Главоболие – какви са възможните причини и лечение?

• 35 108
  • 75
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте! Бях писала скоро. Искам пак да споделя нещо. Главоболието ми е от ляво (постоянно се мени и обхваща горната част на главата, слепоочието, окото,челюстта..) стягаща и пулсираща на моменти. Имам и болка във врата.Последната година изживях много- много стресови ситуации,операция за премахване на щитовидната жлеза...Появиха се много паник атаки..почти всекидневно. Само лоши неща мисля по цял ден. Ходих на невролог препоръча Симпатил, ВИмео и Лирика. Почнах да пия само Симпатил( спред него има голяма доза психичен проблем). Другите лекарства ми се сториха мнгоо сериозни като прочетох листовката. Отидох на следващ невролог. Според него всичко е от врата -препоръча ми упражнение сутрин и вечер и масажи. Съгласи се за Симпатил-а и изписа Габагама...пак ми се стори много опасно и отново не го купих. Това главоболи е не е всеки ден и постоянно. Ту се появява , тук изчезва...не мога да намеря връзка кога, как и защо се появява. Единственото кето съм забелязала е че ако ме духне малко( течение, климатик) особено след баня и на другия ден ме боли силно! Ще се радвам да ми отговорите и дадете ценен съвет! Благодаря предварително! bouquet
Д-р Росен Икономов, невролог в УМБАЛ "Софиямед":
При Вас е възможно да се касае за тензионен тип главоболие с окципитална невралгия в ляво. Този тип главоболие се влияе най-много от стрес, претоварване, проблеми с врата.
Не е проблем да се опита лечението, препоръчано от невролога с Габагама в дози от 2х300 мг до 3х300 мг плюс миорелаксант и седативен медикамент.

# 61
  • оттам, откъдето започва България
Здравейте! В дните около 29.09. ми беше доста напрегнато на работа и получих схващане във врата и раменете, каквото за целите си 48 години не съм получавала, и естествено главоболие в тилната част. След около 7-8 дни болките във врата и раменете станаха поносими, но си остана концентрирана болката в тила. Ходя като замаяна и не се чувствам комфортно. Миналата седмица през нощта като се събудих, усетих, че сякаш главата ми се пълни с нещо, и след като се напълни ме удари пак болката в тила. Абе, общо взето неприятно състояние.
Вече не давам на колежката да ме разтрива, защото в началото ми се струваше, че това помага, но сега вече и разтривките не ми помагат.
П.С. Току-що ми измериха кръвното, но с ел. апарат: 101/69.

Последна редакция: пн, 10 окт 2016, 14:26 от didka pitka

# 62
Здравейте, много се радвам и съм благодарна за проекта на Кредоуеб - мрежата, която следя с интерес.
От около 6 години страдам от т. нар. менструална мигрена (диагностицирана от невролог), като имам щастието ужасните мигренозни пристъпи да не се появяват абсолютно всеки месец при мен и по тази причина си позволявам да вземам Хедан, Релпакс или обезболяващи като Аулин, Солпадеин, Ацефеин и т.н. какво ли не, при пристъп. Самото главоболие продължава около 72 часа, като средно взимам поне 2 обезболяващи...
Проблемът е, че в последните месеци пристъпите ми се изместиха по-скоро във времето за овулация, като изключително рядко имам и необясними пристъпи. Какво може да означава това?
И още един въпрос - в началото ми беше предписано лечение със Сибелиум, което никога не съм прилагала по 2 причини - заради спорадичния характер на пристъпите и заради страничните ефекти от лекарството. Какво допълнително бихте ми споделили относно подобно дългосрочно лечение?
Благодаря!
Д-р Росен Икономов, невролог, болница "Софиямед":
По въпросите за менструалната мигрена отговарях няколоко пъти във форума - за ефикасно лечение може да се наложи и хормонална терапия. По принцип до дългосрочното и постоянно лечение на мигрена се прибягва при чести пристъпи - над 3-4 в месеца. В другите случаи, както е при вас, се взимат медикаменти само при пристъп - при по-леки пристъпи медикаменти с кофеин, при по-сериозни - новите лекарства за мигренозен пристъп като хедан, релпакс, имитран и др. Чистите аналгетици и нестероидни средства като аулина имат слаб ефект при този тип главоболие.

# 63
Здравейте!
Много се радвам за полезната тема и се надявам да получа съвет от специалистите! Simple Smile
Аз съм жена на 40 г.
От доста време имам периоди на ужасно главоболие, което трае по около 4 дни и обикновено започва сутрин, боли ме цялата глава и на втория ден се прехвърля само от дясната страна. Болката е УЖАСНА! Sad Преди години ми поставиха диагноза синузит и от тогава съм се примирила с това, но като прочетох тук видовете главоболие изцяло симптомите съвпадат с Клъстърно главоболие. За жестоките болки пия Седалгин Нео, но когато положението стане толкова зле, че не мога нито да лежа, нито да седя пия Паратрамол. 
    ....и така всеки път по около 4 дни!!! Изкъпя ли се вечер, само леко да ми изстине главата, на сутринта главоболието започва с пълна пара. Пък за зимата да не говорим. Sad По-лошото е, че напоследък все по-често се събуждам с главоболие и започвам много да се плаша. Много ще Ви бъда благодарна ако ме посъветвате какво да направя в моя случай! 
Д-р Росен Икономов, завеждащ Отделението по неврология към Клиниката по неврология в университетска болница „Софиямед“:
Очевидно Вашето главоболие е сериозен проблем, който трябва да се изясни. По данните, които съобщавате, е трудно да се определи видът на главоболието. Наистина прилича на клъстърно, но то има важни признаци, за които не споменавате, като зачервяване на окото, секреция от носа и окото и др. При синузит често се касае за тригеминална невралгия. Препоръчвам ви преглед от невролог и провеждане на изследвания по негова преценка.
    Много Ви благодаря, доктор Икономов!
Задължително ще посетя невролог!  doctor

# 64
Здравейте, много се радвам и съм благодарна за проекта на Кредоуеб - мрежата, която следя с интерес.
От около 6 години страдам от т. нар. менструална мигрена (диагностицирана от невролог), като имам щастието ужасните мигренозни пристъпи да не се появяват абсолютно всеки месец при мен и по тази причина си позволявам да вземам Хедан, Релпакс или обезболяващи като Аулин, Солпадеин, Ацефеин и т.н. какво ли не, при пристъп. Самото главоболие продължава около 72 часа, като средно взимам поне 2 обезболяващи...
Проблемът е, че в последните месеци пристъпите ми се изместиха по-скоро във времето за овулация, като изключително рядко имам и необясними пристъпи. Какво може да означава това?
И още един въпрос - в началото ми беше предписано лечение със Сибелиум, което никога не съм прилагала по 2 причини - заради спорадичния характер на пристъпите и заради страничните ефекти от лекарството. Какво допълнително бихте ми споделили относно подобно дългосрочно лечение?
Благодаря!
Д-р Росен Икономов, невролог, болница "Софиямед":
По въпросите за менструалната мигрена отговарях няколоко пъти във форума - за ефикасно лечение може да се наложи и хормонална терапия. По принцип до дългосрочното и постоянно лечение на мигрена се прибягва при чести пристъпи - над 3-4 в месеца. В другите случаи, както е при вас, се взимат медикаменти само при пристъп - при по-леки пристъпи медикаменти с кофеин, при по-сериозни - новите лекарства за мигренозен пристъп като хедан, релпакс, имитран и др. Чистите аналгетици и нестероидни средства като аулина имат слаб ефект при този тип главоболие.

Много благодаря  bouquet Смятам да си изследвам и половите хормони, макар и гинекологът ми да смята, че резултатите няма да са много показателни (по отношение на мигрената)...Много пъти съм приемала Ибупрофен, но за съжаление с променлив ефект...При по-слабите пристъпи ми помага и Дексофен...Още веднъж благодаря Simple Smile

# 65
  • София
Имам постоянно главоболие от 18 години насам. В момента съм на почти 31 години, т.е. главоболието ми е започнало на 12-13-годишна възраст.
Под постоянно, имам предвид 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, а ако е високосна - 366. През последните 4 години главоболието е значително по-силно и ми пречи значително на качеството на живот. Последно пиех Паратрамол, но и той вече не ми действа. Пила съм всякакви обезболяващи, от години вече нищо не ми действа. Пила съм: седалгин нео, паракофдал, ацефеин, аналгин, беналгин, етодин, солпадеин, ибупрофен, аулин, алка залцер, парацетамол, дексофен и сигурно един куп други, които пропускам в момента - от тях нямам никакво облекчение в момента и съответно спрях да пия каквото и да е.

Главоболието е локализирано в областта на челото. От време на време се проявява и много силна краткотрайна болка в ямката до горната част на ухото - не знам дали има някаква връзка. Болката в тази точка е изключително силна - спирам да правя каквото и да е, но краткотрайна - от няколко секунди до минута-две. Може да се прояви веднъж на 6 месеца, а може и да се прояви 20 пъти в един ден.

Ходила съм няколко пъти на невролог, очен лекар и т.н.

Имам много лека форма на синузит, която не би могла да причинява такова главоболие. Имам също така и тиреодит на Хашимото - той също не влияе на главоболието - никакви стойности на хормона не ми се отразяват по никакъв начин. Правен ми е ЯМР, на който не се проследява левия трансверзален синус - който най-вероятно е хипопластичен - цитат от самото изследване.  С ниско кръвно съм - стандартно ми е 90/60.

Заради главоболието, спрях да чета книги, да ходя на кино, да се качвам на увеселителни влакчета и един куп други неща. Главоболието ми се засилва значително от шум, светлина, недоспиване и др. Понякога дори си слагам тъмни очила в затворено помещение заради прекалената осветеност.

# 66
Напоследък имам едва ли не през ден,през два главоболие. Лягам вечер да спя в цветущо състояние и се събуждам с главоболие. И то такова,че сякаш някой ми натиска очите отзад. Не го свързвам с умора на очите,защото ми се е случвало и след дни,в които нито съм чела ,нито съм работила на компютър, нито съм гледала телевизия.Обикновено ползвам ацефеин. Не,че помага. Редувам го с темпалгин. Болката не е силна,но неприятно състояние,и обикновено ми се гади.Понякога отшумява за ден, понякога за два. И след няколко дни пак.Какво друго лекарство бих могла да ползвам?
Д-р Слави Станев, невролог в УМБАЛ "Света Анна" - София:

Без клиничен преглед и евентуални образни и функционални изследвания, може да се предположи тензионен тип главоболие. Чисто практично за него е характерно, че хронифицира при прием на
аналгетици, кофеин съдържащи медикаменти. Бих препоръчал дорета като курс на лечение два пъти по една таблетка дневно след храна за 10 дни, след което е добре да се направи консултация с невролог. Обичайните причини са неудобна поза на работа, преумора, промяна на ъгъла рамо-шия по време на сън и други.

# 67
Здравейте! В дните около 29.09. ми беше доста напрегнато на работа и получих схващане във врата и раменете, каквото за целите си 48 години не съм получавала, и естествено главоболие в тилната част. След около 7-8 дни болките във врата и раменете станаха поносими, но си остана концентрирана болката в тила. Ходя като замаяна и не се чувствам комфортно. Миналата седмица през нощта като се събудих, усетих, че сякаш главата ми се пълни с нещо, и след като се напълни ме удари пак болката в тила. Абе, общо взето неприятно състояние.
Вече не давам на колежката да ме разтрива, защото в началото ми се струваше, че това помага, но сега вече и разтривките не ми помагат.

Д-р Ирен Петрова, невролог в Клиниката по неврология на "Александровска болница":
Най-вероятно се касае за проблеми с шийните прешлени. В острата фаза не е препоръчително да се правят каквито и да е масажи.
Може да се опита лечение с нестероидни противовъзпалителни средства и физиотерапия под контрол на лекар.

# 68
Здравейте! Страхотен проект! Адмирации за специалистите, които са взели участие.
 От няколко месеца имам силно главоболие от дясно, което се появява внезапно, когато ходя, седя или гледам телевизия, чак ми прималява и ми се размазва погледа за секунди. Продължава около 2-3 часа и след като пия беналгин, нещата се поуспокояват. Какви изследвания е  добре да се направят? Имам хормонален проблем и съм на противозачатъчни.
Благодаря предварително за отговора.
Д-р Росен Икономов, завеждащ Отделението по неврология към Клиниката по неврология в университетска болница „Софиямед“:

Не сте дали информация колко често е главоболието, свързано ли е с цикъла, какъв характер има - стрелкащо, пулсиращо, стягащо. По начина, описан от вас, протича тригеминалната невралгия и клъстърното главоболие, но е необходима повече информация. Препоръчвам ви консултация с невролог за изясняване на допълнителни данни.

# 69
  • оттам, откъдето започва България

Д-р Ирен Петрова, невролог в Клиниката по неврология на "Александровска болница":
Най-вероятно се касае за проблеми с шийните прешлени. В острата фаза не е препоръчително да се правят каквито и да е масажи.
Може да се опита лечение с нестероидни противовъзпалителни средства и физиотерапия под контрол на лекар.
Благодаря за отговора. И аз се съмнявам за шийни прешлени, но честно казано не ми се ходи по болници. Снощи преди лягане не издържах и изпих първо един аналгин, а по-късно едно терафлу и съм спала цяла нощ без пробуждане. Днес денят ми беше прекрасен и дори всички на работа забелязаха, че съм живнала. Остана ми само болката в лява ръка, но предполагам и тя ще отмине.
Още веднъж благодаря!  bouquet

# 70
Имам постоянно главоболие от 18 години насам. В момента съм на почти 31 години, т.е. главоболието ми е започнало на 12-13-годишна възраст.
Под постоянно, имам предвид 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, а ако е високосна - 366. През последните 4 години главоболието е значително по-силно и ми пречи значително на качеството на живот. Последно пиех Паратрамол, но и той вече не ми действа. Пила съм всякакви обезболяващи, от години вече нищо не ми действа. Пила съм: седалгин нео, паракофдал, ацефеин, аналгин, беналгин, етодин, солпадеин, ибупрофен, аулин, алка залцер, парацетамол, дексофен и сигурно един куп други, които пропускам в момента - от тях нямам никакво облекчение в момента и съответно спрях да пия каквото и да е.

Главоболието е локализирано в областта на челото. От време на време се проявява и много силна краткотрайна болка в ямката до горната част на ухото - не знам дали има някаква връзка. Болката в тази точка е изключително силна - спирам да правя каквото и да е, но краткотрайна - от няколко секунди до минута-две. Може да се прояви веднъж на 6 месеца, а може и да се прояви 20 пъти в един ден.

Имам много лека форма на синузит, която не би могла да причинява такова главоболие. Имам също така и тиреодит на Хашимото - той също не влияе на главоболието - никакви стойности на хормона не ми се отразяват по никакъв начин. Правен ми е ЯМР, на който не се проследява левия трансверзален синус - който най-вероятно е хипопластичен - цитат от самото изследване.  С ниско кръвно съм - стандартно ми е 90/60.

Заради главоболието, спрях да чета книги, да ходя на кино, да се качвам на увеселителни влакчета и един куп други неща. Главоболието ми се засилва значително от шум, светлина, недоспиване и др. Понякога дори си слагам тъмни очила в затворено помещение заради прекалената осветеност.
Д-р Ирен Петрова, невролог:

Провеждана ли е електроенцефалограма? Дали не се касае за мастоидит (засягане на костта зад ухото). В тази насока е желателно да се проведе консултация с УНГ-специалист. Иначе по описание главоболието наподобява мигренозно.

# 71
  • София

Провеждана ли е електроенцефалограма? Дали не се касае за мастоидит (засягане на костта зад ухото). В тази насока е желателно да се проведе консултация с УНГ-специалист. Иначе по описание главоболието наподобява мигренозно.

Да, ЕЕГ-то е нормално. Била съм и на УНГ - по повод синузита, но нищо не са ми откривали. Но няма да навреди да направя нов такъв преглед. 

# 72
Здравейте! Изключително полезна тема и за съжаление актуална за мен от близо две седмици насам. След прекарана настинка с хрема, започна главоболие в дясното слепоочие, което се появява внезапно, разко и изпитвам силно дразнене от звук и светлина.
Имала съм подобни симптоми и друг път-оказа се възпаление на нерв вследствие на ангина и с лекарства и невробекс успях да овладея главоболието.
Всичко това ме кара да мисля, че и този път е следствие на настинката, но според личния ми лекар гърлото ми не е дори зачервено. Направих курс с Бевит без резултат, от два дни приемам Милгама, но болките зачестиха-появяват се всяка вечер, а днес дори от сутринта.
Предстои ми операция на холестеатом, възможно ли е той да засяга нерва, причиняващ ми болка или да се насоча към зъболекар, очен лекар..?

# 73
  • Бургас
Здравейте и благодаря за полезната тема и инициатива!
Бих искала да попитам на какво може да се дължи главоболие при дете на между 3 и 6г?
Синът ми имаше главоболие, когато беше на около 4г. Водих го много пъти на невролог, преглеждаха го, правихме ЕЕГ няколко пъти, доплер, накрая и ЯМР. Всичко беше наред, но периодично го болеше главата. Лечение не са назначавали, така и не се разбра на какво се дължеше. Не е бил често боледуващо дете, не е имал проблеми със синуси и т.н. Били сме и при УНГ, както и на очен лекар. Там също всичко беше наред. Не е прекалявал с телевизия... Някъде на около 6-7г престана да го боли.
Сега дъщеря ми е на 3,6г и отскоро и тя се оплаква, че я боли главата. Ако се наложи ще я водя и нея по невролози, но все пак да попитам при толкова малки деца на какво би могло да се дължи и какво е най-добре да се предприеме?
Благодаря предварително!

# 74
Здравейте! Изключително полезна тема и за съжаление актуална за мен от близо две седмици насам. След прекарана настинка с хрема, започна главоболие в дясното слепоочие, което се появява внезапно, разко и изпитвам силно дразнене от звук и светлина.
Имала съм подобни симптоми и друг път-оказа се възпаление на нерв вследствие на ангина и с лекарства и невробекс успях да овладея главоболието.
Всичко това ме кара да мисля, че и този път е следствие на настинката, но според личния ми лекар гърлото ми не е дори зачервено. Направих курс с Бевит без резултат, от два дни приемам Милгама, но болките зачестиха-появяват се всяка вечер, а днес дори от сутринта.
Предстои ми операция на холестеатом, възможно ли е той да засяга нерва, причиняващ ми болка или да се насоча към зъболекар, очен лекар..?
Не е ясно къде се намира този холестеатом. Болката само в слепоочната област ли е, или и в дясната буза, или челото. Има две възможности - ако болката е в дясната буза и челото, може да става въпрос за синузит. Иначе най- вероятно се касае за невралгия на нервус тригеминус (троичен нерв) след вирусна инфекция.

Не е лошо да направите консултация с УНГ специалист. Като терапия ви препоръчвам освен витамини от група В и нестероидни противовъзпалителни средства (като афламил 2х 100 мг за десет дена, ако няма алергия или проблеми със стомашночревния тракт).

Общи условия

Активация на акаунт