е често оплакване при очен преглед и има редица заболявания на очите, които могат да го причинят.

Най-честите причини за главоболие са смущения в ясното виждане като: далекогледство, късогледство, астигматизъм или носенето на неправилно изписани очила. При такива болни главоболието се дължи на непрекъснатото мускулно и нервно-психическо напрежение на окото за постигане на ясно зрение. Това главоболие се проявява различно в зависимост от индивидуалните особености на човека, типа нервна система и зрителното натоварване в слепоочието или зад очите.

При всяко подобно главоболие особено, когато се появява по-късно през деня и след продължително зрително напрежение е необходимо да бъдете изследвани от специалист офталмолог за назначаване на точна оптична корекция с очила. Ако няма рефракционна аномалия трябва да се изключат други причини.
Главоболието, което се локализира предимно в областта на окото, може да бъде причинено от възпалителни процеси в орбитата, клепачите, роговицата, склерата или съдовата обвивка на окото, както и в съседство (синузит, невралгии). Това са сериозни заболявания, които се нуждаят от специфично и продължително лечение.

Главоболието е често оплакване при болни с глаукома, като се проявява при повишаване на вътреочното налягане над 25 mm/Hg.

Повече по темата четете тук.

# 46
Здравейте,

ще помоля и аз за мнение.
Имам главоболие от малка. какви ли не изследвания са ми правени, гледана съм от всички светила в неврологията. От 5 години насам, болката се концентрира зад едното око. Непоносимо силна, обхващаща половината глава, гадене... няколко случая вече придружено преди това с "бели петна", изтръпване на ръка, половината език, устна, нос и нечленоразделно говорене... чувство на задушаване. Ужасно усещане. Наподобяващо инсулт. След подобна криза, следва другата половина на главата на следващия ден. Понякога цяла седмица се редуват ту едната половина, ту другата..  Пия комбинирано аулин и течен аналгин, за да облекчи донякъде. Редовно съм на ацефеин. Диагнозата ми е мигрена и дотам. Но, явно прогресира.... Много тежки кризи.
благодаря.
Д-р Ирен Петрова, невролог в болница "Александровска":

Да, най-вероятно се касае за усложнена мигрена. Правено ли ви е някакво изобразяващо изследване? Желателно е да проведе магнитно-резонансна томография на главен мозък с ангиография, за да се изключи някакъв съдов процес.
Провеждана ли е електроенцефалограма?
Може да опитате с флунаризин (сибелиум) от 5 мг за профилактика на мигренозните пристъпи, в доза 1-2 табл. вечер 30 минути преди заспиване.

Да, ЯМР ми е правен, но сравнително отдавна,преди усложненията. ЕЕГ съвсем наскоро- всичко е нормално. Сибелиумът го пробвах, но за кратко, заради страничните ефекти...нямаше ефект за краткото време, знам, че е с натрупване..
Благодаря Ви! какво друго би могло  да се направи? Хедан подходящ ли е при пристъпи?
Д-р Ирен Петрова, невролог в Университетска болница "Александровска":
Хубаво е да се направи магнитно-резонансна ангиография за изключване на аневризма или друг съдов процес. При пристъпи могат да се пробват триптани. Хеданът не е подходящ за вас, тъй като имате и други симптоми, освен главоболието. За профилактика на пристъпите може да се опита в малки дози верапамил, при контрол на кръвното налягане.

# 47
Напоследък имам едва ли не през ден,през два главоболие. Лягам вечер да спя в цветущо състояние и се събуждам с главоболие. И то такова,че сякаш някой ми натиска очите отзад. Не го свързвам с умора на очите,защото ми се е случвало и след дни,в които нито съм чела ,нито съм работила на компютър, нито съм гледала телевизия.Обикновено ползвам ацефеин. Не,че помага. Редувам го с темпалгин. Болката не е силна,но неприятно състояние,и обикновено ми се гади.Понякога отшумява за ден, понякога за два. И след няколко дни пак.Какво друго лекарство бих могла да ползвам?

# 48
Здравейте,

ще помоля и аз за мнение.
Имам главоболие от малка. какви ли не изследвания са ми правени, гледана съм от всички светила в неврологията. От 5 години насам, болката се концентрира зад едното око. Непоносимо силна, обхващаща половината глава, гадене... няколко случая вече придружено преди това с "бели петна", изтръпване на ръка, половината език, устна, нос и нечленоразделно говорене... чувство на задушаване. Ужасно усещане. Наподобяващо инсулт. След подобна криза, следва другата половина на главата на следващия ден. Понякога цяла седмица се редуват ту едната половина, ту другата..  Пия комбинирано аулин и течен аналгин, за да облекчи донякъде. Редовно съм на ацефеин. Диагнозата ми е мигрена и дотам. Но, явно прогресира.... Много тежки кризи.
благодаря.
Д-р Ирен Петрова, невролог в болница "Александровска":

Да, най-вероятно се касае за усложнена мигрена. Правено ли ви е някакво изобразяващо изследване? Желателно е да проведе магнитно-резонансна томография на главен мозък с ангиография, за да се изключи някакъв съдов процес.
Провеждана ли е електроенцефалограма?
Може да опитате с флунаризин (сибелиум) от 5 мг за профилактика на мигренозните пристъпи, в доза 1-2 табл. вечер 30 минути преди заспиване.

Да, ЯМР ми е правен, но сравнително отдавна,преди усложненията. ЕЕГ съвсем наскоро- всичко е нормално. Сибелиумът го пробвах, но за кратко, заради страничните ефекти...нямаше ефект за краткото време, знам, че е с натрупване..
Благодаря Ви! какво друго би могло  да се направи? Хедан подходящ ли е при пристъпи?
Д-р Ирен Петрова, невролог в Университетска болница "Александровска":
Хубаво е да се направи магнитно-резонансна ангиография за изключване на аневризма или друг съдов процес. При пристъпи могат да се пробват триптани. Хеданът не е подходящ за вас, тъй като имате и други симптоми, освен главоболието. За профилактика на пристъпите може да се опита в малки дози верапамил, при контрол на кръвното налягане.

Благодаря Ви!

# 49

Д-р Ирена Маждракова, хомеопат:

Сутрешното главоболие издава, че ни липсва вода

Чувствали ли сте се често с главоболие, уморени, депресирани? Имали ли сте болки в ставите, проблеми с храносмилането? Имате ли дебел налеп по езика, червеникав тен, силен глас, изпълнен удрящ пулс? Страдате ли често от суха кашлица? Поставяли ли са ви диагнози като бъбречно-каменна болест, жлъчно-каменна болест, артрити, катаракта?

Знаете ли, че в основата на всички тези разнородни на пръв поглед оплаквания стои дехидратацията на клетката?

Какво означава клетъчна дехидратация и достатъчно ли е да пием само вода, за да я компенсираме? В тази статия ще се опитам да отговоря на този въпрос по възможно най-достъпния начин.

Клетката се състои от ядро, органели и клетъчна мембрана. Едно от най-важните неща за функционирането на всички органели в синхрон е здравината на клетъчната мембрана и нейната пропускливост. Клетъчната мембрана е пазителят, който решава кои вещества да влязат в клетката и кои да излязат от нея. Основна структура на мембраната е двойният липиден слой, който отделя клетката от околната среда. Липидният бислой е непроницаем от йони и полярни молекули, каквато е водата.

Пронизан е от голям брой белтъци, които създават т.нар. „пропускливи каналчета“, през които водата и разтворените в нея вещества, както и по-големите органични молекули могат да преминават избирателно от клетката или към клетката. Когато в тялото имаме правилно съотношение между водата и количеството на „добрите“ мазнини, когато в междуклетъчното пространство нямаме натрупване на токсини, тогава можем да кажем, че и клетката функционира добре и е нормално хидратирана. И обратното, когато структурата на клетъчната мембрана е нарушена или нещо в междуклетъчното пространство (токсини, загуба на вода) се промени, клетката реагира с промяна в пропускливостта на тези каналчета. Рано или късно това води до смърт и ако тези лоши условия продължат така с месеци или години, все повече клетки губят функционалността си. Вследствие на това отделни органи започват да страдат и да дават сигнали, че нещо не е наред.

Кои са тези първи сигнали?

За да ги забележим, най-добре е да се наблюдаваме сутрин.

Ако се събуждаме с енергия и чист ум, тогава се нуждаем просто от задоволяване на сутрешната ни жажда, без това да е сигнал за дехидратация. Важно е да задоволим тази жажда с вода или чай.
Ако усещаме тялото си схванато и ума не свеж, това означава, че не сме дали време и възможност на тялото да прочисти кръвта. Причини за това могат да бъдат пряждане, консумацията на твърде много животински продукти, токсини, лошокачествена храна, неправилно комбинирана храна или късно ядене.

Ако тези усещания са ежедневни, най-вероятно е започнал процес на дехидратация.

Ако обаче сутрин се будим с главоболие, с усещането, че изобщо не сме отпочинали, ако не искаме да станем от леглото, ако трудно се раздвижваме, тогава със сигурност сме дехидратирани. За да компенсираме дехидратацията се нуждаем от:

1. Редовен прием на вода - важно е водата да се приема на малки глътки, да е не по-малко от 1.5 л на ден, да е колкото е възможно по-чиста и с леко алкални свойства.
2. Прием на голямо количество напитки, изчистващи органзма. Тези изчистващи напитки се наричат „еликсири“ заради освежаващите и детоксикиращите им свойства.

Повече по темата четете на адрес: http://www.credoweb.bg/sutreshnoto-glavobolie-izdava-che-ni-lips … ontent-76743.html

# 50
Здравейте!
Много се радвам за полезната тема и се надявам да получа съвет от специалистите! Simple Smile
Аз съм жена на 40 г.
От доста време имам периоди на ужасно главоболие, което трае по около 4 дни и обикновено започва сутрин, боли ме цялата глава и на втория ден се прехвърля само от дясната страна. Болката е УЖАСНА! Sad Преди години ми поставиха диагноза синузит и от тогава съм се примирила с това, но като прочетох тук видовете главоболие изцяло симптомите съвпадат с Клъстърно главоболие. За жестоките болки пия Седалгин Нео, но когато положението стане толкова зле, че не мога нито да лежа, нито да седя пия Паратрамол. 
    ....и така всеки път по около 4 дни!!! Изкъпя ли се вечер, само леко да ми изстине главата, на сутринта главоболието започва с пълна пара. Пък за зимата да не говорим. Sad По-лошото е, че напоследък все по-често се събуждам с главоболие и започвам много да се плаша. Много ще Ви бъда благодарна ако ме посъветвате какво да направя в моя случай! 

# 51
Здравейте! Страхотен проект! Адмирации за специалистите, които са взели участие.
 От няколко месеца имам силно главоболие от дясно, което се появява внезапно, когато ходя, седя или гледам телевизия, чак ми прималява и ми се размазва погледа за секунди. Продължава около 2-3 часа и след като пия беналгин, нещата се поуспокояват. Какви изследвания е  добре да се направят? Имам хормонален проблем и съм на противозачатъчни.
Благодаря предварително за отговора.
Д-р Ирен Петрова, невролог:
Най-вероятно главоболието е свързано с приема на противозачатъчните медикаменти (желателно е отново да се консулитрате със своя АГ специалист). Добре е да се консултирате и с офталмолог с оглед проблеми със зрението. Препоръчвам да се проведе магнитно-резонансна томография на главния мозък.

# 52
Здравейте, много се радвам и съм благодарна за проекта на Кредоуеб - мрежата, която следя с интерес.
От около 6 години страдам от т. нар. менструална мигрена (диагностицирана от невролог), като имам щастието ужасните мигренозни пристъпи да не се появяват абсолютно всеки месец при мен и по тази причина си позволявам да вземам Хедан, Релпакс или обезболяващи като Аулин, Солпадеин, Ацефеин и т.н. какво ли не, при пристъп. Самото главоболие продължава около 72 часа, като средно взимам поне 2 обезболяващи...
Проблемът е, че в последните месеци пристъпите ми се изместиха по-скоро във времето за овулация, като изключително рядко имам и необясними пристъпи. Какво може да означава това?
И още един въпрос - в началото ми беше предписано лечение със Сибелиум, което никога не съм прилагала по 2 причини - заради спорадичния характер на пристъпите и заради страничните ефекти от лекарството. Какво допълнително бихте ми споделили относно подобно дългосрочно лечение?
Благодаря!
Д-р Ирен Петрова, невролог, болница "Александровска":

Желателно е да се консултирате със специалист - АГ-ендокринолог, за да ви се изследват половите хормони (на каква възраст сте?), тъй като главоболието може да е обусловено от отклонение в тези хормони.
Сибелиум се дава за профилактика на пристъпите, като лечението продължава поне месец. Относно страничните ефекти - най-често са сънливост, световъртеж, понижаване на кръвното налягане, при възрастни болни над 60 години дава паркинсонови прояви (вие сигурно не сте на тази възраст). За да се избегнат, медикаментът се титрира, първата седмица х 1 таблетка вечер и ако няма понижаване на кръвното налягане, се минава на 2 таблетки вечер.

# 53
  • хасково
Здравейте! Страхотен проект! Адмирации за специалистите, които са взели участие.
 От няколко месеца имам силно главоболие от дясно, което се появява внезапно, когато ходя, седя или гледам телевизия, чак ми прималява и ми се размазва погледа за секунди. Продължава около 2-3 часа и след като пия беналгин, нещата се поуспокояват. Какви изследвания е  добре да се направят? Имам хормонален проблем и съм на противозачатъчни.
Благодаря предварително за отговора.
Най-вероятно главоболието е свързано с приема на противозачатъчните медикаменти (желателно е отново да се консулитрате със своя АГ специалист). Добре е да се консултирате и с офталмолог с оглед проблеми със зрението. Препоръчвам да се проведе магнитно-резонансна томография на главния мозък.
Благодаря за отговора! Тези противозачатъчни съм пила и преди и не съм имала проблем. 2015 година родих второто си дете и имам аномалии в цикъла, затова от май месец ги приемам отново. Последния ЯМР правих 2012 година, заради световъртежи, тогава имах и консултация с офталмолог.

# 54
Здравейте, много се радвам и съм благодарна за проекта на Кредоуеб - мрежата, която следя с интерес.
От около 6 години страдам от т. нар. менструална мигрена (диагностицирана от невролог), като имам щастието ужасните мигренозни пристъпи да не се появяват абсолютно всеки месец при мен и по тази причина си позволявам да вземам Хедан, Релпакс или обезболяващи като Аулин, Солпадеин, Ацефеин и т.н. какво ли не, при пристъп. Самото главоболие продължава около 72 часа, като средно взимам поне 2 обезболяващи...
Проблемът е, че в последните месеци пристъпите ми се изместиха по-скоро във времето за овулация, като изключително рядко имам и необясними пристъпи. Какво може да означава това?
И още един въпрос - в началото ми беше предписано лечение със Сибелиум, което никога не съм прилагала по 2 причини - заради спорадичния характер на пристъпите и заради страничните ефекти от лекарството. Какво допълнително бихте ми споделили относно подобно дългосрочно лечение?
Благодаря!
Д-р Ирен Петрова, невролог, болница "Александровска":

Желателно е да се консултирате със специалист - АГ-ендокринолог, за да ви се изследват половите хормони (на каква възраст сте?), тъй като главоболието може да е обусловено от отклонение в тези хормони.
Сибелиум се дава за профилактика на пристъпите, като лечението продължава поне месец. Относно страничните ефекти - най-често са сънливост, световъртеж, понижаване на кръвното налягане, при възрастни болни над 60 години дава паркинсонови прояви (вие сигурно не сте на тази възраст). За да се избегнат, медикаментът се титрира, първата седмица х 1 таблетка вечер и ако няма понижаване на кръвното налягане, се минава на 2 таблетки вечер.

Много благодаря за отговора, Доктор Петрова  bouquet
Непременно ще изследвам и половите хормони. На 40 години съм в момента. Страдам от главоболие от около 5 години.

# 55
Здравейте! Бях писала скоро. Искам пак да споделя нещо. Главоболието ми е от ляво (постоянно се мени и обхваща горната част на главата, слепоочието, окото,челюстта..) стягаща и пулсираща на моменти. Имам и болка във врата.Последната година изживях много- много стресови ситуации,операция за премахване на щитовидната жлеза...Появиха се много паник атаки..почти всекидневно. Само лоши неща мисля по цял ден. Ходих на невролог препоръча Симпатил, ВИмео и Лирика. Почнах да пия само Симпатил( спред него има голяма доза психичен проблем). Другите лекарства ми се сториха мнгоо сериозни като прочетох листовката. Отидох на следващ невролог. Според него всичко е от врата -препоръча ми упражнение сутрин и вечер и масажи. Съгласи се за Симпатил-а и изписа Габагама...пак ми се стори много опасно и отново не го купих. Това главоболи е не е всеки ден и постоянно. Ту се появява , тук изчезва...не мога да намеря връзка кога, как и защо се появява. Единственото кето съм забелязала е че ако ме духне малко( течение, климатик) особено след баня и на другия ден ме боли силно! Ще се радвам да ми отговорите и дадете ценен съвет! Благодаря предварително! bouquet

# 56
Аз пък от 14 дена съм с висока долна граница на кръвното .Поча се с 150/110 , като по цял ден най-много пада на 135/100 . Дори в случаите когато се сваля , а това е ставало на 118 горна , то долната е винаги 95-100 .Питането ми е ?
за какво е показател високата долна граница на кръвното и какви изследвания е нужно да се направят , за да се стигне до ИЗТОчника -сещам се за
бъбреци жлезата
проблем с очите
сърцето
Помогнете , за да ги атакувам по важност защото трябва да се преборя и с ЛЛ
Разбира се странно за мен 1 вото направление бе за кардиолог , който както и предполагах просто ми изписа хапчета за кръвно , без дори да се опита да тъси източника
Повишаването на долната граница на кръвното налягане най-често се свързва с проблеми с бъбреците. Желателно е да се проведе консултация с нефролог, който да ви препоръча необходимите изследвания.

# 57
Напоследък имам едва ли не през ден,през два главоболие. Лягам вечер да спя в цветущо състояние и се събуждам с главоболие. И то такова,че сякаш някой ми натиска очите отзад. Не го свързвам с умора на очите,защото ми се е случвало и след дни,в които нито съм чела ,нито съм работила на компютър, нито съм гледала телевизия.Обикновено ползвам ацефеин. Не,че помага. Редувам го с темпалгин. Болката не е силна,но неприятно състояние,и обикновено ми се гади.Понякога отшумява за ден, понякога за два. И след няколко дни пак.Какво друго лекарство бих могла да ползвам?
Д-р Ирен Петрова, невролог в УМБАЛ "Александровска":
Щом главоболието се появява сутрин след спане, проблемът може да е във възглавницата, освен това може да е свързано с повишаване на кръвното налягане. Желателно е да си мерите редовно кръвното. Ако е високо, трябва да се лекува.

Може да имате проблеми с шийните прешлени. Хубаво е да проведете рентгеново изследвана на шийните прешлени. Ако се установи такъв проблем, може да опитате лечение с нестероидни противовъзпалителни средства (ако нямате алергия и проблеми със стомашно-чревния тракт).

# 58

Главоболието изисква лекарска намеса, ако продължи дълго

Главоболието е едно от най-коварните състояния в човешкото всекидневие. В действителност става въпрос за симптом, белег за нещо, което се случва, но не само в главата, а в целия организъм. Неприятното се дължи на факта, че много често се появява и безпроблемно преминава, но има и случаи, когато го приемаме за безобидна проява, а то се оказва признак на сериозно заболяване. За щастие повечето от ежедневните главоболия са временни и преходни. И при тях много лесно се открива причината – преумора, недоспиване, лоша възглавница, прекаляване с цигари и алкохол и най-различни дразнители, дори чистият въздух.

Има една странност в човешкия мозък – болката в главата идва не от самата мозъчна тъкан, която е бедна на болкови рецептори, а от по-големите кръвоносни съдове и мозъчните обвивки. При хиляди нервнохирургични операции пациенти без упойка и с отворен череп през цялото време разговарят с хирурга, за да се ориентира той как действията му влияят на мозъка.

Ако трябва да се каже обобщено, мозъкът боли при разширение на мозъчните кръвоносни съдове (например при хипертония ) или промени с доставката на кислород, при възпаление или разтягане на мозъчните обвивки; при инфекции, кръвоизливи и въздействието на химически агенти, при засягане на шията, лицето, вътрешните органи.

Често болката се пренася отвън по нервните пътища, които имат ядра в мозъка. Един от най-важните нерви в организма е блуждаещият (вагус). Той е свързан с инервацията на всичките вътрешни органи. От което следва, че при стотици заболявания на вътрешните органи е напълно възможно да имаме сериозно главоболие без някакво реално засягане на мозъка.

Кои са тежките заболявания, който протичат с главоболие?
Това са инфекцийте на мозъчната тъкан и на мозъчните обвивки, доброкачествени и злокачествени образувания, заемащи място в черепа (тумори, кисти, аневризми), мозъчни кръвоизливи, исхемични инсулти. Също хидроцефалията, която може да бъде самостоятелно заболяване, но най-често е следствие от друго засягане на мозъка.

Редното е при силно главоболие, особено съчетано с други прояви като промени в зрението и съзнанието, в говора и движенията, или при повтарящи се епизоди на главоболие човек да се обърне към невролог или физиотерапевт.

Повече по темата: http://www.credoweb.bg/glavobolieto-iziskva-lekarska-namesa-ako- … ontent-72940.html

# 59
Здравейте!
Много се радвам за полезната тема и се надявам да получа съвет от специалистите! Simple Smile
Аз съм жена на 40 г.
От доста време имам периоди на ужасно главоболие, което трае по около 4 дни и обикновено започва сутрин, боли ме цялата глава и на втория ден се прехвърля само от дясната страна. Болката е УЖАСНА! Sad Преди години ми поставиха диагноза синузит и от тогава съм се примирила с това, но като прочетох тук видовете главоболие изцяло симптомите съвпадат с Клъстърно главоболие. За жестоките болки пия Седалгин Нео, но когато положението стане толкова зле, че не мога нито да лежа, нито да седя пия Паратрамол. 
    ....и така всеки път по около 4 дни!!! Изкъпя ли се вечер, само леко да ми изстине главата, на сутринта главоболието започва с пълна пара. Пък за зимата да не говорим. Sad По-лошото е, че напоследък все по-често се събуждам с главоболие и започвам много да се плаша. Много ще Ви бъда благодарна ако ме посъветвате какво да направя в моя случай! 
Д-р Росен Икономов, завеждащ Отделението по неврология към Клиниката по неврология в университетска болница „Софиямед“:
Очевидно Вашето главоболие е сериозен проблем, който трябва да се изясни. По данните, които съобщавате, е трудно да се определи видът на главоболието. Наистина прилича на клъстърно, но то има важни признаци, за които не споменавате, като зачервяване на окото, секреция от носа и окото и др. При синузит често се касае за тригеминална невралгия. Препоръчвам ви преглед от невролог и провеждане на изследвания по негова преценка.

Общи условия

Активация на акаунт