Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 11

• 54 821
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Скрит текст:
При мен в началото се нахранваше, заспива, отваря устата и пуска зърното. Да де, ама сега отваря устата и стои така. Опитам ли да изкарам зърното, което той така или иначе не цока вече и бебето започва да протестира. Това се случва при нощните хранения.
Не си го дава цокито и това е. Много внимавай с издърпванията, защото се травмира зърното когато стиснат и после боли доста и дълго. Аз издебвах да поотвори уста, изчаквах още няколко минути (колкото повече, толкова по-сигурно) и първо леееекичко пробвах да издърпам почти без да мърдам; ако не се усети да я стисне - дърпаш бързо и бягаш. Но за съжаление доста време отнемаше между заспиването с отварянето на устата и дълбокия сън, при който не усеща, че му крадеш Скъпоценното .
Там е проблемът, че той отваря уста, изобщо не цока вече, а зърното само стои опряно на долната му устна. Преди изтеглях зърното и готово. Той не дърпа, защото вече спи, но сега усеща, че зърното не се опира вече в устата му и започва да върти глава и да го търси. Подавам му го, цоква 2-3 пъти и пак отваря уста, защото се е нахранил. Явно иска да го усеща ли, що ли? Не знам, ама е голяма игра. По цяла нощ си играем на "прецакай другарче".

# 691
Иска винаги да го усеща, разбира се Simple Smile То е комбинация между храна и Мама - най-важните неща в живота му. Изчаквай по-дълго преди да го махнеш, и над половин час ми се е налагало да вися. Колкото повече исках да се измъкна, толкова по-бавно ставаше - усещат дребните и на сън, че планираш да се откачиш.

# 692
...
Ако кърми на поискване, оставя го да стимулира гърдите (гризкането) и е спокойна, не би трябвало да имате проблеми. Имахте ли поне няколко по-спокойни дни между двата поста? Първите няколко месеца наистина са страшни лепки, притесненията са много и е трудно.
Както казвате, имаме си притеснения - основно дали се нахранва добре, защото стана по-сънлив (е няма угодия!) и ни изглежда по-бледичък от преди. Не знам дали по-бледия цвят на кожата може да е сигнал за недохранване. Опитваме се да работим по спокойствието, знам, че то е най-важното за производството на кърма. Между двата поста имаше може би 2 дни, в които спеше спокойно и си хапваше добре. После започнаха КОЛИКИТЕ  #Cussing out
И сега сме с колики, с чудене дали се нахранва и т.н., което не спомага за желаното спокойствие. Вече 2 пъти се случва да връща по малко кърма и аз успокоявам жена ми, че щом има какво да върне, значи си е хапнал  chef

# 693
  • София
Иска винаги да го усеща, разбира се Simple Smile То е комбинация между храна и Мама - най-важните неща в живота му. Изчаквай по-дълго преди да го махнеш, и над половин час ми се е налагало да вися. Колкото повече исках да се измъкна, толкова по-бавно ставаше - усещат дребните и на сън, че планираш да се откачиш.
От няколко дена имаме и нов прийом: заспива, някак (с голям зор) измъквам зърното. Той по някое време се усеща и върти глава, аз упорито лежа мирно, но той се завира м/у гърдата и мишницата ми, обръща глава, за да може да диша и така докато не огладнее. После започва да върти пак глава, да търси и да мрънка в знак на недоволство. Изводът е, че сме залепени един за друг и с времето нещата стават по-сложни. Simple Smile Предполагам, че му мирише на кърма и се успокоява така.

# 694
deian, коликите и връщането почти цяла година ни мъчиха и нас. Ако не е много трудно на жена ти да го държи на гърда (изглежда там му е най-добре, мъж е все пак) ще спи по-спокойно и ще качва повече. Да си намери удобна поза и да предремва с него. Колкото повече се вглежда, толкова повече проблеми ще намира - ами ако му порозовеят бузите какво - прегрял или с температура Mr. Green докато не посвикнете с бебето, все ще има паники. А и всъщност паниките покрай децата май не спират.

missence, като порастне още и из дрехи и завивки ще започне да рови, и ръцете ти ще бута да не пречат Grinning

# 695
  • Варна
ЗдравейТе,днес моят мъник става на два месеца,но имам притеснения че връща кърма.Хем се тревожа дали му стига,хем връща.Не е на фонтан,но като го вдигна да се оригне връща или пресечено мляко ,а понякога и повечко.Като го оставя в кошарата почва да играе с ръце,крака и пак връща.Понякога ми изглежда като водачка, а вода не давам.Постоянно сменям блузи все са мокри и лигавици слагам.Това ми е второ дете с баткото не помня такова нещо.Има дни в които пък не връща.Другата седмица сме на консултация,но ако някой се е сблъсквал Моля за съвет.

# 696
  • над кукувичето гнездо
Заради дългия ферман #Crazy, ще поставя мненията си в скрит текст.
ЗдравейТе,днес моят мъник става на два месеца,но имам притеснения че връща кърма.Хем се тревожа дали му стига,хем връща.Не е на фонтан,но като го вдигна да се оригне връща или пресечено мляко ,а понякога и повечко.Като го оставя в кошарата почва да играе с ръце,крака и пак връща.Понякога ми изглежда като водачка, а вода не давам.Постоянно сменям блузи все са мокри и лигавици слагам.Това ми е второ дете с баткото не помня такова нещо.Има дни в които пък не връща.Другата седмица сме на консултация,но ако някой се е сблъсквал Моля за съвет.

Скрит текст:
Давайте повече време за оригване. Може да пробвате неколкократно да го хващате полегнало първо на дясната му страна, а след това плавно смените до лявата му страна, т.е. от вашата лява ръка да полегне на дясната, когато е с лице към вас. Дано го обясних добре. Стомахът има анатомична извивка на ляво и когато бебето лежи на дясно, въздухът отива към дъното му, а не към хранопровода. Когато е на ляво, въздухът има по-добра възможност да излезе. Наддигнете матрака откъм главата с нагъната пелена, пъхната отдолу.

deian, честито бебе!  Grinning
Скрит текст:
Вижте линка, описано е как бебето да се постави на гърда така, че да засмуче и ареолата. https://xedra.wordpress.com/2012/01/10/cross-cradle/ В нета със сигурност може да намерите много клипчета по въпроса. Със сигурност, бебето трябва да е поставено така, че да може да отметне цялата си глава назад, за да успее да разтвори устата си широко и да поеме ареолата. Главата му не трябва да е бокирана отзад, за да има възможност на движение в тази посока. Засукването тряба да се случва първо откъм долната му устна, а след като отметне глава - и с горната. Смукането само на зърното не винаги може да го снабди с достатъчно мляко.
Минимумът за наддаване на седмица е 70 г, максимумът - 210 г. Но това по-скоро са цифри за бебета, хранени с ам. От една страна, неефективнто засукване може да доведе до по-малко прието количество, от друга - оцапаните пампрси, които цитирате, не са малко. Важно е да следите и дали са достатъчно мокрите. Дискомфорта в зърната може да е от неправилната захапка, може да е от прекаленото дъвкане. Може да е сънливо бебчето от жълтеница, ако още не я е преборило. Моят беше с такава 40 дни, това го караше да спи като пън.
Когато заспи на гърда и не се усеща преглъщане, с чиста съвест може да опитате да го махнете от гърда още в момента, в който е достатъчно заспал, за да не протестира. А може просто да се успокоява по този начин и за това да иска да стои така. Може да иска и да папка още.
По третия въпрос мога да кажа, че е възможно кърмата да се е орегулирала и за това да няма този рефлекс на потичане от втората гърда. Изцеденото количество кърма на ръка или с помпа не може да е маркер за това колко изсуква бебето, нещата са твърде различни.
Като цяло, наддаването не е лошо. Като за първи месец може да има още малко да се иска. Като комбинирам описанието за храненето, поспаливостта и наддаването, бих казала, че според  мен, най-адекватно би било да се обадите на консултант по кърмене, който да дойде и да ви помогне със захапката, ако не успеете да коригирате сами. Разбира се, може и всичко да си е наред, защото през две клавиатури и два монитора, нещата могат доста да се пречупят, но това е идеалния вариант за мен.
Едно е сигурно - майката трябва да е спокойна и отпочинала, за да й вървят добре нещата. Тя се справя прекрасно с усилията, които полага, трябва й само още малко увереност, за да може спокойно да контролира нещата. Горещо препоръчвам една книга, която лично на мен много ми помогна в много труден момент, когато бебето ми беше на 18 дни и само спеше, една зальохана педиатърка ме караше да дохранвам от шише, а аз препрочитах и интерпретирах по различни начини всяко изречение на д-р Спок до припадък и търсех спасителни думи в написаното там. Когато малкия беше на 18 дни, отидох на среща на ЛЛЛ, зададох въпроси, отговориха ми много търпеливо, показаха част от библиотеката си, след това влязох в книжарницата, купих си "Книга за кърменето" на Хана Лотроп, прочетох я за два дни, вместо да спя, на третия ден се запънах, че ще кърмя успешно и нещата се наредиха (или просто добих увереност!). По-нататък попаднах на блога на хедра и от там научих много полезни неща. Може да потърсите кога са следващите срещи на ЛЛЛ във вашия град и да се опитате да присъствате. Приемат и бебета. Simple Smile Тук във форума има тема, в която пишат и консултанти по кърмене, може и към тях да се обърнете. Всичко това ви го пиша, не за да ви карам да се притеснявате, а в случай, че напасваме по различен начин изложените факти.
П.П. Не се доверявайте на всички кантари и твърде много на кантарите, като цяло. Не се вманиачавайте в цифрите. Гледайте бебето, то показва.
Поздравления, че сте толкова съпричастен! Hug

П.П. 2. Когато бебчето започне да се успива на гърда след кратко, според вас, сукане, опитайте се да го разбудите като го разместите, стиснете по раменце или петичка, носле, като леко се издърпа гърдата от устата му, като се сменят гърдите. На всяко кърмене нека се предлагат и двете гърди, като се започва от последно неизползваната гърда. Може на едно кърмене многократно да се сменят гърдите. Може майката да прилага компресия на гърдата, от която суче бебчето, за да получава повече кърма на хапване. Може да съблечете бечето до памперс, а майката до голо коремче и да се допрат кожа до кожа, за да се усещат по-добре.

# 697
Честито, имате си бебе повръщач като нас Grinning Aко качва добре, не е проблем, физиологично е и се оправя до годинка, вече ако е на фотнат, има видим дискомфорт, не качва - тогава се налага по-подробен преглед,
иначе просто ви остава да изчакате да го израсте. На моят му отне 9 месеца, беше абсолютно същото. Винаги е наддавал много добре, връщаше постоянно, различна консистенция, но не е повръщал на фонта. Голямо пране и бърсане беше...

Помага все пак задълително оригване след сукане, кърмене в по-изправено положение, спане под лек наклон, не че спасява съвсем нещата, но ги подобрява.

# 698
  • Варна
Благодаря за съветите ви дано го израсте бързо и да не се окаже нещо по-сериозно.😐

# 699
И моето връща, на 6.5 месеца, даже си мислех, че като я захраня, ще изчезне, ама пак си връща по мъничко след кърмене някой път. Ама не съм се притеснила, де, качва, не повръща на фонтан и няма дискомфорт. Най-често връща, като се движи по-активно след ядене, дори и да е оригната.

# 700
...
deian, честито бебе!  Grinning
Скрит текст:
Вижте линка, описано е как бебето да се постави на гърда така, че да засмуче и ареолата. https://xedra.wordpress.com/2012/01/10/cross-cradle/ В нета със сигурност може да намерите много клипчета по въпроса. Със сигурност, бебето трябва да е поставено така, че да може да отметне цялата си глава назад, за да успее да разтвори устата си широко и да поеме ареолата. Главата му не трябва да е бокирана отзад, за да има възможност на движение в тази посока. Засукването тряба да се случва първо откъм долната му устна, а след като отметне глава - и с горната. Смукането само на зърното не винаги може да го снабди с достатъчно мляко.
Минимумът за наддаване на седмица е 70 г, максимумът - 210 г. Но това по-скоро са цифри за бебета, хранени с ам. От една страна, неефективнто засукване може да доведе до по-малко прието количество, от друга - оцапаните пампрси, които цитирате, не са малко. Важно е да следите и дали са достатъчно мокрите. Дискомфорта в зърната може да е от неправилната захапка, може да е от прекаленото дъвкане. Може да е сънливо бебчето от жълтеница, ако още не я е преборило. Моят беше с такава 40 дни, това го караше да спи като пън.
Когато заспи на гърда и не се усеща преглъщане, с чиста съвест може да опитате да го махнете от гърда още в момента, в който е достатъчно заспал, за да не протестира. А може просто да се успокоява по този начин и за това да иска да стои така. Може да иска и да папка още.
По третия въпрос мога да кажа, че е възможно кърмата да се е орегулирала и за това да няма този рефлекс на потичане от втората гърда. Изцеденото количество кърма на ръка или с помпа не може да е маркер за това колко изсуква бебето, нещата са твърде различни.
Като цяло, наддаването не е лошо. Като за първи месец може да има още малко да се иска. Като комбинирам описанието за храненето, поспаливостта и наддаването, бих казала, че според  мен, най-адекватно би било да се обадите на консултант по кърмене, който да дойде и да ви помогне със захапката, ако не успеете да коригирате сами. Разбира се, може и всичко да си е наред, защото през две клавиатури и два монитора, нещата могат доста да се пречупят, но това е идеалния вариант за мен.
Едно е сигурно - майката трябва да е спокойна и отпочинала, за да й вървят добре нещата. Тя се справя прекрасно с усилията, които полага, трябва й само още малко увереност, за да може спокойно да контролира нещата. Горещо препоръчвам една книга, която лично на мен много ми помогна в много труден момент, когато бебето ми беше на 18 дни и само спеше, една зальохана педиатърка ме караше да дохранвам от шише, а аз препрочитах и интерпретирах по различни начини всяко изречение на д-р Спок до припадък и търсех спасителни думи в написаното там. Когато малкия беше на 18 дни, отидох на среща на ЛЛЛ, зададох въпроси, отговориха ми много търпеливо, показаха част от библиотеката си, след това влязох в книжарницата, купих си "Книга за кърменето" на Хана Лотроп, прочетох я за два дни, вместо да спя, на третия ден се запънах, че ще кърмя успешно и нещата се наредиха (или просто добих увереност!). По-нататък попаднах на блога на хедра и от там научих много полезни неща. Може да потърсите кога са следващите срещи на ЛЛЛ във вашия град и да се опитате да присъствате. Приемат и бебета. Simple Smile Тук във форума има тема, в която пишат и консултанти по кърмене, може и към тях да се обърнете. Всичко това ви го пиша, не за да ви карам да се притеснявате, а в случай, че напасваме по различен начин изложените факти.
П.П. Не се доверявайте на всички кантари и твърде много на кантарите, като цяло. Не се вманиачавайте в цифрите. Гледайте бебето, то показва.
Поздравления, че сте толкова съпричастен! Hug

П.П. 2. Когато бебчето започне да се успива на гърда след кратко, според вас, сукане, опитайте се да го разбудите като го разместите, стиснете по раменце или петичка, носле, като леко се издърпа гърдата от устата му, като се сменят гърдите. На всяко кърмене нека се предлагат и двете гърди, като се започва от последно неизползваната гърда. Може на едно кърмене многократно да се сменят гърдите. Може майката да прилага компресия на гърдата, от която суче бебчето, за да получава повече кърма на хапване. Може да съблечете бечето до памперс, а майката до голо коремче и да се допрат кожа до кожа, за да се усещат по-добре.
Здравей, isa_pisa и благодаря!
Гледали сме много видеа и сме чели, до вчера засукваше като по учебник. Нещо той си промени захвата, не знам защо. А не сме му давали биберони и шишета. Дано е временно.
Тъпото е, че педиатрите дават едни изисквания и ако кърменото бебе не отговаря на тях - айде дохранвай. Не че сме задължени да правим каквото казват (аз по принцип не съм много съгласен с традиционната медицина и за себе си своеволствам, но за друго човече не съм толкова смел).
Мокри памперсите, сутрин обикновено има 1 доста тежък, през деня при по-честите смени си има пишкано, но по-малко. Не ми се струва жълт, как да познаем дали има жълтеница още?
Благодаря за съветите. Вярвам, че майка му ще добие повече увереност. Важното е, че има желание и според мен и сега се справя, макар че тя е много критична към себе си.
Поздрави!

# 701
  • над кукувичето гнездо
Мда, заради тези педиатри и дори нашите майки има толкова боязливи кърмачки, че лесно лесно прибягват към биберона. А когато е малко бебето, в някои случаи, е почти все едно дали в шишето има ам или кърма. Моят господин за два дни свикна с изливаща се от биберона кърма и на третия ден, след 5 минути кърмене, вече си търсеше лесното. Отучих го с инат и кърмене до посиняване, хем, че той постоянно и заспиваше. На други бебета пък име е все тая дали ще им пъхнеш ареола или силикон в устата, не им пречи да се кърмят чинно до получаване на заветната добавка.

Количеството на мокрите памперси, според мен, звучи успокоително. Peace Ако е и безцветна, значи няма обезводняване, следователно кърмата е достатъчно.

Увереност се постига и с времето, ще се опознаят повече мама и бебе, ще се научите да разпознавате щенията му и сигналите му...все хубави моменти.

За жълтеницата - ако тенът му все още жълтее, макар и леко, значи още го държи. При нашето човее мислех, че е минала за една-две седмици, а месец след раждането новата педиатърка само като го видя и отсече. Тогава вече ми се стори, че наистина все още е жълтеникав на оттенък...

# 702
Непосредствено след като родих и аз непрекъснато задавах въпроси. Напълно нормално е майката да се притеснява, но ако продължава да се чувства несигурна си намерете консултант по кърмене  Peace
С преразкази може да продължи да се чуди, а на една кърмачка и трябва много спокойствие, сън и храна, както и много добро настроение.
Ние имахме лека жълтеница и терапията беше излагане голичко на слънце, но през стъклото на прозореца, цялото тяло без главичката. Така лъчите се пречупват и не е нужно да се слагат слънцезащитни кремове. Беше малко по-сънлива от нормалното, но пък имаше голям апетит и бързо й мина.
Да си задам и аз въпроса...тази сутрин се събудих със страхотна свръхлактация заради гризкането на бебка...ползва ме като биберон много активно. Днес го ограничих, спазих всички препоръки от книгата на LLL и гърдите са вече ОК, но като й мине напълно гнева към гърдата пак ще се върнем на изходна позиция... newsm78 Има ли изход от тази свръхстимулация или да чакам да мине и този период? Тъкмо се наслаждавах на много млечни и прекрасни дни и след фонтана от тази сутрин ни се поразвали настроението.

# 703
Сега новият ни прийом е да дърпа зърното както го е захапал и да буйства. Както е засукал и в един момент започва да го размотава с уста (мести си главата), от което жена ми я боли и я разранява.
Какво означава това в неговите очи? Какво трябва да направим?

# 704
Пъхаш пръст отзад и отстрани като при кучетата, за да отвориш захапката и да измъкнеш изстрадалото зърно. Може да го дразни нещо несвързано с кърменето, може да се дразни, че кърмата идва прекалено бързо или прекалено бавно, може да не му харесва какво е хапвала мама.
Първите месеци оприличавах моето на крокодил - с нестабилния врат се засилва като граблива птица, захапва, мята глава - много си го обичам, но се чувствах точно нападната от хищник. А с болката и разраняването - и разкъсана...

Общи условия

Активация на акаунт