Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 11

• 54 829
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
Да, следим, няма гълтане. Само в началото най-много 1-2 пъти в първите 2 минути. После започва само да цока на празен ход за успокоение и заспива.
Днес ще говорим с консултант. Лошото е, че няма опция за посещение на място при нас.
За увеличаване на кърмата започнахме да използваме ръчна помпа на Avent. Също пие лактогонен чай (български), храни се разнообразно. Не се занимава с домакинска работа. Бебето постоянно е на гърда, макар че вече просто започна да заспива след малко цокане. Така вече то не стимулира нищо.
През колко време да използва помпата и колко дълго? Много е обезкуражаващо като гледаш как нищо даже не капе, а ти ръчкаш там...
Акото му е жълто. Дори след 20-те мл АМ, което успях да дам, започна да мирише силно и неприятно. Преди нямаше мирис.
Кантар взехме специален за бебе. От изписването преди точно 3 седмици е качил 270 гр, като повечето от тях ги качи в първата седмица - тогава се усещаше преглъщане, гърдите видимо бяха по-пълни. После просто намаля...
Не знам вече. Много искам да потече отново. Нали където е текло, пак ще тече (в нашия случай - "капало", защото никога не е текло).

# 721
  • над кукувичето гнездо

През колко време да използва помпата и колко дълго? Много е обезкуражаващо като гледаш как нищо даже не капе, а ти ръчкаш там...

След всяко слагане на бебето на гърда се използва помпата. Като продължителност - колкото сила има, но 15-30 минути е нелошо време, дори на празен ход. Нека пробва да се изцежда приведена напред заради гравитацията и с топъл компрес, ако използва силиконовата приставка с пъпчиците, да върти помпата с по 10 градуса наляво-надясно, за да могат те да притискат различни учатъци от ареолата, също самата помпа да притиска внимателно към различни участъци на ареолата, с ръка да прави лек масаж с компресия над фунията на помпата. Да гледа бебето през това време, да помирисва негова обличана дрешка, дори да го слуша как плаче, да го гали...

# 722
Мога един доста лесен начин да предложа, за да проверите има ли или няма и колко(както и ако се получи по-добре от помпата, да помагате в слизането на кърма преди да сложите беб). Деян може да опиташ да засучеш, ако не ви е много некомфортно, разбира се. Със сигурност повече сила и опит имаш от бебето, а и можеш да дадеш обратна връзка.

# 723
Тези помпи за мен са нож с две остриета...да, при някои майки помагат, но при други само внасят неувереност в количеството кърма и оттам стрес и АМ без нужда. При мен и до ден днешен излизат максимум 2-3 капки при цедене с ръчната помпа на Авент (даже с ръка успявам повече ако стисна), обаче бебето ми само и единствено на кърма първите 6 месеца наддаваше с под над кг на месец първите 4, няма да е било от въздуха. Той имаше голям апетит и ми беше постоянно на гърдата, някак си не си представям бебето да плаче, а аз да се цедя с помпа, при положение, че бебето е най-добрата помпа и със сигурност има повече нужда от това да го гушна, отколкото помпата. В началото наистина се измаряше много бързо и спеше почти постоянно, но това беше първият месец, докато заякна. Ако продължава твърде дълго това положение, все пак би се консултирала, никой във форума не може да ви каже със сигурност.

# 724
  • над кукувичето гнездо
Тези помпи за мен са нож с две остриета...да, при някои майки помагат, но при други само внасят неувереност в количеството кърма и оттам стрес и АМ без нужда. При мен и до ден днешен излизат максимум 2-3 капки при цедене с ръчната помпа на Авент (даже с ръка успявам повече ако стисна), обаче бебето ми само и единствено на кърма първите 6 месеца наддаваше с под над кг на месец първите 4, няма да е било от въздуха. Той имаше голям апетит и ми беше постоянно на гърдата, някак си не си представям бебето да плаче, а аз да се цедя с помпа, при положение, че бебето е най-добрата помпа и със сигурност има повече нужда от това да го гушна, отколкото помпата. В началото наистина се измаряше много бързо и спеше почти постоянно, но това беше първият месец, докато заякна. Ако продължава твърде дълго това положение, все пак би се консултирала, никой във форума не може да ви каже със сигурност.
В случай, обаче, че бебето не суче ефективно, следователно, стимулацията е недостатъчна, е необходимо да се подпомогне с изцеждане, дали с помпа, или на ръка. На всички е ясно, че количествата са по-малки от тези, които бебето може да извлече, но говорим за допълнителна помощ.
Според мен, в случая е необходимо използването на сонда, ако нещата продължават така още ден. Говорим за бебче на 21-2 дена.

# 725
  • Сф
И аз минах през ада на цеденето. Освен гореспоменатото, искам само да добавя, че при мен кърмата тръгваше на около 20тата минута от цеденето. До тогава на празен ход. Та средно около час се цедях, но много ми писна и зарязах помпата около средата на третия месец. Регулира се кърмата и добре наддаваше. Сега вече е на 8мес., отказва захранване и нормална храна, а кърмата ми вече не стига. Кърмя я на ок 1-1.5 часа и последния месец беше спаднала с 300гр. Размразявам от запасите във фризера и дохранвам.

Някой ползвал ли е Профенид по време на кърмене? Намерих мнение на Хедра от 2006г., че може, но искам да съм сигурна.

# 726
  • София
Скрит текст:
И аз минах през ада на цеденето. Освен гореспоменатото, искам само да добавя, че при мен кърмата тръгваше на около 20тата минута от цеденето. До тогава на празен ход. Та средно около час се цедях, но много ми писна и зарязах помпата около средата на третия месец. Регулира се кърмата и добре наддаваше. Сега вече е на 8мес., отказва захранване и нормална храна, а кърмата ми вече не стига. Кърмя я на ок 1-1.5 часа и последния месец беше спаднала с 300гр. Размразявам от запасите във фризера и дохранвам.

Някой ползвал ли е Профенид по време на кърмене? Намерих мнение на Хедра от 2006г., че може, но искам да съм сигурна.
В болницата ни даваха и кърмехме. Питала съм, няма проблем. После ползвах още 5-6 дена у дома, заради болки в кръста.

deian, опитайте се да стимулирате, но и не дръжте детето гладно. Ако наддава, проблем няма. datura_inermis е дала добър съвет. Пробвай ти, за да видиш тече ли изобщо, капе ли и какво става.

# 727
  • Сф
Благодаря, missence.

# 728
  • Варна
ЗдравейТе да попитам синът ми е на два месеца и днес цял ден реве понеже не е акъл. Досега сме нямали проблем акаше по два-три пъти на ден вчера само веднъж.Правих масаж на коремчето,свивах крачета и нищо.Само на кърма е приемам съвети😕

# 729
  • над кукувичето гнездо
ЗдравейТе да попитам синът ми е на два месеца и днес цял ден реве понеже не е акъл. Досега сме нямали проблем акаше по два-три пъти на ден вчера само веднъж.Правих масаж на коремчето,свивах крачета и нищо.Само на кърма е приемам съвети😕
яжте круши или сливи

# 730
  • София
яжте круши или сливи
тиква също

# 731
  • Варна
Благодаря isa-Pisa ще пробвам дано му подейства,че голяма мъка.

# 732
  • София, България
Здравейте, момичета! Ще помоля и аз за помощ.
Снощи изведнъж се събудих от болка в три и половина, оказа се, че ми се е запушил канал, болеше яко. Сега съм си взела лецитин и ще пия. Странното е, че нямам много кърма, как се получават тези запушвания, можете ли да ме ориентирате, за да се опитам да не допускам отново такова?
Друг проблем имам със самото кърмене - бебето просто не се наяжда, може да виси на гърдите ми с часове, обаче не спира. Вчера буквално сука от 17 часа до 19:30 и накрая изяде и 100 мл АМ. Дъщеря ми сега е седма седмица, по принцип е главно на кърма, но като усетя, че нямам достатъно, дохранвам с малко АМ. Пия сминдух, пия чая на Хип, чая на Билек, наливам се с вода, просто не и не. Увеличава се кърмата, но не достатъчно, а малкото човече си има все по-голям апетит.
Притеснява ме фактът, че за никакъв, ама наистина никакъв режим не може да става дума - ако я оставя ще суче нон стоп, денонощно. Ако заспи, после се буди бързо.
А това за запушения канал стана много странно, лягам си аз в 12 и като се събудих в 3:30 от болката, едната ми гърда беше чак изкривена от този запушен канал, а другата изведнъж беше успяла да ми намокри цялата тениска отпред. Това не се е случвало никога досега.

# 733
  • над кукувичето гнездо
Трябва да редувате гърдите така, че да се изпразват равномерно. Наа всяко кърмене прдлагайте и двете гърди, може да ги сменяте колкото пъти прецените по време на едно кърмене. На следващото започнете от тази, която не е била последна.
Запушването се появява от много мляко, събрало се на едно място, ако не се използва редовно.
Сега, докто имате проблем със запушване, трябва да предлагате първо проблемната гърда.
Ритуалът е следния - топъл компрес (или горещ душ), масаж и кърмене, изцеждане, евентуално компрес със зелево листо (намалява кърмата), почивка. На всяко кърмене.
През това време трябва да се грижите другата гърда да не се препълни също и да не се получи там запушване, така че и от там бебето трябва да яде, или да изцеждате по малко.
Сега може да се намира в период на растежа бебчето, за това да иска постояно да се храни. Глад, какво да го правиш. С добавката, в такъв слуай, не си правите добра услуга, защото честото кърмене е сигнал за тялото ви да произведе повече кърма, от която бебето се нуждае. Замествайки тази част от храненето, която все още е в недостатък на бебето, с ам, вие не давате възможност тялото ви да се нагоди към нуждите на бебето и то ще продължава да търси още след като се е нахранило, и ще трябва да му давате пак добавка. Ако сега, в продължение на седмица-две, вие откликвате на всяко поискване, тялото ви ще регулира количествата спрямо търсенето (търсенето определя предлагането) и необходимостта от добавка ще отпадне, защото тялото ви ще е разбрало какво трябва да направи.
Има няколко такива скока в растежа в бебешкия период и ние като майки трябва да откликнем.

Простете, ако имам много грешки, малкият пише заедно с мен и е трудно да редактирам всичко...
Успех!

Deian, какво се случва с вас

# 734
  • София, България
isa_pisa, благодаря от сърце за отговора! Толкова съм мотивирана да успея да кърмя, мъжът ми също много ме подкрепя, но на мен ми е първо дете и имам чувството, че само глупости правя. Пробвам различни подходи, ето например последните 3 дни буквално не я отлепих от мен, неспокойна е, плаче като се опитам да я сложа да спи, дори до мен, а едновременно с това, постоянно изпуска гърдата, все едно вече се е наяла. Накрая на деня обаче като й дадох 100 мл АМ, ги изяде все едно съм я държала гладна с дни, а цял ден не спря да суче, буквално с паузи по 30-40 минути.

Общи условия

Активация на акаунт