Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 11

• 54 818
  • 753
  •   1
Отговори
# 705
Като го прочетох на жена ми, тя само се усмихна. Същата история. И как се справихте с това?
Памперсите ни намаляха, явно от стреса... може би кърмата е намаляла и той затова дърпа така. Но какво да правим? Оставяме го да суче постоянно, за да стимулира, но това е един порочен кръг.

# 706
Направих всичко възможно да съм спокойна - аз бях и със следродилна депресия. Как се постига спокойствие е строго индивидуално. На мен ми беше добре, когато бях сама с детето - други хора, които се притесняват и прекалено приповдигнато ме успокояват, не ми действаха добре. Също и предлагащи да му дам вода, питащи дали кърмата не е прекалено рядка/гъста, бяла/жълта, дали му е топло/студено и т.н. Достатъчно си ги задавах сама въпросите. Не знаех нищо за кърмене, освен, че СЗО препоръчва изключително до 6ти месец. Действах предимно по интуиция. Намерих филмчето на Харви Карп, четох различни методи за гледане и кърмене - отделно легло и режим, привързано родителство, опитвах тези, които ми харесваха и оставих само онези, с които се чувствах добре. В началото се възползвах от всеки момент между кърменията, за да изключа - в друга стая, четене на книги или глупости в нета. Оставях го на някого, за да се разходя. Стараех се да не забравям да си направя нещо за хапване. Когато минаха първите месеци и се престраших да го взема да спи при мен вече успявах да си почина и станаха много по-добре нещата. А и може би просто свикнах с бебето.
Възможно е кърмата да е намаляла, но не е много вероятно. Просто когато е неспокойна, не иска да тече.
Като се замисля в началото колко пъти ми се е плакало с висящо на гърда, дърпащо се и мрънкащо бебе, и съм се проклинала, че няма вкъщи АМ и няма кого да пратя да купи.. Добре, че нямаше Simple Smile
Как са ви намалели памперсите? Аз сменях преди всяко кърмене - когато започне да мърда глава насам-натам преди да се е събудило съвсем сменям и давам гърда.

# 707
  • над кукувичето гнездо
Като го прочетох на жена ми, тя само се усмихна. Същата история. И как се справихте с това?
Памперсите ни намаляха, явно от стреса... може би кърмата е намаляла и той затова дърпа така. Но какво да правим? Оставяме го да суче постоянно, за да стимулира, но това е един порочен кръг.
Гушкане на бебе(може кожа в кожа), топъл компрес на гърдите, кърмене, цедене, много течности, запарка от сминдух или чайчета за кърмачки, лук, ядки, почивка, спокойствие. Според мен, потърсете консултант. Бебчето е малко, за да се упражняваме по него в интернета.

# 708
Това с консултанта по кърмене е добра идея, но за съжаление в Русе няма, най-близките са в Плевен и Варна...

http://www.podkrepazakarmene.com/consulting

Иначе гушкане кожа в кожа, много спокойствие за майката (баби, бащи, който може да помага в домакинството), вземете си чай за кърмене и всеки ден приготвяйте една голяма кана с поне 2 литра чай за следващия, да си пие през целия ден, когато се сети, предполагам сте гледали клипчета в интернет как трябва да захапва бебето (цялата ареола, не само зърното), за да суче ефективно, ако някоя гърда се препълни или усети запушване - топъл душ, топла кърпа и цедене (аз с помпа не можех, но и ръчно е вариант) и най-вече спокойствие, като си го гушка/кърми в слинг/раничка, ще стане още по-лесно, и двете и ръце ще са свободни през деня. При нас кърменето беше най-удобно в легнала позиция, като ако беше от лявата ми страна, давах лявата гърда и обратното.

# 709
  • над кукувичето гнездо
ЛЛЛ имат в Русе. Peace
http://lllbg.org/kontakti/

# 710
Аз пак да се включа, че твърдо подкрепям да се свържете с консултант. Бидейки в чужбина, на мен ми се наложи да се оправям сама и не го пожелавам на жена ви, а имах и помощ първите три месеца и не съм се занимавала въобще с домакинство и пр. Като се даде добър старт после всичко е много по-лесно и обратното. Много майки се предават именно в началото и започват да дохранват, дават биберони, шишета, което после води до още повече проблеми. Педиатрите като цяло не разбират от кърмене и дават мнго грешни съвети - даване на вода, ранно захранване и пр., което е напълно отречено от съвременната наука. Доброто поставяне на бебето на гърда невинаги става само с филмчета, за съжаление. Форумът тук е чудесен, но наистина е по-правилно първо да тръгне всичко гладко с малко помощ на място.

# 711
Аз съм на противоположно мнение относно консултанта. Малкият е сукал добре, очевидно има апетит. Майката е стресирана. Консултантките, които срещнах бяха вманиачени, идея фикс им беше да се получи кърменето и още повече ме напрягаха и натоварваха. Да, симпатични и внимателни, но си им личеше блясъка в очите и огромното настояване.
Малкият им качва нормално, бих казала към долната граница http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_6.pdf, но ако се поуспокоят ще тръгне по-бързо нагоре. Надявам се да е скоро, защото педиатърът може и да ги попритисне като отидат другата седмица.
deian, нали не забравя да пие поне 2 литра течности дневно? Да си държи до нея бутилка с вода и да пие повече, докато е залепен дребния.

# 712
Да, то много зависи от човека, но може да се получи и обратния ефект, ако всичко е "на всяка цена".
Тя по принцип си пие много вода отпреди да забременее - по към 3 литра на ден. Всичко е от притеснение, но не успявам да я успокоя адекватно. Вярвам, че с времето ще стане. Hug
А за педитата - аз не тежа колкото други мои връстници.

Последна редакция: пт, 20 яну 2017, 14:22 от deian

# 713
Не я успокоявай тогава, опитай само да я гушнеш и да слушаш. По възможност дишай равномерно и избягвай всякакви движения, които могат да се тълкуват като съгласие/несъгласие/притеснение. Знам, че и на теб хич не ти е лесно, но нас след раждане и кърмене като ни треснат хормоните не сме съвсем логични и последователни Simple Smile Опитвай други техники - ако обича да хапва нещо (жокер - сладолед или шоколад, само да не е понички с боровинки или сладко от малини, защото нашия дребен от тях се разака в зелено). Масаж на краката също е супер удоволствие, запазено от бременността (надявам се докато дребния се пенсионира Heart Eyes).

# 714
  • Варна
Здравейте.
Моят син е на 6 месеца и половина и вече можем да се похвалим с две долни зъбчета. От около седмица той започна да хапе. Изохкването го разсмива, обясненията тип "не, не бива" сякаш изобщо не ги слуша, а когато го отделя почва да плаче неутешимо.
Всеки съвет как да го науча да не хапе е добре дошъл.

# 715
  • над кукувичето гнездо
Мълчание без реакция и търпение. И на всяко захапване, прибиране на сергията. След няколко минути позволете пак. Трябва да е едно и също всеки път, за да разбере причинно-следствената връзка. Ако познава думата боли, може да използвате и нея при прибирането на сергията.
Другото е с някакъв неприятен глас кратко, точно, ясно и сериозно НЕ.

# 716
Не знам какво става, но днес стои съвсем гладен. Взехме помпа за кърма - около 10 мл от едната и край. Взех АМ, което никак не исках да правя, но той отказва да го пие Shocked Иска си цица и това е. От шише не ще, с чашка само го изплюва или се дави, а реве от глад :/

# 717
  • над кукувичето гнездо
Потърсете консултант, безплатно е.
Споделихте ли с педиатъра?

Може да пробвате да му предложите мляко със спринцовка или със сонда за гърда.
Изцеденото количество може да е съвсем малко заради стреса, в който очевидно се намирате всички.

Дано нещата се коригират съвсем скоро! Praynig

# 718
  • София
deian, какво правите за увеличаване на кърмата, освен слагане на гърда? При мен в началото беше така и денонощно стимулирах. Да, има опасност от хиперлактация, но пък и гладен да стои не е оферта. Забелязвате ли, дали преглъща по време на кърмене или просто цока на празен ход?

Купих сух сминдух, чай за кърмачки през 1-2 чАса, малко боза, малко мляко (не повече от 1 чаша на ден), 1/2 кофичка кисело мляко, сурови ядки (бадеми), сок от касис, цедене пред 1-2 часа на фаза стимулация. Педи ми каза даже, че безалкохолната бира също се отразява на лактацията.

Балансирана храна, почивка и спокойствие!

Успех!

# 719
  • Варна
Deian, това, че не можете да изцедите нищо, не е показателно. Аз също не можех и все още не мога. Но моят син е здрав, игрив и изключително кърмен.

Моят съпруг също тича една вечер да купува АМ. Тогава се бях ядосала и нищичко не можех да изцедя. АМ-ът още си стои. Слагам си го в инката. Много е важно жена ви да е спокойна и щастлива.

Ние имахме проблем с поставянето на гърдата в началото - слагах го с коремчето нагоре, вместо към мен. Това му пречеше да засуче добре и от там лактацията ми беше слаба. Вижте дали при вас няма проблем с това. Следете, когато суче, дали преглъща. Гърлото му трябва да "подскочи" след няколко цоквания.

После установих, че не бива да ям млечни продукти, понеже в този случай не усвоява добре кърмата. Вгледайте се в цвета и консистенцията на акото му. Трябва да е жълто. Също си записвайте колко често ака и кажете на педиатъра си. Покажете снимка. Ако ака всеки ден пълен памперс, спрете да се тревожите за количеството кърма.

Нека жена ви зареже всякаква домакинска работа. Аз първите три месеца само кърмех. По цял ден детето беше в ръцете ми. Мъжът ми вечер сготвяше и ми оставяше храна. Ако има кой да помага, без да прави забележки и да внася допълнително напрежение, възползвайте се.

Не оставяйте бебето да плаче. При всеки гък - цица. Няма да го разглезите. Малко е още. А ревът им е проектиран да вдига кръвното на майката.

Може да вземете от някъде кантар за бебето и да го измерите преди и след хранене няколко пъти и няколко дни, макар че има хора, които от това се стресират допълнително. Ако прецените, че жена ви ще се притесни от меренето, не го правете. От притеснението може да не излезе толкова кърма, колкото детето изсуква обикновено, и тя ще се натовари допълнително.

Наистина, ако можете се свържете с консултант, или дори с някоя позната, успешно кърмеща майка. Може дори през скайп или вайбър, ако не лично. Така и вие ще се успокоите, и ще хванете проблема отрано, ако има такъв. Ако ли не, звъннете на педиатъра и се консултирайте с него. Не се плашете, ако има проблем, ще го решите.

Общи условия

Активация на акаунт