ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 11

• 67 844
  • 747
  •   1
Отговори
# 450
Да разкажа за протокола и ЗК, и джи пи-то:

1. Лекаят ви дава протокол;
2. Купувате си рецептурна книжка и с протокола отивате при личния;
3. С попълнена и подпечатана рецептурна книжка + копие от епикриза + протокола и копие от протокола отивате в ЗК. Внимавайте да ви дадат разрешение в протокола да закупувате инжекциите на 28 дни!;
4. Правите две копия на заверения протокол и отивате при личния, за да ви издаде рецепти (питайте, дали може да ви издаде тройна, за да не ходите всеки месец!). Копие от протокола остава при личния;
5. Намерете си аптека, в която да имат, каквото търсите и ако трябва го заявете предварително (с Резелиго-то е мъка и го поръчвам по-рано). Когато отивате да вземате инжекцията носете оригиналния протокол и копие, което остава в аптеката.

# 451
Момичета, някоя от вас пие ли Витекс? Чета за него в момента и се чудя дали да не си допълня и без това дългия списък и с него. Но ме е страх да не ми активизира допълнително ендометриозата, въпреки че четох че нормализира нивото на естрогените и прогестерона.

Този месец от 15-ти ден пих Дуфастон по лекарско предписание и какво беше това чудо не знам. От 20-ти ден ме започна ПМС и така 5 дни докато ми дойде МЦ. Дали е от него или е от ЕМ, която се върна преди няколко месеца? Но пък предните месеци не беше така. newsm78

Последна редакция: ср, 21 дек 2016, 16:07 от Boby_pl

# 452
  • Sofia
Boby аз си взех витекс и вече около месец го пия. Аз пък четох, че при ендометриоза даже помагал и особено за пмс. Моя цикъл също сега е много болезнен особено 2, 3 дни преди цикъл, но все пак стимулации противозачатъчни и кво ли още не, аз попитах Денис за Витекса и тя ми каза, че незнае дали ще помогне но поне няма да навреди  Peace. Затова си го взех и го започнах пък дано помогне, то и без това се пие 2 максимум 3 месеца после се почива поне толкова.

# 453
Мерси, poooh  ooooh! Ще го захвана и аз пък дано помогне.

# 454
Момичета, досега не съм писала тук но искам да попитам нещо - след 4 неуспешни инсета и без ни най-малка представа за причината вече започнах да мисля дали пък нямам ендометриоза. Док досега не е изказвала съмнения, но и аз никога не съм правила лапаро, а виждам, че това е единствемият начин за диагностика. Та накратко нямам симптоми, но това важи за повечето момичета с ендометриоза, досега откакто се следя не съм имала задържан ф или киста, фоликулът/ите се пукат винаги, правена ми е ЦС и се видяха абсолютно перфектни тръби и матка, но ЦС едва ли може да каже дали имам ендометриоза, цикълът ми открай време е мн оскъден, в последно време почна да идва на 23-24 дена, което не е мн добре. Възможно е да се филмирам, но вече почвам да мисля за всякакви причини и стигнах до тук. Никак не ми се прави лапаро, още повече, че док нищо не е споменала, пък и все си мисля, че за това изследване трябва да има някакви показания, а при мен единствените май са 4те неуспешни инсета. Вие какво мислите, дали имам причина да се притеснявам за ендометроза? newsm78 Забравих да добавя, че януари мисля да правя инвитро. И също искам да попитам вие по какъв повод направихте лапаро, какво ви наведе на мисълта за ендометриоза?

Последна редакция: чт, 22 дек 2016, 09:12 от Анонимен

# 455
Ани,не смятам,че имаш основания да си мислиш че имаш ендометриоза.
При инсеминациите по принцип успеваемостта е много малка.
Желая ти успех през януари. Hug

# 456
Благодаря,Стефи! Hug Дано да е така! bouquet

# 457
Ани, успех през януари  Praynig И според мен нямаш основание за ендометриоза, дано постигнете целта си скоро  Hug

# 458
Благодаря, момичета! bouquet Чул ви Господ! Sunglasses

# 459
Здравейте момичета.Шансовете новата ми киста да е ендо е 50 на 50. Другата седмица пак ще ходя при доки да видим да ли намалява размери и ако не изчезне със следващия цикъл - ново лапаро.
Моля ви, споделете дали някоя от вас е правила пункция на ендо киста и до колко е ефикасна такава процедура и има ли смисъл да се прави.

# 460
sunny_f, и аз като повечето момичета след лапарото в някакъв момент се сдобих с ендометриозна киста. Ехографски тя стои по-плътна (т.е. с по-светъл цвят е в сравнение с фоликул). Поради намален резерв и увеличени години Simple Smile минах на вариант пункция на киста. Всъщност аз правих 2 в 1: пункция на киста + хистероскопия (махнаха ми 2 полипа).

Приема се, че кистата трябва да е над 2 см, за да се направи пункция. До колкото си спомням след изтегляне на течността/кръвта (аспирирането) поставят антибиотик в кухината (тетрациклин ако не греша). След това не съм правила кисти.

Но и не съм пила противозачатъчни. Мисля (само мое усещане е това), че когато се започнат противозачатъчните след лапарото или когато се бият блокиращите инжекции, се нарушават тези процеси на обратна връзка и после по-лесно жената образува кисти докато се напаснат нещата отново. Но това е много отвлечено като твърдение, за да има изобщо някаква стойност.

И друго което научих, че младата ендометиозна киста може да не е толкова плътна, но с времето стои по-плътна на ехографа, един вид съдържимото (кръвта) се сгъстява. Така че е нормално, ако е млада кистата да не са сигурни дали е ендометриозна.

Пункицята ми направи д-р Андреева от клиника Щерев. Доволна съм и от двете процедури. Имах обаче халюцинации от спиналната упойка, но аз съм си пациент с поли-алергии и съм по-непредсказуем случай. За съжаление при инвитротата д-р Андреева не се справи добре. Не зная дали ще поеме случай само за пункция...

anie11, разпитай лекарите за полипи и аденомиоза. Оскъдният цикъл има като цяло 2 причини (грубо казано):
- хормоните не са на перфектно ниво: недобра овулация -> прогестеронът е по-нисък -> лигавицата съответно по-тънка -> по-оскъден цикъл.
- полипи или аденомиоза: някакви малки нарушения на самата лигавица, които й пречат да се развива (узрява) правилно, което пък също би обяснило и липсата на имплантация - евентуално. По-скоро насочи вниманието си към хистероскопия.
Цветната снимка може да даде косвени данни за ендометриоза, ако тръбите са "нагънати", това означава външни сраствания по тръбите. Ако при теб няма такива данни, можеш да пробваш с хистероскопия (евентуално!), при това само ако лекарят заподозре нещо по лигавицата на матката. За това хубаво да я огледат.

Късмет, момичета!

# 461
Маги, абсолютно си права за първото, наистина прогестерона ми е нисък, а лигавицата почти винаги е тънка, а колкото до оскъдния цикъл док каза, че било от възрастта ми (35), с което ми е трудно да се съглася; наистина има логика причината да е в хормоните. Благодаря за мнението Heart Eyes

# 462
Magdalena1978, благодаря за отговора.  Hug
 И аз това си мислех за младата ендометиозна киста, че може в началото да не се прояви съвсем като такава. Все още съм резервирана към тези пункции и в главата ми се въртят доста въпроси, още повече че при мен явно е рецидив и за това не съм много сигурна до колко таква пункция е подходяща. Единственото, което ме крепи за сега е, че много бързо се появи /да кажем около месец може даже и по-малко/ и порасна до почни 5 см, което не знам дали може да се случи при ендо киста.  Въпреки всичко ще проуча въпроса за пункцията, включително и при цитираната от теб д-р Андреева.

# 463
Съни,струва ми се невероятно ендометриозна киста да стане 5 за един месец.Ако е друг вид-напълно възможно,но за ендо..не ми се вярва.

# 464
  • In transit
Момичета да ви питам някоя от вас пие или протеолитични ензими? От това, което съм чела помагат точно да се разгради фибрина и премахва срастванията. На много места пише, че помагали много при ендометриоза.

Общи условия

Активация на акаунт