Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 11

• 54 824
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Аз съм купила възглавница против повръщане, защото в налото доста връщаше. Така главата е леко повдигната. Аз си подлагам възглавница на кръста и така изравнявам нивото.

# 676
За легналото положение и аз я слагам чат-пат платформичката, но като го държа в скута си, главата му е опряна на ръката ми. В сгъвката е най-удачно, ама той не стои Simple Smile Пък аз "изолация" по кокъла имам, ама не чак толкова..

# 677
Аз кърмя на възглавница още от родилното, първо на обикновена, после си взех С-образна за кърмене, иначе не ми е удобно.

# 678
Моето основно легнала го кърмех. В началото подпирах главичката, когато стигна до зърното (и зърното до него Simple Smile ) имаше нужда от възглавница само когато ме мързеше да го местя за другата гърда и му я провисвах отгоре.
 Rolling Eyes Малко грубо прозвуча май, не са ми толкова зле цокитата Blush

# 679
Аз като кърмя легнала също не местя бебето, а намествам себе си, за да сменя гърдите. Първо съм полу по гръб, полу настани, после се извъртам полу по корем.

# 680
Ха за полу по корем не се бях сещала, звучи обешаващо Flutter Само трябва да внимавам да не го затисна, поне балансът на силите е по-добре, че в началото гърдите ми бяха двойни спрямо главата му Blush

# 681
  • София
На мен ми е много удобно полу по корем и да давам да суче "горната" гърда.Слагам си "горната" ръка над главата му. За малки бебета, обаче, не знам колко е безопасна тази поза.
Аз от много време кърмя главно легнала, понякога ме сварва и на дивана-аз седя, той се сгушва до мен и си суче.
Възглавница за кърмене ползвах до към 9-10 месец.Много си я харесвах и ми беше от голяма полза първите месеци.

# 682
Ами на мен не ми е чак толкова удобна възглавницата, понеже гърдите ми са големи, сега на практика се трансформираха в дълги Whistling и трябва да слагам нещо под гърдата, за да се падне зърното на нивото на сукателния апарат. Разбирам, че скоро проблемите ми ще се саморазрешат така да се каже Mr. Green

# 683
  • София
Страх ме е "полу по корем", защото съм много уморена и обикновено задрямвам. Blush

# 684
  • София
Фиффи, наистина с по-големи гърди понякога е трудно. Можеш да слагаш бебето върху възглавница, за да дойде на нивото на гърдата ти или просто с ръка да повдигаш гърдата, така се и получава "равнина", при кояот каналите се изпразват по-добре.
Не знам дали си чела статията от блога на Христина Янева, точно на тема кърмене с големи гърди https://xedra.wordpress.com/2010/10/27/bigbreasts/

# 685
Ирайн, благодаря за статията, четох я първия месец, както и много други Mr. Green Трудничко си е наистина, то и ареолата беше много голяма, и зърното (капачки от буркани дето се казва) и голям зор видяхме с бебето. Сега му порасна устичката и нещата са по-добре. Що чорапи си тъпках.. ПОД гърдите hahaha за изравняване на нивото, ама нали стана  Peace

# 686
Здравейте, мами (а дано има и татковци като мен).
Нашето бебче е момченце и се роди на 28-ми декември - точно 3 кг. Изписаха ни на 1-ви януари - 2,8 кг. Първите 2-3 дни беше спокоен, хранеше се на разумни интервали и спеше. Последните дни обаче е изключително неспокоен, успокоява се само на гърда. Иска да суче нон-стоп. Суче по час, понякога два, унася се, заспива и като го сложим на леглото и след 10 минути е ококорен и показва езиче, а ако не получи кърма започва неистов рев.
Изцяло е на кърма, не даваме нищо друго, нито вода. Няма биберон-залъгалка. Има по около 4 наакани памперса на ден, има и пишкано. В момента е около 3,100 кг (кантарът ми е с точност 100 гр).
Кърмата ли не му достига, какъв е този неистов глад? Чак посинява от рев, лапа си ръчичките, суче абсолютно всичко, до което се добере... А уж суче ефективно като го гледаме (докато не заспи).
Нормално ли е това?

Здравейте отново от мен (самоцитирах се по-горе за инфо). Много благодаря на всички за споделения опит и мнения. Както се казва, "няма угодия" за нас родителите (а явно бебчо ние чул от какво се оплакваме и се промени) и сега идвам с друг, противоположен въпрос.
1) Как да го накараме да суче ефективно? За разлика от преди, сега суче добре в първите няколко минути и после следва едно дълго "гризкане", придружено със заспиване, събуждане за ново гризкане и т.н. И в крайна сметка сякаш не се нахранва добре. Преди отваряше широко уста и налапваше голяма част от ареолата, а сега трудно постигаме това. Ние ли го объркахме нещо, не знам. При "гризкането" суче ли добре? И жена ми казва, че усеща някакво неприятно усещане, което преди го е нямало.
Гризкането кога се получава - знак ли е, че вече гърдата е "празна" или просто той се е уморил?

2) Колко е нормално да продължава едно кърмене? Редно ли е като започне да суче по-слабо в просъница, не се чува преглъщане и са минали 40 - 50 минути, да го махнем от гърдата?

3) Преди при кърмене от едната гърда, капеше кърма от другата, а сега не. Това сигурен знак ли е, че вече не суче ефективно?

4) Жена ми се притеснява стига ли му кърмата. При опит за изцеждане на гърдата, от която не е сукал последно (не мога да кажа пълна, защото сме в постоянен процес на кърмене), успя да изцеди едва около 5 мл кърма. С много търпение и със стимулация от страна на бебчо на другата гърда, успяхме да съберем 20 мл кърма от тази :/ Това нормално количество за изцеждане на ръка ли е?

5) Вече сме си 18 дни вкъщи след изписването. Изписаха ни 2800 гр. Сега сме около 3150 гр. Добре ли се движим? Нали наддаването се мери от изписването, а не от теглото при раждане? Нааква 3-4 памперса на ден. Според вас стига ли му кърмата?

Май стана много, благодаря за отговорите.

# 687
1. Детето суче ефективно и се нахранва. Гърдата не е само млекомат, а и успокояващ биберон - гризкането е използване предимно като второто Simple Smile
2. Ако не се буди при махане, може и мнооого по-рано да го махате. Добре е сам да пусне гърдата обаче, защото обикновено захапват, когато усетят, че искате да им я вземете - и мама я заболява, и бебето може да се събуди. Когато са спокойни, пускат по-бързо. Когато са в нервни периоди, висят почти денонощно на гърдата.
3. По-скоро суче ефективно и гърдите не остават препълнени.
4. Ако е притеснена, неспокойна и т.н. може и нищо да не изцеди - каналите се свиват при стрес.
5. За наддаването изглежда нормално. По-добре е да се поглежда само в края на месеца дали е в границите, защото различните дни/седмици може да е със съществени разлики.

Ако кърми на поискване, оставя го да стимулира гърдите (гризкането) и е спокойна, не би трябвало да имате проблеми. Имахте ли поне няколко по-спокойни дни между двата поста? Първите няколко месеца наистина са страшни лепки, притесненията са много и е трудно.

# 688
  • София
При мен в началото се нахранваше, заспива, отваря устата и пуска зърното. Да де, ама сега отваря устата и стои така. Опитам ли да изкарам зърното, което той така или иначе не цока вече и бебето започва да протестира. Това се случва при нощните хранения.

# 689
При мен в началото се нахранваше, заспива, отваря устата и пуска зърното. Да де, ама сега отваря устата и стои така. Опитам ли да изкарам зърното, което той така или иначе не цока вече и бебето започва да протестира. Това се случва при нощните хранения.
Не си го дава цокито и това е. Много внимавай с издърпванията, защото се травмира зърното когато стиснат и после боли доста и дълго. Аз издебвах да поотвори уста, изчаквах още няколко минути (колкото повече, толкова по-сигурно) и първо леееекичко пробвах да издърпам почти без да мърдам; ако не се усети да я стисне - дърпаш бързо и бягаш. Но за съжаление доста време отнемаше между заспиването с отварянето на устата и дълбокия сън, при който не усеща, че му крадеш Скъпоценното .

Общи условия

Активация на акаунт