Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 11

• 54 828
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
Според мен е заради това, цеденето е страхотен стрес, не ми се мисли какво си преживяла  Hug  При кърменето бебето само регулира кърмата, а като си спокойна и доволна ще го усети и ще суче и по-добре  Peace

# 631
  • над кукувичето гнездо
Подкрепям с две ръце! Време е за спокойствие и наслада.

Само да измрънкам, че при нас кърменето стана много интензивно. Вече в чудо се виждам. Ям и кърмя, подрязвам си ноктите и кърмя, суша си косата и кърмя...и изобщо, седнала ли съм - кърмя. Ако пък му се прииска и съм изправена, се лепва в краката ми и няма мърдане, докато не го накърмя. #Crazy Не искам още да го отбивам, но започвам да не издържам...

# 632
missence, топли компреси изобщо не те съветвам да правиш, особено при нерегулирана още лактация - като загрееш гърдите усещането е все едно изведнъж се изсипва по една кофа мляко в тях. Аз ги затоплях единствено под душа, защото тогава се цедях (по-скоро изсмуквах  Embarassed) в началото - много ми бяха чувствителни на допир и с помпата ми беше доста по-некомфортно. Не че и с изсмукването е много приятно, но по-добре го усещах от останалите варианти.

# 633
  • Варна
ЗдравейТе бебето ми кара втори месец и има ужасни колики.Кърмя го,но само да като почне да дърпа и плаче пуска гордата,  млякото тече направо е ужасно..Аз и без това се тревожа дали му стига понеже гърдите ми много омен аха. Някой ако има подобен случай Моля за съвет.

# 634
ЗдравейТе бебето ми кара втори месец и има ужасни колики.Кърмя го,но само да като почне да дърпа и плаче пуска гордата,  млякото тече направо е ужасно..Аз и без това се тревожа дали му стига понеже гърдите ми много омен аха. Някой ако има подобен случай Моля за съвет.
Пазиш ли диета за коликите? Опитвала ли си да изцедиш малко преди да го сложиш на гърда - да не му е силна струята? Около втория месец имат по-капризен период бебките. А как му е нослето - ако е запушено, което често се случва зимата при по-сухия въздух в стаите, им е трудно да сучат и гълтат доста въздух.

# 635
  • Варна
Да ограничавам се не ям боб,леща,зеле,грах.Кафе и шоколад също.Струята не му е силна понеже не са така пълни гърдите както в началото даже не знам дали му стига кърмата.А за нослето не съм забелязала да е запушено.

# 636
  • София
missence, топли компреси изобщо не те съветвам да правиш, особено при нерегулирана още лактация - като загрееш гърдите усещането е все едно изведнъж се изсипва по една кофа мляко в тях. Аз ги затоплях единствено под душа, защото тогава се цедях (по-скоро изсмуквах  Embarassed) в началото - много ми бяха чувствителни на допир и с помпата ми беше доста по-некомфортно. Не че и с изсмукването е много приятно, но по-добре го усещах от останалите варианти.
2м. вече не мога да се оправя с това кърмене, направо ме е срам. Blush

isi-suv., повръща ли детето? На мен ми бяха казали, че ако се дърпа така и приплаква при преглъщане, може да е киселинен рефлукс. Сега все още има такива периоди, но са по-рядко.

Иначе datura_inermis е дава добри предположения. Peace

Скрит текст:
datura_inermis, 5г. кърмене???? Crazy Браво! Peace

# 637
Да ограничавам се не ям боб,леща,зеле,грах.Кафе и шоколад също.Струята не му е силна понеже не са така пълни гърдите както в началото даже не знам дали му стига кърмата.А за нослето не съм забелязала да е запушено.
Щом казваш, че тече мляко, кърма има. Ако не е свързано с настинка или твоето хранене (някои, освен изброените от теб неща, не обичат да им мирише на подправки, лук, чесън, цитруси, реагират на мляко и млечни и каквото още се сетиш; момчетата са по-проблемни, аз ядях предимно картофени пюрета и леки супи), много вероятно е да си е просто капризен период и да отмине за 2-3 дни до седмица. Дребните имат подобни периоди почти всеки месец до 6тия и е голяма мъка - тъкмо се успокоиш, че всичко върви добре, и се започва дърпане, мрънкане, или безкрайно висене на гърда. Дължат се на "скок" във физическото и/или психическото им развитие, който ги прави по-неспокойни. Нещата минават по-леко ако успяваш ти да не се изнервяш и да си спокойна, защото бебето те усеща и става още по-зле. Опитай и да намалиш стимулите около вас при кърмене - тишина, тъмнина. Оставяй го легнало върху теб  с гърда до бузката (седиш с подпрян гръб в леглото, за да е поизправено, милваш и потупваш гръбче, когато се успокои гърдата е наблизо) може да подпреш лактите си с по няколко възглавници за да не ти отмаляват ръцете. Така се успокояват бързо и им се затоплят коремчетата, което облекчава и коликите. Може да се побутваш с крака, ако му е по-приятно да го подрусват.

# 638
  • Варна
Той не повръща,а по-скоро връща и то само когато суче и е неспокоен рита ,върти се т.е когато кърменето ми се струва "мъчение".Когато суче спокойно после като го изправя и се оригне няма проблем.Това ми е второ момче първото го кърмих,но никога не съм се притеснява Ла дали му стига и т.н,но имах мн повече кърма ,изцеждаЛа съм по 100ми след кърмене и замразявах кърма.

# 639
Здравейте, мами (а дано има и татковци като мен).
Нашето бебче е момченце и се роди на 28-ми декември - точно 3 кг. Изписаха ни на 1-ви януари - 2,8 кг. Първите 2-3 дни беше спокоен, хранеше се на разумни интервали и спеше. Последните дни обаче е изключително неспокоен, успокоява се само на гърда. Иска да суче нон-стоп. Суче по час, понякога два, унася се, заспива и като го сложим на леглото и след 10 минути е ококорен и показва езиче, а ако не получи кърма започва неистов рев.
Изцяло е на кърма, не даваме нищо друго, нито вода. Няма биберон-залъгалка. Има по около 4 наакани памперса на ден, има и пишкано. В момента е около 3,100 кг (кантарът ми е с точност 100 гр).
Кърмата ли не му достига, какъв е този неистов глад? Чак посинява от рев, лапа си ръчичките, суче абсолютно всичко, до което се добере... А уж суче ефективно като го гледаме (докато не заспи).
Нормално ли е това?

Последна редакция: вт, 10 яну 2017, 19:07 от deian

# 640
  • София
Същата работа беше и при нас. Момичетата тук писаха, че така бебето дава заявка за повече кърма и нещата ще се нормализират.

# 641
  • град-държава
deian, нищо нетипично.  Peace

# 642
Здравейте, мами (а дано има и татковци като мен).
Нашето бебче е момченце и се роди на 28-ми декември - точно 3 кг. Изписаха ни на 1-ви януари - 2,8 кг. Първите 2-3 дни беше спокоен, хранеше се на разумни интервали и спеше. Последните дни обаче е изключително неспокоен, успокоява се само на гърда. Иска да суче нон-стоп. Суче по час, понякога два, унася се, заспива и като го сложим на леглото и след 10 минути е ококорен и показва езиче, а ако не получи кърма започва неистов рев.
Изцяло е на кърма, не даваме нищо друго, нито вода. Няма биберон-залъгалка. Има по около 4 наакани памперса на ден, има и пишкано. В момента е около 3,100 кг (кантарът ми е с точност 100 гр).
Кърмата ли не му достига, какъв е този неистов глад? Чак посинява от рев, лапа си ръчичките, суче абсолютно всичко, до което се добере... А уж суче ефективно като го гледаме (докато не заспи).
Нормално ли е това?
След раждането е нормално и беб да има нужда от време за да се адаптира, че вече не е в коремчето на мама. Сукането е не само храна, а и близост, позната миризма, глас, познат ритъм на сърцето. А и сред момчетата по-често има и доста лакоми герои. Също са по-предразположени към колики - коремче боли, за дреб това означава, че е гладен. Ние с малкия бяхме така, не съм търсила начини да го спирам, на периоди е през първите месеци -нещата се успокояват, после пак идват няколко дни/седмица, когато се чудите какво се случва. Няколко поста по-нагоре посъветвах как да сложат бебето по корем върху майката, при нас имаше най-голям успокояващ ефект. Ако са колики, има доста изписано - хранене на майката, Еспумизан, Био Гая, при някои проблемът се решава или поне облекчава от нещо, при други - не.
Единствено мога да ви посъветвам да помагате на Мама, за да може да си открадва малко почивка през първите месеци. Аз изцеждах след кърмене  и събирах за едно хранене, което оставях на Помощниците и излизах за няколко часа от вкъщи - много помага да останеш насаме, далеч от детето за малко - кафе, разходка, магазин, гости - каквото харесва. Колкото по-спокойна е тя, толкова по-спокойно е и детето.
Happiest baby on the block на д-р Харви Карп ми даде добри идеи за успокояване на детето първите месеци - не всички подействаха при нас, но с диска със звуците ударих джакпота Laughing

# 643
  • София
По този повод да попитам нещо: вярно ли е, че активно кърмените деца страдат повече от колики в сравнение с децата на АМ, защото сучат постоянно т.е. нямат режим и поглъщат повече въздух?

# 644
Не, изобщо НЕ е вярно. Въобще не знам откъде глупостите за режимите продължават да са тема, вероятно защото някои педиатри са останали в миналия век.
Кърмените бебета имат много по-малко колики, защото поглъщат в пъти по-малко въздух (освен ако не им е неправилна захапката, не сучат много бързо, има и малък процент предразположени по други причини, алергии например).
Datura както винаги е дала прекрасни съвети, аз бих могла да допълня само, че е важно как бебето засуква. Може да изглежда, че суче много, но ако не хваща дълбоко зърното с ареолата, пак няма да се нахранва. Има много информация и видеота в youtube за правилно поставяне на гърда. Също така е много вярно това, че за успешно кърмене минимум месец, а по възможност и два, родилката трябва да се отдаде изцяло на кърменето. Аз не излизах от спалнята, не се занимавах нито с чистене, нито с готвене, с абсолютно нищо, освен с бебето, а и бебка много обичаше да суче по много пъти /cluster feeding/ - за успешното кърмене НЕ трябва режим, нито залъгалки - Е, не ни подминаха коликите и точно аз питах какво да правя, много ни помогна белият шум /сешоар, има и baby sleep приложение за телефона/, безброй пъти е спала върху мен в поза коала. В резултат имахме +1200 за първи месец. Наслаждавайте се, защото по-нататък бебето започва съзнателно да суче и става много по-трудно. Изисква се много търпение и любов и ще успеете, ползите са огромни  Hug

Общи условия

Активация на акаунт